Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Adam Wallace

Personalitati+ Font mai mare | - Font mai micAdam Wallace       

Adam Wallace a fost judecat in biserica Blackfriar's din Edinburgh inaintea unei mari multimi de preoti, episcopi, arhiepiscopi, profesori si autoritati civile. Acuzatorul sau a fost John Lauder, paroh de Marbottle, care era imbracat intr-un stihar cu gluga rosie. Wallace arata ca si un om simplu si sarac atunci cand a fost adus la judecata. Lauder a inceput spunand "Adam Wallace, esti acuzat de urmatoarele erezii: in primul rand i-ai invatat pe oameni ca painea si vinul de pe altar nu devin trupul si sangele lui Hristos dupa rugaciunea de sfintire."  Wallace s-a intors catre judecatori: "Nu am invatat pe nimeni altceva si nu am spus nimic altceva decat ceea ce am gasit in aceasta carte care este Cuvantul lui Dumnezeu. Daca am gresit, accept pedeapsa voastra, dar tot ce am spus, am spus din aceasta carte." Dupa care a citat Mat. 26:26-28 si Luca 22:19. S-a mai citi odata acuzatia si lui Wallace i s-a poruncit sa raspunda cu da sau cu nu. "Nu i-am invatat decat pe aceia care m-au rugat s-o fac si aceasta nu am facut-o prea des. Ceea ce am afirmat este ca daca sacramentele sunt cu adevarat administrate si folosite asa cum le-a instituit Fiul Dumnezeului cel viu, atunci Dumnezeu este prezent acolo." Intrebat iarasi, Wallace a folosit Scriptura pentru a arata de ce credea el ca hostia nu poate fi chiar trupul si singele lui Hristos.  Acuzatorii au trecut la cel de-al doilea capat de acuzare: "I-ai invatat pe oameni ca liturghia este idolatrie si este urata de Dumnezeu." Wallace a raspuns: "Am citit Cuvantul lui Dumnezeu in trei limbi si nu am gasit in el Cuvantul "liturghie." Daca liturghia nu se intemeiaza pe Scriptura atunci este idolatrie si este urata de Dumnezeu. Dar daca cineva o sa-mi poata arata acest cuvant in Scriptura, o sa-mi recunosc greseala si ma voi supune corectarii si pedepsei." Acuzatorul a continuat: "Ai invatat in mod fatis ca Dumnezeu este doar o paine, semanata ca bob de grau, crescuta in pamant si coapta de catre oameni. Nimic altceva." "Eu ma inchin la Tatal, la Fiul si la Duhul Sfant, cele Trei Persoane ale Dumnezeirii care sunt una si care au creat si au dat forma cerurilor si pamantului si la tot ce cuprind ele. Nu stiu la ce Dumnezeu va inchinati voi, dar daca mi-l aratati, va voi putea spune ce anume este el."      

Wallace a ramas neclintit in marturia sa si a fost condamnat si trimis inapoi in temnita. In ziua mortii sale, pazitorii sai l-au avertizat sa nu vorbeasca multimii, insa multi oameni i-au spus "Dumnezeu sa Se indure de tine" in timp ce trecea, la care el raspundea "Sa Se indure si de voi." Ajuns la stalpul rugului, s-a adresat multimii: "Sa nu va tulburati din pricina ca eu mor de dragul adevarului. Ucenicul nu este mai mare ca Invatatorul sau." Pazitorii l-au amenintat fiindca a vorbit iar el s-a uitat catre cer zicand "Nu vor sa ma lase sa vorbesc."      

S-a dat foc rugului si Adam Wallace s-a dus credincios sa fie cu Dumnezeu.       Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1133
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved