Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Costurile si beneficiile energiei eoliene

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micCosturile si beneficiile energiei eoliene

1. Costurile energiei eoliene

Fara a lua in consideratie beneficiile din taxe sau alte stimulente privind productia de energie eoliana, costurile acesteia sunt prezentate in Tabelul 1.
Tabelul 1 - Rezumat al repartizarii costurilor energei eoliene

Repartizarea costului energiei eoliene

2000 ore in plina sarcina

(Euro/MWh)

2500 ore in plina sarcina

(Euro/MWh)

Investitii (12 ani anuitate de 4%)

Functionare si mentenanta incluzand revizii majore

Alte cheltuieli de functionare

Total

In ‘Alte cheltuieli de functionare’ sunt incluse costurile managementului

zilnic, asigurarea, concesiunea terenului, compensarea neplacerilor vizuale si a celor produse de zgomot, taxe.

In mod curent, costurile energiei eoliene sunt ceva mai mari decat ‘feed-in tariff’ pentru energia electrica obtinuta din combustibilii conventionali fosili sau din centrale nucleare.

Totusi, cele mai multe tari prevad stimulente pentru a sprijini productia eoliana si alte energii regenerabile.

Desi fiecare tara isi aplica legile proprii, aspectele comune sunt:

♦ beneficiile din taxe;

♦ granturi pentru instalarea de noi mijloace fixe;

♦ rate mici ale dobanzilor pentru finantarea mijloacelor fixe din fonduri verzi.

♦ stimulente pentru productie (cu referire la kWh).

Ca urmare a unuia sau mai multe stimulente, investitiile in instalatii eoliene pot fi profitabile.

In trecut, beneficiile din taxe de pana la 50 % din costurile de investitii nu erau ceva neobisnuit. In cazul ‘feed-in tariff’, incluzand si stimulentele, de 80 la 100 EUR/MWh, perioada de recuperare a costului este intre 6 (> 2700 ore in plina sarcina) si 10 ani (>1900 in plina sarcina).

Costurile energiei eoliene depinde in mare masura de amplasarea instalatiei. Viteza vantului si costurile de conectare la retea pot varia in functie de amplasare.

Pentru uz comercial (buget si depreciere peste zece ani), preturile variaza de la 5 Eurocenti/kWh in zonele cu vant intens pana la 8 Eurocenti/kWh in zone interioare.

In comparatie, pretul energiei produse in centrale electrice clasice care folosesc combustibili fosili este de cca 4 Eurocenti/kWh.

Plata pentru energia livrata consta in costuri cu combustibilul evitat, ecotaxa partiala (granturi pentru energia verde) si o parte care este determinata de piata pentru energia regenarabila.

Cifrele de cost de mai sus se bazeaza pe urmatoarele ipoteze:

turbina eoliana noua, de dimensiuni medii, cu puterea instalata de 850-2500 kW;

costuri de functionare si de mentenanta (O&M) medii de 1,2 Eurocenti/ kWh pentru o durata de functionare de 20 ani.

Cheltuielile agregate de functionare (chiria terenului, asigurare, functionare zilnica, mentenanta) sunt de aproximativ 2 Eurocenti/kWh.

In ultimii douazeci de ani, costurile de investitii in instalatii eoliene au scazut cu cca 80 % ajungand la 900 -1200 EUR/kW instalat.

Se prognozeaza ca tendinta se va mentine, reducerea fiind de cateva procente pe an.

Alta componenta principala a costului este cea de functionare si de mentenanta (O&M). Este evident ca nu exista cheltuieli cu combustibilul.Costurile O&M se refera la mentenanta curenta, reparatii, asigurare, piese de schimb si administrare.

Din cauza faptului ca nu exista unitati mai vechi de 20 ani, nu se poate dispune intotdeauna de date sigure sau comparabile.

Pentru o unitate noua, costurile O&M pot fi in medie, pentru intreaga durata de viata a turbinei, de cca 20-25 % din costurile totale amortizate pentru kWh produs.

Producatorii au ca tinta reducerea semnificativa a acestor costuri prin dezvoltarea unei noi turbine care sa necesite mai putine vizite curente si sa reduca timpul de nefunctionare.

Tendinta catre turbine eoliene mari va reduce, de asemenea, costurile O&M per kWh produs.

La costurile de investitii si O&M trebuie sa se ia in calcule si urmatoarele costuri:

proiect de dezvoltare;

pregatirea locului constructiei;

fundatia instalatiei eoliene;

conectarea la retea;

taxele reale de patrimoniu.

Repartizarea costurilor de instalare este prezentata in graficul de mai jos.

Costuri viitoare

Poate energia eoliana sa intre in competitie cu energia produsa in centralele electrice conventionale ? In aceasta comparatie energia eoliana nu are un avantaj deoarece centralele existente sunt partial amortizate.

Proprietarul unei instalatii eoliene vinde energia electrica produsa unei companii de servicii.

Valoarea energiei eoliene, asa cum este ‘vazuta’ de compania de servicii, este determinata prin costurile echivalente ale producerii ei din carbune sau gaz.

Daca proprietarul instalatiei eoliene va fi compensat in aceasta masura, energia eoliana nu va reprezenta o propunere economica.

Compania de servicii plateste pentru garantia furnizarii energiei. Putere de rezerva nu este necesara daca puterea furnizata are un grad ridicat de disponibilitate.

Statisticile arata ca energia eoliana poate sa reprezinte, in cazul vitezelor mici ale vantului, aproximativ 25 % din puterea garantata.

Chestiune reala este cum va putea energia electrica produsa in centrale epliene sa se compare in, sa spunem zece ani, cu aceea produsa de noile centrale electrice conventionale cu combustibil fosil ?

Dar, in acel moment este de asteptat ca toate gazele evacuate sa fie curate si, probabil emisiile de CO2 vor trebui sa fie captate. Din cauza ca sursele fosile vor fi epuizate, este o ipoteza valabila aceea ca preturile combustibililor fosili vor fi inalte.

Pe de alta parte, costurile energiei electrice produse in centralele eoliene vor continue sa scada.

Daca energia eoliana va continua sa aiba o evolutie pozitiva in urmatorii zece ani, ea va deveni un competitor serios al surselor conventionale de energie.

In cele mai multe tari europene, energia eoliana nu are, in prezent, sansa sa supravietuiasca economic fara subventii de la guvern.

Un motiv serios pentru a asigura stimulente este ca energia eoliana, ca o sursa (aproape) curata de energie, aproape nu are costuri externalizate.

Uniunea Europeana considera “costuri externalizate apar atunci cand

activitatile sociale sau economice ale unui grup influenteaza un alt grup si cand aceasta influenta nu este in intregime compensata sau luata in consideratie”.

De exemplu, o centrala conventionala produce SO2 care poate influenta persoanele care sunt astmatice si deterioreaza matreialele de constructie.

Cu toate acestea, proprietarul centralei nu plateste pentru ingrijirile de sanatate suplimentare sau pentru repararea cladirilor; proprietarul le “transfera” la altii, cum ar fi platitorii de taxe sau proprietarii de cladiri.

EU ar putea introduce o cotaxa care sa acopere daunele si, astfel, pretul energiei ar putea sa creasca cu 2 pana la 7 Eurocenti/kWh.

Alternativ, sursele de energie curata pot fi incurajate prin stimulente, astfel ca sunt evitate costurile sociale si de mediu.

Aceste subventii au fost permise, daca nu incurajate de UE.

In anumite tari europene de exemplu, energia eoliana este incurajata cu aproximativ 8-9 Eurocenti/kWh, depinzand de amplasament: pe uscat sau pe mare.

In conditiile prezentate mai sus pretul de vanzare al energiei electrice produs de catre turbinele eoliene grupate in parcuri eoliene poate varia intre valori cuprinse intre 15-20 Eurocenti/kWh daca producatorul este singurul implicat in producerea de energie eoliana si nu primeste ajutor din partea autoritatilor locale.In cazul in care producatorii beneficiaza     de asistenta din partea statului pretul energiei poate scade la circa 8-12 Eurocenti/kWh.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1203
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site