Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Calea catre o lume mai curata - energia solara

Ecologie mediu+ Font mai mare | - Font mai micCalea catre o lume mai curata

-energia solara-n      Sursele de energie solara au fost considerate, de ceva timp ca fiind cele mai bune si mai profitabile optiuni pentru majoritatea oamenilor de pe Pamant, prin asigurarea energiei pentru diferite instalatii.

n      Soarele este, de departe cea mai importanta sursa de energie pentru noi. El incalzeste atmosfera pamantului, vaporizeaza apa din oceane, directioneaza norii rezultati prin curenti de aer, denumite si vanturi spre continente, acolo unde isi dovedesc utilitatea determinand ploile si mentinand debitele raurilor. Aceasta este o modalitate directa de a folosi energia solara si face parte din procesele fiziologice ce au loc pe pamant de milioane de ani. insa Soarele poate face "un pic" mai mult: ar putea sa asigure intreaga cantitate de energie de care are nevoie o societate industriala moderna, la scara mondiala pentru un viitor indefinit; ceea ce nu poate face o sursa de energie obisnuita, neregenerabila. Acestea s-ar putea intampla cu usurinta fara poluare. Multi oameni insa nu sunt convinsi de acest lucru, ei avand parerea ca o astfel de investitie ar aduce pierderi si nu un profit negandit de mare. In prezent mai mult de 85% din energia totala revine din folosirea combustibililor fosili ca petrol, gaze naturale si carbuni, alte 13% din hidrocentrale si centrale nucleare, si mai putin de 1% deriva din energia solara. Totusi, cantitatea de energie solara care ajunge pe Pamant intr-o ora e mai mare decat energia totala folosita de intreaga populatie in decursul unui an. Nu e de mirare ca multe civilizatii din trecut au venerat Soarelede ce nu am putea face si noi asta??

n      S-a estimat ca toate rezervele de combustibili fosili se vor termina in urmatorii 70 de ani, iar aceste resurse sunt regenerabiledeci cand oare vom constientiza acest lucru?

n      In anii 1970 oamenii de stiinta americani erau cuprinsi de un entuziasm puternic gandind ca ar putea schimba vechea tehnologie cu aceasta noua, bazata pe energia asigurata de Soare. Acest lucru s-a intamplat dupa primele esecuri in transportul si prelucrarea petrolului, care poluau foarte grav mediul. Astfel s-a ajuns la concluzia ca noua tehnologie ar trebui initializata la viata de la sate, insa nu dupa mult timp aceasta miscare cu tot cu entuziasm s-a risipit. Motivele pentru absenta utilizarii in ziua de astazi a energiei solare pe scara larga, nu sunt nici dificultati conceptuale, nici tehnologice. Exista insa persoane cu mare influenta asupra a astfel de lucruri care pur si simplu se tem de o trecere completa la utilizarea energiei solare.

n      O buna masura a suveranitatii acestora,este aceea ca, in ciuda importantei capitale al acestui fapt pentru societatea moderna, acest concept de a valorifica energia solara, a fost complet eliminat din planurile Statelor Unite, mai ales din perspectiva informarii opiniei publice (cu exceptia planelor militare care au in perspectiva folosirea acestui nou tip, mai ales in cazul unei crize de petrol.) Daca s-ar fi inceput cu folosirea energiei in limite restranse, astazi s-ar fi ajuns la un procent semnificativ ocupat de folosirea energiei solare din energia totala. Ideea principala era,ca pentru directionarea energiei solare, lumina soarelui trebuia sa fie concentrata. Aparate care puteau realiza acest lucru, puteau fi facute la un pret mic, chiar intr-o productie mare, inca din anii 1970. Nu a fost sa fie asa.

Energia solara se refera la o sursa de energie reinnoibila care este direct produsa prin lumina si radiatia solara. Aceasta poate fi folosita sa:

n      genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice)

n      genereze electricitate prin centrale electrice termale

n      genereze electricitate prin turnuri solare

n      incalzeasca blocuri, direct

n      incalzeasca blocuri, prin pompe de caldura

n      incalzeasca blocuri, prin cuptoare solare

Dezavantaje

n      Desi energia solara este reinnoibila si usor de produs, problema principala este ca soarele nu ofera energie constanta in nici un loc de pe Pamant. Adica, deoarece soarele apune noaptea, lumina de la soare nu poate sa genereze electricitate decat pentru un timp limitat in fiecare zi. In plus, pe zile noroase, potentialul de energie este redus, limitand aplicatiile acestei forme de energie reinnoibila.

O solutie practica:

Energie eoliana sau solara pentru  casa de vacanta sau cabana:

n     Una din cele mai comune aplicatii ale energiei alternative este alimentarea cu energie electrica a unei case de vacanta sau cabana, aflata intr-o zona fara acces la reteaua publica. Pentru aceasta aplicatie se poate opta pentru alimentare folosind panouri fotovoltaice sau generatoare eoliene. Folosirea lor combinata este intodeauna posibila.

n     Fiecare sistem care foloseste energia alternativa trebuie proiectat intr-un mod foarte riguros. De aceasta proiectare si optimizare va depinde eficienta si pretul lui de cost. Pentru a determina pretul de cost al unui echipament este necesar sa determinam care sunt consumatorii care vor folosii aceasta energie si care este intervalul de timp in care ei functioneaza

In acesta locatie vom folosii urmatorii consumatori de energie

Locatia dispune de urmatoarele caracteristici de potential energetic:

n      Energie solara timp de 4,5 ore pe zi   

n      Vant continu la 12m/s timp de 4 ore pe zi

Pentru deservirea acestor consumatori sistemul poate folosi panouri solare sau un generator eolian ( turbina eoliana) care trebuie sa produca tot necesarul de energie electrica. Acesti consumatori au nevoie de 4 KWh pe zi timp de 7 zile pe saptamana sau putem considera aproximativ un consum de 124KWh/luna

Sistemul are o autonomie de 2 zile, adica poate furniza energia necesara timp de 2 zile chiar daca nu avem nici un aport de energie de la panourile solare fotovoltaice sau turbina eoliana.

Pentru acesta aplicatie vom avea nevoie de urmatoarele componente principale:

n      Panouri solare fotovolatice sau o turbina eoliana

n      Grup de acumulatori (baterii reincarcabile)  la 6 V

n      Regulator de incarcare a bateriei

n      Invertor de curent continuu (12V) -curent alternativ (220V)

n      Lampi economice de curent continuu

n      Echipamente si conectori pentru subansamble.

n     Estimarea financiara a sistemului:

Costurile aferente echipamentelor folosite in acest exemplu, publicate mai jos, sunt doar estimative, urmand ca la evaluarea finala a fiecarui proiect sa fie aplicate reduceri de preturi corespunzatoare topologiei si dimensiunii fiecarei aplicatiiDatorita unicitatii fiecarui proiect costurile aferente fiecarei aplicatii pot sa difere semnificativ.

Preturile estimative ale echipamentelor folosite in cadrul acestui exemplu sunt

n     Panou fotovoltaic 165W         Pret:   825 Euro

n     Turbina eoliana Whisper        Pret: 2500 Euro

n     Regulator incarcare       Pret:   260 Euro

n     Acumulator 6V / 330Ah        Pret:  398 Euro

n     Invertor Steca 500W      Pret:  485 Euro

n     Bec economic 11W       Pret:    10 Euro 

Si un exemplu de casa la care speram cu totii in viitor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2240
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved