Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


EGIPTUL ANTIC Pentru egipteni, Zeul care a creat lumea murise

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micEGIPTUL ANTIC Pentru egipteni, Zeul care a creat lumea murise. Zeul acesta a fost Plath, el “a facut sa existe zeii”. Trebuie sa precizam ca el a facut totul din propria substanta. Mai apoi zeii au patruns in corpurile lor vizibile.    Cea mai potrivita forma in care se poate materializa Zeul este, fara indoiala, Faraonul - succesorul terestru al lui Osiris. Faraonul supravegheaza ordinea lucrurilor si contribuie la restabilirea conditiei primordiale a lui “Prima Oara”, adica intoarcerea la Varsta de Aur a omenirii, din care oamenii au cazut prin pacat.  Creatorul a fost primul Rege; el a transmis aceasta functie fiului si succesorului sau, primul Faraon. Opera Faraonului asigura stabilitatea cosmosului si a statului si prin urmare continuitatea vietii. Asa cum Ra in fiecare dimineata il “alunga” pe sarpele Apophis, fara a reusi totusi sa-l nimiceasca; deoarece Haosul reprezinta virtualitatea, deci sunt indestructibile, tot asa si activitatea politica a faraonului repeta fapta lui Ra: el insusi il “alunga” pe Apophis, altfel spus vegheaza ca lumea sa nu se intoarca in haos;
Vedem deci ca prima si cea mai importanta “icoana” a Zeului Suprem este insusi Faraonul. Faraonul “intrunea” toate calitatile si virtutile, culminand cu cele de a fi nemuritor si atotputernic. Desigur, faptul presupunea un puternic grad de idealizare, motiv pentru care “e imposibil sa recunoastem trasaturile individuale ale faraonilor dupa felul cum sunt infatisati pe monumente si in texte”.  Cu exceptia lui Osiris si Isis, ceilalti zei, in ciuda functiilor lor distincte, sunt invocati in imnuri si in rugaciuni aproape in aceeasi termeni.   De altfel, tendinta spre idealizare reiesea din insasi credinta egiptenilor. De exemplu, “barbatul frumos va fi intotdeauna pictat cu un brun viril, iar femeia gratioasa pentru vesnicie, va fi colorata delicat intr-un galben deschis. Zeiii, regii, mortii gloriosi sunt mai inalti decat celelalte personaje tocmai pentru a-si afirma si confirma puterea superioara”. Nu in zadar picturile egiptene trebuiau sa fie colorate viu, “culoarea fiind un semn esential de identificare si legata de aspectul oricarei fapturi luminate”. De aceea si sculptura se bucura de o mai mare popularitate, datorita posibilitatii de a surprinde si cea de a treia dimensiune, ceea ce nu realizase inca pictura egipteana.

Fiecare oras era considerat un “Centru al Lumii” iar zeul sau si-l situa pe primul plan. Cultul divin, se adresa statuii zeului pastrata in naosul templului. Zilnic, oficiantul, dupa ce indeplinea purificarea rituala, se apropia de naos, spargea sigiliul de lut si deschidea usa. El se prosterna in fata statuii, declarand ca a patruns in Cer ca sa-l contemple pe zeu. Statuia era apoi purificata cu natron, pentru “deschiderea gurii” zeului. La sfarsit, oficiantul inchidea usa, sigila zavorul si se retragea cu fata la naos. Ritualul avea scopul de a deruta fortele demonice, spre a restaura perfectiunea initiala a lui “Prima Oara”. Icoane ale zeilor sunt peste tot! Graul, copacii, chiar si un ciob de argila, poate servi ca forma in care sa se manifeste zeul. Osiris, desi mort, continua sa traiasca ca sursa si temei al oricarei Creatii. Cuvintele lui suna amenintator: “Fie ca traiesc, fie ca mor, eu sunt Osiris! Eu patrund in tine si reapar dincolo de tine; pier in tine si cresc in tine Zeii traiesc in mine pentru ca eu traiesc si cresc in graul care ii sustine. Eu acopar pamantul; fie ca traiesc, fie ca mor, eu sunt Orzul, nu pot fi nimicit. Am patruns Ordinea Am devenit Stapanul Ordinii Rasar din trupul Ordinii”.

Moartea, fiind vazuta ca o noua nastere, cu o renastere in lumea eterna a Stelelor, da nastere la un alt idol: Cerul - Zeita-Mama, (reprezentata sub forma unei vaci) care urmeaza sa-l “nasca” pe cel mort a doua oara pentru viata de veci. Conceptia implica ideea ca mortul, dupa renasterea sa celesta, era alaptat de aceasta vaca divina. Vom vedea cum credinta despre moarte va afecta ulterior cultul insusi al lui Faraon.

La sfarsitul celei de a VI-a dinastii, pe vremea Faraonului Pepi II, catre ~ 2200, Egiptul a fost grav zguduit de un razboi civil. Criza politica si economica trezeste suspiciuni la adresa Faraonului. Deoarece Faraonul era considerat ca detinator al puterii absolute nu doar asupra ordinii comunitatii, ci si a celei cosmice, asupra fenomenelor naturale

, el este invinuit de actiuni rauvoitoare constiente indreptate impotriva poporului sau. Poporul se revolta. Apar primele scrieri “nonconformiste”, care ataca religia traditionala. In una din ele, Faraonul este condamnat pe fata: “Autoritatea si justitia sunt cu tine; dar pretutindeni in tara tu instalezi confuzia si zgomotul certurilor Totul arata ca actele tale au creat aceasta situatie si ca ai proferat minciuni”. Cultul lui Faraon este puternic zdruncinat, pentru prima data are loc demitizarea si “umanizarea” lui. Unul din regii acelei perioade ajunge pana la a-si recunoaste cu umilinta pacatele. Intr-un tratat compus pentru fiul sau, el scrie ca nenorocirile tarii “au avut loc din cauza faptelor mele, si am luat cunostinta (de raul pe care l-am facut) numai dupa ce l-am savarsit!” Sfaturile regelui pocait sunt impresionante, ducandu-ne cu gandul la Decalog: “Actioneaza astfel incat monumentul tau sa dureze prin dragostea pentru tine Iubeste intreaga lume! Consoleaza-l pe cel ce plange; nu urgisi vaduva. Nu despuia pe nimeni de averea tatalui sau Nu strica mormantul altuia Nu pedepsi pe nedrept. Nu ucide! etc.”.

Dar “reforma” nu se opreste aici. Nobilii incep sa-si recopie pe sarcofagele lor Textele Piramidelor, redactate exclusiv pentru faraoni. Faptul va duce la devalorizarea religioasa a mortii. Din cauza saraciei, mormintele au ajuns sa fie jefuite: “Regele a fost luat de saraci. Iata cel care fusese inmormantat ca un soim (divin), zace acum pe un simplu dric”. Misterul impenetrabil al mortii este bagatelizat, lasand loc hedonismului: “Nimeni nu se intoarce de dincolo, ca sa ne povesteasca cum o duc ei, sa ne spuna de ce au nevoie, sa ne linisteasca inimile pana cand vom lua si noi calea catre locul in care ei s-au dus Da urmare dorintei tale, atata timp cat vei trai Nu-ti lasa inima

sa tanjeasca”.

Aceasta stare grea se agraveaza odata cu invazia hikosilor (~ 1674), dusmani de temut, datorita armelor lor avansate. Cuceritorii au importat si anumiti zei sirieni, in primul rand pe Baal si Tesub, pe care i-au identificat cu Seth. Promovarea la rangul suprem a ucigasului lui Osiris constituia o grea umilire pentru egipteni. Cu timpul, Egiptul va fi nevoit sa aprobe si alti zei, gasindu-le echivalenti in religia egipteana, evoluand intr-un sincretism religios si cosmopolitism inadmisibil pana atunci. Increderea egiptenilor intr-o pozitie privilegiata, predeterminata de zei, a fost grav afectata.    Ocupatia hikosilor a durat 22 de ani. Treptat insa egiptenii au invatat sa manuiasca armele cuceritorilor si se razbuna cu succes. Pentru a stinge sentimentul de nesiguranta al populatiei, si pentru a face Egiptul invulnerabil la atacurile externe, Tutmosis III intreprinde o serie de cuceriri, care au dus la ceea ce se va chema Imperiul Nou. Urmarile conducerii soacrei sale, Hatsepsut, care vreme de 22 de ani a profesat expansiunea culturala si comerciala, in locul razboaielor de cucerire, s-au facut simtite. Nu doar divinitatile straine a ajuns sa fie tolerate de egipteni si asimilate zeitatilor nationale, dar si zeii egipteni incep sa fie adorati in tarile straine. Amon-Ra devine un zeu universal.

Conceperea Piramidelor si-a avut originea in credinta desavarsita a egiptenilor in continuitatea vietii, in dainuirea puterii Faraonului. Desigur, realizarea unei asemenea constructii gigantice, de natura unei piramide, necesita existenta unei minti sclipitoare, care sa puna in practica calculele de nivel teoretic, sa materializeze sub aceasta forma conceptiile religioase,credintele poporului.Egiptenii erau niste minti sclipitoare ce cunosteau numerele pitagoreice. Ei insa, nu au avut cunostinte teoretice, ci doar empirice. In mileniul al IV-lea, contactele cu civilizatia sumeriana au provocat o adevarata mutatie in cea egipteana. Au fost imprumutate arta de a zidi cu caramizi, tehnica construirii corabiilor, motive artistice aparand totodata, brusc, scrierea. Foarte repede insa, civilizatia egipteana a elaborat un stil

caracteristic, manifestat in toate creatiile sale.
            Construirea piramidelor reprezenta pentru egiptenii religiosi un fel de reinnoire a sursei creatoare prezente in evenimentul originar. Cele mai importante creati au avut loc in timpul primelor Dinastii.
Creatiile respective au stabilit modelele pentru cele cincisprezece secole urmatoare: 'Fixitatea formelor hieratice, repetitia gesturilor, a ispravilor efectuate in zorii timpurilor, sunt consecinta logica a unei teologii ce considera ordinea cosmica drept opera divina prin excelenta si vedea in orice schimbare riscul unei regresiuni in haos deci triumful fortelor demonice'.

Ridicarea uriaselor blocuri sculptate aveau aceeasi menire ce incununa si amplifica simbolistica religioasa: de a imortaliza evenimentele importante si de a reliefa ritualuri, de a ilustra chipuri considerate reprezentari divine (faraoni, regi).

O reprezentare originala o are arhitectura, sculptura si pictura egipteana (toate regasindu-se in constructia piramidala si, de asemenea, in mormintele egiptenilor). Mormintele se gaseau sub forma de mastrabale - la Sakara, la Meidum - si sub forma de piramide - cea a lui Keops, Khefren, Mykerinos. Motive arhitecturalese regasesc si in constructia templelor, care erau formate dintr-o curte interioara, o camera lupostala si un sanctuar.

Sculptura egipteana cuprindea statui ce redau faraoni si animale. Statuia lui Yeser a fost construita din calcar si, este cea mai veche statuie in marime naturala din lume. Statuile de zei au fost construite din aur.
Complexul funerar era format din templul de sus si templul de jos (care era un receptacol, aici fiind imbalsamat trupul Faraonului).
Convingerea religioasa a egiptenilor a fost alimentata si de revarsarile anuale, la intervale regulate de timp, ale Nilului. Cand acesta inunda (de doua ori pe an), egiptenii ridicau piramide, considerand ca revarsarea apelor este un semn divin. Piramida avea o incarcatura spirituala, sufletul Faraonului urcand la cer pe raza de Soare. Picturile piramidale aveau unele trasaturi specifice: marimea personajelor era in functie de rangul lor social, faraonii si zeii avand statuile cele mai impunatoare. Capul si picioarele figurilor erau vazute din profil iar ochii, umerii si pieptul erau vazuti din fata.
Barbatul avea pielea de culoare inchisa iar femeia avea pielea alba, caci culoarea avea o semnificatie aparte in realizarea picturilor piramidale. De exemplu, negrul simboliza fertilitatea, rosul reprezenta moartea, verdele era sinonim cu viata

. Pictura era aplicata pe peretii mormintelor sub forma de fresca, egiptenii fiind cei care au inventat fresca. Picturi grandioase se considera a fi: 'Gastele de la Meidum', 'Doi credinciosi', 'Scene de lupta ale Faraonului Tutancamon'.
     Important de mentionat este faptul ca piramidele nu erau facute pentru frumusete. Egiptenii vorbeau doar despre placut, care echivala cu 'ceea ce-i place zeului'. 
Iar zeului egiptean ii placea valorificarea, materializarea credintei in viata vesnica. Gasim, asadar, la egipteni, o indrazneata valorificare a mortii, moarte interpretata drept o transmutare exaltanta a existentei intrupate. Moartea desavarseste trecerea de la sfera neinsemnatului la cea a semnificativului. Mormantul este lacasul unde se implineste transfigurarea omului, caci mortul devine un 'Akh', un 'spirit transfigurat'.

Amurgul - in egala masura ca nasterea civilizatiei egiptene - va fi dominat de credinte si practici magice, al caror profund sens desemna continuitatea viata-moarte-transfigurare. Impresionanta este tendinta spiritului religios egiptean de a acorda o importanta extrema persoanei umane, ca replica virtuala a modelului exemplar (persoana Faraonului).
Piramidele ramane in istoria civilizatiei egiptene si a culturii omenesti in genere, drept opere grandioase, realizari de o perfectiune impresionanta ale mintii omenesti, imaginii vii, rezistente, ale unei conceptii adanc inradacinate in spiritul unui popor.
      'Copii

ai Nilului', egiptenii raman o civilizatie, o cultura complexa, ce n-a incetata sa-i uimeasca pe istorici. Sun un exemplu concret al infinitei puteri de creatie, a fanteziei constructive, a materializarii unor credinte magice, tulburatoare, complexe. Ca oameni de azi, de maine ori de demult, din inceputurile timpului, egiptenii sunt ceea ce arata lumii ca sunt: eterni nomazi ai timpului calator, nomazi ce lasa urme adanci, incarcate de miracol si mister peste acest pamant.

Prima mare piramida egipteana a fost Piramida din Saqqara, construita in  timpul celei de-a 3-a dinastie a Vechiului Regat pentru a proteja ramasitele regelui Djosercare a murit in jurul anului 2649 I.Hr.,vestind scurta viata

a piramidelor gigant facute din piatra din Egipt.

Piramida Djoser a fost construita la Saqqara la vreo 15 km. din  Giza.

Cand stam in fata acestui mare monument din Vechiul Regat este greu sa intelegi uriasa marime sau anum maret in care a fost construit. Marea realizare a 'constructorilor de piramide' a fost piramida din Giza construita langa capitala  orasului dim Menphis in a patra dinastie a regilor Khufu, Khafre si Menkaure care a domnit intre 2589-2504 I.Hr. Dar piramida construita devreme descrestea ca putere si prosperitate in regatul Egiptului, micsorandu-se cu sfarsitul Vechiului Regat.

Din nefericire,piramida incepe sa fie clar tinta pradatorilor. Piramida a fost pradata acum mult timp in ciuda eforturilor egiptenilor sa protejeze corpul regilor lor.
  Se vorbeste multe despre piramidele egiptene - edificii construite in antichitate. Nu mi se pare greu de inteles posibilitatea construirii unor ziduri gigantice simple deoarece au forma piramidala cu varful in sus deci nu este invinsa in mod stiintific gravitatia. Oamenii din antichitate erau atat de inapoiati din punct de vedere al civilizatiei incat erau de acord cu mai marii lor sa construiasca edificii  “simple gravitational” deasupra mormintelor acestora. Cu ce scop ?  De ce au vrut faraonii sa se construiasca aceste piramide din piatra ? Pentru a impresiona civilizatiile viitoare evoluate, mai exact pentru a se da mari ! Deci constructiile proaste si fara sens construite de civilizatii extrem de inapoiate reusesc sa dea bataie de cap  oamenilor de stiinta de acum care sunt capabili sa proiecteze edificii mult mai “inteligente” si mai complexe din punct de vedere gravitational ( de exemplu zgarie norii din New York si Sidney ).

Mai mult ceea ce au construit niste oameni inapoiati care nu stiau decat sa se foloseasca de bratele puternice si spinare, a influentat atat de mult civilizatiile contemporane astfel incat noi le pastram in perfecta stare. Ele ar fi trebuit distruse mai de mult folosindu-ne de bombe atomice si armament nuclear. Ca sa nu mai zicem ca actualmente exista oameni care strabat mii de kilometri pentru a vedea piramidele ! Ce e mai frumos, o piramida sau un zgarie-nori ? In locul piramidelor s-ar fi putut construi ceva mai inteligent acum in zilele noastre.

Ce sunt cele sapte minuni ale lumii ? Niste creatii ale trecutului pre sau protoistoric construite cu scopul de a impresiona inteligenta viitorului…

Piramida lui Kheops(Kufu) de la Gizeh

Avea, la inceput, 146 m (azi:138 m) inaltime, latura de 227 m si cuprinde 2521000 m(cubi) de piatra. Fetele piramidei erau placate cu placi slefuite din granit. A fost construita intre anii 3000-2500 i.e.n.

Gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon

Supranumite si Gradinile Semiramidei, dupa numele legendarei regine a Babilonului. Constructia sa compusa din mai multe terase suprapuse, retrase succesiv, pe care erau amenajate gradini cu o vegetatie luxurianta. Gradinile au fost ridicate in coltul nord-estic al palatului lui Nabucodonosor, langa poarta zeitei Istar. La baza aveau forma unui patrat cu latura 123 m, inaltimea maxima fiind de 23 m.

Templul Dianei(Artemisei) din Efes

EI DIN EFES

A cunoscut si sub numele de Artemison, a fost inceput in 620 i.e.n., de Chersiphron, refacut de Paeonis din Efes (550 i.e.n.) si complet reconstruit de Deinocrates, intre 350 si 323 i.e.n. Edificiul era construit in stil ionic si avea 127 de coloane decorate cu reliefuri, la care au contribuit sculptori celebri, precum Praxitelesa si Scopas. Templul a fost daramat intre secolele IV-VI e.n.

Monumentul lui  Mausol din Halicarmas

DIN HALICARNAS

A fost opera arhitectilor Pytheos si Satyos si a sculptorului Scopas. Construirea lui a fost incheiata, in anul 335 i.e.n., de Artemisa, sotia regelui Cariei, Mausol; din porunca acestuia, monumentul a fost inaltat pentru a-i sluji ca mormant-templu.

Statuia lui Zeus din Olimpia

ZEUS DIN OLIMPIA

Executata din lemn placat cu aur si fildes, este opera faimosului sculptor al antichitatii, Fidias. Ea a fost realizata intre anii 437-432 i.e.n. Statuia avea o inaltime de 12 m si il reprezenta pe Zeus asezat pe tron, tinind in mana dreapta o statueta a zeitei Victoria, iar in mana stanga un sceptru. A fost distrusa in secolul V e.n.

Farul din Alexandria

ALEXANDRIA

Construit intre 285-247  i.e.n. de arhitectul Sostrate din Cnid, avea inaltimea de aproximativ 130 m si era in intregime din marmura alba. Farul era format din trei corpuri suprapuse, retrase succesiv si avea, la baza, un plan patrat, la mijloc, un plan octogonal, iar in ultima parte, un plan cilindric. Farul a fost distrus intre secolele XII-XIV.

Colosul din Rodhos

A fost o statue uriasa din bronz, reprezentind pe Helios, zeul soarelui. Ea a fost realizata de sculptorul Chars din Lindos si a fost inaltata la intrarea in portul Rodos de locuitorii orasului, intre anii 292-280 i.e.n. pentru a cinsti victoria lor asupra lui Demetrios Poliorketes. Statuia a disparut in anul 224 i.e.n., in urma unui cutremur. Din descriere, rezulta ca avea o inaltime de 32 de metri.

Civilizatia egipteana veche a existat aproape 3000 de ani aparent intr-o forma neschimbata ,lasand mostenire capodopere arhitecturale monumentale si comori fabuloase.  Piramidele,Sfinxul si mormantul lui Tutankamon sunt admirate si astazi de intreaga lume. Aparut in desert ,Egiptul era la o suficienta distanta de tulburarile Orientului Apropiat. Dupa ce s-a constituit civilizatia egipteana s-a dovedit a fi destul de stabila , conservatoare si longeviva. Desi au existat schimbari in viata

tarii,acestea au fost atat de lente,incat popoarele antice vedeau Egiptul ca o societate misterioasa,fara varsta.

Un istoric grec a denumit foarte inspirat Egiptul ca ,,Darul Nilului''. Locurile propice asezarilor oamenilor erau pe malurile fluviului Nil care parcurge sute de kilometri prin desert,varsandu-se in Marea Mediterana printr-o delta.

NILUL

Spre deosebire de alte rauri Nilul se revarsa si se retrage anual, lasand in urma un sol foarte bogat ,fertil,astfel incat cei care au trait acolo,au putut construi un sistem

de irigatie bine proiectat. Indirect fluviul Nil a contribuit la realizarea capodoperelor arhitecturale fara precedent.

Primele izvoare scrise ale istoriei Egiptului dateaza din 3000 i.e.n., din vremea cand Menes sau Narmer,regele Egiptului de Sus (de Sud) prin cucerirea Egiptului de Jos(Delta) a unit cele doua state. Aceasta uniune a ramas intacta timp de mai multe milenii,s-au succedat 33 de dinastii. Intemeietorul primei dinastii a fost Menes,iar regina ultimei dinastii Cleopatra.,care s-a sinucis aproximativ in anul 30 i.e.n. lasandu-se muscata de un sarpe veninos.

In perioada antica regele este privit ca un zeu ,desi denumirea de faraon,care inseamna ,,Casa mare'', s-a raspandit doar in Era Noua a Imperiului. Religia egipteana era foarte complicata si se concentra mai ales pe viata transcedentala. Pentru viata fericita din lumea de dincolo ,ei vroiau sa pastreze corpul intact,ceea ce a dus la dezvoltarea unor tehnici de mumificare,pentru a conserva corpurile domnitorilor.A aparut in societatea respectiva o structura sociala administrativa si preoteasca foarte puternica. Pe timpul Imperiului Antic (2600-215 i.e.n) Egiptul a fost un stat foarte puternic si preocupat eclusiv de problemele interne.Constructiile de piatra au inceput imediat ,cele mai vestite monumente fiind uriasele morminte regale ,piramidele .

Langa Memphis,capitala din acea vreme,se ridica piramida din Saccara,care a fost construita pentru faraonul Djoser,dupa proiectul realizat de cancelarul si arhitectul principal al acestuia .Imhotep,primul arhitect caruia se cunoaste numele .El a devenit mai tarziu zeul medicinii. Cea mai mare piramida este cea a faraonului KHEOPS (KUFU) din Ghiza.Desi erau orientate exact dupa punctele cardinale ,au fost construite cu mijloacele cele mai primitive. In Era Centrala a Imperiului (1950-1785i.en)Egiptul a fost reunificat .

Capitala a fost mutata de la Memphis in Egiptul de Sus la Theba.Valea Regilor este locul unde sant inmormantati multi suverani ,iar Karmac si Luxor au devenit locul constructiilor unor lacasuri de cult. gigantice. Tutankamon .este numele unui faraon etrem de tanar ,copil ajuns pe tron la numai 10 ani,si a domnit cativa ani .A fost inmormantat in Valea Regilor si mormantul sau a fost acoperit de sfarmaturile rezultate din construirea cavourilor urmatoare.

Cu 3000 de ani mai tarziu ,in 1922 s-a descoperit mormantul lui Tutankamon umplut pana la refuz cu comori..Astfel a devenit Tutankamon cel mai renumit faraon al Egiptului antic. RAMSES al II-lea (1279=-1213 i.e.n) a inceput ridicarea unor costructii marete,atunci a fost construit Hala de la Karnac,-Porticul Templului si Templul de stanca din Abu Simbel.Razboaiele lui Ramses au epuizat Egiptul ,care dupa moartea faraonului a inceput sa decada.

In 525 i.e.n Egiptul a devenit parte a Imperiului Persan ,mai tarziu fiind cucerit de Alexandru Cel Mare. Independenta Egiptului a luat sfarsit odata cu moartea Cleopatrei.

Orice forma geometrica  bidimensionala sau tridimensionala modifica campurile existente in apropierea lor. O pot face in sens pozitiv sau negativ. Piramida este una dintre formele geometrice, usor de construit si cu efecte puternice. Energiile care pot fi implicate intr-un astfel de proces sunt foarte mici in comparatie cu valorile cu care suntem obisnuiti di viata

de zi cu zi,procesele desfasurandu-se cu viteza mica si fiind foarte influentate de mediul inconjurator.Poti sa-ti construiesti o piramida singur:dar trebuie sa fi sigur ca este construita la proportia si unghiul corect,care este 62,606 grade.

Cateva dintre efecte ar fi:mancarea tinuta in piramida va sta proaspata pentru un timp de doua sau de trei ori mai mult decat mancarea neacoperita;aromele artificiale din mancare isi vor pierde savoarea, dar aromele naturale

se vor intensifica-ele devin mai putin aspre si acide

;cand executam o citire spectrografica a unui articol tratat, vom observa o schimbare in structura moleculara;piramida va deshidrata si modifica lucrurile, dar nu va permite sa putrezeasca sau sa creasca mucegai. Persoanele care locuiesc intr-o casa piramidala se simt pozitiv,reactionand imediat. Animalele de casa de orice fel cresc puternice si sanatoase. Cele mai neobisnuite efecte pe care meditatorii le spun ca li se intampla cand stau sub piramida sunt:un fel de stare de imponderabilitate; o distorsiune a timpului cat si a vitezei si o incetinire;

Fiintele vii sunt atrase de piramide ca un magnet :declaratii din mai multe sursedemonstreaza ca animale de casa de tot felul cresc mai puternice si mai sanatoase sub,sau in piramidele cu laturile deschise(neacoperite). Se observa ca pisicile si cainii raspund acestui unic mediu al energieide forma in diferite feluri armonioase.

Simboluri plasate pe laturile piramidei:se produc o varietate de rezultate pozitive ale reactiilor pozitive. Piramida pune lucrurile inapoi pe drumul pe care ar trebui sa fie,ea face lucrurile mai perfecte.Aceasta piramida este in acelasi timp si transmitator si receptor.

Tutankhamon

Cel mai renumit faraon

Este cel mai vehiculat nume de faraoni dintre toti, fiind la fel de cunoscul la fel ca si cel al lui Keops. Tutankhamon este fiul regelui Akenates si al reginei Nefertiti. Cel mai frumos tezaur al lumii este,cu siguranta cel descoperit la 4 noiembrie 1922:mormantul lui Tutankhamon:erau trei scaune mari de aur,partile laterale erau sculptate,reprezentand animale monstruase,cu trupul deformat intentionat,pentru al folosi ca un scaun;capetele,insa erau realizate cu un realism impresionant. Mormantul intact al tanarului faraon,mort la varsta de 18 ani,este posibil sa fi suferit un accident sau chiar sa fi fost ucis. Numai unul dintre sarcofagele faraonului cantareste 110,4 kg,aur pur,iar masca mortuoara este una dintre cele mai mediatizate imagini ale arhiologiei. Legat de acest mormant circula legenda despre blestemul care-i va ajunge pe toti care-i va tulbure linistea. A urcat la tronul Egyptului la varsta de 9 ani si a fost casatorit cu Ay,care i-a luat tronul. In mormantul lui s-a gasit o importanta cantitate de haine ,de textile in general.

Blestemul lui Tutankhamon-

mit sau realitate

'Moartea va ajunge cu aripile ei pe cel care il va tulbura pe faraon'

Aceasta inscriptie a fost gasita in interiorul mormantului. 30 de cosciuge si 20 sipatru de mumii au fost descoperite. Dupa 'inaugurarea oficiala'din 18 februarie 1923 lordul Carnavon a devenit ingrijorat de o intepatura de insecta care,incepea sa se inflameze din ce in ce mai tare. Constien de ce va urma el a spus :'Am auzit chemarea,sunt gata', si a murit pe 5 aprilie 1923. Astfel s-a nascut legenda tanarului faraot. Sapaturile din mormant au gasit fraza:'Regele Tutankhamoninima ta ramane nemuritoare in trupul tau.Ea este in fruntea celor vii,asa cum Ra va ramane in cer'. Totusi seria mortilor care au indraznit sa intre nu a fost mica. Cine stie

Seti I

Seti I

Mumia lui Seti I

A fost cel de-al doilea faraon a dinastiei a 19-a,fiul lui Ramses cel Mare. Intr-o campanie

in Asia,el a condus 3 divizii,insumand fiecare un numar de 60.000 de soldati. A ocupat orasele din interiorul Syriei si a readus Damascul sub controlul egyptean. SetiI impreuna cu urmasul sau RamsesII a luptat in batalia de la Kadesh. In templul de la Karnak el a indelpinit umtima dorinta a tatalui sau de a transforma curtea dintre pilonul al doilea si al treilea intr-o sala hypo. El si-a construit un vast complex mortuar la Abydos,dar in cele din urma a fost ingropat la Teba in Valea Regilor. Aici,si-a construit mormantul, sapand 300 m in piatra si devenind astfel cel mai adanc mormant din zona. Odata cu el au fost ingropati 700 de Shabti. Acesti Shabti sunt niste statuete din piatra sau figurini din lemn ,cu scopul de companie pe tarmul de dincolo de moarte. Mormantul sau a fost vandalizat iar corpul a fost mutat la Deir el Bahri. In prezent mumia lui se afla la muzeul din Cairo,domnind aproximativ 14 ani.

El nu a fost ucis de armata lui sau de catre altcineva din anturajul sau cum se spunea ,ci a murit de batranete.

RAMSES CEL MARERamses cel Mare a fost cel mai mare faraon din dinastia a 19-a. Tatal lui,faraonul Seti I a construit templul dinAbydos. El avea doar 16 ani cand a preluat conducerea. Este unul dintre cele mai cunoscute nume din intreaga istorie egypteana deoarece a avut o domnie lunga (67 de ani) si netulburata, o epoca de prosperitate,inflorire culturala si afirmare politico-militara a Egyptului si o activitate de constructor neegalata.  Faraonul a fost casatorit cu regina Nefertiti ,pe care a ales-o dintre 20 de pretendente. Ramses impreuna cu mai multe concubine a avut peste 100 de copii

. Devine conducatorul celei mai neinfricate armate ale vremii de aceea a fost numit 'Ramses cel neinfricat'. A fost castigatorul multor lupte,la unele luptand chir si dansul. A pierdut doar o singura batalie :cea impotriva Domnului Israelitilor , in care Moise a aruncat asupra Egyptului cele 10 plagi. El este faraonul cu cel mai mare mormant din Valea Regilor:100 de camere in care erau depozitate mancare,bautura si bogatii imense.

In timpul vietii lui a restaurat multe temple egyptene printre care : Amon,Luxor,Karnak si Abu-Simbel. Dupa moartea sa, a fost dus de la Delphi la Teba. Succesorul lui la tron a fost cel de-al 13-a fil al sau,pe nume Merneptah.

Rameses II

Ramses II

The shrine to Thutmose III

Faimoasa curte a lui Ramses II este lunga de 57m si lata de 51m. In toata curtea se gasesc 74 de coloane masive, care sunt impodobite de jur imprejur cu texte, alcatuite din litere inmugurite. In partea sudica se gasesc mai multi colosi care-l reprezinta pe Ramses. Partea de est este acum ocupata in mare parte de Moscheea lui al-Hajjaj

Ramses II

Valea Regilor

Pe malul estic al Nilului , Thebes era pamantul bogatiei. In opozitie cu malul vestic,catre apus,era Valea Regilor unde mumiile din Noul Regat erau puse in morminte ,incuiate in pietre. Faraonii au abandonat piramidele-mormant dupa aceia din Vechiul Regat care au pradat dupa care au fost inchise.

Zeul Re-Horakhly si zeita Maat in mormantul din Tauscret

Zeii pe Pamant


      Khafre               Karnak       Amun       RamessesII

In timpul Noului Regat ,regii Egiptului incepeau sa venereze divinitatea  si oamenii ii credeau reincarnati. Dupa un timp in Khufu regii erau deasemenea numiti pentru a fi fiii marelui Zeu Soare Re. Dupa moartea sa regatul devine asociat cu Osiris,fratele lui Horus si Zeul Lumii. Puterea lui sacra trece catre un nou conducator-de obicei fiul regelui.

Sphinxul

Sphinxul Copyright AncientEgypt.4t.com, All Rights Reserved

Sphinxul,este alaturi de piramide un adevarat simbol al Egyptului. Sculptura din piatra,avand un corp de leu si cap de imparat sau zeu,sphinxul a ajuns,de-a lungul timpului sa simbolizeze putere si intelepciune. Din partea de nord,profilul ne dezvaluie proportionalitatea dintre cap si corp. El a fost de-a lungul timpului ingropat in nisipuri de mai multe ori. Labele au o lungime de 15m iar lungimea totala este de 45m. Capul are o lungime de 30m si o latime de 4m. Datorita faptului ca este format din mai multe materiale,el se afla intr-o stare de degradare avansata.

Teoria cea mai plauzibila este ca a fost construita de Kefren(2558-2532) unul dintre fii lui Keops. Desi capul este foarte avariat se mai poate vedea vopseaua originala langa ureche. Unele surse afirma ca nasul ar fi fost distrus de catre Napoleon,dar niste desene din sec.XVIII ne arata faptul ca nasul nu mai era de mult timp. Unele trasaturi ale fetei seamana cu un frate a lui Kefren. Recent Phinxul a fost supus unor reparatii majore,ce au fost suportate de catre egipteni. Intre picioare se gaseste o tabla,care acum este numita 'Tabla visului'. Pe aceasta placa este scrisa povestea faimoasa a lui Tutmose al-IV-lea din dinastia a 18 a. Legenda spune ca faimosul Tutmose s-a pus sa se odihneasca la umbra Sphinxului,care pe atunci era ingropata pana la gat in nisip,si a adormit. In vis i s-a aratat Sphinxul, care i-a promis ca daca il va dezgropa din nisip si il va curata,il va face rege. Unele guri spun ca aceasta teorie este falsa si ca insusi Tutmose a pus ca sa fie facuta, pentru a-si consolida domnia.

SFINXUL cu Cap de Berbec

Sfinxul cu cap de berbec

Sfinxul cu cap de berbec este o reprezenatre a zeului Amon,care il protejeaza pe faraon. Aici faraonul este aratat intre labele sfinxului.

Sala Hypostyle

Spectaculoasa Sala Hypostyle din Marele Templu Amun in Karnak este umpluta de 134 de coloane de piatra, cateva avand 21m inaltime.

Lacul Sacru

emplul de la Karnak-La1cul Sacru

Lacul cel Sacru este lung de 129 X 77 m si a fost navigat doar in scopuri religioase.  Era folosit doar la ritualuri.  El era incnjurat de o multime de incaperi incare preotii isi depuneau lucrurile in timpul ceremoniilor.

INCAPEREA din Taharka

 Curtea din Taharka

Faraonii libieni au construit curtea Bubastites. Aceasta coloana face parte din curtea din Taharka,curte care era folosita doar pentru jertfele procesionale.

RELIGIA EGIPTENILOR       Doua articole din Los Angeles Times au relatat despre musulmanii din Indonezia care forteaza crestinii din toate denominatiunile sa se converteasca la islam sau daca nu risca sa fie injunghiati. Mii si mii de crestini au fost la inceput convertiti, apoi, conform dictatelor religioase rigide islamice, fortati sa sufere mutilarea sexuala a preputului sau a clitorisului  pentru a-i face conform standardelor musulmane; apoi inrobiti capeteniei lor musulmane. Aceasta este trista mostenire islamica a uciderii, terorii, minciunii si spalarii creierului pentru a-si duce mai departe cauza de convertire si subjugare globala … ceea ce ei numesc “lupta personala” ,,jihadul'' lor!

Religia egipteana era foarte complicata si se concentra mai ales pe viata

transcedentala.Pentru viata fericita din lumea de dincolo ,ei vroiau sa pastreze corpul intact,ceea ce a dus la dezvoltarea unor tehnici de mumificare,pentru a conserva corpurile domnitorilor.A aparut in societatea respectiva o structura sociala administrativa si preoteasca foarte puternica.

EGIPTUL  ESTE UN DAR AL NILULUI’’ – sintagma folosita de Heorodot  subliniaza importanta deosebita a acestui fluviu in viata Egiptului antic.

·        Civilizatia egipteana s-a nascut ca o civilizatie dependenta de marele fluviu si de revarsarile sale denumita ea insasi nilotica .

·        Ca si Tigrul si Eufratul in Mesopotamia  si aici existenta fluviului determina de timpuriu dezvoltarea unei civilizatii  care s-a bazat in mod esential pe agricultura.

·        La revarsarile periodice ale Nilului s-a adaugat irigarea si constructiile hidrologice care au extins zona fertila si au facut posibil controlul revarsarilor nilotice.

Civilizatia creata in jurul Nilului a depins :

·        de  revarsarile acestuia si de agricultura de irigatii

·        de necesitatea controlului asupra canalelor de irigatie

·        de nevoia organizarii si administrarii timpurii a teritoriului .

Aceste lucruri au determinat de timpuriu :

·        un sistem administrativ riguros  determinat de necesitatea construirii si controlului teritorial si a canalelor de irigatie.

·        o adevarata salba de institutii administrative in  cadrul unui stat centralizat complet diferit ca structura de alte state ale Orientului Apropiat.

Statul egiptean :

·        s-a nascut  dintr-un ansamblu de tinuturi ( nomele ) grupate in jurul axei vitale a fluviului ;

·        era condus de o administratie organizata ierarhic si piramidal , avandu-l in frunte pe faraon – regele zeu , despot absolut , inzestrat cu atribute divine.

Importanta Nilului

·        rezida in mentalitatea egipteana din faptul ca fluviul a fost divinizat sub numele de HAPI , revarsarea anuala numindu-se ,, venirea lui Hapi’’.Zeul Hapi este cel care asigura hrana casei regale , a faraonului si populatiei.

·        Chiar si numele pe care egiptenii l-au dat tarii lor reflecta imaginea benefica a revarsarilor nilotice: K M T (Kemet) – Tara Neagra.

·        Egiptul s-a situat in centrul lumii vechi intr-un climat moderat , pe un pamant fertil

·        Nilul este stalpul vietii egipteanului utilizat pentru agricultura

1.LOCALIZAREA GEOGRAFICA

·        Egiptul antic ca si cel actual este localizat in nordul Africii ,

·        la intretaierea drumurilor ce legau Orientul mijlociu , prin Peninsula Arabica si prin Marea Mediterana de Asia si Europa .

·        Aceasta asezare nu va determina crearea aici a unei civilizatii de acculturatie .

·        Din contra civilizatia egipteana se naste ca una de extrema originalitate , cu putine influente acceptate din alte zone culturale .

·        In prezent Egiptul , cu capitala la Cairo , este o tara de limba araba, in care este practicat islamismul in proportie de 93 % .

·        Suprafata sa este de 1 000 000 km m 2 din care numai 30 000 fertili, restul fiind  desert .

·        In prezent populatia este de cca 30 000 000 locuitori iar economia se bazeaza mai ales pe turism.

LOCALIZARE TEMPORALA

·        Civilizatia egipteana dureaza cca 3200 de ani .

·        Cronologia ei a fost stabilita dupa traditia transmisa de preotul Manethon , un preot al lui Serapis care a trait in perioada elenistica in orasul Alexandria .Acesta consemneaza 33 de dinastii .

·        Aceste informatii au fost coroborate cu cele descifrate pe cateva papirusuri – liste regale din diverse perioade care consemneaza regii diverselor dinastii egiptene:

·        Cele 33 de dinastii consemnate de Manethon sunt grupate in cateva perioade .

1.EPOCA PROTODINASTICA ( THINITA) – 3200 – 2686 , dinastiile 1-3

·        Incepe prin unirea celor doua regate – Egiptul de Jos ,in nord si Egiptul de Sus in sud, sub sceptrul regelui Narmer  (grc.Menes).

·        Acesta intemeiaza prima dinastie egipteana denumita si thinita de la numele capitalei Thinis.

·        Egiptul ia fiinta acum ca stat centralizat  , unitar , condus de o birocratie ierarhizata si puternica  subordonata faraonului zeu , intrupare a lui Horus.

2.EPOCA REGATULUI VECHI  SAU MEMFITA ,2686 – 2181, DINASTIILE 3-6

·        A fost o epoca de pace si prosperitate .

·        Statul centralizat nu este angajat in nici un fel de conflicte – locale sau cu vecinii

·        Dezvolta mai ales legaturile comerciale cu Siria, Nubia si Libia .

·        S-au dezvoltat mestesugurile si stiinta

·        s-au creat primele opere liturgice si literare remarcabile – Textele piramidelor.

·        In timpul regelui Djeser  ( 2667 – 2648) este construita piramida in trepte  de la Saqqarah , mormantul monumental al faraonului prin care i se asigura nemurirea si vesnicia de zeu.

·        Tot acum se construiesc si marile piramide de la Gizeh , ale lui KEOPS, KEFREN SI MYKERINOS ( Khufu , Khafra si Menkaura).

3.PRIMA PERIOADA INTERMEDIARA –2181 – 2040 , dinastiile 7-10,

·        Este o perioada de anarhie si declin al autoritatii faraonice ;

·        tara se descentralizeaza si pe acest fond au loc in Egipt primele invazii ale asiaticilor .

·        Totusi acum se scriu cateva din textele cu caracter sapiential :Povestea taranului bun de gura si Invataturile pentru regele Merikare, precum si texte cu caracter magic implicate in cultul funerar- Textele sarcofagelor si prima varianta di Cartea mortilor.

4.REGATUL DE MIJLOC SAU TEBAN , 2040 – 1782,DINASTIILE 11-12

·        Capitala regatului este stabilita la Teba

·        iar zeul suprem al Egiptului devine AMON , o ipostaza a zeului soare.

·        Statul centralizat si autoritatea faraonului se refac .

·        Politica Egiptului nu mai este una a pacii ci una expansionista :sunt cucerite Nubia ,Sudanul .

·        Pe plan local se extind terenurile pentru agricultura prin amenajarea oazei de la Fayum  si se construieste un canal de navigatie care leaga Nilul  de Marea Rosie.

·        Se construiesc marile morminte hipogee de la DEIR EL BAHRI.

5.A DOUA PERIOADA INTERMEDIARA , 1782 – 1570 , DINASTIILE 13-17

·        Epoca de navaliri asiatice , miscari populare impotriva faraonului si preotilor

·        Egiptul  este invadat de o populatie razboinica asiatica HICSOSII,care vor stapani aproape 200 de ani o parte a statului egiptean –regatul memfit , cu capitale la Avaris , in delta .Hicsosii introduc in Egipt calul, carul de lupta si arme noi si performabte.

·        Jumatatea Egiptului – Regatul teban, este controlata de dinastiile egiptene.

6.REGATUL NOU ( IMPERIUL ),1570-1070, dinastiile rameside  , 18-20

·        Este perioada cea mai prospera si mai glorioasa din istoria de 3000 de ani a Egiptului.

·        Acum statul este condus de faraoni cu o personalitate deosebita –Ramses I si Ramses II sau Amenofis IV, Ikunaton , faraonul eretic care va exprima cel mai bine prin reforma religioasa initiata de ele tendinta monoteista a religie egiptene prin proclamare lui Aton ca singur zeu.

·        Acesti faraoni sunt de asemenea mari cuceritori si militari priceputi ,

·        Egiptul isi extinde teritoriul pana la tarmul Eufratului .

·        sunt construite marile temple  - Teba, Karnak,Luxor,Abu Simbel.

7.A TREIA PERIOADA INTERMEDIARA ,1069-664, DINASTIILE 22-24

·        Este o perioada de decadenta  cauzata de subminarea puterii regale de catre preotii tebani .

·        Au loc invazii ale ,,popoarelor marii’’,

·        iar Egiptul este stapanit de dinastii straine – libiana –1085-715 si etiopiana sau kusita (D 25) 716-664.

Cu  a 25 –a dinastie incepe perioada de decadere a statului egiptean

·        cand Egiptul este cucerit pe rand de asirieni ( regele Assurbanipal) care sprijina urcarea pe tron a unui rege libian din orasul SAIS- care intemeiaza asa numita dinastie saita , a 26-a , 664-525.

·        Urmeaza cucerirea persana ,

·        cucerirea macedoneana ( 305-30) cand Egiptul isi muta centrul de putere si cultural in orasul elenistic Alexandria , intemeiat de Alexandru Macedon.

In anul 30 ien romanii cuceresc Egiptul .

In 641 Egiptul intra sub stapanire arabilor .

PAMANTUL SI OAMENII

ORGANIZAREA TERITORIALA, ADMINISTRATIV  -POLITICA , JURIDICA

·        Irigarea , constructiile hidrologice si necesitatea de control asupra revarsarilor benefice ale fluviului precum si unitatea geografica a vaii dezvoltate de-a lungul acestuia  a dus de timpuriu la o organizare teritoriala , administrativa si politica centralizata , riguros ierarhizata si ordonata.

·        De la inceputul existentei sale Egiptul s-a nascut ca un stat centralizat ,

·        condus de un rege zeu , faraonul ,

·        despotul oriental care are drepturi depline asupra supusilor si care detine proprietatea asupra intregului pamant dispunand de el dupa cum crede de cuviinta.

·        Administratia Egiptului este un model de centralizare si ierarhizare , dupa celebrul de acum  model piramidal al puterii.

·        Teritoriul statului era impartit in 42 de unitati teritorial – administrative denumite nome  (sepet) conduse fiecare de un nomarh ( adj –mer – cel care sapa canalul) care avea atributiile unui prefect de judet fiind seful local al administratiei si al aparatului judecatoresc local ,organizat in capitala nomei   unde solutiona litigiile locale .

De asemenea avea atributiile unui inalt functionar al statului:

·        care veghea la intretinerea canalelor pe teritoriul nomei  ,

·        la asigurarea eficientei lucrarilor agricole pentru obtinerea unor recolte bogate,

·        recruta soldati pentru armata in caz de conflict.

ELEMENTELE PUTERII in statul egiptean erau reprezentate  de:

1.FARAON , regele zeu , autoritate suprema si despotica , posesor al puterii politice si a celei religioase .

·        Suveran al celor doua tari ,

·        el reprezinta regalitatea divina asociata cu cosmogonia si teogonia.

·        Imaginile sale sunt nelipsite de insemnele puterii monarhice si divine: sceptrul, biciul , barba postisa , sarpele uraeus- cobra regala , simbol al intelepciunii.

·        Faraonul este de asemenea intruparea zeitei MA’AT – adevarul ,dreptatea iar viata lui decurge in conformitatea cu preceptele obligatorii ale originii sale divine .

·        Numele faraonului este scris inconjurat de semnul hireolglific SEN – a incercui , un medalion care semnifica faptul ca el ,,este ceea ce este inconjurat de soare’’.

2. CLASA INALTILOR FUNCTIONARI REGALI , A CLERULUI DE RANG SUPERIOR  , A COMANDANTILOR ARMATEI.

·        Intre acestia se remarca VIZIRUL (TJATI – vointa stapanului , urechile si ochii sale ) ;

·        acesta este de obicei un membru al familiei regale  si este de esenta divina el insusi.

·        Este seful administratiei regale  , al nomarhilor .

·        Este sef al justitiei regale , exercitandu-si atributiile prin intermediul tribunalului regal  care solutioneaza litigiile grave .

·        In acest sens dispune de un sistem judiciar bine organizat , cu norme si reguli aspre , cu pedepse suficient de severe care mergeau de la simpla bataie , la pedeapsa cu moartea – ardere, inecare, mutilari fizice sau exil.Exista  posibilitatea internarii in lagare de munca , la construirea necropolelor regale.

·        Vizirul mai conducea granarul si visteria tarii , detinea controlul armatei si era bineinteles omul de incredere al faraonului si intiiul sfetnic.

CONSILIUL CELOR 10 – se afla in subordinea directa a vizirului  si reunea pe conducatorii ,,caselor regale’’ – un fel de ministere cu atributii specifice.

·        1.casa ogoarelor – care se ocupa de recolte si depozitarea granelor

·        2.casa apelor – se ocupa de coordonarea observatiilor nilometrice si planifica irigatiile

·        3.casa alba se ocupa de finante

·        4.casa rosie – avea in grija cultul funerar regal

·        5.Serviciul de intendenta al armatei si arhivelor.PREOTII DE RANG INALT – superiorul lor firesc era faraonul, care dispunea de puterea spirutala a zeului.

·        Preotii au format insa o casta  sacerdotala puternica , care deseori a subminat puterea regala.

·        Functiile acestora erau ereditare  si deseori functia religioasa era combinata cu cea laica a inaltului functionar , cancelar sau nomarh.

·        Profitau de o serie de privilegii ca de exemplu scutirea de impozitate .

·        Erau numiti ,, parinti divini’’ teoria despre regalitate divina a faraonului extinzandu-se si asupra slujitoilor sai apropiati.

CLASA SCRIBILOR  - era formata din functionari instruiti , special pregatiti in scolile egiptene pentru a deveni scribi, timp de 12 ani.

·        acestia aveau un rol primordial in aparatul birocratic si se bucurau de o deosebita pretuire.

·        Papirus egiptean :,,Nu ocara un om ce tine trestia pe o foaie de papirus .Fapta aceasta este o blestematie inaintea zeului’’.

·        Patronul scribilor era zeul intelepciunii THOT, inventator al scrisului.

·        Pentru prima oara scribii sunt atestati in Textele piramidelor ;

·        se face deosebirea intre scribul de documente – si scribul zeilor , cel care copia cartile sacre , ca de exemplu CARTILE LUI THOT.

3.Toata aceasta administratie birocratica si nobiliara era sustinuta de fapt de o patura de populatie productiva , relativ libera , formata din taranii agricultori  si mestesugari.

·        Acestia produceau bunurile societatii egiptene , pentru consum si schimb ,

·        plateau impozite in natura sau prestatii  de tot felul in folosul casei regale si templelor.

4.Ultimii in aceasta piramida sociala si de putere erau bineinteles sclavii ,

·        folositi nu in economie ci in muncile domestice .

·        Numarul lor nu este foarte mare iar provenienta lor este legata fie de prizonieratul de razboi  , fie erau datornici.

·        Erau dispretuiti  iar intelepciunea egipteana – Intelepciunea lui Ani , scriere sapientiala din Imperiul Nou , spune :

·        ,,Nu te infrati cu un rob care apartine altui om , al carui nume este urat morositor.Caci daca acest rob este urmarit si prins si luat de catre stapanul sau atunci vei fi mahnit si vei zice – Ce sa fac acum?’’.

·        Un sclav putea fi insemnat cu fierul rosu ,

·        dar avea si o serie de drepturi – puteau poseda bunuri , puteau sa se casatoreasca cu femei libere , puteau sa lase mosteniri si puteau chiar accede la functii inalte in stat – Iosif.

·        Numarul sclavilor a crescut dupa razboaiele de cucerire purtate de ramesizi dar ei nu au avut  niciodata un rol esential in economie, sclavajul imbracand forme specifice , domestice.

ECONOMIA

1.RESURSE

Principalele resurse ale Egiptului sunt cele ale solului , legate de cultivarea pamantului si de cresterea vitelor.

·        Egiptenii aveau mai ales cereale  ,oi,cornute si cai.

·        Cultivau de asemenea inul – folosit in alimentatie , medicina si textile era considerat planta sacra din care se faceau vesmintele preotilor.

·        Dezvoltata era pomicultura, viticultura  si horticultura.

·        Baza economiei egiptene este deci una mixta – agro –pastorala.

Alta resursa principala a Egiptului este asigurata de flora si fauna bogata a vaii Nilului .

·        Exploatau mai ales trestia , lotusul (alimentatie) , si bineinteles papirusul.

·        Lemnul era rar si se importa din Nubia,Siria si Liban .

·        Fauna era extrem de variata si a dat nastere unei ocupatii active – vanatoarea – de hipopotami in Delta ,lei in desert , crocodili pe Nil .

·        Crocodilul este zeificat – sub numele de Sobek , zeitate acvatica.

Egiptul are putine zacaminte minerale .

·        Are insa suficienta piatra de constructii – calcar si granit , dar si metale – cupru si aur .Argintul rar era mai scump ca aurul.

2.EXPLOATAREA RESURSELOR

1.agricultura

·        Economia se baza pe munca oamenilor liberi – plugari , pastori si mestesugari care asigurau cele necesare subzistentei si surplusurile menite schimbului.

·        Acestia erau platiti in natura.

·        Agricultorii puteau detine mici suprafete de teren.

2.activitatile mestesugaresti

·        Activitatile mestesugaresti erau asigurate de oameni liberi organizatii corporatist.

3.negustorii

·        Schimbul de bunuri era in intregime controlat de stat si se efectua pe baza de troc , economia monetara fiind necunoscuta.

·        Se baza mai ales pe importuri de materii prime , in special metale , lemn , piatra de constructie  dar egiptenii exportau mai ales cereale , tesaturi , peste . aur si papirus.

MODUL DE VIATA – locuinta, alimentatia, imbracamintea.

·        Herodot – descrie Egiptul sec.V ien , tara ,, cu multe minunatii demne de admirat si lucruri mai presus de puterea cuvantului ,,.

1.LOCUINTA

·        1.1.Cei umili – taranii , pastorii ,pescarii locuiau in colibe facute din trestie sau in case din caramida nearsa.

·        Gospodaria taraneasca era dotata cu amenajari pentru animale si pasari de curte , cu gradina de zarzavat.

·        Nelipsita – pisica divinizata sub numele de Bastet.

1.2.Nobilii ,

·        isi construiau case din caramida cruda , pe doua nivele , cu terase .

·        Aerisirea se facea prin ferestre practicate in acoperis .

·        Casa nobilului putea fi inconjurata cu un parc  cu flori , arbori si un bazin de apa.

·        Poseda cladiri administrative , bucatarii , hambare , locuinte pentru sclavi.

Palatul regal era de asemenea construit din material perisabil – caramida cruda.

·        Se pare ca locuinta cea mai trainic construita , din piatra si cea mai frumos impodobita a ramas mormantul – casa cea frumoasa a vesniciei.

·        MOBILIERUL – era simplu constand mai ales din scaune ,paturi , mese si lazi pentru depoziotarea veselei si hainelor .Nobilii si cei instariti isi confectionau mobilierul din lemn pretios , cu incrustatii .

2.ALIMENTATIA

·        Alimentul principal in hrana egipteanului il constituia painea  si produsele din grau , planta lui Osiris , zeul vegetatiei si renasterii .

·        existau peste 4o de produse din grau.

·        Anumite alimente erau interzise mai ales in hrana preotilor si casei regale – painea cu sare, carnea de porc , pestele de anumite soiuri si in anume perioade de timp.

·        Lipsa de combustibil a determinat mai ales consumul crud al alimentelor  -legume si fructe.

·        Carne consumau o data pe luna si o preferau pe cea de gasca .

·        Animalele sacre nu erau taiate – vaca si berbecul

·        preotii nu consumau ceapa , usturoi, peste , carne de porc.

·        Alte alimente- radacina de lotus, tulpina de bambus, laptele si produsele lactate , berea de orz , vinul de curmale , cel de struguri era scump, uleiul de ricin , susan si rar de masline care era considerat un produs de lux.

·        Faraonul consuma legumele exclusiv crude si nu avea voie sa manance carne de berbec sau gasca.

IMBRACAMINTE

·        Era sumara datorita climei blande.

·        Existau o serie de interdictii legate de materialul din care erau confectionate hainele: preotii nu purtau piele si lana , iar hainele colorate erau rezervate zeitatilor si faraonului restul purtand vesminte albe.

·        Erau confectionate mai ales din in .

·        Herodot aminteste camasa scurta cu ciucuri pe poale , mantaua alba .

·        Vesmintelor erau ierahizate pe functii si profesiuni – vizirul purta camasa lunga pana la glezne  iar preotii purtau o perizoma ( fusta scurta in jurul soldurilor si coapselor) si o esarfa petrecuta pe piept.

·        Incaltamintea consta maia ales din sandale de papirus dar majoritatea populatiei mergea desculta.

·        Toti purtau multe bijuterii : bratari pentru glezne si brate , coliere , inele ,pectorali , diademe si cercei.

·        Aceasta preferinta pentru podoabe  a creat o adevarata industrie artizanala de confectionare a lor din diferite materiale.

·        Costumul femeilor  consta din camasi lungi de in legate sub sani si foarte stranse pe corp .

·        Slujnicele umblau cu bustul gol iar dansatoarele purtau vesminte transparente.

·        Coafura consta din peruci taiate la nivelul umerilor , unele savant coafate  si acoperite cu impletituri de aur.

·        Imbracamintea ceremoniala a preotilor era in primul rand supusa interdictiilor de confectionare din anumite materiale .

·        Preotii isi radeau capul si parul de pe corp si purtau numai haine din in.

·        Imbracamintea faraonului comporta un intreg ceremonial de folosire rezervat zeilor.

·        Faraonul era imbracat in fiecare zi cu haine noi , asemeni universului care renaste altul in fiecare zi.

·        La ocazii purta tinuta de ceremonie – vesminte colorate simbolic  si insemnele puterii regale si divine- coroana dubla –psent, alba si rosie , sarpele uraeus , barba falsa , sceptrul cu capul lui Seth ,  biciul , o centura cu numele sau sacru in cartus , un pectoral de aur si multe bijuterii.

FAMILIA

·        Familia egipteana era monogama dar faraonul si anume demnitari aveau haremuri.

·        Conditiile casatoriei – era sa ai varsta de 15 ani barbati si 12 fete.

·        Poezia de dragoste foarte prolifa si produsa in mediile populare demonstreaza ca de obicei casatoriile se faceau din dragoste si ca exista o perioada de curtare a miresei.Amestecul parintilor era aminim.

SISTEMUL DOTEI

·         un patriomoniu familial administrat de cei doi soti si de care nu se atingeau cat traiau .

·        Dota era compusa din bunurile barbatului 2/3 si ale femeii 1/3

·        La moarte sotul ramas dispunea de intreg uzufructul averii si putea face ce vroia cu partea sa.

CEREMONIA NUPTIALA – se desfasura ci fastul rezervat rangului superiorilor sau mai umil pentru cei saraci.

·        avea drept moment important drumul la casa mirelui .

·        Exista de asemenea casatoria de proba si divortul.

·        In caz de adulter femeia era omorata.

COPILUL – avea un regim plin de solicitudine din partea familiei .

·        Copii foarte numerosi din familiile egiptene ii scandalizeaza pe greci care aveau obiceiul abandonului copiilor.

·        Copiii erau alaptati 3 ani si umblau goi pana la 7-8 ani cand constintizau nuditatea

·        De obicei baiatul era pregatit sa preia meseria tatalui  iar copii nobililor erau instruiti de timpuriu in scolile de scribi.

FEMEIA  avea libertati neobisnuite pentru Orient .

·        Era considerata stapana casei si solidara cu barbatul , chiar egala lui.

·        Prescriptiile religioase cereau ca femeia sa fie tratata bine.

·        Unele femei au ajuns la ranguri inalte in stat – regina Hatsepsut, sau mare preotese ale lui Amon.

·        Vaduva devenea capul familiei.

II.VIATA SPIRITUALA

SCRIEREA EGIPTEANA

–        Toata documentatia actuala despre Egipt se bazeaza pe descifrarea scrierii egiptene pictografice sau hieroglifica ( hieros -sfant si glyphos - a grava litere sacre ), in egipteana - scriere a cuvantului zeului sau a casei vietii, inventata conform traditiei de zeul maimuta Thot .

–        Consta  in ideograme simbolice care redau obiectul pe care vor sa-l semnifice : luna /desen luna; a manca /un om care duce mana la gura; a merge /doua picioare in mers/ a conduce / un sceptru

–        Directia scrierii : coloane verticale si linii orizontale ; se citeste de la dreapta la stanga  si de sus in jos.

Din scrierea hieroglifica au derivat alte doua tipuri de scriere

1.hieratica  ( hiereus -preot) -scriere a preotilor

·        are un aspect deformat , cursiv , obtinut din viteza de scriere mai mare si din stilizarea impusa semnelor

·        este folostia la scrierea textelor sacre

2.demotica (demos -popor)

·        a elaborat propriile semne grafice in numar de 260 semne din care 38 sunt vocale

·        este folosita din sec.VII iC  pana in anul 452 d.C.

Un alt tip de scriere egipteana mai tarzie este scrierea copta apartinand egiptenilor crestinati in sec.II d.C.

–        consta din scrierea cuvintelor egiptene cu litere grecesti

–        se naste din necesitatea traducerii textelor crestine scrise in greceste in limba egipteana pentru a fi accesibile poporului.

–        in prezent limba copta este folosita in Egipt ca limba  de cult a bisericii crestine ( peste 5 000 000 adepti ).

PE CE SCRIAU

Suportul pentru scris era format din :

1. piatra - folosind peretii mormintelor si templelor , pe sarcofage ,pe stele comemorative si pe statui ;semnele erau sapate in piatra si apoi pictate.

2. lemn - inscriptiile de pe sarcofage

3.papirus - grc.papyros (sintagma egipteana p pr) care definesc planta regelui

–        se recolta din Delta Nilului

–        pentru scrieri era utilizat in suluri alcatuite din mai multe foi lipite cu clei care se pastrau in dulapuri de lemn sau vase  de argila alcatuind adevarate arhive.

–        Vocabular : palimpsest - papirus de pe care scrisul a fost razuit si refolosit

4. pe piei de animale - rar.

CU CE SCRIAU (INSTRUMENTE DE SCRIS )

–        foloseau o planseta cu gauri pentru pastrarea cernelei de culoare rosie  si neagra

–        pensule facute din tulpinile unei plante de balta asemanatoare trestiei

–        in epoca romana foloseau penite din trestie

–        mojar de piatra pentru sfarmarea materiei din care se obtinea cereneal ( pamanturi colorate , plante , negru de fum).

SEMNELE pictografice aveau semnificatie magica in scrierile tombale ;

–        de aceea se foloseau numai anume culori : verde - culoarea lui Osiris  care semnifica vegetatia si renasterea

–        si se evita folosirea rosului culoarea lui Seth.

–        cand semnele reprezentau animale feroce in ele se desena infipt un cutit sau erau desenate numai jumatate pentru ca nu cumva prinzand viata sa devore corpul defunctului .

GANDIREA STIINTIFICA

·        are caracter empiric si practic

·        multi dintre greci au studiat stiinta in egipt : Pitagora , Platon

·        Herodot spune ca grecii au invatat geometria de la egipteni

1.      in domeniul matematicilor :

–        cunosteau un sistem de notare a nu merelor pana la 10

–        calculul cu numere intregi si fractii

2.      cunostiinte mai extinse au in domeniul geometriei :

geometria este probabil ca s-a nascut din necesitatea practica a masurarii suprafetelor de teren

stiau sa calculeze suprafata dreptunghiului , patratului , trapezului ,cercului ( 3,16 in loc de 3,14)

calculau volumul cilindrului si piramidei

3.      dezvoltata este metrologia :

cunosteau unitati de masura pentru volume , suprafete , greutati  de asmenea cerute de necesitatile practice ale unei civilizatii agicole

–        SETATA  - pentru suprafete ; 2735 mp

–        HAKATA - pentru capacitate ; 4,50 l

–        DEBEN  - pentru greutate , 91 gr.

4.      cosmologia si astronomia

–        erau foarte dezvoltate dar erau marcate de gandirea mitica si de teologie

–        implicand o multime de aspecte mai putin concrete si mai accentuat narative ,  cunostintele de astronomie  si cosmologie sunt suficient de intinse pentru a le permite sa intocmeasca harti ale cerului si sa faca o serie de calcule calendaristice:

–        aveau un calendar solar in care anul de 360 de zile era impartit in trei anotimpuri :

Revarsarea ( Akhet )

Acoperirea - Peret /iarna

Anotimpul uscat - Semu /vara

–        au intocmit si un calendar lunar - cu anul de 365 de zile ; dupa acest calendar se fixau sarbatorile religioase  fiind  folosit in temple .

–        Aveau aparate de masuratul timpul : clepsidre , cadrane solare .

–        au precizat nordul adevarat

–        Soarele , luna , astrele erau divizinate

5.      Un domeniu stiintific foarte dezvoltat este cel medical :

–        avem o informatie bogata culese din cel putin 10 papirusuri care demonstreaza numarul mare de medici practicanti in Egiptul antic :

Herodot  : Medicina in Egipt este divizata ; fiecare doctor se indeletniceste cu un singur soi de boli si nu de mai multe . medicii misuna in tot locul , unii pentru ochi , altii pentru cap , altii pentru dinti , altiipentru pantece , altii pentru bolile interne .

–        Medicii sunt numiti : cunoscator al stiintei tainice , scrib al regelui si medic sef al celor doua tari

–        Medicina = cunoastere

–        o serie de cuvinte din medicina egipteana s-au transmis pana astazi  prin intermediul limbii grecesti : farmacie ( ceea ce da siguranta ) , amoniac (sarea lui amon ), chimie ( pamant negru ).

–        s-au descoperit retetare egiptene  grupate pe boli  si cuprinzand indicatii de igiena fizica si mentala dar si formule magice

–        deosebit de dezvoltata era chirurgia

–        si medicina este marcata de magie : bolile erau cauzate de demoni drept pentru care pe langi retete erau folosite si formule magice de exorcizare

–        existau scoli de medicina pe langa temple

–        retetele prescriau vegetale , minerale , parti minerale  sau chiar insecte  in anumite doze si combinatii

–        Retetele cuprindeau denumirea bolilor , descrierea si simptomelor , diagnosticul , pronosticul si posologia ; s-au descoperit peste 100 de retete pentru boli de ochi.

–        Existau scoli de medicina ca de ex. cea de la Sais in Delta NiluluiDiodor din Sicilia

In timpul expeditiilor militare ori al calatoriilor prin tara , locuitorii Egiptului sunt ingrijiti de medici fara nici o plata deoarece medicii sunt intretinuti pe socoteala obstii .Ei hotarasc tratamentele dupa o lege scrisa a lor pe care au intocmit-o medici vestiti din vremurile de demult . Daca tinand seama de povetele pe care ei ele citesc in cartea lor sfanta medicii nu lecuiesc pe bolnav ei nu sunt socotiti a avea vreo vina .In schimb daca lucreaza altfel decat conform celor     prescrise ei sunt adusi in fata unei judecati care-I poate osandi la moarte .

Retete :pastrate in casa vietii  a marii piramide ; Imhotep era si medic  nu numai arhitect ; in sec. II medicul roman Galen le consulta ; retetele cuprindeau : leac pentru boala , cu indicarea locului bolii , instructiuni pentru tratament  si instructiuni privind medicamentul (originea divina , timpul cand se aplica )

–        Boli oculare  argila galbena , natron rosu ; cecitate nocturna : ficat de bou fiert la un foc de tulpini de grau sau orz si patrujns de fum

–        Afectiuni ale pielii : frictiuni cu ulei de ricin ; pentru calvitie – sange de bou cu ulei .

–        Cefalee – frictiuni si bandajari ale capului

–        Constipatie : boabe de ricin inghitite cu bere , ulei , miere

–        Tusea si boli respiratorii : miere cu chimen , miere cu smantana

–        Smirna , ratina , aromate , pulpa de curmale in parti egale se vor zdrobi impreuna . vei cauta sapte pietre ti le vei incalzi in foc .Vei lua dupa aceea si vei pune pe ele acest remediu , vei acoperi piatra cu un vas nou al carui fund a fost gaurit . Vei pune tulpina unei trestii in aceasta gaura astfel ca sa inghiti vaporii ce ies de acolo .Dupa aceea vei manca ceva gras .

–        Arsuri : miere

–        Insolatie – broasca fiarta in grasime cu care te ungi

–        Prescriau de asemenea leacuri si rugaciuni catre zei – psihoterapie

Herodot :

Iata regimul lor foarte grijuliu in a-si pastra sanatatea : in fiecare luna vreme de trei zile la rand ei isi provoaca evacuari intestinale luand vomitive sau purgative caci ei gandesc ca toate bolile omenesti se trag de la alimentatie .

Diodor din Sicilia : tin posturi la 2-3 zile

GANDIREA RELIGIOASA

–        este remarcabila prin complexitate si tendintele monoteiste pe care le manifesta

–        edificul complex al religie accepta existenta unui mare numar de zeitati (politeista )cu reprezenmtare zoomorfa

–        era complet lipsita de dogma si nu  beneficia de o carte sfanta unica

–        exceptie : epoca lui Amenophis IV Ikunaton , faraonul eretic ,  de numele caruia se leaga instaurarea unui monoteism temporar  care ii asigura un rol crescut zeului Aton , emanatie a zeului solar Re ( intruchipand discul solar ) .

Conceptia privind formarea universului si a oamenilor este una marcata de poezia metaforelor : oamenii , denumiti erme = lacrimi , s-au nascut din lacrimile lui Ra iar universul a fost creat de HNUM – zeul berbec al apei proaspete .

Oamenii , turma zeului , au fost daruiti cu tot ce le trebuie . El(Ra ) a faurit cerul si pamantul spre folosul lor . El a facut aerul ca sa le invioreze narile caci ei sunt imaginile lui , ietiti din carnea lui .El stralucette in cer , el creste pentru ei vegetatia si animalele , pasarile si pestii pentru a-I hrani (Invataturile lui Merikare )

Dar tot Ra vazand ticalosia oamenilor a insarcinat pe zeita Hathor sa-I distruga .

Egiptenii aveau o conceptie coerenta cu privire la suflet  ca esenta spirituala a personalitatii omenesti ;conform aceste conceptii corpul dispune de trei substante ( suflete ) imateriale diferite  aflate in stransa legatura cu lumea divina si cea pamanteasca :

–        KA  - dublul imaterial al personalitatii ;se naste o data cu omul , este nemuritor  si constituie un element esential pentru continuarea vietii in lumea de dincolo

·        BA - este energia spirituala a fiintei ; este comun zeilor si oamneilor , ramane atasat corpului si dupa moartea acestuia  ca o conexiune intre mumie si lumea exterioara; mumia este fixa si nu poate parasi mormantul ; ea era adusa la viata (vesnica ) prin unire cu Ba

·        AKH - esenta spirituala a personalitatii ,reprezentat ca stralucire a sufletului ( aura ); inseamna a straluci ;reprezinta forta spirituala care emana din individ ,dispare la moartea omului

Religia egipteana se construieste pe doua concepte de baza :

1. problema nemuririi si obtinerea vietii vesnice - exprimata cu precadere de mitul lui Osiris

2.cultul solar  exprimat  de la inceput in religia egipteani sub forma cultului zeului solar Re  si exprimat in arhitectura si arta egipteana a caror dominanta este verticala ( obeliscuri , piramide ) , monumentalitatea .

·        In afara acestor divinitati avem un panteon bogat si complex  format din zei personificari ale naturii sau fortei morale ( Ma'at ) , din zei cosmici ( Nut /zeita cerului , Atum si Ptah )

·        Acesti zei erau reprezentati fie sub forma zoomorfa fie pe jumatate oameni pe jumatate animale , fie ca reprezentari antropomorfe cu atribute animale ( zeita Hathor - pe cap cu coarnele de vaca si discul lunii ).

·        Religia egipteana este completata cu o bogata mitologie cosmica si eshatologica care explica originile  si existenta umana.

·        Intre acestea mitul eshatologic al lui Osiris admite identificarea dupa moarte a fiecarui individ cu Osiris , zeul renasterii ;

·        acest mit  regleaza ritualul funerar care este de fapr repetarea mortii si reanvierii lui Osiris : calatoria pe Nil in barca lui Re , depasirea unor capcane si anvingerea unor monstrii  prin virtutile personale dar si prin cunoasterea si rostirea unor formule  magice ; calatoria ( de fapt o initiere ) se incheie cu psihostasia - adica cu judecata sufletului de catre zei  in raport cu faptele sale pamantesti ; cei drepti  ( mortii justificati ) ocupau Campiile lui Ialu .

·        Acest ritual funerar complex  a generat o arhitectura si o arta funerara deosebita precum si texte speciale denumite carti ale mortilor  care nu sunt altceva decat culegeri de formule magice  si rituale .

·        Pentru egipteni post-existenta este o certitudine si trebuia asigurata prin tot felul de masuri .

·        Modul si durata ei depindeau de tot ce se face pentru ea in viata si de ce vor face urmasii tai dupa ce ai trecut linia mortii.

Principala precocupare era cladirea mormantului ;

·        in preajma mormintelor , adevarate orase ale mortilor se dezvolta o birocratie specifica  care se ingijea de nevoile mortilor

·        se nasteau meserii speciale : imbalsamatorii , preotii cultului defunctului , bocitoarele platite  etc.

Consecintele dezvoltarii cultului si ritualului funerar

·        de natura constructiva : marile constructii funerare monumentale - piramidele de la Gizeh si Saqqarah , marile temple -

·        de natura spirituala : cultul funerar este continuu si necesita - texte (Textele piramidelor , ale sarcofagelor , Cartea mortilor ) , arta (statui , reliefuri si picturi), preoti specializati ( preotii imbalsamatori pusi sub jurisdictia lui Anubis ) .

·        genereaza o doctrina a imaginii .

Deci : viata vesnica se asigura

·        prin consertvarea corpului fizic si a celui spiritual ,

·        protejarea lui in sarcofage ,

·        amenajarea unui loc de veci sigur ,

·        asigurarea continuitatii ritualului prin urmasi sau preoti platiti din timpul vietii - prin testament.

CULTUL

1. al zeilor

2. al defunctului

·        cultul cotidian consta dintr-o serie de ofrande alimentare si libatiuni oferite zeului sau defunctului ; este o activitate privata de privirile populatiei care se desfasoara in interiorul sanctuarului  unde au acces doar preotii;

·        marile ritualuri se desfasoara de asemenea in marile capele ; ceremopniile sunt secrete  si au rolul de a ajuta prin actiuni liturgice reantoarcerea cotidiana a soarelui  si cilcictatea vietii agrare .Acum statuia zeului era scoasa din templu si oferita adoratiei publice  fiind purtati in jurul sanctuarului.

ZEII

·        faceau parte din realitatea cotidiana si erau serviti de un corp preotesc numeros si strict ierarhizat .

ARHITECTURA SI ARTA EGIPTEANA

·        spre deosebire de mesopataminei egiptenii au fost buni prelucratori ai pietrei

·        folosirea pietrei ca material de construtie pentru morminte se leaga desigur si de conceptia eshatologica ce impune trainicia locasului de viata

·        folosind principiul constructiv al grinzii sprijinita pe stalp sau coloana arhitectii egipteni au dat coloanei o expresie artistica specifica :

·        coloane lotiforme , papiriforme , campaniforme si hathorice -acestea anticipeaza ordinele grecesti .

Spre deosebire de mormant  PALATUL

·        este construit din material precar - lut -caramida si lemn.

·        comportau un numar mare de incaperi grupate in doua serii functionale : apartamentele private ale faraonului si familiei sale

·        partea de reprezentare -sali de ceremonie , balconul aparitiei.

·        erau decorate cu picturi .

TEMPLUL

·        de dimensiuni colosale

·        este de doua feluri -templul funerar si templul de cult al zeilor

·        in plan reprezinta o succesiune de incaperi pe aceeasi axa  : sali hipostile despartite de curti interioare inconjurate de portice

·        decorate cu reliefuri istoriate care povestesc miturile fundamentale sau faptele faraonilor

·        cu statui reprezentand zeii _Horus -zeul soim , Anubis-zeul sacal , Seth - zeul crocodil .

·        ansamblurile de la Caranac , Luxor ,

·        hipogee _ Abu Simbel

MORMANTUL

este un edificiu trainic , de dimensiuni monumentale

1.forma simpla- mastaba -

2. piramida rezeravata faraonului - in trepte ( , piramida

3. mormintele hipogee , sapate in stanca din Valea Regilor si valea Reginelor

Piramida face de fapt parte dintr-un complex funerar copmortand :

·        doua temple  legate prin dromos

·        coridorul de access - serdab-in care se pun statuile defunctului

·        capela - in care se oficiaza cultul

·        camera mortuara -

·        camera de tezaur

Mormintele sunt decortate cu :

·        reliefuri

·        fresca /Regatul Nou reprezentand scene legate de credintele funerare

·        scene din viata cotidiana pe care cel decedat ar trebui sa o retraiasca potrivit statului sau social.

·        In unele perioade in morminte au fost puse mici stautete ( usebti ) care intrupau intreaga societate egipteana :

·        Statuile defunctilor respectau conventii ale desenului

·        care sa-i reprezinte integral , in ipostaza optima fizica si morala: portrete idealizate

·        conventii :

·        ale culorilor -

·        ale desenului

-canoane :

·        frontalitate

·        legea celor trei ipostaze -reprezentare ideala pentru varfurile sociale , reprezentativa pentru mijloc , naturalista pentru cel de rand

·        perspectiva ierarhica

·        isocefalie -

GENURI ARTISTICE -

1.LITERATURA          - imnurile sacre , povestirile , fabule , poezia de dragoste , texte satirice

ARTA SPECTACOLELOR > dansul sli muzica erau se pare foarte deyvoltate a;a cum vorbesc imaginile de muyicieni pictate ]n morminte sau scenele de banchete ;I ceremonii la care luau parte dansatori  ;I instrumenti;ti < apar imagini de harpe , flaute , tobe ;I tamburine .

Nefertiti, cea mai frumoasa regina egipteana, eclipsata de un homesexual


Originea lui Nefertiti, cea mai frumoasa si cea mai faimoasa reginaegipteana, starneste controverse. Unii spun ca ar fi fost fiica unuigeneral de cavalerie al faraonului, Ay, si a lui Tiyi. Insa numeleNefertiti inseamna 'frumoasa a venit', ceea ce semnifica nu numaifaptul ca era frumoasa, ci si ca a venit de departe pentru a se maritacu faraonul.
Ipoteza cea mai plauzibila ramane ca Nefertiti ar proveni dinMitanni, stat antic din nord-vestul Mesopotamiei, principala puterepolitico-militara a Orientului Apropiat, doua sute de ani mai tarziu.Printesa mitanniana ar fi insasi fiica regelui Tusratta, numita la nastereTaduchepa. Sosita in Egipt, ea si-ar fi luat numele de Nefertiti. Altiisustin ca ar fi chiar fiica faraonului Amenhotep III, care i-a devenitmai apoi sot.
Efigiile care s-au pastrat ne-o infatiseaza intr-adevar frumoasa, un chipcu trasaturi fine, ochi mari migdalati, cu parul lung si negru, siluetafragila. 'Frumoasa a venit' se casatoreste cu Amenhotep IV (Amenofis IV),probabil in anul 1364 i. Hr. Ea are 17 ani, el 12. Cuplul se detaseazaputin cate putin de influenta reginei mama si se consacra cultului luiAton. Aton, zeul pe care cei doi il adora, este discul solar. Nefertitiformeaza impreuna cu Aton si Amenhotep un fel de triada divina. Eareprezinta elementul feminin, cel care permite fortelor creatoare saactioneze prin procreatie.
Nefertiti si sotul ei traiesc multi ani fericiti, dupa cum ii infatiseazanumeroasele bazoreliefuri. Regina aduce pe lume sase fete. Joaca un rolimportant in deciziile politice ale sotului, implicit in ce privestereforma religioasa intreprinsa la aproximativ patru ani dupa ce accedela tron. Sotul construieste un templu dedicat lui Nefertiti, ce continenumai imagini ale reginei, in timp ce aduce ofrande zeului. Artistiireprezinta, pentru prima oara in epoca, aspecte cotidiene si intimeale familiei regale. Sunt ilustrate bolile, bucuriile si necazurileei. Picturi si bazoreliefuri o reprezinta pe regina insotita de fiicelesale, care i se urca pe genunchi si ii gadila barbia.
Potrivit noului cult, Amenhotep IV si Nefertiti sunt incarnarea luiAton si servesc de intermediari intre zeu si oameni. Aceasta functieeste detinuta si de fiicele lor. Se spune ca 'faraonul eretic' ar fiinitiat reforma religioasa.
In 1350 se pierde brusc urma lui Nefertiti. Ultima imagine a cupluluidateaza din al 12-lea an de domnie a lui Amenhotep IV: faraonul si reginaprimesc tribut de la tarile vasale. Anul urmator, Nefertiti dispare dinviata publica. Este inlocuita de un personaj straniu, numit Semenkhare,ridicat la rangul de faraon coregent. Numele Nefertitei, cea care l-asprijinit si l-a sfatuit in activitatea politica si reforma religioasa,este sters de pe monumentele egiptene, statuile sale sunt sparte.
Incepand din anul 14 al domniei, Akhenaton ii confera lui Semenkharetitlul rezervat pana atunci reginei: Nefer- Neferu-Aton (cel ceeste iubit de Akhenaton). Unii sustin ca bizarul personaj ar fi fostginerele faraonului, sotul fiicei sale, Mertaton. Exista insa mai multemonumente ce ii reprezinta pe cei doi barbati in pozitii tandre, caresugereaza ca ar fi intretinut relatii amoroase. De altfel, trasaturileanatomice corespund opiniei istoricilor care vorbesc despre acestcoregent ca despre o femeie. Insa si faraonul apare reprezentat cuatribute feminine. Egiptologul John Harris este convins ca Semankharesi Nefertiti sunt una si acceasi persoana. O astfel de ipoteza paredificil de sustinut, fiindca nu se pot explica modificarile feminineale corpului lui Akhenaton.
In plus, nu poate fi omisa o descoperire arheologica datata din 1907. Inmormantul 55 din Valea Regilor a fost gasit un sarcofag care contineao mumie si o placuta de aur pe care scria: 'Cel care a fost iubit deAkhenaton'. Este vorba de mumia unui barbat de 20 de ani, asezat inpozitia rezervata sotiilor regale: bratul stang pe piept, cel drept pelanga corp. Semenkhare este, deci, aproape sigur, un barbat, consideratsotia lui Akhenaton. Trupul sau neinsufletit a fost depus in sarcofaguldestinat lui Nefertiti, ceea ce constituie o proba in favoarea ipotezei caregina ar fi cazut in dizgratie. Contrar celor ce se credeau inainte, caar fi murit in momentul disparitiei numelui de pe monumente, descoperirilecele mai recente atesta separarea ei de faraon. Unii istorici sustin camotivul disparitiei lor ar fi fost revenirea suveranului la culturiletraditionale, constient de riscurile politice pe care le antrena reformasa. Se crede ca sotia nu ar fi fost de acord cu aceasta capitulare si arfi preferat sa traiasca singura. Altii spun ca ar fi pregatit o loviturade stat pentru apararea zeului unic, Aton, de care faraonul se indepartavizibil, sub influenta lui Semenkhare. Moartea celor doi barbati, lacateva luni interval, ar fi facut inutila lovitura de stat.
Potrivit arhivelor hitite, dupa moartea sotului Nefertiti ar ficerut ajutor strain, in speranta de a pastra reformele amenintateprin alegerea unui succesor sustinut de nobilimea egipteana. Potrivitultimelor cercetari, Nefertiti moare la Amarna, in jurul anului 1344i.Hr., abandonata intr-un oras fantoma. Disparitia brusca a oricareimentiuni sau portret al ei ramane unul din marile mistere ale istoriei.

TUTANKAMON

Tutankamon, ultimul faraon din Dinastia a 18-a, a domnit mai putin de zece ani si a suferit o moarte violenta, adolescent fiind. Totusi, el ramane unul dintre cei mai celebri faraoni ai Egiptului, datorita uluitoarelor comori descoperite in mormantul sau. Printre acestea se numara sarcofagul, masca sa funerara din aur si peste 5 000 de alte comori. Raman intrebarile legate de moartea in conditii misterioase a multora dintre cei care au participat la deschiderea mormantului, de-a lungul timpului. Multi sustin ca de vina ar fi blestemul stravechi al faraonului.
Implinirea a 84 de ani (la 16 februarie 2007) de la deschiderea catre public a mormantului sau ne prilejuieste o incursiune documentara in ceea ce a devenit „mitul Tutankamon”
● Regele Tutankamon a ajuns la tron in 1333 i.Hr, cand inca era doar un copil. A murit zece ani mai tarziu, la varsta de 19 ani, de aceea el nu a fost foarte cunoscut in istoria regilor egipteni.
● In secolul al XIII-lea i.Hr, Tutankamon si ceilalti regi din Amarna au fost condamnati la uitare, si majoritatea documentelor referitoare la ei au fost distruse - printre acestea numarandu-se si locatia mormantului lui Tutankamon.
● Un secol mai tarziu, XII i.Hr lucratorii care construiau un mormant pentru Ramses VI au acoperit mormantul lui Tutankamon cu o lespede foarte mare, protejandu-l astfel de descoperirile viitoare.
● In Valea Regilor din Egipt, arheologul britanic Howard Carter si Lordul Carnarvon au fost primii oameni care au intrat in mormantul regelui Tutankamon dupa o perioada de 3.000 de ani. Camerele sigilate ale mormantului lui Tutankamon erau surprinzator intacte si inauntru era o colectie de cateva mii de obiecte nepretuite, inclusiv un sarcofag de aur ce continea mumia tanarului rege.
● La venirea lui Carter in Egipt, in 1891, multe morminte egiptene fusesera descoperite, si majoritatea lor fusese distrusa si pradata de jefuitorii de morminte pe parcursul unui mileniu.
● Totusi, Carter era un sapator foarte iscusit, si in primii ani ai secolului XX –lea el a descoperit mormintele lui Hatseptus si a regelui Thutmes al IV-lea.
● In jurul anului 1907, el s-a asociat cu contele de Carnarvon, un colectionar de antichitati care il delegase pe Carter sa supravegheze excavatiile din Valea Regilor.
● Pana in 1913, multi experti au considerat ca nu mai existau obiective nedescoperite in Vale. Totusi, Carter a continuat excavatiile, convins ca mormantul regelui putin cunoscut Tutankamon mai poate fi inca gasit.
● Dupa Primul Razboi Mondial, Carter a inceput o cautare amanuntita pentru a descoperi mormantul lui Tutankamon si la data de 4 noiembrie 1922, a descoperit o treapta ce ducea la intrare.
● Lordul Carnarvon s-a grabit sa ajunga in Egipt, si in 23 noiembrie 1922 ei au trecut printr-un perete din caramizi de noroi, descoperind calea prin care se putea ajunge la mormantul lui Tutankamon. Existau dovezi ca hotii intrasera in mormant candva, si arheologii s-au temut ca vor descopri inca un mormant pradat.
● Totusi, la data de 26 noiembrie 1922, ei au patruns printr-o alta usa si Carter s-a aventurat inauntru cu o lumanare pentru a arunca o privire. In spatele sau, Lordul Carnarvon a intrebat “Poti vedea ceva?” si Carter i-a raspuns, “ Da, lucruri minunate”.
● Aceasta era anticamera mormantului lui Tutankamon, si era intacta. Podeaua prafuita inca mai pastra urmele pasilor celor care construisera mormantul si il sigilasera cu 3.000 de ani in urma. Aparent, jefuitorii care patrunsesera in mormant o facusera la putin timp de la terminarea lui si fusesera prinsi inainte sa patrunda in interior si sa fure.
● De aceea a inceput un mare proces de excavatie in cadrul caruia Carter a explorat cu grija mormantul de patru camere al regelui pe o perioada de timp de sapte ani, descoperind o colectie incredibila de cateva mii de obiecte.
● Pe langa numeroasele bijuterii si aur, acolo erau statui, mobila, haine, arme si multe alte obiecte care aduceau o minunata lumina asupra culturii respective. Cea mai importanta descoperire a fost un sarcofag de piatra, continand trei sarcofage puse unul in altul. In ultimul sarcofag, realizat din aur masiv, se afla corpul mumificat al regelui copil Tutankamon, pastrat timp de 3.200 de ani. Majoritatea comorilor descoperite sunt pastrate acum la Muzeul din Cairo.
● Descoperirea aceasta uluitoare a facut sa apara din nou in lumina, misterul mortii faraonului
● Legenda spune ca armata faraonului Tutankamon tocmai pierduse o batalie importanta, iar supusii lui se confruntau cu o molima cumplita. In noaptea aceea, stapanul Egiptului probabil ca s-a dus la culcare teribil de suparat. Dintr-o data insa, cineva a iesit din umbra si l-a lovit pe faraon in cap. Atfel domnia de noua ani a regelui si-a gasit un sfarsit brusc si misterios. Este una dintre teoriile despre moartea, la 19 ani, a celui mai faimos faraon.
● Aceasta necunoscuta i-a fascinat pe cercetatori inca din 1922, atunci cand Carter a descoperit mormantul vechi de 3.300 de ani al lui Tutankamon.

● O veche radiografie facuta in 1968 mumiei faraonului indica lipsa unui fragment osos al craniului, precum si o posibila fisura craniana. Multi cercetatori au sustinut ca Tutankamon a primit o lovitura fatala. Dar cine ar fi avut de castigat de pe urma mortii faraonului ? Ar fi putut fi Aye, sfatuitorul sau apropiat, mult mai in varsta si mai experimentat decat faraonul, Aye se bucura de o influenta puternica. Pana la urma, el a fost cel care a preluat conducerea dupa moartea lui Tutankamon.

● Si Horemheb, comandantul armatei lui Tutankamon, ar putea fi autorul crimei. In calitate de conducator militar al Egiptului, Horemheb era obligat sa isi apere tara. Dar oare faraonul trebuia protejat de acest comandant ? Horemheb i-a urmat la tron lui Aye si a sters toate inscriptiile cu numele lui Tutankamon.

● Atat Aye cat si Horemheb sunt potentiali suspecti, dar cercetatorii au juns la concluzia ca Tutankamon nu a primit nici o lovituta.

● In decursul anilor, mumia lui Tutankamon a atras atentia a numerosi cercetatori, inclusiv a celor de la FBI. Acum cativa ani, o echipa de specialisti in criminalistica de la Biroul Federal de Investigatii din Statele Unite a concluzionat ca faraonul a fost ucis.

● O tomografie recenta, realizata in 2005, de o echipa complexa formata din specialisti egipteni, a demonstrat, insa, faptul ca osul din craniul lui Tutankamon s-a rupt dupa moartea acestuia, poate atunci cand trupul faraonului s-a mumificat sau atunci cand Carter l-a scos pe faraon din sarcofagul sau.

● Sa mai spunem ca mumiei ii lipsesc sternul si multe coaste. Unii cercetatori sustin ca este posibil ca Tutankamon sa fi cazut in timpul bataliei sau sa-si fi manat nebuneste carul. Daca aceste teorii ar fi fost adevarate, tomografia ar fi aratat leziuni serioase la nivelul coloanei vertebrale.

● Pe de alta parte este posibil ca faraonul sa fi fost otravit sau sa fi fost imbolnavit de o maladie mortala, fiindca tomografia nu ne poate dezvalui chiar totul, dar specialistii sustin ca nu au identificat nici o urma de otrava sau semnele vreunei boli.

● Tomografia a dezvaluit insa un indiciu extrem de important: faraonul avea piciorul stang fracturat. Unii expertii sustin ca Tutankamon si-ar fi rupt piciorul cu cateva zile inainte de a muri, ceea ce ar fi cauzat o infectie letala. Altii sustin ca echipa condusa de Carter ar fi rupt din greseala acest os.

● Cert este ca e foarte putin probabil ca un faraon la varsta adolescentei sa moara din cauze naturale. Un mister pastrat timp de peste 3000 de ani e posibil sa nu fie elucidat vreodata.

CURIOZITATI EGIPTENE

1.Piramida soarelui din Teotihuacan, Mexic, a fost construita deasupra unei pesteri unde se spune ca s-a nascut Soarele? Aceasta piramida exista si in zilele noastre.
2.In Egiptul antic, cei saraci erau inmormantati pur si simplu in desert, nisipul mumificand natural corpurile lor?
3.Tutankhamon a devenit faraon la numai 11 ani? El a domnit doar 9 ani, la varsta de 20 de ani decedand in mod misterios.
4.In Egiptul antic, doliul era reprezentat de culoarea alba, nu de cea neagra, ca in zilele noastre? 5.In Egiptul antic, cuvantul folosit pentru denumirea aurului era 'nub'?
6.Pe craniul lui Tutankhamon a fost gasita o lovitura care se presupune ca i-ar fi provocat moartea?
7.Primul imparat al Imperiului Roman, Octavianus, a fost investit cu o putere nemarginita, fiind considerat un zeu? Astfel, el a primit si numele de Augustus (Preamaritul).
8.In timpul Egiptului antic au condus XXXIII de dinastii?
9.Cleopatra a fot ultima suverana a dinastiei a XXXIII-a?
10. In Egiptul antic, era folosit un calendar care impartea anul in 3 anotimpuri, Akhet, Pert si Semu, fiecare din ele subimpartit in 4 luni a cate 30 de zile? Existau deci 120 de zile in fiecare anotimp si 360 intr-un an.
11. Egiptenii sunt primii care au vorbit despre nemurirea sufletului?

12. Inimile regilor si faraonilor erau cantarite, dupa moarte, intr-o balanta, cu pana zeitei Maat, ceea ce simboliza adevar si corectitudine. Daca inima si pana se balansau, persoana traise o viata buna. Dar daca inima era incarcata cu pacate, un monstru cu cap de crocodil numit Ammit-infuleca indata inima. Fara inima, persoana nu putea intra in regatul mortilor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5894
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site