Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Romania in perioada Razboiului Rece

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
RAZBOIUL CIVIL DIN SPANIA SI ATITUDINEA OFICIALA A ROMANIEI
Masoneria in America
Archimede
REGIMUL SOCIALIST TOTALITAR IN ROMANIA
PREMISELE CADERII REGIMULUI CEAUSESCU
LASCARIZII DIN NICEEA. ANGHELII DIN EPIR SI LATINII DIN CONSTANTINOPOL, PANA LA 1261
Razboaiele greco-persane sau razboaiele medice
Religia Mesopotamiana - CULTUL RELIGIOS
Imagini ale Spaniei de la Independenta la Republica Frontului Popular
Cultura, istorie, comunicare: presa in istoria culturii romanesti

Romania in perioada Razboiului Rece

A. Politica externa in primii ani ai regimului comunist

Romania in zona sovietica de influenta. Intre 1944 si 1990, estul european au intrat in spatiul de dominatie sovietic, in conditiile cand URSS si Stalin au solicitat anglo-americanilor instaurarea la granitele lor vestice a unor „tari prietene si democratice”. Iesirea din razboi a aliatilor Germaniei, intelegerea de la Yalta, cedarile lui Churchill si naivitatea lui Roosevelt, au permis lui Stalin sa completeze victoria militara cu una politica, sa ocupe Berlinul si sa comunizeze jumatatea de est a Europei. URSS a inclus Romania in zona sa de dominatie, fapt care s-a manifestat prin includerea noastra in Biroul Comunist de Informatii/Cominform 1947-1956, CAER 1949-1991 si pactul de la Varsovia 1955-1991. Se intrerupe efortul de occidentalizare, se trece la dictatura partidului unic, desfiintarea proprietatii private, nationalizarea industriei, cooperativizarea agriculturii, urbanizare si industrializare fortata, stat politienes si controlul total al vietii sociale.
B. Raporturile romano-sovietice in perioada dintre moartea lui Stalin si retragerea Armatei Rosii

Moartea lui Stalin, a fost urmata in URSS de condamnarea crimelor acestuia de Hrusciov, dar destalinizarea nu a avut loc in Romania, pentru ca Gheorghiu Dej isi apara puterea, profitand de revolutia din 1956 din Ungaria in scopul afirmarii loialitatii sale. Extradarea lui Imre Nagy si a colaboratorilor sai, i-au permis lui Gheorghiu Dej, profitand si de tendinta lui Hrusciov de a reduce povara militara, sa obtina in 24 mai 1958 retragerea trupelor sovietice din Romania.

C. Politica externa in ultimii ani ai regimului Gheorghiu Dej

Sustinerea neconditionata a URSS inceteaza in 1962, fiind urmata      in 1964 de Declaratia din aprilie, ce marcapozitia neutra in conflictul ideologic sino-sovietic, respingerea rolului de granar, propus de planul Valev, o pozitie proprie in CAER si pactul de la Varsovia si un model prporiu de industrializare socialista.

D. Politica externa in primii ani ai regimului Nicolae CeausescuSe continua linia lui Gheorghiu Dej, urmata de deschiderea economica spre vest, aderarea la BERD, GATT si FMI, stabilirea relatiilor diplomatice cu RFG – 1967 si mentinerea relatiilor diplomatice cu Israelul dupa razboiul de 6 zile. Este condamnata interventia din 1968 din Cehoslovacia se continua „dizidenta” din pactul de la Varsovia, precum si o apropiere de pozitiile comunistilor chinezi. Ceausescu este ”rasplatit” de Occident cu tehnologie, credite ieftine, vizitele presedintilor de Gaulle si Nixon – 1968, Ford – 1970, o pozitie privilegiata in tratatul de securitate europeana de la Helsinki – 1975 si o pozitie de mediator acceptata in relatiile arabo-israeliene.

E. Relatiile diplomatice ale Romaniei in ultimul deceniu al regimului Nicolae Ceausescu

Dupa 1980 pe fondul degradarii vietii economico-sociale si a megalomaniei lui Ceausescu privind rolul sau de mediator de conflicte, se produce mai ales dupa venirea la putere in URSS, in 1985 a lui Mihail Gorbaciov, o izolare treptata din partea Occidentului si a miscarii de nealiniere. Pozitia neostalinista a lui Ceausescu duce la izolarea lui in cadrul miscarii comuniste, singurii colaboratori ramanand Erich Honeker, Fidel Castro, Moahmer al Ghadaffi si Kim Ir Sen.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 749
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site