Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Roci rezervor (magazin)

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micRoci rezervor (magazin)

Rocile care pot sa inmgazineze cantitati insemnate de hidrocarburi si pe care, cel putin in parte, le pot ceda, se numesc roci rezervor, magazin sau colectoare.Functia de roca rezervor este conditionata de posibilitatea de circulatie a fluidelor in masa rocii si nu orice roca cu un volum mare de pori poate avea aceasta functie ; ea depinde de diametrul porilor care pot fi principali (singenetici - se formeaza odata cu roca) sau secundari (epigenetici - apar dupa ce roca s-a format).

Ca exemple tipice de roci rezervor se mentioneaza nisipurile si gresile mai slab cimentate si mai rar microconglomeratele, conglomeratele si pietrisurile. Calcarele si dolomitele, cand sunt fisurate sau vacuolare, au porozitate si permeabilitate mare si uneori in roca respectiva se formeaza zone de mare porozitate si permeabilitate.

Nu orice roca care are un volum mare de pori poate fi roca rezervor, ea trebuie sa fie si permeabila, deci porii sa comunice intre ei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1554
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved