Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


PESTERI - cavitati ( gauri ) adanci si vaste in roca

Geologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



DESPRE PESTERI

Pesterile sunt cavitati ( gauri ) adanci si vaste in roca. Exista doua tipuri mari de pesteri :



pesterile primare, care se formeaza odata cu roca care le adaposteste

pesteri secundare, care se formeaza dupa ce roca a capatat o forma.

Din categoria pesterilor primare fac parte pesterile din lava. Acestea se formeaza astfel : cand erupe un vulcan, lava se scurge pe versanti. In contact cu aerul partea exterioara a unui astfel de rau de lava se raceste si formeaza asa-numitele tuburi de lava. Acestea au o crusta tare in exterior, iar restul de lava continua sa curga prin interiorul tubului. Cand vulcanul nu mai erupe, lava inca lichida se va scurge din interiorul tuburilor. Astfel apar o serie de spatii goale ca niste tuneluri, cu peretii foarte, foarte netezi. Exista asemenea "tuneluri de lava" celebre, printre care pestera Fujisan din Japonia care are o lungine de 1,2 kilometri sau cele din Hawaii care pot atinge si 60 de kilometri lungime.

Din categoria pesterilor secundare fac parte pesterile carstice. Se numesc astfel datorita felului in care se formeaza: apa de ploaie sau apa subterana acida patrunde printr-o mica crapatura in roca si dizolva calcarul din aceasta, scobind stanca zi de zi, timp de sute de mii de ani, pana gaseste o "iesire". Astfel apar cavitati de dimensiuni impresionante, unele intinzandu-se pe lungimi de zeci (sau chiar sute) de kilometri, de exemplu Pestera Vantului din Muntii Padurea Craiului ( care are 50 de kilometri ) sau Sistemul de Pesteri Mammoth din SUA ( care au 570 de kilometri ).

In pesterile umede, apele infiltrate in tavan formeaza incet, incet picaturi. Aceste picaturi contin calcit care se depune, strat dupa strat, formand un "turture" - stalactita. Acestea pot fi formatiuni foarte fine, ca de exemplu cele din Pestera lui Adam, din Muntii Cernei, care au lungimi de 4-8 centimetri si grosimi de 1 centimetru si care se misca in bataia aerului cald din pestera! Picaturile de apa care cad pe podeaua pesterii formeaza un con vertical - stalagmita. Specialistii spun ca e nevoie de 100 de ani pentru a se forma un "turture" de 20 centimetri. In timp de milenii, stalactitele si stalagmitele se pot uni, formand coloane de calcar.

Tot din acesta categorie fac parte si pesterile glaciare. Acestea se formeaza tot printr-o actiune de dizolvare a apei, dar de data aceasta indreptata asupra ghetii din care sunt formati ghetarii.

Exista viata in pesteri chiar daca acestea sunt intunecate: exista destule specii de plante care nu depind de fotosinteza si se pot dezvolta in absenta luminii, cum ar fi unele alge sau ciuperci inferioare, majoritatea fiind saprofite (adica isi procura hrana din substantele organice in descompunere). Si fauna isi are reprezentantii ei: mai multe specii de viermi, miriapode, pseudoscorpioni, paianjeni si chiar crustacee inferioare ( niste rude oarbe ale racului ). In afara de acesti "locatari" permanenti, mai intalnim si animale care folosesc pesterile pe post de "dormitor", cele mai cunoscute dintre acestea fiind liliecii.

Studierea stiintifica a pesterilor in Romania i se datoreste lui Emil Racovita (1868-1947), eminent biolog care a pus bazele speologiei la noi in tara.

Intrucat s-au format in sute de mii sau chiar milioane de ani, in conditii climaterice care nu mai exista astazi, pesterile sunt protejate si conservate prin lege.

Ruxandra Beatrice Prisacaru    12.01.2006

DICTIONAR

Vaste - foarte intinse, de mari dimensiuni;

Carstic - care apartine carstului, privitor la carst;

Carst - eroziune (roadere) si dizolvare a rocilor de calcar, gips sau sare, provocata de apele subterane sau de suprafata, urmata de crearea unor formatiuni caracteristice;

Calcit - material natural (carbonat de calciu) care alcatuieste calcarul, marmura;

Miriapode - animale cu corpul alcatuit din segmente sau inele si cu multe perechi de picioare;

Pseudoscorpioni - insecte asemanatoare cu scorpionii, fara coada si fara venin;

Crustacee - animale (in general acvatice) cu corpul alcatuit din segmente acoperite cu o carapace;

Eminent - care are calitati (intelectuale) deosebite;

Speologie - stiinta care are ca obiect explorarea (cercetarea) si studiul complex al pesterilor;



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1433
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved