Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Consiliul Uniunii Europene

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai micConsiliul Uniunii Europene

I. NOTIUNI INTRODUCTIVE
Consiliul Comunitati Europene a fost creat in anul 1974 la propunerea presedintelui Frantei Giscard d’ Estaing, cu ocazia sumit-ului de la Paris al celor Noua state unde printr-un simplu paragraf sefii de stat si de guvern din Comunitate au decis in consecinta, sa se reuneasca de trei ori pe an si de fiecare data cand e necesar pentru a rezolva problemele majore ale Comunitati.

Consiliul European a avut rolul important de a rezolva problemele fara solutie si blocajele Comunitatii Europene (de exemplu problema privind contributia britanica la bugetul Comunitatii la inceputul anilor '80).Aceasta functie de albitraj politic conduce la sfarsitul anilor ’80 la o aglomerare a lucrarilor Consiliului dar care treptat a fost rezolvata

In urma intrarii in vigoare a Tratatului de la Mastricht din 7 februarie 1992 Consilul si-a schimbat denumirea din Consiliul Comunitatii Europene in Consilul Uniunii Europene, in spiritul tratatului care instituia Uniunea Europeana. Consilul Eropean asigura Uniunii dinamismul necesar dezvoltarii si defineste orientarile si prioritatile politicilor generale.Consilil U.E. isi are sediul in capitala Belgiei la Bruxeles. Consiliul urmareste in mod deosebit:-protejarea drepturilor omului, a democratiei pluraliste si a suprematiei dreptului; -favorizarea si incurajarea dezvoltarii identitatii si diversitatii culturale ale Europei ; -cautareamunor solutii pentru problemele cu care se confrunta societatile europene (discriminarea minoritatilor, xenofobia, intoleranta, protectia mediului, clonarea umana, drogurile, crima organizata etc.); dezvoltarea stabilitatii democratice in Europa prin sustinerea reformelor politice, legislative si executive. Printre obiectivele principale ale Consiliului se numara:- convingerea statelor membre ca edificarea pacii ,, bazata pe justitie si pe cooperare internationala “ reprezinta un interes vital pentru salvgardarea societatii umane si a civilizatiei; -reafirmarea atasamentului partilor pentru valorile spirituale si morale care constituie patrimoniul comun al popoarelor si care reprezinta ,, sursa reala a libertatii individuale, politice si a statului de drept, principii ce formeaza baza oricarei democratii autentice”; -convingerea lor ca protejarea si triumful acestui ideal precum si favorizarea progresului economic si social, insufletite de aceleasi sentimente. Cncluzia este ca petnu a raspunde necesitatiii aspiratiilor profunde ale popoarelor lor, este important sa se creeze,, un organism care sa grupeze statele europene intr-o asociatie mai stransa”.

II. COMPONENTA , ORGANIZARE SI FUNCTIONARE A CONSILIULUI.

Consiliul Uniunii Europene cuprinde doua organe mari de lucru: Consiliul European si Consiliul de Ministri.

Conform tratului constitutiv Consiliul European este format din sefii de state si de guverne ale statelor membre , din presedintele Consiliului si din presedintele Comisiei. Consiliul ,,se va reuni in fiecare trimestru convocat de presedintele sau”(articolul 4 aliniatul 20 Constitutia Uniunii Europene).Daca un membru al Consiliului nu poate participa la o reuniune a acestuia in baza reglementarilor comunitare , el poate fi reprezentat de un functionar cu rang inalt din tara respectiva , de reprezentantul permanent sau de adjunctul acestuia la Uniunea Europeana.

Principalele structuri de lucru ale consiliului sunt: a) Presedentia; b) Comitetul Reprezentantilor Permanenti; c) Secretariatul General;

Presedintele Consiliului Uniunii Europene:- este ales de membrii Consiliului prin majoritate calificata conform art. 1 , aln.24 ,par.2 Constitutia Uniunii Europene , pentru o perioada de 2 ani si jumatate cu posibilitatea de a i se reinoi mandatul inca o data. In caz de proasta exercitare a mandatului , Consiliul poate pune capat mandatului prin aceeasi procedura. Presedintele este cel care prezideaza lucrarile Consiliului. Daca este necesar el poate cere o reuniune extraordinara a Consilului Uniunii Europene. Presedintele este cel care trebuie sa asigure coeziunea si consensul in cadrul Consiliului pentru a nu se genera conflicte intre membrii diferitelor state. Reprezinta Consiliul in fata Parlamentului European si prezinta un raport final la sfarsitul fiecarei reuniuni. Totodata asigura respectarea si aplicarea Regulamentului Interior cautand si promovand solutii de compromis.Convocarea Consiliului se face de presedinte, la initiativa sa sau la initiativa unuia dintre membrii Consiliului sau a Comisiei . Presedintele Consiliului European nu poate exercita un mandat national.

Presedintele vorbeste in numele Consiliului in discutiile cu alte institutii ale U.E. sau cu partenerii din afara. El trebuie sa lucreze in stransa colaborare cu membrii Consiliului si sa reconcilieze diferitele puncte de vedere ale Consiliului si Parlamentului asupra diferitelor amendamente legislative.Presedentia Consiliului este detinuta prin rotatie de fiecare stat membru pe o perioada de un an.

Comitetul Reprezentantilor Permanenti (COREPER)-este alcatuit din sefii (COREPER-ului II) si din deputatii (COREPER-ului I). Sarcina Comitetului Reprezentantilor Permanenti consta in pregatirea lucrarilor Consiliului dezbatand in prealabil toate problemele inscrise pe ordinea de zi. Reprezentantele permanente includ o serie de autoritati nationale a caror datorie este de a urmari principalele subiecte care sunt negociate in Consiliu si de a fi in legatura permanenta cu celelalte institutii ale U.E.

Secretariatul General al Consiliului -este condus de un secretar general numit de catre Consiliu cu unanimitate de voturi . Acest organ de lucru are obligatia sa ia masurile care se impun pentru a se asigura buna desfasurare a lucrarilor Consiliului Uniunii Europene. Cuprinde peste 2000 de functionari care desfasara o serie de activitati.

III. CONSILIUL EUROPEAN

Consiliul European –este alcatuit din sefii de stat si de guvern ale statelor membre, care se reunesc de cel putin doua ori pe an .In functie de ordinea de zi membrii pot fi asistati de catre un ministu iar in cazul presedintelui Comisiei de catre un comisar.Daca este necesar presedintele poate convoca o reuniune extraordinara a C.U.E. Stabilirea locului si pregatirea reuniunilor Consiliului precum si elaborarea concluzilor depind in primul rand de presedintele C.E. iar agenda intrunirilor este puternic influentata de prioritatiile guvernului care detine presedintia. Regula este ca delegatiile nationale prezente la intruniri sa se limiteze la seful statului, primu-ministru sau la ministrul Afacerilor Externe. Paralel grupuri de ministrii sau reprezentanti ai autoritatilor participa la intruniri paralele, temele de dezbatere depinzand de preocuparile de moment.IV. CONSILIUL DE MINISTRII

Consiliul de Ministrii –este un organ intern al Cosiliului Uniunii Europene compus dintr-un reprezentant numit de fiecare stat, membru la nivel ministerial pentru fiecare domeniu. Acest reprezentant este singurul abilitat sa –si asume obligatia statului pe care il reprezinta si sa voteze in numele lui. Consiliul de ministri in prezent este alcatuit din:- Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne Generale , Consiliul Afacerilor , Consiliul Economic si Financiar si Consiliul pentru Agricultura .Fiecare din acest consiliu se intruneste saptamanal pentru a aproba subiectele de pe agenda Consiliului si pentru a le identifica pe cele care trebuiesc discutate de catre ministri. Aceste consilii se impart in alte comitete specializate( de exemplu:-Comitetul pentru art. 36 , Comitetul politic si de securitate, Comitetul pentru art. 113 , Comitetul economico –financiar si Comitetul pentru agricultura.

