Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

LITORALUL MARII NEGRE

geografie+ Font mai mare | - Font mai micLITORALUL MARII NEGRE

 • Coasta turistica a Marii Negre

Litoralul maritim romanesc are o lungime de 82 km si este cuprins intre Capul Midia si Vama Veche, lungima totala a tarmului romanesc fiind de 245 km, de la locul de varsare in mare a garlei Musura, pana in la sud de satul Vama Veche ( intre paralele 44025 latitudine nordica si paralela 43045 latitudine sudica), iar locaslitatile si statiunile balneo-climaterice ale litoralului romanesc sunt siituate la aceleasi coorodnate cu loclitatile Split, Sarajevo, Rimini, San Remo, San Marino, La Spezia, Monaco, Nice, Avignon. Tarmul este deosebit de variat, format din forme usor ondulate, cu capuri accentuate si golfuri prelungite adanc pe vaile dobrogene, cu faleze, plaje si cordoane de nisip. Marea, in actiunea ei erodanta, a facut ca tarmul sa se retraga continuu, fie prin transformarea golfurilor in limane si lagune, fie prin abraziunea in dreptul promotoriilor. Falezele, care reprezinta doua treimi din lungimea Litoralului, au inaltimi ce variaza intre 20 si 40 m: de la capul Singiol (punctul "Pescarie", la intrarea an Mamaia), faleya creste spre sud pana la 35 m pentru a scadea apoi la 10-15 m, ca sa ajunga la Eforie si capul Tuzla pana la aproape 40 m, ca spre Costinesti si mangalia sa scada din nou spre 10-20 m si apoi sa creasca spre Vama Veche.Stralucirea soarelui pe Litoralul Romanesc are o medie anuala de 2.500 de ore, identica cu cea de pe plajele coastei dalmatine (Croatia) si apropiata de cea a coastelor mediteranee. In zona Agigea se afla unica rezervatie de dune marine din Romania, la 50 m de mare, in vecinatatea sanatoriului TBC Osteoarticular "Dr.V.Climescu" si ocupa o suprafata dee 5 ha pe un platou mai inalt. • Orasul Navodari

Orasul Navodari este cel mai tanar oras al Litoralului Romaneasc, situat pe malul sudic al lacului Tasaul si pe istmul dintre acesta si lacul Siutghiol (albia canalului Poarta Alba-Midia-Navodari, inaugurat la 21 noiembrie 1987). Canalul are o lungime de 26,6 km si se desprinde din Canalul Dunare-Marea Neagra la km 35, in dreptul localitatii Poarta Alba, obiectivle sale hidrotehnice fiind ecluza Ovidiu si ecluza Navodari, precum si porturile Ovidiu si Luminita, care se adauga portului maritiim Midia. Orasul s-a ridicat pe locul satului de pescari cu acelasi nume, fiind astazi un important centru industrial al tarii. Data infiintarii este 14 august1975.

 • Mamaia

Considerata o perla a Litoralului Romanesc, este situata pe cordonul de nisip ce separa apele sarate ale marii de apele dulci ale lacului Siughiiol. Plaja Mamaia este cea mai mare plaje a Litoralului Romanesc, cu o lungime de 10 km - de la Hotelul "Parc" la "Hanul Piratilor" - si o latime ce variaza intre 100 si 200 m la nord si 50-100 m la sud.

La sfarsitul secolului XIX, pirncipala plaje a orasului Constanta se afla "La Vii", spre faleza sudica a orasului, laje la care se mergea cu un tren a carui gara era in drptul actualului sediu al Tribunalului Constanta. Inceputee fiind lucrarile de amenajare ale Portului Constanta, de catre Anghel Saligny, necesitatea schimbarii plajei orasului face ca alegerea sa cada, ca urmare a insistentleor primarului profesorul Ion Banescu, asupra unui teren pustiu, cu dune ce atngeau chiar si 6-7 m, la est dinspre lacul Siutghiol, la capatul caruia se afla satul de pescari Mamaia. Inaugurata la 22 august 1906, statiunea beneficia de o cale ferata ce o lega de Constanta si o gara aflata in dreptul actualului restaurant "Tic-Tac", drumul pana la staatiune avand o durata de o ora si jumatate. Planurile de parcelare a plajei si de sistematizare a terenului sunt incredintate arhitectului Ed.Redon, dar pana la Primul Razboi Modial nu apar decat cateva vile si Pavilionul de Bai (distrus de un incendiu in 1920), conceput de arhitectul Petre Antonescu , iar in 1913 un mic parc amenajat.In perioada 1925/1938 se construiesc cele mai multe cladiri de dinainte de al Doilea Razboi Mondial.Se incepe prin inaltarea a 35 de vile, cu deosebire in jurul Pavilionul Regal si al Cazinoului (construit in 1935), iar in 1934 este inaltata prima vila cu regim de hotel, vila "Albatros", ca intre 1936-1938 sa se construiasca primul hotel "Grand Hotel Rex". Dupa al Doilea Razboi Mondial, statiunea Mamaia incepe, treptat, treptat, sa capete infatisarea de astazi, ramanand mereu cea mai mare statiune de pe litoral.

