Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


DESFASURAREA PRIMULUI RAZBOI MONDIAL

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micDESFASURAREA PRIMULUI RAZBOI MONDIAL

Formarea Aliantelor Politico-Militare
In perioada 1870-1871 , intre Germania si Franta a avut loc un razboi in urma caruia Franta a fost infranta, iar Germania a obtinut victoria si a devenit astfel unul dintre cele mai puternice state din Europa. In fruntea Germaniei se afla cancelarul Bismarck care a pus la cale incheierea unor tratate pentru a tine Franta izolata din punct de vedere politic. La initiativa lui, Germania a incheiat tratate cu Rusia si Austria in anul 1873 punand bazele Aliantei celor 3 Imparati. Rusia se retrage din aceasta alianta, deoarece in urma razboiului care a avut loc in Europa ea a primit putine teritorii. Austria si Germania au atras de partea lor in declansarea razboiului pe Italia , nemultumita si ea de politica Frantei care avea multe colonii in Africa , si care in 1882 se aliaza cu Austria si Germania , formand “ Tripla Alianta “ sau “ Puterile Centrale “ statele Austria, Germania, Italia. In anul 1883, Romania a adera la “ Tripla Alianta “. Rusia a incearcat sa puna si ea bazele unei aliante si s-a apropiat de Franta. Incheie o intelegere in anul 1902, iar apoi incheie inca o intelegere cu Anglia care se decide sa devina mult mai activa pe plan politic. Anglia va incheia cu Franta o intelegere si se pun bazele celei de-a Doua Aliante numita ‘Tripla Intelegere ‘ sau ‘ Antanta ‘ formata din Rusia, Franta si Anglia.

Cele 2 aliante vor duce la declansarea primului razboi mondial.

Desfasurarea Primului Razboi Mondial

S-a numit razboi mondial deoarece a cuprins aproape toate tarile din lume fiind prima mare confruntare de acest gen. Anii de desfasurare au fost 1914-1918. Cauza care a dus la declansarea razboiului a fost atentatul de la Sarajevo din Serbia unde un student sarb l-a impuscat pe mostenitorul tronului Austro-Ungariei. Urmarea a fost declaratia de razboi pe care Austria a adresat-o Serbiei in 28 iulie 1914. Cele doua aliante Puterile Centrale si Antanta au intrat treptat in razboi. Acestora s-au alaturat si alte state aliate. Puterilor Centrale le-au venit in sprijin Bulgaria si Imperiul Otoman. Italia a parasit alianta si a intrat in cele din urma in razboi de partea Antantei.Aliatii Antantei au fost :Japonia, China, S.U.A., Italia si Romania.

S-au format doua fronturi mari :Frontul de Vest pe teritoriul Belgiei si Frantei, si Frontul de Est pe teritoriul Rusiei, Poloniei si Germaniei. Au existat si fronturi mai mici numite Fronturi Secundare : in Europa Frontul Sarbesc, Frontul Romanesc si Frontul Italian ;in Orient, in Asia si in Oceanul Pacific.

Anul 1914 a fost anul de inceput al razboiului, iar cele mai importante evenimente au fost :atacarea Serbiei de catre Austro-Ungaria, atacarea Frantei de catre Germania prin Belgia. Francezii reusesc cu eforturi foarte mari, in urma bataliei de la Marna sa opreasca inaintarea germana care dorea sa cucereasca Parisul. Rusia intra in razboi, ataca Germania, obtine cateva victorii in nordul Germaniei. Anglia intra si ea in razboi impotriva Germaniei si Austro-Ungariei.Anul 1915 a fost un an al razboiului de uzura sau de transee care a macinat armatele statelor participante. Au fost folosite pentru prima data armamentele moderne :mitraliera, minele de razboi, obuzele, grenadele, echipamentul de camuflaj, casca de fier, tancurile, submarinele, avioanele. Nu s-au inregistrat modificari prea mari in situatia fronturilor,insa Serbia cere pace si iese din razboi.

In 1916- Romania intra in razboi dupa 2 ani de neutralitate(1914-1916). Romania a intrat in razboi de partea Antantei pentru a obtine teritoriile romanesti care nu-i apartineau Transilvania, Bucovina si Basarabia . Romania declara razboi Austro-Ungariei, intra in Transilvania si elibereaza cateva orase. Armata austro-ungara riposteaza in timp ce din sud, armata germana si bulgara ataca Romania. Armata romana se retrage, pierde capitala si se retrag pe teritoriul Moldovei, singurul terutoriu romanesc ramas liber. Armata germana ataca din nou Franta la Verdun, unde germanii sunt opriti. Rusia obtine noi victorii in nordul Germaniei, dar este nevoita sa-si opreasca cucerirea teritoriilor din lipsa de echipament si armament.

Anul 1917 este anul in care Germania declara un razboi total al submarinelor atacand toate navele, chiar si pe cele ale statelor neutre. Germania spera ca prin aceasta actiune sa distruga vasele Angliei si implicit economia acesteia si in felul acesta va putea fi eliminata din razboi. Din cauza Germaniei, S.U.A. intra in razboi de partea Antantei considerand ca Germania a incalcat pe nedrept libertatea si drepturile statelor neimplicate in razboi.In vara anului 1917 Romania duce trei mari batalii pe frontul din Moldova la Marasti, Marasesti si Oituz. Cu eforturi foarte mari, armatele germane si austro-ungare au fost oprite. In Rusia are loc o revolutie care duce la inlaturarea tarului si la preluarea puterii de catre comunisti,adica bolsevicii condusi de Lenin. Comunistii sunt impotriva razboiului si incheie pace separata cu Puterile Centrale, Rusia iesind din razboi.

In anul 1918 Rusia incheie pace cu Puterile Centrale, Romania se retrage din razboi incheind pace separat deoarece ramane singura armata activa de pe Frontul de Est . Victoria apartine Antantei, Romania intra a doua oara in razboi de partea Antantei si elibereaza toate teritorile romanesti infaptuind unirea cea mare.Cristian Troncota -„Romania si Frontul secret”,ed.ELION 2008

Cristian Troncota –„Structura si activitatea Serviciilor de Informatii Romanesti(1914-1916)” , ed. ELION 2008


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2117
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site