Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Inundatii provocate de rauri

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micInundatii provocate de rauri

Raurile reprezinta unul dintre sistemele de transport de baza ale ciclului geologic ce pastreaza, in general, un echilibru dinamic intre lucrul mecanic efectuat si sarcina data. Inundatiile prin deversarea apelor de rau reprezinta un factor de risc natural cu caracter universal. Pierderile de vieti omenesti sunt relativ reduse in tarile dezvoltate, cu structuri corespunzatoare de prevenire si monitorizare, in schimb distrugeri ale proprietatilor / bunurilor fixe sunt adesea importante in societatea industrializata datorita extinderii mari a terenurilor inundate.Magnitudinea si frecventa inundatiilor sunt conditionate de intensitatea si distributia precipitatiilor, ca si de rata infiltratiilor apei in sol si / sau roca. Datorita cresterii urbanizarii, respectiv a maririi suprafetelor ocupate de cladiri, drumuri, diferite constructii auxiliare etc., drenajul terenului respectiv s-a redus, apele descendente nu se infiltreaza decat in proportii reduse si pericolul de inundatie creste.

Exista doua tipuri de inundatii: inundatii localizate in cursul superior al raurilor, produse de ploi puternice, dar scurte, pe suprafete mici, si inundatii localizate in cursul inferior al raurilor, generate de furtuni durabile, pe suprafete mari ce provoaca saturarea solului, asocierea unor volume excedente de apa de la multi afluenti si, in final, un proces extensiv atribuit raului principal (fig. 6.9).

Factorii care controleaza efectele dezastruoase ale inundatiilor includ modul de folosire al terenului din campia inundabila, magnitudinea si frecventa inundatiilor, cantitatea de sedimente depuse, eficienta previziunilor meteorologice, sistemele de avertizare si interventie. Din punct de vedere al protectiei mediului, cea mai buna solutie de a reduce riscul de inundatie este regularizarea teritoriului inundabil. In zonele urbanizate se impune de asemenea folosirea barierelor fizice (diguri), rezervoarelor si canalelor pentru protectia structurilor existente. Solutia realista in domeniu ar fi o combinare a regularizarii teritoriului inundabil cu tehnica inginereasca.

O perceptie corespunzatoare a factorului de risc - inundatie este intalnita la nivel institutional. Si totusi, la nivel de individ se impune multiplicarea programelor de constientizare pentru ajutorarea persoanelor ce traiesc in zonele de risc. Rolul cartografiei in acest sens este prezentat in fig. 6.28-29.
Canalizarea (fig. 6.35) este demeandrizarea, adancirea, largirea, curatirea sau alinierea unor ape curgatoare preexistente. Se considera ca obiectivul principal al canalizarii ar fi controlul inundatiilor si imbunatatirea drenajului. Chiar daca apar si situatii de degradare a mediului prin canalizare, totusi aceasta actiune, in general, trebuie incurajata. Cu precizarea ca, pana la stabilirea unor noi criterii de conceptie, compatibile cu ansamblurile naturale, canalizarea trebuie privita ca o solutie valabila de la caz la caz.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1816
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved