Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


NIVELUL DE AMBITIE SI STRUCTURA DE FORTE

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
NIVELUL DE AMBITIE SI STRUCTURA DE FORTE

Nivelul de ambitie
Armata Romaniei sa fie in masura sa asigure simultan:

Apararea teritoriului statului roman prin:

raspuns militar la o agresiune armata;

sprijinirea organelor administratiei publice centrale si locale, pe timpul managementului situatiilor de criza, potrivit legii.

Indeplinirea angajamentelor asumate fata de NATO, UE, organizatii regionale si coalitii, prin:

implementarea Pachetului de Capabilitati, conform Angajamentelor asumate la Praga - participarea la Forta de Raspuns NATO;

participarea la Grupurile Tactice de Lupta ale UE;

participarea la operatii multinationale;

participarea la indeplinirea Obiectivului Global 2010 al UE.

Armata Romaniei va dispune de un pachet unic de forte. Acesta va fi realizat prin transformarea fortei, care va viza:

Organizarea prin care se va asigura:

realizarea unui raport optim intre unitatile luptatoare, de sprijin de lupta si de sprijin logistic;

proiectarea unei forte modulare, letale, interschimbabile, compatibile, dislocabile si sustenabile;

baza pentru rotatia fortelor;

constituirea de forte corespunzatoare pentru misiuni speciale;

realizarea de capacitati adecvate pentru extinderea fortei – mobilizare, instruire, echipare etc.

Dotarea si inzestrarea

Instruirea prin care se va asigura:

institutionalizarea unui sistem modern de instruire;

dezvoltarea unui sistem de evaluare a starii de operativitate.

Sustinerea.

Fortele Terestre

Pana la anul 2015, Fortele Terestre vor fi in masura sa puna, anual, la dispozitia Aliantei un pachet de forte, a carui marime sa asigure atat indeplinirea angajamentelor fata de Alianta cat si posibilitatea sustinerii fortelor dislocate in teatrele de operatii.

In etapa integrarii operationale in NATO si Uniunea Europeana (2008-2015) nivelul de ambitie consta in respectarea graficului anual de operationalizare a structurilor dislocabile, astfel incat, catre sfarsitul acestei perioade sa fie realizate cerintele Aliantei in ceea ce priveste raportul intre ponderea fortelor dislocabile si a totalului de forte terestre, precum si intre ponderea fortelor terestre dislocate sau pregatite pentru a fi dislocate si totalul fortelor terestre. De asemenea, in aceasta perioada se va definitiva procesul de realizare a structurilor de generare si regenerare, astfel incat acestea sa asigure atat completarea structurilor dislocabile cat si indeplinirea misiunilor ce le revin.Fortele Aeriene

Nivelul de ambitie al Fortelor Aeriene se inscrie in cerintele nivelului de ambitie al Armatei Romaniei si se bazeaza pe fortele si capabilitatile pe care Fortele Aeriene le pregatesc pentru a fi puse la dispozitia NATO si UE.

Obiectivul principal este realizarea unor Forte Aeriene cu o structura moderna, complet profesionalizata, cu grad sporit de mobilitate, o forta eficienta, flexibila, sustenabia, apta de lupta, adaptata misiunii dislocabila la distante mari sau chiar la nivel global, care sa poata raspunde rapid situatiilor de criza si sa participe in operatii intrunite si/sau multinationale.

Fortele Aeriene se vor transforma dintr-o structura statica, cu elemente strict specializate, intr-o forta puternica, bazata pe capabilitati si orientata pe efecte, cu potential expeditionar, cu viteza mare de reactie, in masura sa opereze in retea, o forta integrata in ansamblul structurii de forte intrunite, care sa raspunda provocarilor viitoare ale mediului de securitate in continua evolutie, sa contribuie la realizarea securitatii nationale si sa fie in masura sa participe la misiuni in cadrul Aliantei, in conformitate cu angajamentele nationale.

Se va urmari cu prioritate integrarea structurilor si echipamentelor noi cu echipamentele si structurile existente, in scopul creerii unor capacitati ameliorate considerabil
in functie de misiuni, de obiectivele si sarcinile viitoare, urmarindu-se mentinerea celei mai bune eficiente operationale posibile, concomitent cu diversificarea modului de actiune si a consolidarii organizationale in scopul asigurarii unei capacitati viabile si adecvate intr-un viitor previzibil.

Fortele Aeriene vor constitui o forta cu un grad sporit de interoperabilitate, avand capabilitati transformate radical, in masura sa realizeze un pachet de forte multifunctionale care sa raspunda unei game largi de obiective, corespunzatoare situatiilor de criza si conflict.

De asemenea, Fortele Aeriene isi propun sa devina o forta credibila, cu o abordare favorabila transformarii, care sa puna la baza tuturor actiunilor sale lucrul in echipa, competenta si profesionalismul personalului bine instruit, angajat activ, cu preocupare mai mare pentru gestionarea cu eficienta a resurselor.

Fortele Navale

Unitatile navale ale Romaniei destinate NATO si UE vor fi, in principiu, disponibile pentru intreaga gama de misiuni a Aliantei si UE. Contributia maxima a fortelor navale pentru operatii de intensitate ridicata se compune din o fregata tip 22 modernizata, incepand cu 2009 si o fregata tip 22 modernizata, incepand cu 2011.

Structura de forte

Produsul principal al transformarii Armatei Romaniei il va reprezenta structura de forte. Structura de forte a armatei va cuprinde urmatoarele categorii de forte: fortele terestre, fortele aeriene si fortele navale.

Fortele terestre sunt formate din: Statul Major al Fortelor Terestre, comandamente operationale de nivel operativ si tactic, structuri luptatoare, structuri de sprijin de lupta, structuri logistice, structuri pentru operatii speciale, unitati de instructie, institutii militare de invatamant si alte structuri stabilite.

Fortele aeriene se compun din: Statul Major al Fortelor Aeriene, comandamente operationale, structuri luptatoare, structuri de sprijin de lupta, structuri logistice, structuri pentru operatii speciale, unitati de instructie, institutii militare de invatamant si alte structuri stabilite.

Fortele navale se compun din: Statul Major al Fortelor Navale, comandamente operationale/de flota, structuri luptatoare, structuri de sprijin de lupta, structuri logistice, structuri pentru operatii speciale, unitati de instructie, institutii militare de invatamant si alte structuri stabilite.

Potrivit destinatiei si nivelului de operationalizare, fortele armatei vor fi organizate in forte dislocabile si forte de generare si regenerare.

Fortele dislocabile sunt destinate indeplinirii intregii game de misiuni, conform angajamentelor internationale in domeniul securitatii si apararii la care Romania este parte si cuprind forte luptatoare, de sprijin, de suport logistic si pentru operatii speciale, structurate modular, cu disponibilitati actionale si de transport in orice teatru de actiuni militare, capabile sa se autosustina si sa isi asigure protectia, interoperabile cu armatele statelor aliate. Fortele dislocabile sunt formate din comandamente, mari unitati si unitati cu un nivel de incadrare de cel putin 90% la personal si 100% la tehnica de lupta, fata de necesarul de razboi.

Fortele de generare si regenerare sunt destinate sprijinului fortelor dislocabile si indeplinirii unor misiuni pe teritoriul statului national si in proximitatea acestuia si cuprind structuri luptatoare, de sprijin de lupta si suport logistic, precum si structuri de invatamant militar si instructie din toate categoriile de forte ale armatei. Fortele de generare si regenerare sunt formate din comandamente, mari unitati si unitati din toate categoriile de forte ale armatei, cu un nivel de incadrare cu personal, in timp de pace, pana la 70 %, iar la tehnica de lupta de cel putin 80%, fata de necesarul de razboi.

Potrivit misiunilor, structurile de forte sunt:

a) structuri luptatoare destinate ducerii actiunilor militare, care cuprind: brigazi mecanizate si similare, de vanatori de munte, mari unitati si unitati de rachete sol-aer, escadrile de aviatie, divizioane de fregate, nave purtatoare de artilerie, rachete torpile si scafandri, batalioane de parasutisti, infanterie marina si de informatii, batalioane/companii de operatii speciale si alte structuri constituite pentru lupta;

b) structuri de sprijin de lupta destinate sprijinului strategic, operativ si tactic al actiunilor militare, care cuprind: brigazi de artilerie si geniu, unitati si subunitati de rachete si artilerie antiaeriana pentru fortele terestre si de radiolocatie, regimente si batalioane de geniu, cercetare, de comunicatii si informatica, aparare nucleara, bacteriologica si chimica, batalioane si subunitati de politie militara, divizioane si nave pentru sprijin maritim si fluvial, alte unitati, formatiuni si subunitati de sprijin de lupta;c) structuri logistice destinate asigurarii tehnico-materiale, mentenantei, transporturilor, asistentei medicale si sanitar-veterinare, cazarii si cartiruirii trupelor, care cuprind: baze, brigazi si batalioane logistice, depozite de armament, munitii si materiale, spitale militare de campanie, unitati de mentenanta, alte formatiuni logistice;

d) forte pentru operatii speciale, care constituie componenta specializata de interventie rapida, cu elemente componente din toate categoriile de forte ale armatei, instruita si dotata pentru executarea misiunilor specifice de cercetare speciala, actiune directa si asistenta militara pe teritoriul statului roman sau in alte teatre de operatii, impreuna cu fortele speciale ale coalitiilor si aliantelor la care Romania este parte, potrivit legii;

e)    structuri de invatamant militar si instructie destinate instructiei individuale de baza si perfectionarii pregatirii de specialitate a personalului militar in activitate si in rezerva.

Compunerea structurii de forte, in functie de destinatia si misiunile acestora se vor revizui, prin lege, atunci cand situatia impune aceast lucru.

Fortele ce vor fi angajate in conflictele militare viitoare vor fi nevoite sa raspunda urmatoarelor cerinte:

de natura organizatorica:

structura intrunita si modulara;

sprijin informational permanent;

suport logistic intrunit;

integrarea elementelor de asigurare de lupta;

includerea elementelor de lupta specializate (CIMIC, PSYOPS etc);

baze de dispunere, instruire imbarcare/debarcare proprii sau pregatite special;

mijloace de transport si aprovizionare la mare distanta special destinate;

crearea unei rezerve de forte active.

de natura functionala:

element de conducere cu competente sporite;

informatii primite direct de la natiunile participante;

relatii directe intre elementele de dispozitiv (constitutive) ale gruparilor de forte;

mobilitate si capacitate de interschimbare rapida a rolului diferitelor componente (elemente de dispozitiv);

fluidizarea comunicarii intre propriile puncte de comanda si punctul de comanda central, precum si cu elementele (autoritatile) locale cu care se coopereaza;

asigurarea unui potential de lovire/actiune (lupta) sporit.

Procesul anual de revizuire a efectivelor se va corela cu resursele anuale alocate, astfel incat, in anul 2015 efectivele Armatei Romaniei sa fie de 90.000 de oameni. Repartitia acestora va urmari realizarea unui echilibru intre structurile de conducere si forte, astfel incat sa se asigure indeplinirea in conditii optime a misiunilor. Structurile de conducere vor reprezenta pana la 4,5% din totalul personalului armatei, iar fortele 95,5%. De asemenea, se va urmari realizarea unui echilibru functional intre efectivele din cadrul fortelor dislocabile si fortele de generare si regenerare, precum si intre personalul activ si rezervisti, astfel incat sa se poata asigura necesarul de personal pentru indeplinirea misiunilor ce revin Armatei Romaniei.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 984
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site