 • Localitatea Agigea

Este situata pe soseaua Constanta- Mangalia, la 10 km de centrul Constantei, pana la tarmul marii fiind 3 km. Cunoscuta prin Sanatoriul TBC Osteoarticular "Dr.V.Climescu", functionand din anii interbelici si prin unica rezervatie de dune marine din Romania. Intra in circuitul turistic fluvio-marin din 1984, aici fiind poarta spre Mare a Canalului Dunare-Marea Neagra.

In zona Agigea, a debuseului Canalului, se afla si noul Port Constanta-Sud, de 2.460 ha, cu 10.450 m de diguri si o suprafata a acvatoriului de 1.200 ha, fiind unul dintre cele mai mari de pe mapamond din punct de vedere al traficului. Zona de sud de la gura de debusare a Canalului Dunare-Marea Neagra este rezervata Zonei Libere Agigea.

 • Eforie Nord

A doua statiune ca marime de pe Litoral in ceea ce priveste numarul de locuri, dupa Mamaia, este situata pe o faleza inalta de 30 m, pe portiunea de uscat dintre Tchirghiol si Mare. Are o plaje cu o llungime de circa 3 km, atingand in partea de sud o largime maxima de 100 m, aparaata de sapte diguri de larg.

In 1893 Eforia Spitalelor Civile din Capitala cumpara de la ministerul Domeniilor terenul pentru construirea unui stabiliment balnear pentru copii. Asa cum motiva dr.N.G.Chernbach, infiintarea unui "Spital Maritim sau Sanatoriu pentru copiii scrofulosi de la Techir-ghiol " era "menit a regenera copiii scrofulotuberculosi din frageda lor varsta si a salva prin acst tratament o generatie intreaga de a cadea victima celui mai implacabil dusman al spetei uumane." Terenul arid al celor doua Eforii avea sa se schimbe repede, prin plantatii de salcami si pini. Plabnul viitoarei asezari este intocmit in 1894, perimeturl cuprinzand si o scoala si o geamie. In 1901 se construieste in zona actualului hotel "Europa" un stabiliment sanatorial pentru copii, un altul fiind situat pe malul lacului Techirghiol, primele vile inaltandu-se dupa 1908. In deceniul patru al secolului trecut se coonstruiesc primele hoteluri, vile si cladiri administrative. Apa curenta este introdusa dupa 1936.

 • Techirghiol

Techirghiol este o statiune asezata pe malul nord-vestic al lacului cu acelaasi nume (11,6 kmp), intr-o valcea inconjurata de un climat mai continental, in care se simt mai mult efectele brizei de lac, decit cele ale brizei marine. Zona in care s-a dezvoltat asezarea este detinatoarea unor urme de viata neintrerupte din neolitic. Prima mentiune documentara dateaza din 1560, cind asezarea este amintita intr-un firman al Sultanului. Numele localitatii vine din limba turca si are ca sursa de insipratia culoarea cenusie a apelor lacului cu aspect vargt (techir). Spre sfarsitul secolului Xix se fac primele analize ale apei lacului si ale namolului de Techirghiol si se amenajeaza primele stabilimente balneare. LA 1899 statiunea este declarata statiune balneara.

Techirghiol este singura statiune de pe litoral profilata exclusiv pe tratament balnear, pentru afectiuni reumatismale si ginecologice. Ca obiectiv de interes istoric se remarca Monumentul Eroilor, inaltat la 1931 (sculptor, D.Mataoanu) ssi Biserica de lemn construita in judetul Mures, strimutata la 1921 dee catre Carol al II-lea la Sinaia si adusa in 1951 la Techirghiol. In incinta Manastirii de maici se afla o fantana cu sculptura (Sf.Pantelimon) semnata de Ion Jalea. Cladirea fostului Camin Cultural a fost Casa lui Constantin Tanase, daruita marelui actor de catre Primaria localitatii.

