Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


PETRU DUMITRU-Cronica de familie

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Cella Delavrancea
ION C.BRATIANU - personalitate marcanta a vietii politice din Romania
John Rogers
MARIA MONTESSORI (1870 – 1952) - REPERE BIOGRAFICE
Theodor PALLADY (Iasi, 1871 - Bucuresti, 1956)
BEN CARSON
Thomas Iveson
Nicolae Milescu Spatarul - personalitate polivalenta a culturii romanesti si europene
Rowland Taylor
Constantin Chirita


PETRU DUMITRU-Cronica de familie
S-a nascut la 8.05.1924 la Bazias, jud Caras-sv, in fam unui ofiter de cariera. Parintii sunt portretizati in cap salata .Lb fr-13 ani. Pana in 1940lic tg-jiu. ’40-’45-stud de filos buc. ’43-’44 debut in rev fundatia regala Cu drama Preludiu la Electra in 4 acte. D urmeaza modelul classic al tragediei; este o replica la Sofocle.PD isi constr confl dramatic in jurul razboiului Electrei,in jurul uciderii lui Agamemn. Act din actul 1 se petrece in palatal Chenes, acolo unde Clitemn fla de intelnirea lui Agamem. Actul 2:intoarcerea lui Agam si a Casandrei. Actul3: Clit este geloasa pe Casandra, Aga mil pedepseste pe Egist pt starea jalnica a cetatii. Actul4 :act creste, Agam este ucis. Debutul pr-zis:’47 co o proza scurta: Euridice 8 proze. Cuprinde 8 pov(’43-’45) dupa modelele clasice, intr-un registru ironic-parodiac. Aut adopta formula epistolara:note de subs pt Euridice pe tema iubirii. Teme din inspi antica: Dionisiaca, Euridice. In ’49 publica prima nuvela:Bijut de fam pe tema rascoalei din 1907.Alte vol sunt infl de ideol dogmatica: scrieri proleculte,realist-socialiste: ’50-noptile din iunie: ’51-drum fara pulbere, ’54- pasarea furtunii,’55- focul nestins. El a publ si o serie de cronici lit, reunite in vol despre viata si carti-’54. Dator ac vol, PD, are o ascensiune uluit pe scara profess. La 32 de ani este inscris in Univ scriitorilor, redact la viata rom,’56 dir la ESplA. Obt o serie de premii de stat.PD marturis in ’50 ca a facut pactu cu Mefisto :tiner si forta mea creat a treb sa se supuna o vreme ac asupriri monstruoase…La mij anilor ’50-’55,D publ o forma redusa a cronicii de fam:4 parti:davida,bij de fam,salata,in batalia pierduta.

PD alege calea exil 7 feb ’60, paraseste tara impr cu sotia sa, Irina.Traieste o vreme la Paris.Se stab in Germ;moare 6 apr 2002 la Metz in Franta.PD a scris si in perioada exilului, in lb franc,in ’61 publ prima scriere din exil:Ronde vous au jugement dernier.E un rom pamflet , incearca sa justif exilul.Pers apare ca un sacrificat al ist,dezamagit,decide sa ramana cu sotia Izolda in Occid.Tp e plasat in anii ’50.Pers symbol este Diocletian Sava opus lui Malvolio Lionte(pers malefic).

alte vol publ in exil.Incognito- evoca infernul comunist.Narat este un fost activist dezamagit-’64.Extrem Occident, initiate, surasul surd,omul cu ochii gri.

’69-79PD trece printr-o criza morala.Scrii se izol de societate printr-o tacere abs.nu mai scrie timp de 10 ani.In 79 revine cu eseuri relig si morale.Incearca o reeval a exist sale prin prisma princ etice eterne si o recom a eroilor propri.Din acest ciclu de eseuri morale,filozof si relig publ:cum sa nu iub,zero sau punctul plecarii,libert,a merge spre D-zeu,a vb cu D-zeu.Aut disc tema mortii in eseuri de devotiune moderna.

In 88 se intoarce la proza:femeia la oglinda,iubiri dificile,secerisul.

Cronica de fam are f multe pers: 335, 47 pers provenite din fam Cozianu. Tp actiunii este amplu, acopera peste 90 de ani.(1877-r de indep; 1913-r balcanic; 1916- I razb mond, 1942- al II lea r m.ilustr 2 mari rasc taran: 1988, 1977. Spatial epic este rural si citadin(vara la tara). Tema rom este reprez de marirea si decaderea unei fam Cozianu(numele deriva din mosia cozia) pe fundalul unor even ist cruciale.modelul lui PD sete cel al rom familial. Fiecare parte a rom este cosid si nuv pr-zisa. Are in centru un pers liant care prov din neamul Cozienilor. Act incepe in casa paharnicului Al Cozianu, act fixate in timp si spatiu dupa modelul marilor rom de fam I parte se intemeiaza pe o intriga amor proiect pe fundal ist al unui atentat pol. Fiica lui AL.C. este indrag de amantul mamei sale. Serban P pune la cale asasinatulimpr cu Anghel Ppopescu si angajata de Lascarisi Lascari-parvenitul. Davida accepta casat de convenient. Apar pers reale:C.A.Rosetti,Kogalniceanu. P urmat: copilarii, poz astrelor la 15 iunie, reiau posit rom de la ;74 si detaliaza mutarea fam intr-un oras necun. Davida-Lascarus const un mariaj nefer , bazat pe ura care se rasfrange asupra fiicelor Elena si Eleonora-pers central ale rom.

Razb de la sf sec19 va avea ca victim pe Eustatziu Cozian(taran). Este ilustr psiholog taranului, masa rascul, pers colectiv.P a 9-a. in viata lui Bonifaciu Cozianu apare celalalt frate al lui D. ascensiunea lui soc. Este urmarita de la 1876-1858.BC ajunge in scurt timp deputat, ministru, lider al part conserve; moare alcoholic si izolat. El este un fel de Tanase Scatiu, amoral, individualist, care ii distr viata sotiei sale pt a-si atinege scopul pol. Apar scene din viata print Ferdinand. Ca pers episodice: Marghiloman, T.Maiorescu. PD revine in partea a5a o calat de placer si a 6-a ,bij de fam. Act se petrece in preajma rasc din 1907 in Buc si la mosia din C Dunarii-Badastra. Motivul:mosten Elenei. Pandind mosten Eleonorei (poveste de la bunica Sofiei), Elena impr cu Eleonora se retrag la Badastra. Fug la buc cu bijuteriile, dar eleonora scapa cu viata, care va fi ucisa de sora sa.

In vol II primele 4 parti introd in atm P.R.M.. vol se deschide cu o pov de tranzitie: viata la tara-pers d. cozianu aflat la mosia dobrun. surpins in criza de crestere. Celelalte parti:datoria,crizarile razb,augusta.

P a 11a salata. Act se petrece la gr rom-bulg, dupa razb balcanic1913. Petre Munghiu are de ales intre sf carierei sale sau a executa niste nevinov. in placerile tineretului, schinta regala, acvarium , o zi plina, niste oameni f ocupati inclina catre cronica de moravuri proiect pe fundalul ist mod a Rom. Pers serban romano,Elvira-dezamagiti ai ep post , lipsiti de moravuri(alcool, droguri, homos)

Ultima parte a vol II cariera lui d cozianu imbraca forma unui bildungsroman. Este cartea formarii lui d c a carui ascens in lumea afaceristilor este urm intre 1920pana la sf 2 raz mond. Cariera lui este stopata in 42-43, traieste ultimele clipe intr-o stare de plictis.

Vol III- decad fam boieresti, instaurarea comun. Viata la tara2 si un inger, isabela si fuga- destramarea rel fam sub semnul bijut de fam ascunse de serban lascari intr-un loc pe care nu-l dezv niciod. Proatag dinitrie c. se orienteaza catre pol de stanga unde vaneaza toate act comune.d c acuzat de tradare de isabela, fuge din tara cu ica gherson.

Partea Boierii vechi si noi – microroman social, un apasat accent satiric. Elvira moare fara sa dest secretul bij.

Cronica de fam se incheie cu jurn lui Rafael geh 53-54-asuns in planul soc a lui p.d . adresandu-se cititorului , PD promite ca va ap cartea biografie contemp.

Cronica de fam- rom familial, de fact realista, conceput din persp ist. Stil cronicaresc, se relateaza obiectiv marirea si decaderea fam cozianu. Se combina ist cu fictiunea; planul ist se conf cu planul fict.

Except inzestrare pt portret, un ochi avid de cultura, pitoresc , grotesc -titu maiorescu. Portretul baroc este deviat spre grotesc ca si cum proz si-ar fixa pers intr-un insectar. Convingerea este aceea xa de ob trupul uman reflecta temp sau caracterul omului.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 867
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site