Cel care asigura coerenta lucrarilor este C. Afacerilor Interne Generale. Acest consiliu pregateste reuniunile Consiliului European si urmareste continuitatea lucrarilor acestuia, in stransa legatura cu celalalt organ al uniunii, Comisia Europeana. Atunci cand indeplineste functia legislativa, Consiliul delibereaza impreuna cu Parlamentul European asupra legilor europene, in conformitate cu dispozitiile Constitutiei Uniunii Europene. Atunci cand actioneaza in aceasta calitate reprezentarea fiecarui stat membru este asigurata de unul sau doi reprezentanti la nivel ministerial si cu experienta in domeniu.

Consiliul este institutia Uniunii Europene care apartine guvernelor membre si in cadrul caruia au loc negocieri intre statele membre. Guvernele nationale lucreaza in parallel cu Consiliul, urmarind fiecare nivel de discutii si fiecare domenii care se dezbat, pregatind pozitiile ministeriale si coordonand politica guvernamentala in functie de aceste hotarari. Ministerele nationale sunt implicate in mare parte in aceasta activitate .O mare parte din aceasta implicare se plaseaza la nivelul ministerelor, dar si la nivelul autoritatilor centrale si locale care sunt ajutate in indeplinirea sarcinilor de catre agentiile publice, organizatiile non- guvernamentale si persoane juridice din sectorul privat.

Consiliul Uniunii Europene dar mai ales formatiunile sale specializate cultiva un soi de relatii de prietenie externa. Uneori, amendamentele de la Bruxelles pot fi impuse propriilor guverne chiar daca acestea nu au fost acceptate la nivel national. Dar cu toate acestea ministrii care se reunesc in Consiliu sunt membrii ai guvernelor, afiliati la partidelor politice nationale si raspunzatori in fata propriului electorat. Astfel prioritatea lor numarul unu este in general acela de a urmari obiectivele si de a promova interesele statului pe care il reprezinta. Lunar au loc reuniuni generaleale Consiliului U. E. la care prticipa ministrii de externe ale statelor membre.

V.ATRIBUTIILE CONSILIULUI

Ø    asigura coordonarea politicilor economice generale ale statelor membre ;

Ø    negociaza asupra propunerilor de actiune ale Uniunii Europene si pe baza proiectelor inaintate de comisie ;

Ø    instiinteaza Comisia in avans asupra oportunitatii realizarii unui proiect intr-un domeniu anume;

Ø    are putere de decizie , prin actele pe care este investit sa le adopte;

Ø    consiliul adopta acte care impun obligatii statelor membre ;

Ø    confera Comisiei puterile necesare pentru a implementa regulile pe care le stipuleaza;

VI. PROCEDURA DE VOT DIN CONSILIUL U.E.

Se cunosc trei proceduri de voturi: - majoritatea simpla: in

cazul adoptarii Regulamentului Interior si in cazul solicitarii adresate Comisiei

de a prezenta o propunere legislativa.Votul cu majoritate simpla reprezinta exceptia procedura de vot frecvent folosita find acea a majoritatii calificata sau acea a votului

in unanimitate.[4] A doua procedura de vot este votul cu unanimitate, iar in caz de

abtinere a membrilor participanti votul este considerat favorabil .Votul cu unanimitate este impus in urmatoarele cazuri:- in cazul in care este modificata o propunere a Comisiei Europene; - cand apar probleme de natura constitutionala, probleme ce privesc suveranitatea nationala ori privesc probleme economice importante precum libera circulatie a capitalurilor, ajutoarele de stat. Cel de-al teilea procedeu de vot este majoritatea calificata care este si cel mai frecvent procedeu folosit de Consiliu pentru adoptarea de amendamente. Conform reglementarilor actuale, potrivit procedurii votului cu majoritate calificata totalul de voturi in Consiliu este de 87, fiind sufficient intrunirea majoritatii calificate cu 62 de voturi.Votul cu majoritate calificata creaza posibilitatea formarii de aliante intre statele membre, in scopul promovarii intereselor comune.VII.     CONCLUZII

Consiliul a fost principalul autor legislativ al politicilor Uniunii Europrne. Pe masura ce Parlamentul European a dobandit autoritate asupra legislatiei, sistemul de adoptare al deciziilor a devenit bicameral. Consiliul European este obligat sa consulte Parlamentul doarece in cazul in care ar adopta o decizie fara a consulta parlamentul , decizia va putea fi lovita de nulitate. Insa in unele domenii ale politicii Consilul U.E. ramane in continuare factorul decisiv. Printre aceste domenii se numara domenii precum: -agricultura (unde P.E. are posibilitati reduse de a interveni , precum si unele domenii noi ale politicii precum: -justitia si afacerile intene , politica externa si securitatea comuna unde Consiliul detine controlul .)

Consiliul dedica mare parte din timpul sau rolului de forum pentru discutarea raspunsurilor guvernelor membre la propunerile inaintate de Comisie. Acest lucru se realizeaza prin negocieri permanente si prin incercarea de a stabilii un consens . Deciziile Consiliului European sunt luate diferit in functie de context si politic.

Pe parcursul anilor rolul Consiliului a fost variat. Initial a fost creat pentru rezolvarea problemelor asupra carora ministrii nu puteau cadea de accord sau care constituia motiv de controversa ce aparea intre guvernele statelor memebre. In mod traditional i-a revenit sarcina de a rezolva dispute majore periodice referitoare la veniturile si cheltuielile Uniunii Europene. Treptat el a devenit factorul cheie pentru determinarea reformelor tratatelor , luarea deciziilor in chestiuni majore si cu un caracter pronuntat strategic avand un rol important in evolutia politicii Uniunii Europene.[6] Consiliul Europei este cea mai veche organizatie interguvernamentala europeana. Orice stat european poate devenii membru al Consiliului cu conditia ca el sa accepte principiul suprematiei legii. De asemenea, el trebuie sa garanteze principiul in virtutea caruia orice persoana aflata sub jurisdictia sa ,sa se poate bucura de drepturile si libertatile fundamentale .

Scopul Consiliului U.E. este de a realiza o mai mare unitate intre membrii sai pentru salvgardarea si realizarea idealurilor si principiilor care sunt mostenirea lor comuna si pentru facilitarea progresului lor economic si social . Acest scop va fi promovat prin organele de lucru ale Consiliului, prin discutarea chestiunilor de interes comun si prin incheierea de acorduri si adoptarea unor actiuni comune in domeniile economice, sociale, culturale, stiintifice, juridice si administrative, precum si prin salvgardarea si respectarea pe mai departe a drepturilior si libertatilor fundamentale ale omului.

Consiliul Uniunii Europene alaturi de Comisia Europeana si de Parlament conduc intreaga activitate a Uniunii. Aceasta activitate este realizata cu scopul de a crea o uniune social –administrativ –economica cat mai puternica pentru toti cetatenii Europei.

In concluzie pot sa afirm faptul ca, Consiliul U.E. ajuta la inaintarea Europei spre globalizare si dezvoltare economica.

BIBLIOGRAFIE

DUMITRU MAZILU - DREPT COMUNITAR SI INSTITUTII EUROPENE , editia a V-a,Editura Lumina Lex , Bucuresti , 2007;

PHILIPPE MOREAU - INSTITUTII EUROPENE, Editura Amarcord,Timisoara,2004;

WILIAM WALACE -PROCESUL POLITIC IN UNIUNEA EUROPEANA, Editura A.A.C.,Chisinau,2007;

OVIDIU TINCA -DREPT COMUNITAR , Ed. Imprimeria de Vest, Oradea,2004;   CUPRINS

I.         NOTIUNI INTRODUCTIVE.

II.            COMPONENTA ,ORGANIZARE SI FUNCTIONARE A CONSILIULUI.

III.        CONSILIUL DE MINISTRI

IV.        CONSILIUL EUROPEAN

V.     ATRIBUTILE CONSILIULUI

VI.        PROCEDURA DE VOT DIN C.U.E.

VII.    CONCLUZIIWiliam Walace, Procesul politic in Uniunea Europeana, pag. 17;

Dumitru Mazilu, Drept comunitar si Institutii Europene, pag 114.

Philipe Moreaux, Institutii Europene, pag. 99;

Wiliam Walace, Ptocesul politic in Uniunea Europeana, pag. 20;

Ibidem.

Ovidiu Tinca, Dreptul comunitar, pag 42;


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1164
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site