Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Roberto Murolo: 1912 - biografie

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Henry Alexander Murray (1893-1969)
John Denley
POZE CU PERSONALITATI CAND AVEAU O VARSTA FRAGEDA
Galileo Galilei
Allport Gordon W.(1897-1967)
James Prescott Joule
Semeonovici Vigotki (1896-1934)
Siméon Denis Poisson
Ernest Heinrich Weber (1795-1878)
Louis Leon Thurstone (1889-1955)Roberto Murolo

Nu este o gresala de titulatura, intrucat este vorba despre cel de al treilea copil din cei sapte pe care i-a avut Ernesto Murolo, a carui biografie am parcurs-o cronologic la anul sau de nastere 1876, fara sa-i punem pe amandoi sub ”aceeasi umbrela”, cum se spune.

Roberto Murolo, s–a nascut in Napoli la 23 ianuarie 1912. Chiar de la o varsta tanara trebuie notata marea sa pasiune pentru muzica, pentru canto si pentru chitara, pasiune care va da viata quartetului „MIDA“ cu care va cutreera intreaga Europa, intre anii 1939 – 1946.

Reintors in patrie in 1946, a inceput neobosita sa cariera de solist atat in domeniul concertistic cat si discografic.

Mai mult chiar, si–a permis aparitii si in cinema, ca in filmul „Catene”(Lanturi)de Matarazo cu Amedeo Nazzari (1950) interventii la radio si apoi in televiziunea abia nascuta.

Dupa numeroase succese aparute pe diverse discuri de 78 turatii, Murolo a imprimat celebra „Napoletana“ antologie de 12 discuri asupra cantonetei partenopeene din secolul al XIII–lea pana in epoca moderna, compusa intre anii 1959–1963 impreuna cu maestrul Edoardo Caliendo. La jumatatea anilor ’70 a intrerupt activitatea discografica, dar nu si cea concertistica in care a fost vazut ca protagonist pe scenele din intreaga lume pana in 1997.

S–a intors totusi pe scena discografica in anul 1990 cu albumul:„’Na voce, ’na chitarra”, in care interpreta printre alte cantone si pe cele ale unor autori foarte indragiti de el, ca: ”Spassionatamente” de Paolo Conte, ”Lazzari felici” de Pino Daniele, ”Senza fine” de Gino Paoli, ”Caruso” cu Lucio Dalla la pian, ”Ammore scombinato” (dragoste usuratica) impreuna cu amicul sau Renzo Arbore, ”’Sta musica”, cu Consiglia Licciardi si ”L’ammore ca nun vene”, doua texte semnate de Enzo Gragnaniello.

In 1992 a aparut cu un nou album intitulat „Ottantavoglia di cantare” cu ocazia celei de a 80–a aniversari a zilei sale de nastere, care a semnat un nou nivel in cariera sa muzicala. Printre succesele acestui CD se numara bucatile : „Don Rafae” interpretat alaturi de Fabrizio De Andre si emotionanta „Cu ’mme” scrisa de Gragnaniello si cantata impreuna cu Mia Martini.In 1993 acelasi trio, Murolo, Martini, Gragnaniello, a imprimat albumul „L’ Italia e bbella” care contine o bucata foarte frumoasa :„Vieneme”!

In anul 1995, neobositul Roberto Murolo a imprimat discul ;„Anima e core” cu celebra cantareata portugheza Amalia Rodriguez. La inceputul aceluiasi an, cantaretul a primit din partea Presedintelui Republicii Italiene Oscar Luigi Scalfaro, distinctia (decoratia) de Mare Ofiter al Republicii pentru merite artistice deosebite ca si pentru intreaga sa viata dedicata muzicii.

In 2002 a aparut ultima sa „fatica” (truda) :„Ho sognato di cantare” (Am visat sa cant) album in care si–a anuntat sfarsitul indatoririi sale publice.

La 8 martie 2002, in timpul Festivalului de la San Remo, Murolo a primit „Premiul pentru cariera“ recunoasterea conferita in 2002 lui Tony Renis iar in 2001 memoriei lui Domenico Modugno.

Cu ocazia aniversarii a 90 de ani de viata la , 23 ianuarie 2002, Rai–Sat Album, a dedicat unul special intensei cariere a acestui extraordinar interpret al muzicii napolitane.

Programul intitulat „Roberto Murolo Day” –„Ho sognato di cantare” a fost conceput si condus de Renzo Arbore. In luna martie a anului 2003, s–a stins din viata in locuinta sa din Napoli, la varsta de 91 de ani, cu multumirea unei vieti traite si trudite intens, noua dandu–ne posibilitatea ca, insfarsit, sa putem consemna una dintre prea putinele longevitati in lumea artistica.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1042
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site