Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Metoda analizelor paleometalurgice (metalografice)

arheologie+ Font mai mare | - Font mai micMetoda analizelor paleometalurgice (metalografice).

Metalurgia este una din cele mai importante tehnologii care au contribuit decisiv la progresul civilizatiei umane. Odata cu descoperirea modalitatilor de reducere a metalelor din minereuri si de modelare a acestora in diferite forme pentru obtinerea unor unelte, podoabe sau arme, istoria umanitatii a luat o directie noua, metalele influentand profund strategiile de subzistenta, caracterul economic al diferitor comunitati, caracterul schimburilor, caracterul relatiilor si raporturilor dintre acestea si, in fine, chiar universul spiritual al lor. Din aceste motive, zonele cu resurse naturale bogate, au exercitat o atractie deosebita pentru comunitatile umane aflate in competitie. Inca de la descoperirea unor tehnologii de obtinere si prelucrare a metalelor, unele comunitati au incercat sa exercite un anumit monopol asupra lor si/sau asupra zacamintelor de materii prime.Studiile paleometalurgice pot oferi informatii deosebit de importante cu privire la sursele de provenienta a materiei prime (cu implicatii profunde asupra interpretarii modalitatilor de obtinere a acesteia, prin schimb sau prin cuceriri de tip militar), cu privire la tehnicile si tehnologiile de obtinere a metalului din minereu, cu privire la tehnicile de aliere, calire, prelucrare (prin batere, turnare sau alte tehnici), respectiv cu privire la "istoria" piesei metalice obtinute si utilizate in diferite scopuri.

Prin aceste studii se pot afla o serie de particularitati cu privire la temperaturile obtinute pentru reducere si prelucrare (si, prin aceasta, la tipurile de instalatii utilizate) precum si cu privire la modul in care respectivul metal a fost valorizat de respectiva comunitate.

Combinand metoda analizelor metalografice cu alte metode traditionale (comparativa, chorologica) si moderne (statistica, C14, traseologica etc.), pot fi reconstituite principalele elemente implicate in geneza unui obiect metalic descoperit in contexte arheologice, precum si elementele implicate in utilizarea sa. Investigatiile specifice vizeaza in special compozitia chimica in elemente majore si in urme de impuritati, aceste doua categorii de analize fiind efectuate prin metoda spectrometriei cu emisie atomica (ICP-AES) si prin metoda spectrometriei de masa (ICP-MS). Elementele presupuse majore (Cu, Fe, As, Sn), pot fi determinate cu ajutorul unui instrument Jobin-Yvonne 24, rezultatele fiind verificate si prin metoda spectrometriei de masa, instrumentul fiind Plasma Quad. Analizele metalografice ofera informatii importante cu privire la structura interna a metalului (piesei), la retelele cristaline, la tipurile de impuritati existente (viciile tehnologice), la puritatea metalului principal, la posibilele surse de provenienta a materiei prime etc., ce pot reconstitui procesele de geneza si utilizare a piesei metalice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1529
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved