Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Mihai Eminescu (1850 - 1889) Note Bibliografice

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
John Denley
Oscar Fingal O'Flaherty Wills Wilde
Henry Forrest
Semeonovici Vigotki (1896-1934)
Marie Curie - Greutatile copilariei si adolescentei
Franz Joseph Haydn (1732-1809)
Carver si Launder
Wentworth Miller
Radu Tudoran - Bibliografie 1910-1945
Nicolae Milescu Spatarul - personalitate polivalenta a culturii romanesti si europene


Mihai Eminescu     

Note Bibliografice
Nascut

15 ianuarie 1850

Botosani

Tabel cronologic

1812 La 10 februarie se naste Gheorghe Eminovici, fiu al lui Vasile Eminovici si al sotiei acestuia, Ioana. Este tatal poetului. S-a rupt de mediul satului natal si, parasind Bucovina, s-a stabilit in Moldova.

1816 Se naste mama poetului, Raluca Jurascu, fiica stolnicului Jurascu din Joldesti.

1840 La 29 iunie, Gheorghe Eminovici se casatoreste cu Raluca Jurascu.

      1850 La 15 ianuarie, se naste in Botosani Mihail (Mihai cum i se zicea in familie), poetul, al saptelea copil.

      1857 In luna august caminarul Eminovici conducea, cu pasaport, cinci copii la studii, peste granita, la Cernauti, printre care si Mihai. Ce cursuri a urmat Mihai in acest an nu se stie.

1858-1859 Copilul Mihai a urmat clasa a III-a la 'National Hauptschule' din Cernauti, fiind clasificat al 15-lea intre 72 de elevi.

1859-1860 A urmat clasa a IV-a, fiind clasificat al 5-lea intre 82 de elevi.

1860-1861 Inscris la Ober-Gymnasium din Cernauti, elevul Eminovici Mihai promoveaza clasa I, fiind clasificat al 11-lea in primul semestru si al 23-lea in cel de-al doilea semestru.

1861-1862 Urmeaza clasa a II-a.

1862-1863 Repeta clasa, dar de la 16 aprilie 1863 paraseste definitiv cursurile, desi avea o situatie buna la invatatura. Plecand de vacanta Pastelui la Ipotesti, nu s-a mai intors la scoala. Moare Ilie, care studia medicina la scoala lui Davila din Bucuresti.

1864 Elevul Eminovici Mihai solicita Ministerului Invatamantului din Bucuresti o subventie pentru continuarea studiilor sau un loc de bursiet. I se refuza 'nefiind nici un loc vacant de bursier'. Prin adresa nr. 9816 din 21 martie, catre gimnaziul din Botosani, i se promite ca va fi primit 'negresit la ocaziune de vacanta, dupa ce, insa, va indeplini conditiunile concursului'. Elevul Eminovici pleaca la Cernauti unde trupa de teatru Fanny Tardini-Vladicescu dadea reprezentatii. La 5 octombrie Eminovici intra ca practicant la tribunalul din Botosani, apoi, peste putin timp, este copist la comitetul permanent judetean.

1866 La 12/24 ianuarie moare Aron Pumnul. Cu aceasta imprejurare sapte gimnazisti tiparesc o brosura cu 'lacrimioare la mormantul prea-iubitului lor profesoriu'. A doua din aceste poezii este semnata: M. Eminoviciu, privatist. La 25 februarie/9 martie revista Familia din Pesta ii publica poezia De-as avea Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat insa numele din Eminovici in Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat si pentru totdeauna. La 15/27 mai i se publica poezia O calarire in zori. In iunie paraseste Bucovina si se stabileste la Blaj cu intentia marturisita de a-si reincepe studiile. La 16/29 iulie, revista Familia ii publica poezia Din strainatate, la 14/26 august poezia La Bucovina, la 11/23 septembrie Speranta, si la 16/28 octombrie Misterele noptii. In cinci numere consecutiiive din octombrie si noiembrie, aceeasi revista ii publica nuvela Lantul de aur, tradusa dupa Onkel Adam, scriitor suedez. Un scurt timp a fost si la Alba Iulia, unde participa la 27-28 august la adunarea anuala a 'Astrei'. In toamna a parasit Blajul si s-a dus la Sibiu, unde e prezentat lui N. Densusianu; de aici trecu muntii cum putu si veni la Bucuresti.

1867 Intra in trupa lui Iorgu Caragiale, unde are rolul de sufleur si de copist. Cu aceasta trupa facu turnee la Braila, Galati, Giurgiu, Ploiesti. Citea mult din Schiller, din care a si tradus poezia Besignatiune. Ii apare in Familia din 2/14 aprilie poezia Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie, iar la 18/30 iunie poezia lui La Heliade.1868 Este angajat ca sufleur in trupa lui Mihai Pascaly, care concentrase mai multe forte teatrale: Matei Millo, Fanny Tardini-Vladicescu si actori din trupa lui Iorgu Caragiale. In timpul verii, aceasta trupa a jucat la Brasov, Sibiu, Lugoj, Timisoara, Arad si alte orase banatene
La 29 septembrie Eminescu semna contractul legal in aceasta calitate. Obtinu de la Pascaly o camera de locuit, in schimb, insa, se obliga sa traduca pentru marele actor Arta reprezentarii dramatice - Dezvoltata stiintific si in legatura ei organica de profesorul dr. Enric Theodor Rotscher (dupa editiunea a doua). Traducerea, neterminata, scrisa pe mai multe sute de pagini, se afla printre manuscrisele ramase. Acum incepe si proiectul sau de roman Geniu pustiu.

1869 La 1 aprilie infiinteaza impreuna cu alti tineri cercul literar 'Orientul', care avea ca scop, intre altele, strangerea basmelor, poeziilor populare si a documentelor privitoare la istoria si literatura patriei. La 29 iunie se fixeaza cornisiile de membri ale 'Orientului', care urmau sa viziteze diferitele provincii. Eminescu era repartizat pentru MoldovaLa 2 octombrie, Eminescu se inscrie la Facultatea de filozofie ca student extraordinar, ca simplu auditor deci, lipsindu-i bacalaureatul. Aici face cunostinta cu I. Slavici si cu alti studenti romani din Transilvania si din Bucovina. Reia legaturile cu vechii colegi de la Cernauti si de la Blaj. Se inscrie in cele doua societati studentesti existente, care apoi se contopesc intr-una singura -`Romania juna'. Scrisorile si telegramele catre parinti penru trimiterea banilor de intretinere se intetesc.

1872 Anul probabil al intalnirii lui cu Veronica Micle, la Viena. La 10 februarie, intr-o scrisoare catre parinti, se plange ca a fost bolnav, din care cauza se afla intr-o stare sufleteasca foarte rea, agravata si de stirile triste primite de acasa. La 18 martie ajunge sa constate ca 'anul acesta e intr-adevar un an nefast' din cauza boalei si a lipsurilor de tot felul. La 8 aprilie solicita bani pentru a se inscrie in semestrul al doilea. Se plange si de lipsa unui pardesiu. In aceste imprejurari paraseste Viena si vine in tara 1874 Intre 17/29 ianuarie si 7 mai are loc o bogata corespondenta intre Maiorescu si Eminescu, in care i se propunea poetului sa-si obtina de urgenta doctoratul in filozofie pentru a fi numit profesor la Universitatea din Iasi. Ministrul Invatamantului ii trimite la Berlin suma de 100 galbeni pentru depunerea doctoratuluiPe langa sarcinile de la biblioteca, Eminescu preda acum lectii de logica la Institutul academic in locul lui Xenopol. Convorbirile literare de la 1 decembrie ii publica Imparat si proletar. La 8 noiembrie promitea ca va veni intr-o joi la serata literara de la Veronica Micle, spre a citi o poezie cu subiect luat din folclor. Colaboreaza la Lexiconul lui Brockhaus. Toamna o petrece in tovarasia lui Slavici, gazduit la Samson Bodnarescu. Publica in Convorbiri literare din 1 noiembrie un articol asupra lui Constantin Balacescu, reproducandu-i multe poezii.

1875 In prima parte a anului pune ordine in biblioteca si propune imbogatirea ei cu manuscrise si carti vechi romanesti. Intr-un raport din 6 martie, adresat lui Maiorescu, ministrul invatamantului, inainteaza o lista bogata de tiparituri si manuscrise vechi pentru achizitionare. Incepe traducerea din nemteste a unei gramatici paleoslaveLa 15 august se stinge din viata la Ipotesti, Raluca Eminovici. Ramas fara slujba, Eminescu primeste postul de corector si redactor al partii neoficiale la ziarul local Curierul de lasi. Frecventeaza cu regularitate sedintele 'Junimii'. De multe ori il vizita pe Creanga in bojdeuca sa. Convorbirile literare ii publicau la 1 septembrie poeziile Melancolie, Craiasa din povesti, Lacul si Dorinta, la 1 noiembrie Calin, iar la 1 decembrie Strigoii. Curierul de Iasi avea numeroase rubrici redactate de Eminescu, fara semnatura. In aceasta forma apare la 9 iunie schita La aniversara si nuvela Cezara in numerele de la 6, 11, 13, 15 si 18 august. Face un drum la Bucuresti, unde, prin Maiorescu, se imprieteneste cu Mite Kremnitz. Veronica Micle ramane insa idolul sau.

1877 Continua activitatea ziaristica la Curierul de Iasi. In forma polemica ia apararea manualului de logica a lui Maiorescu, sub titlul Observatii critice, in Curierul de Iasi din 12 august, si inca o data recensiunea logicei Maiorescu, in Convorbiri literare din 1 septembrie. Publica cronici teatrale in legatura cu spectacolele la care asista. Viziteaza in dese randuri casa batranului Micle si participa la sedintele 'Junimii', dar se simte din ce in ce mai singur, fapt pe care i-l comunica la 20 septembrie lui Slavici, iar la 12 octombrie precizeaza, catre acelasi, ca Iasii i-au devenit 'nesuferiti'. Fiind invitat sa intre in redactia ziarului Timipul Eminescu paraseste Iasii in a doua jumatate a lunii octombrie si vine la Bucuresti, unde se dedica gazetariei. Anul se scurge fara ca poetul sa fi publicat macar un vers. La 18 decembrie, totusi, Negruzzi se entuziasma de seria de articole din Timipul, Icoane vechi si icoane noua 'minunat scrise si minunat cugetate'. Eminescu insa nu avea bani nici pentru o fotografie ceruta de Negruzzi la Iasi spre a-i pune chipul in tabloul cu portretele junimistilor.

1879 Satisface din plin cererile repetate ale lui Negruzzi si-i trimite la Iasi poezii care se publica in Convorbiri literare: Pajul Cupidon, O, ramai, Pe aceeasi ulicoara.., la 1 februarie, De cate ori, iubita.. Rugaciunea unui Dac si Atat de frageda.., la 1 septembrie, Afara-i toamna, Sunt ani la mijloc, Cand insusi glasul, Freamat de codru, Revedere, Despartire si Foaia vesteda, la 1 octombrie. Creste pasiunea pentru Mite Kremnitz, careia ii preda lectii de limba romana si-i ofera in manuscris poezia Atat de frageda. Faptul il alarmeaza pe Maiorescu, dupa cum reiese dintr-o insemnare a criticului din ziua de 1 iunie: 'Grea epoca Eminescu' .
La 6 august moare Stefan Micle. Eminescu scrie Veronicai. Vaduva lui Micle vine la Bucuresti si-l roaga sa intervie pentru urgentarea pensiei sale. Impreuna fac planuri de casatorie nerealizabile. Se afunda din ce in ce mai mult in munca de gazetar. In redactie are un rol preponderent, dar obositor.1880 Intr-o scrisoare catre Henrieta se plange ca are mult de lucru si ca-i bolnav trupeste, dar mai mult sufleteste. Din partea familiei primeste numai imputari, in special adresate de tatal sau. N-are nici timp, nici dispozitie sa-l felicite macar pe Matei, care-i trimisese invitatie de nunta. Se simte imbatranit si ar vrea sa moara. Nu-si vede capul de datorii. Nu publica decat o poezie: O, mama.., care apare in Convorbiri literare din 1 aprilie. Negruzzi ii scrie imputandu-i ca nu-i mai trimite nici o colaborare. Renunta la casatoria proiectata cu Veronica Micle. Mite Kremnitz afirma ca inima poetului s-a aprins de o noua flacara. Maiorescu precizeaza ca e vorba de o doamna Poenaru-Lecca, care-l inspira, probabil. in poeziile pe care nu le publica, dar le citeste la intalnirile literare saptamanale. Corespondenta cu Veronica se poarta pe un ton iritat. La 6 decembrie Veronica se plange lui Hasdeu ca Maiorescu l-a determinat pe Eminescu sa nu-si tina fagaduiala de a o lua in casatorie.

1881 Scrie la 18 martie, cerand iertare tatalui sau, bolnav, ca nu poate veni sa-l vada. Lucreaza la desavarsirea Luceafarului si la diversele forme din Mai am un singur dor. In Timpul din 4 octombrie Eminescu publica o introducere la seria de Palavre, anecdote, taclale etc. ale lui E. Baican, iar in numarul de la 10 octombrie se ocupa, intr-un articol de fond, de insemnatatea limbii vechi din cartile bisericesti. La 21 noiembrie, cu ocazia dezvelirii statuii lui Eliade, scrie un articol in care ataca ca Eliade este cel dintai scriitor modern al romanilor. Raporturile epistolare cu Veronica devin incordate din cauza lui Caragiale, cu care Eminescu se si cearta la serbarea pomului de Craciun de la Mite Kremnitz.

1882 La gazeta, Eminescu este flancat cu incepere de la 1 ianuarie de un director si un comitet redactional care urma sa-i tempereze avantul sau polemic. Reorganizarea redactiei insa e inoperanta, fiindca poetul continua sa scrie in stilul sau propriu. La 28 martie semneaza un 'prim-Bucuresti' ca recenzie la volumul intai de nuvele publicat de I. Slavici. Nu publica nici o poezie in tot timpul anului. In schimb citeste in mai multe randuri Luceafarul in sedintele 'Junimii' de la Maiorescu. Mite Krernnitz i-l traduce in nemteste. Este semnalat adeseori in casa la Maiorescu. In seara de 13 septembrie, in absenta poetului, probabil, se citesc 'iarasi vecinic frumoasele poezii de Eminescu'. In seara de 8 octombrie citeste si corecteaza, impreuna cu Maiorescu, Luceafarul pe care il prezinta slefuit la 'Junimea' de la 28 octombrie.
Impacat cu Veronica, ii scrie si primeste numeroase scrisori. Ii comunica planurile pentru viata in comun la Bucuresti. In cateva randuri, Veronica a fost pentru scurt timp in Bucuresti. Dar curand raporturile dintre ei se strica.

1883 In ianuarie, Eminescu este internat pentru catava vreme in spital. In lipsa lui se citeste la Maiorescu, in doua randuri, Luceafarul in limba germana, traducere facuta de Mite Kremnitz. Poezia, in romaneste, vede lumina tiparului in Almanahul societatii studentesti 'Romania juna' din Viena aparut cu mentiunea aprilie.
La 21 decembrie apare la Socec volumul cu poeziile lui Eminescu, avand o scurta prefata semnata de Titu Maiorescu, si portretul autorului. Impresie puternica pe langa cele publicate anterior de poet, volumul cuprinde si 26 poezii inedite.

1885 Apare la Socec editia a doua a volumului de poezii, cu acelasi continut. Convorbirile literare din iulie ii publica Sara pe deal. Eminescu continua modesta slujba la biblioteca si preda lectii la scoala comerciala. Lipseste in lunile iulie si august, urmand o cura la Liman, langa Odesa, de unde scrie cerand bani pentru plata taxelor. La inceputul lunii septembrie inca nu venise la Iasi. I se da de catre Editura Socec 500 lei in contul volumului de poezii.

1886 Este mentinut in serviciul bibliotecii, unde indeplineste roluri sterse: scrie statele de plata, adresele pentru inaintarea lor, diverse circulare pentru restituirea cartilor imprumutate si pentru convocarea comisiei bibliotecii. Epoca ilustrata din 1 ianuarie publica Dalila (fragment). In intregime poezia a aparut postum in Convorbiri literare la 1 februarie 1890. Albumul literar al societatii studentilor universitari 'Unirea', cu data de 15 martie, ii publica poezia Nu ma intelegi, iar Convorbirile literare din decembrie poezia La steaua.

1889 La 3 februarie Eminescu este internat la spitalul Marcuta din Bucuresti si apoi este transportat la sanatoriul Caritas. La 13 aprilie se instituie o curatela pentru asistenta judiciara a bolnavului. In noaptea de 15 iunie, la ora 3, poetul moare in sanatoriul doctorului Sutu din strada Plantelor, Bucuresti. Ziarul Romanul din 16 iunie anunta la stiri: Eminescu nu mai este. Inmormantarea are loc in ziua de 17 iunie. Corpul defunctului este depus in groapa la umbra unui tei din cimitirul Bellu. In octombrie se da la tipar editia a patra a volumului de poezii de la Socec, cu un studiu al lui Maiorescu, intitulat: Poetul Eminescu. La 14 octombrie moare la Botosani Henrieta Eminovici, sora care-l ingrijise pe Eminescu in ultimii sai ani de viata. Veronica Micle incetase din viata inca de la 3 august in chiria unor maici de la Manastirea Varatec.
Tot in acest an moare si I. Creanga.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1301
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site