 • Eforie Sud

Eforie Sud este situata la 4 km nord de paralela 44, pe un promontoriu inalt de 5-30 m, un pinten calcaros ce constituie legatura malului drept al vaii Techirghiol cu faleza Marii Negre si a luat fiinta in urma aceluiasi proces de valorificare balneara a lacului Techirghiol, la inceputul secolului XX. Pana la sfarsitul secolului XIX nu se aflau aici decat pasuni si culturi agricole. Pe terenul actualei Poste se afla o stana si un grajd, iar la 1898 iau fiinta Baile Movila, asa cum se va numi localitatea pana in 1920, ca mai apoi sa se numeasca pana la 1948 Carmen Sylva, iar pana in 1962 Vasile Roaita. La initiativa proprietarului Movila sunt construite doua mari hoteluri, Parc si Bai, iar intre 1903-1913 circa 50 de vile sistabilimente hoteliere si balneare.In peroada interbelica este cosiderata cea mai luxoasa statiune a litoralului, fiind cea mai cautata de turisti. In 1927 Eforie Sud devine independenta de comuna Tuzla, de care fusese pana atunci pendinte, fiind recunoscuta statiune balneara in 1928 si deveind oras in 1929. Actualmente, imreuna cu Eforie Nord, din punct de vedere administrativ, formeaza orasul Eforie cu resedinta la Eforie Sud.

 • Costinesti

Capitala vacantelor estivale ale tineretului , Costinesti se afla in perimetrul satului cu acelasi nume, la 31 km de Constanta, pe malul marii.Situata in zona limanuluii fluvio-maritim Costinesti, la cpatul unei vai lungi si putin adanca, fiind azi cel mai mic dintre lacurile situate la sud de Capul midia, statiunea dispune azi de dotarice pot rivaliza cu ale celor mai moderne statiuni de odihna si agrement din intreaga Europa.

Satul Costinesti si satul Schitu au fost intemeiate in ultimul deceniu al secolului XIX de catre colonisti germani care, in mijlocul unei regiuni lipsite de surse de apa, construiesc si incep cultivarea ogoarelor, proprietatea fiind a lui Emil Costinescu care o cumparase de la Vasile Kogalniceanu, fiul lui Mihail Kogalniceanu. In iunie 1949 incepe amenajarea primei tabere de pionieri la Costinesti, apoi in 1956 de inaugureaza tabara internationala a studentilor, "Tabara Albastra" si din anii 60 ai secolului trecut dateaza inceperea primelor cladiri propriu-zise. La aceasta data statiunea Costinesti este un fenomen estival unic in Europa, loc de desfasurare a numeroase manifestari cultural-artistice si sportive.

 • Olimpul

Olimpul este prima dintre cele sase statiuni ale Litoralului, cuprinse intre lacul Tatlageac si Mangalia, pe o distanta de 18 km, sirag de statiuni cunoscute sub numele de Mangalia-Nord. In zona unde se afla padurea Comorova si mlastina Comorova, intre 1967-1973 s-a amenajat aceasta inlantuire de statiuni de prestigiu international, de-a lungul unui tarm dantelat, cu numeroase diguri longitudinale, transversale sau in forma de Y ce protejeaza plaja de forta de eroziune a valurilor si contribuind la largirea plajelor pin depunerile de nisip. Climatul este mai bland decat al statiunilor aflate spre nordul litoralului.

Plaja statiunii Olimp se intinde pe circa 500 m si este protejata de trei diguri spre care coboara scarile hotelurilor Panoramic - Amfiteatru - Belvedere.

 • Neptun

Neptunul este o gradina a Litoralului, situat intre Olimp si Jupiter , beneficiind de bogata padure Comorova si doua lacuri cu apa dulce, amenajate pe fosta mlastina. Plaja statiunii Neptun este in parte comuna cu plaja statiunii Jupiter si este cordonul dintre fosta mlastina Comorova si mare, avand o lungime de 2 km si o latime ce variaza intre 50 si 100 m.

Primele lucrari incep in 1965, iar in iunie 1967 sunt inaugurate primele blocuri - Midia, Tomis, Histria, Callatis, Traian, Neptun, ridicate pe malul fostei mlastini. Astazi statiunea este un adevarat oras, avand si blocuri de locuit. Restaurantul "Calul Bilan" si "Popasul Caprioarei", aflat in padurea Comorovei, nu merita ocolite de nici un turist, ori cat de scurt ar avea sejurul pe litoral.

 • Jupiter

Jupiter intra in circuitul turistic in iulie 1968, primele hoteluri fiind Atlas si Olimp, impreuna cu primele casute ale Satului de Vacanta Zodiac, unitatea etalon fiind complexul Paradis.

 • Aurora

Aurora este cea mai mica statiune diin salba de statiuni Mangalia-Nord. Plaja are o lungime de 500 m si este obtinuta prin construirea de diguri ce au schimbat directia curentilor maritimi, diminuand forta si dimensiunea valurilor. Are zece hoteluri si opt restaurante, realizate in noua luni si jumatate si a fost inaugurata la 1 iulie 1973. Hotelurile, cu nume de pietre pretioase, se incadreaza in mediul naural si creaza un ansamblu arhitectural coerent si unitar. Linistea ce caracterizeaza statiunea se datoreaza alternarii spatiilor de verdeata cu spatiile construite, hotelul emblema fiind Hotelul Raluca.

 • Saturn

Saturn este cea mai sudica statiune sezoniera a Litoralului, in prelungirea orasului Mangalia.21 de izvoare mezotermale sulfuroase daruiesc statiunea cu o eficienta curativa deosebita. Valoarea terapeutica a namolului extras dinmlastina alimentata dee aceste izvoare - mlastina Hergheliei Mangalia - este de trei ori mai mare deecat cea a namolului din lacul Techirghiol.Statiunea intrat in circuitul turistic in vaar anului 1971, an in care intra in functiune hotelurile Cerna, Cleopatra, Semiramis, Narcis, Cupidon, Atena, Tosca, pentru ca in 1971 sa fie date in folosinta cele trei hoteluri inalte din nordul statiunii - Sirena, Balada, Hora.

 • Mangalia

Mangalia , vechea cetate antica Callatis, este amplasata pe o faleza inalta de 20 m si este orasul turistic romanesc cel mai sudic. Plaja Mangalie, de 600 m lungiime si 50-150 m latime, are un nisip matasos, foarte fin, iar apele litorale sunt de mica adancime pe o distanta mare de la tarm - sub un metru pe 200 metri llungime.

Intemeiat la sfarsitul secolului al VI-lea ien, pe locul unei asezari getice, Acervatic, de catre colonistii greci veiti din Haricleea Pontica, cetatea Callatis devine un vestit centru de cultura elenistica. In timpul Evului Mediu, orasul este cunoscut sub numele de Pangala, Pangalia, apoi Mangalia, devenind un targ cu un port modest la mare. Tenta orientala a orasului, capatata sub dominatia otomana, incepe sa se estompeze spre anii 30 ai secolului trecut, pentru ca dupa al Doilea Razboi mondial schimbarile sa fie fundamentale, marcate de aparritia Santierului Naval - primul mineralier este lansat in 1977 ), a Portului maritim dat in functiune in 1985 , aparitia noiloe hoteluri, a asezamintelor cultural-edilitare si comerciaale etc.

Muzeul de Arheologie "Callatis" a fost amenajat in 1963 si din 1978 se muta in actuala cladire.Muzeul adaposteste numeroase bunuri testimoniale antice, de un interes stiintific si expozitional deosebit.La sud de Parcul Stadionului se poate vedea zidul de incinta ridicat in secolele I-Ii. La marginea vestia a localitatii, la nord de soseaua Mangalia- Albesti se afla necropola romano-bizantina unnde, in cadrul unui perimetru dreptunghiular de 45 m lungime si 30 m latime au fost depistate 16 morminteintre care mormantul cu dromos, aflat la 1,20 m sub nivel. Lungimea incaperii acestui mormant este de 3,60 m, latimea de 2,30 m, iar inaltimea de 2,18 m, camera servind mai multor inhumari. Accesul se facea printr-un canal de acces - dromos - lung de 3 m si prevazut cu cinci trepte care coborau pana la 2,20 m. Deasupra intrarii se afla o cruce si o inscriptie in limba greaca , scrisa cu rosu, "Doamne, ajuta-ma si spala-ma." Pe peretele de vest se afla o alta inscriptie, "Nu ma voi teme Doamne si pentru ca Tu esti cu mine."In subsolul hotelului "President" se aflarezervatia arheologica "President", amenajata in 1995, unica in Romania. Geamia Esmahan-Sultan, construita in stil maur, dateaza din jurulnaului 1590, in jurul ei aflandu-se un cimitir mahomedan. La 3 km nord de municipiul Mangaalia seafla Herghelia Mangalia, la numai 500 m de mare. Herghelia dateaza din 1928 si dispune de un hipodrom, constituind un centru de atractie turistica si agrement ddeosebit, permitand practicarea echitatiei. Complexul turistic "Comorova", apartinand S.C.Olimpus S.A. este amplasat in mijlocul padurii, fiind alcatuit din hotelul Olimpus S.A., minihoteluri, vile si casute de vacanta, din restaurante si spatii de agrement.

 • 2 mai

Este un sat situat pe malul marii, la sud de municipiul mangalia si de lacul cu acelasi nume. Lacul mangalia a fost initial liman fluvio-marin si s-a transformat intr-un golf prin taierea, in 1979, y cordonului de nisip ce il separa de mare. Are o suprafata dee 260 ha si a fost separat in partea interioara in doua lacuri: Limanu si Hagieni. Satul a Fost infiintat in 1887 de catre Mihail Kogalniceanu, prin aducerea catorva familii de rusi scopiti de la Bucuresti, Iasi si Galati.

La 3 km de 2 Mai se afla Vama Veche, localitate de frontiera, amplasata pe marginea unui larg golf maritim, cu plaja lata de 3+-40 m si lunga de 300 m.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2832
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved