Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

MUNTII HASMAS - PESTERA MUNTICELU

geografie+ Font mai mare | - Font mai micMUNTII HASMAS** PESTERA MUNTICELU

Sinonimii: Pestera Ghiocelu.

Localizare si cai de acces. Desi sunt printre cele mai mari si mai spectaculoase din tara noastra, Cheile Bicazului prezinta putine fenomene carstice. Dintre acestea, doua pesteri sunt mai cunoscute : Tosorog si Munticelu.

Pestera Munticelu se gaseste la iesirea din Cheile Bicazului, in baza calcaroasa Surduc-Munticelu, in versantul stang al Bistritei.

Din soseaua asfaltata ce face legatura intre Bicaz si Gheorghenii, pe un traseu de mare pitoresc, drumul spre pestera incepe in dreptul carierei Surduc, la o distanta de 250 m de intrarea in Cheile Sugau-lui. Urcusul se face in apropiere de limita dintre calcare si formatiunea de flis, mai intai in serpentine, apoi tot mai abrupt, pana la o altitudine relativa de 300 m si dureaza 45 minute.

Inainte sau dupa vizitarea pesterii este bine sa ne rezervam 2 ore si pentru un mic circuit al Cheilor Sugaului.

Intrarea este scunda, ascunsa la baza unui perete de calcar.

Date istorice. A fost descoperita in primavara anului 1973, de cativa copii plecati la cules de ghiocei, in acelasi an ea este cartata de L Povara si G. Diaconu, iar in 1973 N. Acrasmaritei si M. Ciobanu publica schita pesterii si descrierea sa.

Publicitatea pripita si nepotrivita, precum si neluarea la timp a unor masuri de amenajare si protectie au facut ca pestera sa sufere, inca imediat dupa descoperire, puternice degradari.

Descriere. Desi de mici dimensiuni (lungimea este de 120 m), Pestera Munticelu este deosebita prin morfologia salii principale si prin formatiunile stalagmitice.

Dupa intrarea scunda (1,5-1 m), urmeaza un culoar descendent de 10 m, care ne conduce intr-o sala mare, lunga de 30 m si inalta de 4-5 m, la care se reduce de fapt intreaga pestera. Sala este dezvoltata pe o diaclaza inclinata spre est cu 30-40. In partea inferioara sala are planseul neted, acoperit cu argila si crusta stalagmitica. De aici, o mare ingramadire de blocuri urca in trepte, ca un amfiteatru, catre vest.

Elementul peisagistic cel mai frapant il constituie marea bogatie de stalagmite luminare, in partea nordica a salii ele formeaza o adevarata padure, care, cand a fost descoperita pestera, forma cea mai mare densitate de stalagmite-lumanare din tara noastra. Aceste formatiuni, deosebit de fragile, se dezvolta in conditiile unei alimentari constante si nu prea abundente, in care picatura cazuta depune, in momentul impactului cu varful stalagmitei, intreaga cantitate de calcit pe care o contine, in acest fel, cresterea se face numai prin varf. Existau in Pestera Munticelu stalagmite lumanare inalte de 3 m, dar nu mai groase de 3 cm.

Alte speleoteme demne de interes sunt stalactitele fistulare, care in cateva puncte formeaza adevarate ploi de "macaroane". Diverticulul sudic adaposteste un mic lac, captusit cu calcit spongios, imaculat, intr-un alt diverticul se afla oseminte ale ursului de pestera, intre care un femur fixalt intr-o stalagmita - un adevarat certificat de autenticitate si vechime.

Geneza pesterii este legata de tectonica de versant a masivului Munticelu. O fractura principala orientata nord-sud a intersectat un plan tectonic inclinat spre est si paralel cu alte doua litoclaze. Dizolvarea intensa produsa in zona de intersectie a acestor accidente tectonice a sculptat marea sala, in care apoi au avut loc prabusiri de blocuri, ce au condus la aspectul actual.

Conditii de vizitare. Se poate vizita in orice anotimp, fara echipament special. Vizitarea normala dureaza 30 minute. Iubitorii fotografiei subterane pot afla aici o mare varietate de subiecte, in conditii de lucru foarte confortabile, cel mult cu grija de a nu distruge, din greseala, inca uma din stalagmitele ramase.

Bibliografie. N. Acrasmaritei si M. Ciobanu (1973), M. Bleahu si col. (1976).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1717
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved