Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Adolf Hittler - biografie

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Chen Ning Yang
Gheorghe PETRASCU (Tecuci, 1872 - Bucuresti, 1949)
David Hilbert marele profesor
Arhimede
Cella Delavrancea
Mihai Eminescu (1850 - 1889) Note Bibliografice
Ionel Teodoreanu
Siméon Denis Poisson
Lucian Grigorescu (Medgidia, 1894 - Bucuresti, 1965)
Oscar Fingal O'Flaherty Wills Wilde


Adolf Hittler
Adolf Hittler s-a nascut in oraselul Braunau, la granita dintre Germania si Austria, in 1889. De celalalt mal al raului care separa cele doua state, Adolf putea sa vada Gemania lui Bismarck.

Baiatul a fost un elev excelent la gimnaziu, dar odata cu plecarea la oras s-a confruntat cu primele piedici. Tatal sau Alois, functionar vamal, dorea ca baiatul sa-i calce pe urme si a incercat sa-l convinga cu forta pumnului sa renunte la pasiunea pentru arta.

In aceste conditii, fiul a cautat cu buna stiinta sa obtina rezultate slabe la invatatura, pentru a-si bloca accesul la o cariera de functionar public. Situatia l-a infuriat pe tata, care a inceput sa-si bata baiatul cu bocancii. Adolf a indurat bataia, invatand ca violenta si teama reprezinta modalitati foarte eficace de a controla oamenii. 30 de ani mai tarziu, avea sa-si inscrie numele in analele istoriei, drept unul dintre cei mai atroce dictatori pe care i-a cunoscut omenirea.

Ajuns in ultimul an de liceu, Adolf a decis ca nu vrea sa isi sacrifice libertatea de dragul stiintei, asa ca a renuntat la scoala. S-a mutat impreuna cu mama sa vitrega, ducand o viata foarte comoda si lipsita de evenimente neprevazute. Banii castigati din vanzarea casei tatalui dupa moartea acestuia le-au ajuns pentru a sustine stilul de viata, baiatul devenind trandav. Averea tatalui i-a permis tanarului Hittler sa creasca complet rupt de realitate, obisnuit cu traiul bun. Profesorul Edward Huma il descrie ca fiind coplesit de prejudecati pe care le acumulase in cursul copilariei.

Dupa ce a convietuit timp de doi ani cu mama sa vitrega, ducand o viata materialista, indestulata, a decis sa plece in Austria, la Viena, pentru a-si indeplini destinul. A dat examenul de admitere la Academia de Arte Frumoase, o institutie foarte prestigioasa. Nu era deloc ingrijorat cu privire la rezultat, pentru ca fusese un elev stralucit in liceu si avea talent artistic.

Cand s-au afisat rezultatele si a aflat ca nu a fost admis, s-a infuriat ingrozitor, parasind Academia. La acea vreme Adolf Hittler implinise 18 ani. Lipsit de un tel care sa-i focalizeze energiile, avand la dispozitie mult timp liber, Adolf s-a cufundat in lectura. Nu citea de placere, ci doar pentru a-si confirma veridicitatea viziunii sale despre lume. Ocazional isi petrecea serile urmarind spectacolele Operei din Viena. Cu alte cuvinte era un om cu un puternic simt al culturii. Uneori se pierdea in multimile care incercau sa patrunda in cladirea parlamentului. Locuitorii Vienei deja incepusera sa promoveze alungarea tuturor evreilor. Dupa ce Hittler a cunoscut primul evreu, un cersetor care dupa un timp fusese ridicat de politie, a studiat temeinic istoria in ceea ce privea poporul evreu.

De asemenea, primarul orasului aderase recent la o organizatie antisemita. Emblema organizatiei era svastica care avea sa devina simbolul partidului nazist. Sigla simbolica era soarele, precum si superioritatea si puritatea rasei ariene.

Ce inseamna rasa ariana?

Adolf Hittler a visat ca germanii vor cucerii lumea. Era convins ca rasa germana era superioara celorlalte, si cu aceasta credinta in suflet a inspirat teama unei lumi intregi. Sustinea cu fiecare prilej ca ,,adevaratii germani,, sunt ,,inalti si blonzi,,.

Singuraticul Adolf ducea o viata boema in Viena, dar libertatea de care se bucura avea limitele sale. Tocmai implinise 24 de ani, cand a primit ordinul de incorporare in armata austriaca. A ignorat termenul repetat. Mult timp s-a ascuns de autoritati. In 1913 a decis sa paraseasca Viena, in favoarea Germaniei. Pret de doi ani, a dus o viata nefericita si instabila, lipsita de prieteni. Orasul unde s-a stabilit in Germania, era München. Dupa ce ancheta privind dezertarea sa din serviciul militar austriac, la Salzburg in Austria, oras apropiat de München, folosindu-se de talentul sau oratoric, Hittler a reusit sa-i convinga pe anchetatori ca nu era apt din punct de vedere fizic pentru inrolarea in armata. Realitatea era alta. Motivul era de fapt ca avea o aversiune fata de poporul austriac, indreptandu-si devotamentul catre armata germana. La 1 august 1914 in piata Odeon din München, se adunase o masa de oameni care fremata de entuziasm. Germania tocmai declarase razboi Rusiei, dupa ce armata rusa invadase Austria. Acest moment a marcat inceputul primului Razboi Mondial.Temandu-se ca razboiul se va incheia prea repede, Adolf a incercat imediat sa se inroleze in armata germana. Odata devenit soldat, a parcurs noua saptamani de instructie dura, si a fost trimis in Flandra sa lupte impotriva britanicilor. Totusi a facut fata razboiului, dupa ce capturase multi inamici, statul german l-a decorat cu Crucea de Fier, Clasa a Doua. Dupa toate eforturile sale nu primise alta slujba in armata, decat cea de curier. Timp indelungat pana la terminarea razboiului, Germania fusese infranta si era intr-o mare criza economica, avand multi someri.

Deceptionat, Adolf Hittler s-a retras din armata, in scurt timp afirmandu-se in anul 1920 ca membru in Partidul Muncitoresc German. Membrii partidului, nu multi la numar, au fost capturati de cuvantarile sale. In scurt timp partidul a castigat treptat, tot mai multi adepti. Hittler trecuse de 30 de ani la acea vreme, cand un poet Dietrich Eckart, si-a dat seama ca Adolf nu este un om de rand. El avea putere sa manevreze masele de oameni, cu forta cuvantului.

Ca lider al micutului Partid Muncitoresc German, Hittler a inteles ca avea puterea sa foloseasca antisemitismul spre propriul avantaj, pentru a-si transforma partidul intr-unul de nivel national. Dupa multe participari la conventii de popularizare a partidului, Hittler a promovat violenta impotriva evreilor. Nu putini au fost aceia care au fost sensibilizati de cuvintele lui si au decis sa se alature partidului. Printre acestia numarandu-se si Josef Göbbels, cel care avea sa se ocupe cu propaganda in cadrul partidului nazist.

Ulterior Hittler i-a adaugat partidului o dimensiune militarista. A asigurat unora dintre membrii o instructie specifica soldatilor, punand bazele unei militii cunoscute sub numele de SA, formata din soldatii cei mai loiali.

Dupa ce Hittler a vrut sa ocupe Berlinul cu forta, multi adepti ai Partidului Muncitoresc au plecat din partid, Hittler capatand incredere si prietenie de la Rudolph Hess, cel care avea sa-i fie cel mai loial. Dupa un an de absenta politica, Adolf Hittler avea sa-si infiinteze o noua grupare care se va numi Partidul Nazist.

La alegerile din 1928 nazistii au capatat multe voturi si un loc in parlamentul german. Dupa o campanie electorala impotriva locotenentului Hindenburg, Hittler a esuat politic. Dupa o calatorie cu avionul in multe regiuni ale Germaniei, a captivat masele cu discursurile sale. Dupa multe eforturi in 30 ianuarie 1933 a reusit sa devina cancelar. Timp de un an a slujit cu devotament Germaniei, in functia de cancelar. In acest timp Partidul Nazist s-a extins tot mai mult, numindu-l pe Adolf Hittler liderul lor. La scurt timp dupa ce a fost numit lider al partidului, locotenetul Paul von Hinderburg, numit presedintele Germaniei, a decedat. Dupa un timp Hittler l-a cunoscut pe Benito Mussolini, care isi organizase propria armata la Roma in Italia. Dupa ce s-a intalnit cu acesta la Venetia, Adolf Hittler s-a intors in Germania, a dizolvat celelalte partide, a modificat legislatia astfel incat sa interzica infiintarea de noi partide. A declarat razboi impotriva evreilor. A infiintat Gestapo-ul pentru a monitoriza activitatile civililor. A construit inchisori si lagare pentru exterminarea populatiei de origine ebraica. A manevrat poporul german, castigandu-l de partea sa. Ajunsese un adevarat dictator.

Era convins ca folosirea fortei este necesara pentru a proteja mandria si onoarea rasei. Pentru aceasta considera ca este esentiala ocuparea unor teritorii europene. Intr-o perioada scurta , armata germana, a pus stapanire pe Praga, invadand Cehia. Franta si Anglia au declarat razboi Germaniei. Asa a luat nastere cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dupa multe batalii castigate, Germania in cele din urma, a pierdut teren. La 6 iunie 1944 Franta se aliase cu armata britanica si americana eliberand Parisul si alte orase ocupate de nazisti. La scurta vreme armata germana a fost luata prin surprindere la Berlin de Franta si aliatii sai.

Hittler a ramas necasatorit pana cu doua zile inainte sinuciderii sale. Cu doua zile inaintea sinuciderii sale, s-a cununat cu Eva Braun, cu 23 de ani mai tanara decat el. A fost singura sa iubita in acei 16 ani. Inainte de moartea sa, Hittler a dorit ca el si sotia sa sa fie incinerati. Seful aviatiei Germaniei i-a cerut lui Hittler sa se mai gandeasca, spunandu-i ca ar putea sa plece in exil in Japonia sau Argentina, dar decizia lui Hittler era de neclintit. Prima sa victima a fost cainele sau, i-a dupa aceea Hittler a decis sa-si puna capat zilelor impuscandu-se in cap.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 755
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site