Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Bioterorismul

Istorie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Bioterorismul

1. Definitie, caracteristici, consecinte



Bioterorismul, o forma de manifestare a terorismului, este delimitat astfel: folosirea deliberata sau amenintarea cu folosirea agentilor biologici pentru a induce si raspandi nelinistea, teama, frica, teroarea sau a intimida o persoana, un grup specific de persoane sau populatia unei tari in scopuri religioase, politice, ideologice, financiare sau interese personale.[1]

Terorismul biologic sau bioterorismul: terorismul are diferite forme de evolutie; cea mai ingrijoratoare, si nu neaparat cea mai improbabila, este reprezentata de recurgerea la armele de distrugere in masa - chimice, biologice sau nucleare. Daca utilizarea unor astfel de arme devine o norma, cum este deja deturnarea de avioane, atunci se pun diferite intrebari: care sunt precedentele? Pentru ce scopuri ar fi folosite? Exista limite in utilizarea lor? Cum se fabrica? Cum se folosesc?

Agentii biologici sunt organisme sau toxine derivate din organisme vii care pot fi utilizate impotriva oamenilor, animalelor sau a culturilor agricole. Spre deosebire,agentii chimici, substante otravitoare care pot ucide sau afecta grav, sunt materiale create de om. Agentii utilizati pentru razboiul biologic sunt produsi din agenti patogeni si toxine care exista in natura.

Exista motive majore de ingrijorare pe plan international in ceea ce priveste folosirea substantelor chimice si biologice.

Cu toate ca au fost identificate si catalogate peste 1400 de microorganisme, multe sunt inofensive, multe actioneaza benefic pentru om si numai un numar relativ mic (cca. 200) pot produce imbolnaviri severe la persoanele imunocompetente. Din cele 200 de microorganisme numai in jur de 20 pot indeplini conditiile pentru un potential agent biologic. Unele din aceste conditii ar fi:

infectivitate si virulenta

capacitate de mentinere a infectivitatii si virulentei pe perioade de timp indelungate si in conditii de mediu ostile

usor de produs si convenabil din punct de vedere financiar

usor si eficient de raspandit

pastrare a viabilitatii, infectivitatii si virulentei dupa diseminare.

Teroristii ar putea utiliza agenti sau tehnici de raspandire diferite de cele adoptate de programele militare. Astfel, in timp ce programele militare de lupta cu agenti biologici s-au concentrat asupra dispersarii pe cale aeriana a agentilor biologici, teroristii au mai fost interesati de contaminarea apei si a hranei.

Raspandirea din aer; programele de lupta finantate de state s-au concentrat asupra agentilor care pot fi raspanditi pe calea aerului, fie in urma exploziei unei munitii, fie sub forma unui nor produs de un spray. Amenintarea potentiala a acestor nori este surprinstimare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii conform careia 50kg de antrax uscat utilizate impotriva unui oras cu 1.000.000 de locuitori ar ucide 36.000 si i-ar afecta grav pe alti 54.000. Desi tehnologia de acest tip poate fi cumparata de pe piata, pana in momentul de fata foarte putine grupari teroriste au avut acces la ea.

Apa; sistemele de distributie a apei au constituit tinte ale gruparilor teroriste, dar acestea sunt mai putin vulnerabiledecat se imagineaza de obicei. Sistemele de distributie a apei in oraunt create pentru eliminarea impuritatilor, in special a agentilor patogeni, in scopul protejarii sanatatii publice. Ca parte a acestui proces, apa este filtrata pentru ca organismele daunatoare sa fie indepartate si i se adauga clor pentru a le ucide pe cele care raman. Desi este extrem de dificil, au existat cateva incercari de a contamina in mod deliberat sursele de apa cu agenti biologici.

Hrana; teroristii au incercat sa contamineze si sursele de hrana, dar in general doar hrana nepreparata sau pastrata in locuri improprii este vulnerabila la agentii biologici, deoarece, in timpul prepararii, caldura ucide aproape toti agentii patogeni si toxinele.

Culturile agricole si animalele; agentii biologici pot fi utilizati si impotriva unor tinte din agricultura. In timpul primului razboi mondial, spionii germani au utilizat agenti biologici pentru a infecta animalele care fusesera cumparate pentru fortele militare aliate. Irakul admite ca in anii '80 a dezvoltat cel putin un agent biologic care putea fi utilizat impotriva culturilor, inclusiv rugina graului, in urma caruia granele infectate devin inutilizabile pentru consum.

Consecintele unui atac cu arme biologice au foat studiate prima data in 1970 de catre Grupul de consultanti al Organizatiei Mondiale de sanatate. Acestia si-au publiact estimarile asupra consecintelor unui atac biologic cu 50kg. de agent biologic raspandit din avion asupra unui oras cu o populatie de 500.000 de locuitori.[4]

Figura 2.: Decese in urma unui eventual atac biologic

Sursa: Ludovic Paun, Bioterorismul si armele biologice, Editura Amaltea, Bucuresti, 2003.

In cazul agentilor biologici ce nu produc un numar de decese semnificativ, se poate observa in schimb ca reusesc sa produca un numar foarte mare de imbolnaviri ce au grave consecinte datorate in mare parte si panicii instaurate.

Figura 3: Imbolnaviri in urma unui eventual atac biologic

Sursa: Ludovic Paun, Bioterorismul si armele biologice, Editura Amaltea, Bucuresti, 2003.

In anul 1997 s-au publicat date in legatura cu costurile estimate in cazul unui atac asupra unui oras de 100.000 de locuitori, cu aerosoli de Bruceloza (447 milioane dolari SUA) si de Antrax (20 miliarde de dolari SUA).

3. Atacuri bioteroriste

Putini teroristi au demonstrat un interes real fata de posibilitatile bioterorismului si chiar si mai putini au incercat sa dobandeasca agenti biologici. Intr-adevar, este posibil sa identificam in jur o duzina de cazuri in care un grup terorist a posedat, a incercat sa dobandeasca sau a amenintat cu utilizarea unui agent biologic.

In tabelul de mai jos sunt prezentate cele mai cunoscute tentative de atac sau chiar atacuri bioteroriste, ordonate cronologic ale secolului XX:

Tabelul nr. 2

Incidente bioteroriste cunoscute

Nr.

crt.

D a t a

G r u p u l

I n c i d e n t

Aprilie 1997



Counter Holocaust Lobbyists of Zion

Au trimis un pachet si au sustinut in mod fals ca ar contine antrax.

Februarie 1997

James Dalton Bell

A sustinut asasinarea oficialitatilor guvernamentale si se presupune ca a cercetat diferite toxine.

Martie 1992

Minnesota Council Patriots

A planuit asasinarea unor responsabili cu aplicarea legii, cu ajutorul ricinei.

Aprilie 1990 - Martie 1995

Aum Shinrikyo

A incercat, fara succes, sa utilizeze toxina bacilului botulinic si antraxul.

Mijlocul anilor '80

Gruparea secesionista tamila din Sri Lanka

A amenintat cu raspandirea unor agenti patogeni pentru a infecta oameni si culturi agricole.

August - Sept. 1984

Rajneeshee

A contaminat hrana, infectand 751 de persoane.

Octombrie 1981

Dark Harvest

A raspandit gunoi contaminat cu antrax.

Noiembrie 1980

Factiunea Armata Rosie

S-a raportat ca a incercat sa produca toxina bacilului botulinic.

Iunie 1976

"B.A. Fox"

A amenintat cu trimiterea de capuse care transportau agenti patogeni.



Ianuarie 1974

S.L.A

Si-a manifestat interesul in razboiul biologic.

Ianuarie 1972

R.I.S.E.

A incercat sa dobandeasca agenti biologici pentru a contamina sistemele de apa potabila.

Noiembrie 1970

Weathermen

A incercat sa dobandeasca agenti biologici pentru a contamina sistemele de apa potabila.

Anii '50

Mau Mau

Au utilizat toxine vegetale pentru a ucide animale.

Sursa: Ferchedau-Munten, Magda; Careja, Romana; Balazs, Luana; Mohan, E. Diana; Constandache, Cristina;, Terorismul: istoric, forme, combatere, culegere de studii, Editura Omega, Bucuresti, 2001, pag. 147.

FBI raporteaza ca in Statele Unite exista doar un singur caz in care un grup terorist a utilizat efectiv agenti biologici. O trecere in revista a tuturor surselor publice identifica numai trei cazuri in care agentii biologici au fost folositi in scopuri teroriste in intreaga lume, desi exista mult mai multe care nu au fost clasificate.

Singurul incident clasificat de bioterorism petrecut in Statele Unite a avut loc in septembrie 1984 si a implicat gruparea Rajneeshee, un cult religios care se asezase in Wasco County, o zona rurala la est de Portland, Oregon. Relatiile dintre locuitorii din tinut si membrii cultului erau antagonice, ceea ce i-a determinat pe acestia din urma sa adopte un plan de cucerire a intregii zone prin manipularea rezultatelor din noiembrie 1984.      Ei planuiau sa ii transporte pe cei fara adapost in interiorul comunittii lor si sa-i inregistreze ca alegatori, in acelasi timp cu provocarea imbolnavirii votantilor din opozitie pentru ca acestia din urma sa nu se poata prezenta la vot.

Pentru a-i imbolnavi pe locuitorii din Wasco County, membrii cultului au provocat o boala diareica cu bacteria Salmonella typhimurium, dintr-o cultura pe care au cumparat-o de la un depozit de produse medicamentoase. Pentru a testa noua arma, membrii cultului au incercat sa raspandeasca boala in august 1984 in resedinta tinutului, oraselul The Dalles. Aceste atacuri initiale au fost in mare parte ineficiente. In data de 29 august ei au oferit apa contaminata cu bacteria Salmonella typhimurium la doi comisari din tinut pe care membrii cultului ii considerau dusmani. Ambii s-au imbolnavit, unul necesitand spitalizare. Desii membrii gruparii Rajneeshee au fost suspectati de infectarea intentionata a celor doi comisari, nu a existat nici o dovada pentru a sprijinii o astfel de afirmatie si nu a avut loc nici o investigatie.

In septembrie 1984, membrii cultului Rajneeshee si-au dublat eforturile prin contaminarea salatelor in zece restaurante din The Dalles. Ei au raspandit boala turnand sticlute cu medii care contineau organismul, peste mancare. Rezultatul a fost ca s-au produs 751 cazuri de imbolnavire. Numarul real ar fi putut fi mai mare, datorita faptului ca aceasta comunitate se afla pe o ruta interstatala si multi dintre calatorii infectati nu si-au raportat boala in acel tinut.

In ciuda reusitei acestui efort, nici un alt atac nu s-a mai produs. Rajneeshee si-a abandonat eforturile de cucerire a tinutului Wasco la inceputul lui octombrie, cand publicitatea si presiunea legala le-a demonstrat ca ar esua. Doi dintre membrii cultului au fost in cele din urma condamnati pentru implicarea in acest complot.[5]

Un alt incident a implicat grupul care a fost responsabil pentru imprastierea in 1998 de gaz sarin, un agent chimic, in sistemul metroului din Tokyo. Aum Shinrikyo, un cult religios din Japonia, a produs agenti biologici si a incercat sa ii utilizeze, conform rapoartelor din presa japoneza, reluate in lucrarea ,,The cult at the End of the World", scrisa de David e. Kaplan si Andrew Marshall, politia japoneza a descoperit ca Aum Shinrikyo a inclus printre membrii sai oameni de stiinta talentati si tehnicieni, chiar unii cu pregatire in microbiologie, care au incercat sa produca arme ce provocau antraxul, botulismul, febra Q si chiar ebola. Rapoartele sugereaza, de asemenea, ca au existat patru incercari distincte de a utiliza agenti biologici, antrax odata si toxina botulismului de trei ori.

In aprilie 1990, secta Aum Shinrikyo a modificat un automobil pentru a raspandi toxina bacilului botulinic prin teava de esapament. Masina a fost condusa in jurul cladirii Parlamentului japonez. La inceputul lui iunie 1993, secta a incercat sa intrerupa casatoria printului Narihito, printul mostenitor japonez, raspandind tocina botulinum in centrul orasului Tokyo cu un automobil special echipat. La finele lui iunie 1993, Aum Shinrikyo a incercat sa raspandeasca bacterii de antrax in Tokyo, utilizand un sistem de tip spray de pe acoperisul unei cladiri proprii din zona de est a ora. Bacteriile au fost imprastiate timp de patru zile.

La 15 martie 1995, secta Aum Shinrikyo a instalat in metroul din Tokyo trei valize care urmau sa imprstie toxina bacilului botulinic. Se pare ca individul responsabil cu umplerea containerelor cu toxina a avut mustrari de constiinta in legatura cu atacul planuit si a substituit agentul biologic cu o substanta netoxica. Esecul acestui atac a determinat secta sa utilizeze sarinul in atacul din metrou din 10 martie 1995. Din fericire, oamenii de stiinta ai sectei au facut unele greseli fie in modul in care au produs, fie in modul in care au raspandit agentul si, din cate se stie pana in prezent, nimeni nu a murit in urma atacurilor.[6]

In afara sectelor Rajneeshee si Aum Shinrikyo, singura incercare confirmata a unui grup terorist de a utiliza agenti biologici a implicat gruparea Mau Mau, care a intrebuintat o toxina vegetala pentru a otravi vitele.

Pe langa aceste atentate teroriste clasificate shi revendicate, mai exista si altele ale caror autori ori nu sunt cunoscuti ori nu pot fi acuzati cu certitudine. Trei alte evenimente contemporane mai pot fi mentionate: tot in 1995, americani de extrema dreapta au fost arestati pentru ca ar fi organizat un atentat biologic pe teritoriu american. In cursul aceluiasi an, pregatirile in vederea unui atac cu neurotoxic la Disneyland au fost intrerupte de politie. Politia britanica a arestat in mai 1997 cinci islamisti aflati in posesia formulei gazului sarin si a produselor necesare fabricarii lui. Mai de curand, in 1998, au existat amenintari de contaminare prin spori de carbon a produselor cumparate in Marea Britanie.

Aproape 25 de tentative de utilizare a agentilor biologici sunt citate in literatura de specialitate accesibila tuturor, mergand de la simpla amenintare pana la tentative serioase. Aceasta cifra reprezinta un minim care nu ia in calcul actiuni asemanatoare dar care nu au fost divulgate. Printre cazurile cunoscute cele mai nelinistitoare, neprezentate mai sus sau in tabelul nr.1 se numara si urmatoarele:

o       In 1972, la Chicago, un extremist de dreapta a fost arestat pentru posesia a 35 - 40 kilograme de culturi cu virus de tifoida. El intentiona sa le deverseze in rezervoarele de apa ale orasului cu scopul de ,,a crea o noua rasa de stapani".



o       In 1976, niste scrisori au fost trimise in mod misterios primarilor unor orase americane. Lipiciul plicurilor continea germeni mortali.

o       In 1983, politia americana aresta doi frati aflati in posesia catorva duzini de grame de agenti biologici mortali.

o       In septembrie 1984, o fiola continand o cultura de tetanos a fost decongelata si trimisa prin posta in suburbiile New York-ului. Rutina laboratoarelor poate face cateodata usoara deturnarea culturilor microbiene in scopuri criminale.

o       O echipa stiintifica americana demonstra in 1989 ca o musca de origine mediteraneana a carei larva se dezvolta in fructele de livada fusese introdusa in mod voluntar in diferite locuri din California. Primarul din Los Angeles si cateva ziare au primit o scrisoare prin care un grup revendica actul pentru a-si exprima opozitia fata de practicile agricole californiene.

o       In ianuarie 1994, Frontul pentru eliberarea animalelor britanice transmitea prin posta diferite plicuri continand ramasitele unei seringi infestate cu virusul HIV.

o       In februarie 1995, Douglas Baker a fost primul condamnat pe baza legii americane antiteroriste din 1989 asupra armelor biologice; putine informatii exista despre aceasta situatie.[7]

Secolul XXI a fost zguduit de terifiantul atac de la World Trade Center si de la Pentagon, in 2001, urmat dupa cateva saptamani de scrisori continand spori de antrax ce au fost trimise membrilor guvernului american, dar si unor reporteri de televiziune sau unor companii publice. Din fericire, ceea ce ar fi putut fi un dezastru major a putut fi evitat datorita unui fizician din Florida care a descoperit o metoda rapida de detectare a virusului de antrax.

In toamna anului 2000 a fost inregistrata in Uganda o grava epidemie de febra Ebola izbucnita in mod misterios. Primul caz a fost diagnosticat in 8 octombrie iar confirmarea virusologica a fost posibila numai dupa o saptamana. Ultimul bolnav a fost diagnosticat in 15 ianuarie 2001, carantina fiind ridicata dupa alte 42 zile in care nici un caz nou nu a mai aparut. Au fost inregistrate 16 decese in randurile personalului medical incluzandu-l si pe medicul care a identificat primul bolnav. La un an dupa epidemie, 60 dintre cei 257 supravietuitori care au avut infectii confirmate prezentau inca astenie, dureri abdominale, pierderi ale vederii sau auzului etc.[8]

Dupa cumplitele evenimente de la 11 septembrie, in Statele Unite au avut loc nenumarate atacuri cu antrax. FBI a restrans cercul suspectilor in cazul atacurilor cu antrax comise in 2001 la circa patru suspecti, in urma unei anchete care dureaza de sapte ani si jumatate, trei dintre acestia avand conexiuni cu un centru de cercetare in domeniul armelor bilogice al armatei. Printre suspecti se numara trei oameni de stiinta, un fost comandant adjunct, un expert in atrax si un microbiolog, care au legaturi cu centrul de cercetare din Fort Detrick, statul Maryland, cunoscut sub denumirea de USAMRIID.

Atacurile cu atrax au inceput imediat dupa atacurile de la 11 septembrie 2001 si s-au soldat cu cinci morti si peste 12 persoane infectate, dupa ce au deschis scrisorile care contineau praful toxic. FBI a strans probe care cuprind texte scrise de mana de cei trei suspecti pentru a le confrunta cu mesajul adresat celor doi senatori americani si unor institutii media in toamna anului 2001, potrivit unei surse implicate in ancheta. Unul dintre suspecti este un om de stiinta de la Fort Detrick, Steven Hatfill, care a dat in judecata FBI dupa ce a fost inclus pe lista persoanelor suspecte. FBI verifica in prezent si alti angajati ai USAMRIID.



Ludovic Paun (2003), op. cit., pag. 55.

Jean-Luc Marret, Tehnicile terorismului, Editura Corint, Bucuresti, 2002, pag. 37.

Ferchedau-Munten, Magda; Careja, Romana; Balazs, Luana; Mohan, E. Diana; Constandache, Cristina;, Terorismul: istoric, forme, combatere, culegere de studii, Editura Omega, Bucuresti, 2001, pag. 142.

Ludovic Paun (2003), op. cit., pag. 57.

Ferchedau-Munten, Magda; Careja, Romana; Balazs, Luana; Mohan, E. Diana; Constandache, Cristina;, (2001), op. cit., pag.144.

Idem, pag. 145.

Jean-Luc Marret (2002), op. cit., pag. 39.

Bioterorismul, o amenintarepotentiala la nive lmondial, Departamentul INTER-MEDIU, Centrul European de Excelenta pe Probleme de Mediu, Universitatea "Dunarea de Jos" Galati, , 2004





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



});

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1412
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved