Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


PROPRIETATILE APEI

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micPROPRIETATILE APEI

1. Proprietati organolepticeAcestea sunt gustul si mirosul. Acestea se datoreaza prezentei in apa a unor substante minerale sau organice in descompunere a unor microorganisme vii, vegetatiei acvatice etc.

Apa potabila nu trebuie sa aiba nici un miros sau vreun gust particular, dar nici sa fie lipsita de gust, nu trebuie sa depaseasca gradatia

Mirosul si gustul se determina de persoane experimentate si se apreciaza conform unei scari de comparatie ca si in urmatorul tabel:

Miros si gust

Caracterizare

Gradatie

Inexistent

Inodor, insipid

Perceptibil numai de un degustator experimentat.

Foarte slab

Perceptibil de catre consumatorul prevenit

Slab

Usor perceptibil si putand provoca pareri nefavorabile asupra apei

Perceptibil

Puternic, atragand atentie si facand sa se renunte la bautul apei

Pronuntat

Foarte puternic, facand apa improprie pentru baut

Foarte pronuntat

Scara de gradatie pentru proprietatile organoleptice ale apei potabile.

Proprietatile fizice

Se refera in deosebi la turbiditate, culoare, temperatura si conductivitate electrica.

Turbiditatea (tulbureala) se datoreaza prezentei substantelor in suspensie (argila, nisip fin, namol, substante organice, diverse microorganisme) si se exprima in grade de turbiditate. Un grad de turbiditate reprezinta tulbureala produsa de 1mg de caolin intr-un litru de apa distilata.

Culoarea apei, apa pura este incolora. Culoarea galbuie pana la brun a apelor este determinata de prezenta unor compusi coloidali ai fierului sau a unor substante rezultate din descompunerea plantelor.

Temperatura apei naturale depinde de provenienta ei - apa de suprafata sau subterana - de anotimp, de pozitia geografica. Apa din puturile de adancime se caracterizeaza printr-o temperatura constanta. Apa este considerata buna de baut cand are temperatura de 7 - 15s C.

Conductivitatea electrica este determinata de continutul de substante minerale existente in apa. Apa pura nu conduce curentul electric, fiind foarte putin ionizata.

3. Proprietatile chimice

Apa potabila nu este si nici nu trebuie sa fie o apa pura. Ea contine in mod obisnuit gaze si o serie de substante minerale si organice care ii confera caracterul de potabilitate

Concentratia ionilor de hidrogen (pH) este o caracteristica importanta a apei. Apa potabila nu trebuie sa fie nici acida nici alcalina, trebuie sa aiba reactie neutra.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3157
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved