Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


PRELEVAREA PROBELOR DE SOL - Instrumente pentru recoltarea solului

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micPRELEVAREA PROBELOR DE SOLPrelevarea solului pentru analiza este o operatie foarte importanta de care depinde, in mare masura, exactitatea rezultatelor.

1 Recoltarea probelor de sol

Probele de sol se recolteaza in structura naturala si structura artificiala. Recoltarea solului in stuctura naturala, asa cum este solul asezat in natura, intereseaza in special agrotehnicieni in studiile de pedologia solului, in timp ce recoltarea probei de sol in structura artificiala se foloseste in cercetarile de laborator si se poate realiza mai usor.

Pentru cercetarea igieno-sanitara a solului, probele de sol se recolteaza in structura artificiala pana la adancimea de 1 m, sau mai mult, in functie de natura solului si de caracteristicile poluantului urmarit.

Suprafata de sol care trebuie cercetata se stabileste prin delimitarea unei parcele cuprinse intre 25 - 250 m2, pe care se fixeaza punctele de recoltare conform figurii 1.1.

Figura 1.1 - Fixarea punctelor pentru recoltarea solului.

Probele individuale de sol se recolteaza foarte rar, deoarece sunt greu de stabilit caracteristicile si proprietatile solului prin analiza unei singure probe. Astfel analizele de sol se fac pe probe medii obtinute din mai multe prelevari individuale omogenizate bine.

Recoltarea solului de la suprafata se efectueaza dupa o prealabila indepartare a prafului, radacinilor, frunzelor sau a altor reziduuri ce se gasesc pe suprafata solului. Adancimile care se recomanda pentru recoltarea solului, in functie de tipul acestuia, gradul si forma de poluare, sunt:

- 5 cm - islazuri in contact cu ape reziduale;

- 20 cm - suprafete arabile legumicole tratate cu ape reziduale;

- 1 m - soluri cu puncte contaminate cand exista banuiala unei impurificari;

Prelevari la adancimi mai mari sunt necesare la contaminarile masive sau la solurile extrem de permeabile.

2 Instrumente pentru recoltarea solului

Pentru recoltarea solului in structura artificiala se folosesc fie sonde de diferite tipuri in functie de adancimea la care dorim sa efectuam recoltarea si de natura solului, fie casmale sau lopeti cu care se sapa un sant pana la adancimea dorita de unde se recolteaza apoi proba de sol. In figura 1 sunt prezentate diferite instrumente pentru prelevarea probelor de sol.

Pentru recoltarea solului de la suprafata, se folosesc spatule de metal cu ajutorul carora se racleaza suprafata solului.

Solul se recolteaza in recipiente de sticla sau polietilena cu gatul larg si inchidere ermetica, spalate in prealabil cu amestec sulfocromic (cele din sticla) sau cu detergenti (cele din polietilena). Se clatesc bine cu apa de robinet, apa distilata si bidistilata si apoi se usuca.

3 Frecventa recoltarilor

Frecventa prelevarilor de sol este in functie de scopul cercetarii (de exemplu daca se urmareste autopurificarea si igienizarea unui sol contaminat, sunt necesare recoltarii multiple la diferite etape). Etapele de recoltare se fixeaza in functie de viteza proceselor care au loc in sol.

De asemenea conditiile meteorologice impun frecventa recoltarilor deoarece acestea implica o modificare in populatia microbiana a solului.

ANEXA 1

Figura 1 - Dispozitive de recoltare a probelor de sol.

4 Transportul si pastrarea probelor

Probele de sol recoltate trebuie sa fie insotite de o fisa de recoltare, care trebuie sa cuprinda:

- data la care s-a facut recoltarea;

- localitatea si denumirea locului de unde s-a recoltat;

- adancimea la care s-a facut recoltarea;

- precipitatiile atmosferice in ziua recoltarii;

- scopul analizei;

- numele si calitatea celui care a facut recoltarea;

- felul poluarii la care a fost supus solul.

Probele recoltate trebuie ferite de actiunea razelor solare in timpul transportului si pastrate la frigider cel mult 24 ore pentru unii indicatori care se modifica in timp cum ar fi: azotul, amoniacul, nitratii, nitritii, umiditatea etc. Pentru poluantii anorganici sau de alta natura care au o persistenta mai mare in sol, analiza se efectueaza pe probe de sol uscat la temperatura camerei.

Pentru uscarea solului la temperatura camerei, se intind foi de material plastic pe suporturi sau mese si apoi se pune solul faramitat pe cat posibil intr-un strat nu prea gros intr-o incapere ferita de poluari suplimentare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 10372
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved