Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


APA - IMPORTANTA SI UTILIZARILE

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micAPA - IMPORTANTA SI UTILIZARILE

Apa are o importanta covarsitoare pentru existenta vietii. Fiind necesara in toate sectoarele de activitate ale omului,sursa de apa constituie un factor de decizie a amplasarii obiectelor social-economice.Desi apa acopera mai mult din doua treimi din suprafata globului pamantesc in lume se semnaleaza lipsa apei dulci pentru om si pentru necesitatile agriculturii si industriei, apa marilor si oceanelor contine prea multe saruri pentru a fi folosita ca atare.

Datorita proprietatilor fizice si chimice, apa are numeroase utilizari:

Apa se combina cu multi oxizi ai metalelor si nemetalelor, formand baze si acizi.

Apa reactioneaza energetic cu metalele active si cu unele nemetale punand hidrogenul in libertate.

Apa prin electroliza se obtine oxigenul si hidrogenul, de mare puritate.

Apa participa la numeroase reactii chimice importante, ca reactiile de hidroliza, este indispensabil pentru priza cimentului in constructii.

Cea mai importanta proprietate a apei insa este aceea de a dizolva diferite substante. Datorita polaritatii sale mari, apa este considerata cel mai important dizolvant (dizolva: baze, acizi, saruri si numeroase substante organice) si este un mediu ideal pentru diferite reactii, datorita puterii sale mari de dizolvare, apa este un agent important de spalare.

Avand caldura specifica mai mare decat a altor substante, apa este un foarte bun purtator de caldura, fiind utilizata pentru racirea sau incalzirea aparatelor si utilajelor.

Pentru alimentarea cazanelor de abur, precum si pentru realizarea numeroaselor procese tehnologice din diferite ramuri industriale se consuma cantitati foarte mari de apa. De asemenea, in cantitati mari, apa se consuma ca apa potabila in consumul menajer si in industria alimentara.

Apa necesara satisfacerii oricarei necesitati este luata din natura.

Apa are un rol important in viata omului si pe langa intrebuintarea ei in gospodarie o mare cantitate de apa se foloseste in agricultura, transport si industrie. In industria chimica este folosita in cele mai variabile scopuri: mari cantitati de apa se intrebuinteaza sub forma de abur la incalzirea instalatiilor, fabricarea gazului de apa din care se obtine hidrogenul necesar sintezei amoniacului, metanolului si a altor produse chimice.

In industrie apa are multiple utilizari, ca: materie prima (industria alimentara, farmaceutica unele produse din industria chimica). Materie auxiliara: in cele mai multe procese de fabricatie (celuloza si hartie, sectii de finisaj, lemn si materiale de constructii, metalurgie). Mijloc de transport al materiilor prime: purtator de energie (hidroenergetica si termoenergetica). In cadrul folosintelor industriale ponderea cea mai mare o are utilizarea apei ca element de racire ajungand uneori la 60-80% din totalul apei prelevate in industrie. Mari consumatoare de apa sunt de asemenea industria chimica de rafinare a titeiului, de celuloza si hartie , industria alimentara.

Apa in agricultura este utilizata in scopuri diverse: pentru piscicultura, zootehnie dar mai ales pentru irigatii, unde cerintele sunt tot mai mari, in special in tarile cu clima calda si cu deficit mare de apa (din precipitatii) in sezonul de vegetatie. Agricultura detine 80% din consumul mondial de apa cu o restitutie de 10-20% fiind raspunzatoare deci de cea mai mare risipa.

Apa minerala reprezinta un caz particular al celor subterane. Ele sunt de obicei de origine juvenila si nu rezulta in circuitul natural al apei. Termenul "minerala" este impropriu si dupa Bardet apa minerala este o apa din sursa naturala, a carei utilizare produce modificari asupra organismului uman, care poate fi exploatata favorabil. Gradul de mineralizare nu este un factor determinant al efectului terapeutic. In tara noastra se gasesc numeroase localitati balneo-climaterice cu surse de apa minerala. De exemplu: Buzias (ape carbogazoase si feruginoase), Calimanesti, Caciulata, Govora (ape sulfuroase, saline), Slanic Prahova, Ocna Sibiului, Doftana (ape saline).

Apele geotermale sunt ape subterane cu o temperatura peste 40oC. Prezenta acestor ape in scoarta terestra presupune existenta anomaliilor geotermice, determinate de conditiile fizico-geologice specifice fiecarui segment de scoarta. In contextul crizei energetice, valorificarea acestor ape ca sursa de energie capata o deosebita importanta si amploare. In prezent se disting urmatoarele utilizari ale apei geotermale: in balneo-terapie si agrement, in sisteme termice pentru incalzire (sere, locuinte, apa menajera), in topiri de in si canepa. In perspectiva, gama utilizarii acestor surse naturale se va extinde la sisteme de pompe termice si generatoare de energie electrica.

Alaturi de folosintele legate de valorificarea potentialului termic, se preconizeaza posibilitati de extragere din aceste ape a unor substante utile. O gospodarire judicioasa a resurselor hidrogeotermale implica valorificarea completa a energiei termice si a substantelor utile, prin utilizarea lor in trepte succesive.

Apa potabila. Din consumul total de apa, apa utilizata de populatie, apa potabila ocupa o pondere mica, dar de importanta majora. Livrarile si consumul de apa potabila au crescut odata cu dezvoltarea urbanizarii si cresterea nivelului de trai al populatiei. Multe unitati urbane de gospodarire comunala livreaza apa potabila si pentru unitati industriale, economico-sociale etc.

Apele uzate. Una din problemele cele mai dificile in domeniul gospodaririi apei a devenit protectia calitatii acestora, prevenirea si combaterea poluarilor. In conditiile societatii moderne industrializate, in urma utilizarii extrem de diversificata a apei, aceasta se incarca in mod inevitabil cu o mare diversitate de substante, cu o activitate mai mult sau mai putin nociva. Odata cu cresterea cantitatii de apa utilizata in economie a sporit si volumul de ape uzate, restituite surselor naturale, provocand deteriorarea calitatii acestora si agravarea concomitenta a balantei cantitative.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 14755
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved