Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Cultura politica

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Cultura politica

In opinia lui Dahl, definitia lui Linz si Stephan arata ca procesul de stabilizare a unei democratii durabile este legat de existenta unei culture politice democratice. Prin conceptul de "cultura" se intelege acel set de norme si valori raspandite intr-o societate care influenteaza semnificativ comportamentul si judecatile cognitive. Daca o democratie consolidata poate fi vazuta ca o democratie robusta, ce rezista avizelor, acest lucru poate fi pus in stransa legatrura cu existenta unei culturi politice democratice profunde.



Cultura politica este, conform dictionarului de analiza politica, ansamblul modelelor de comportament insusite si transmise social ce caracterizeaza un guvern si politica unei comuntati. Prin ea se intelege dimensiunea prihologic valorica a alegerilor politice existente (valori, idei, principii politice impartasite). Cultura politica a unei comunitati depinde de traditiile existente, de trecutul istoric, de speciicul local, la nivel individual intervenind ca factor modelator si experientele personale.

Procesul formarii unei culturi politice e legat de fenomenul socializarii politice, mecanismul de instruire prin care indivizii isi insusesc orientari in viata politica si in guvernare.

Socializarea politica se realizeaza:

  • In cadrul familiei si al grupurilor considerate relevante de fiecare individ
  • Prin intermediul sistemului educational
  • Prin asumarea de valori si convingeri de la traditiile si specificul comunitatii din care face parte individul
  • Prin mass-media
  • Prin participarea directa la viata politica

Socializarea politica si comportamentul politic sunt fenomene corelate. In functie de gradul si modul de socializare politica e modelat si comportamentul politic, astfel incat se poate obtine stabilitatea unui sistem politic sau, dimpotriva, fragilitatea acestuia.

Consolidarea si durabilitatea unei democratii, in viziunea lui Dahl, este data de rezistenta sistemului politic in fata crizelor economice, ideologice sau sociale grave. Pentru ca acest lucru (rezistenta sistemului politic) sa se intample, cetatenii si liderii politici trebuie sa sustina cu fermitate ideile, valorile si practicile democratice, fapt posibil doar daca acestea sunt adanc impregnate in cultura acelei comunitati si transmise de la o generatie la alta.

Dahl vedea in cultura politica democratica o colectie de valori, convingeri si practici politice larg impartasite de cetateni, care sunt convinsi ca egalitatea politica si democratia sunt obiective dezirabile, ca acele garantii insitutionale care definesc o poliarhie trebuie pastrate si imbunatatite, ca diferentele de opinie, dezbaterile politice sunt utile si trebuie protejate si ca nimeni, cu exceptia oamenilor politici legitimati de cetateni, nu este indreptatit sa se implice in viata politica.

Dahl considera ca, pentru supravietuirea democratiei in situatii de criza, sunt esentiale doua practici obligatorii:

  1. pricipalele forte publice de coercitie (armata, politia) sa se afle sub controlul ferm al liderilor politici alesi democratic, astfel incat ideea unei lovituri de stat militare sa para si sa fie imposibila
  2. a doua practica, de sorginte culturala, subliniaza capacitatea de a tolera si sprijini diferentele de opinie, chiar daca sunt potential conflictuale.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 574
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved