Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


INTRODUCERE SI IMPORTANTA GEOECOLOGICA SI HIDROLOGICA A CRISULUI ALB

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micintroducere si importanta geoecologica si hidrologica a crisului alb

Crisul Alb izvoraste de pe versantul vestic al Muntilor Bihor, fiind un afluent de ordinul I al Tisei. Are o lungime de 248 km, din care pe teritoriul Romaniei parcurge 234 km (pana la granita cu Ungaria); are o suprafata a bazinului hidrografic de 4240 km2.Valea Crisului Alb este cuprinsa (de-o parte si de alta a raului) intre talveg si muchia terasei de 90-110 m. Limita fata de Muntii Zarandului coincide cu versantul stang al vaii Crisului Alb, in sectorul depresiunilor Brad, Halmagiu si depresiunea Zarandului, iar intreaga regiune dintre defileul Varfurile - Gurahont si abrupturile sudice ale Muntilor Momei (magurile vulcanice, Mizesul, Teisul, dealul Talagiului si culoarul Zimbru - Poiana Avram Iancu) apartin zonei depresionare a Crisului Alb. Aceste caracteristici au facut ca valea Crisului Alb sa devina un important culoar de trecere si legatura intre depresiunile Brad, Halmagiu, Gurahont-Almas, Zarand si Campia de vest prin construirea soselei si caii ferate Arad-Brad (inceputa inca 1885).

Avand in vedere considerentele de mai sus, teza de doctorat "Valea Crisului Alb - studiu de ecologie si hidrologie" se impune prin necesitatea cunoasterii caracteristicilor cantitative si calitative ale potentialului hidrologic, cat si a relatiei cu restul factorilor de mediu implicati in zona. Prezenta teza reprezinta continuarea cercetarilor mai vechi pe care le-am realizat in perioada 1994 - 2005: Poluarea cu crom pe Valea Sebis, afluent al Crisului Alb; Specii ocrotite si rezervatii din judetul Arad; Raport la Studiul de impact privind reabilitarea Statiei de epurare Ineu; Bilant de mediu nivel I la Depozitele de deseuri menajere de la Ineu, Pancota si Chisineu Cris; Bilant de mediu nivel II la Depozitele de deseuri menajere de la Ineu, Pancota si Curtici.

Activitatea de informare si cercetare necesara realizarii prezentei lucrari s-a bazat prioritar pe observatii directe pe teren, in mai multe etape in perioada 1998 - 2005. Cu aceste ocazii s-au cules date privind debitele lichide, solide, fenomene hidrologice de risc, a fenomenelor de iarna, calitatea apelor si principalele surse de poluare. Aspectele deosebite intalnite pe teren au fost imortalizate, realizand o mini fototeca cu peste 300 de pozitii.

Activitatea de informare pe teren s-a completat cu un bogat studiu bibliografic, fisandu-se un mare numar de lucrari de specialitate. La acestea se adauga studierea, interpretarea si prelucrarea hartilor topografice (1:100.000., 1:50.000., 1:25.000.), harta geologica, geomorfologica, hidrologica si geobotanica (1:200.000.).

Cercetarea pe teren s-a finalizat prin identificarea corecta a surselor de apa din bazinul Crisului Alb, a calitatii acestora si principalele surse de poluare. De asemenea s-au identificat formele de relief si tipurile de sol specifice, precum si relatia acestora cu flora si fauna din zona in cadrul etajelor biogeografice.

La intocmirea prezentului studiu am beneficiat de sprijinul oferit de domnul profesor universitar doctor Ion Pisota, drept pentru care doresc sa-i aduc inca odata sincerele mele multumiri.

Pe parcursul cercetarii si realizarii lucrarii am beneficiat de sprijinul corpului didactic de la catedra de Meteorologie si hidrologie din cadrul Universitatii Bucuresti. La toate acestea se adauga si colaborarea cu institutiile locale: Agentia de Protectia Mediului Arad, Statia hidrologica Ineu, Directia Ape Crisuri Oradea, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad prin d-l. decan Dr. Florin Dumescu.

Prezenta lucrare constituie o actuala si importanta resursa stiintifica pentru toti cei interesati de zona studiata, fiind utila in activitatea de gospodarire si amenajare a unitatilor acvatice si in activitatile de protectia mediului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2348
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved