Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Armonizarea legislatiei de mediu (Acquis-ul comunitar de mediu)

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micArmonizarea legislatiei de mediu (Acquis-ul comunitar de mediu)

Acordurile de aderare incheiate intre UE si statele candidate au vizat si reglementarile din domeniul mediului.

Strategia privind mediul este o componenta esentiala a crearii Pietei Interne. Aceasta relatie speciala a fost, de altfel, recunoscuta si prin Actul Unic European (art. 100 A, paragrafele 3 si 4) si intarita prin art. 2 al Tratatului privind Uniunea Europeana, unde se stipuleaza imperativul ca Piata Interna sa fie completata prin mijloace care sa urmareasca, „o durabila si neinflationista crestere respectand mediul”.
Aceasta abordare integrata a problemelor economice, sociale si ecologice prezinta o semnificatie deosebita. Faptul ca problemele mediului prezinta dimensiuni regionale si universale (poluarea nu cunoaste granite politico‑militare) face ca, in acest context, consideratiile ecologice sa faca parte din procesul integrarii economice si comerciale a tarii noastre in UE.

Aceasta exprima cerinta alinierii dreptului intern, a practicilor si procedurilor administrative la exigentele dreptului comunitar al mediului, in sensul asimilarii acestora in litera si spiritul lor. Legislatia de mediu a UE, dezvoltata in ultimii 30 de ani, cuprinde aproximativ 300 de acte normative -regulamente, directive, decizii, recomandari - la care se adauga o serie de documente cu caracter politic: cele cinci programe de actiune, politici si strategii sectoriale, comunicate, declaratii s.a. Acestea din urma, desi nu au o forta juridica obligatorie, contribuie la orientarea, interpretarea ori stimularea reglementarilor legale in materie.

Totusi, numarul reglementarilor comunitare de mediu la care Romania isi aliniaza legislatia nationala si practicile administrative este considerabil mai mic, redus la asa‑numitul „acquis de mediu”, care cuprinde circa 70 de directive (multe dintre ele amendate si completate de‑a lungul timpului) si 11 regulamente.

Intr‑o interpretare mai larga „Acquisul Comunitar” de mediu include ansamblul de reglementari (directive, regulamente, decizii) adoptate in baza tratatelor constitutive, tratatelor internationale semnate de Comunitatea Europeana (CE), principiilor si interpretarilor rezultate din jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, politicilor comunitare in domeniu, cu alte cuvinte toate reglementarile comunitare in litera si spiritul lor.

Alinierea legislatiei romanesti de mediu la cea europeana presupune un proces complex, multidimensional, care cuprinde parcurgerea a trei etape interdependente: a) transpunerea dreptului comunitar al mediului in ordinea juridica nationala, prin asimilarea reglementarilor UE in raport cu specificul lor si conform procedurilor constitutionale interne; b) implementarea sau aplicarea practica a dispozitiilor legale respective prin asigurarea institutiilor si bugetelor necesare; c) mijloace de control si sanctiuni pentru asigurarea conformitatii cu cerintele comunitare.Romania a devenit membra a UE la 1 ianuarie 2007, iar prin Tratatul de aderare s-au stabilit termene limita de realizare a anumitor elemente concrete, precum: pregatirea planurilor de combatere a poluarii, desemnarea zonelor protejate sau a zonelor sensibile, conformarea cu limitele de emisii sau standardele de calitate a mediului etc.

Principala preocupare in procesul general de armonizare a legislatiei romanesti de mediu cu reglementarile comunitare trebuie sa fie aceea ca asimilarea normelor si standardelor UE sa se realizeze treptat, dar la stadiul actual de concepere si operare a lor. Aceasta inseamna ca Romania trebuie sa incerce sa se alinieze direct la actualele realitati. In plan concret, procesul presupune mai multe faze. Prima este aceea a stabilirii prioritatilor si cuantificarii costurilor social-economice. Urmeaza apoi etapa decisiva, a optiunii politice pe baza concluziilor expertizei stiintifice.

Pornind de la ideea ca reducerea emisiilor se poate face in mod eficient numai pe baza unor masuri preventive, concomitente, vizand toti factorii de mediu - aer, apa, sol - si cu luarea in considerare a transferurilor existente intre aceste medii, reglementarile UE promoveaza realizarea unei preventii si a unui control integrate in vederea protejarii mediului ca un intreg.

In prezent, Romania a incheiat alinierea legislatiei de mediu la legislatia europeana, urmand a se conforma reglementarilor comunitare de mediu, in mod treptat astfel ca, in decurs de 10 ani, realitatile ecologice romanesti sa se apropie cat mai mult de cele europene.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 995
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site