Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


DEZBATEREA PROIECTELOR SAU PROPUNERILOR LEGISLATIVE IN PLENUL CAMERELOR PARLAMENTARE

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
DEZBATEREA PROIECTELOR SAU PROPUNERILOR LEGISLATIVE IN PLENUL CAMERELOR PARLAMENTARE

Dezbaterea in plenul Camerei are doua faze: dezbaterea generala si dezbaterea pe articole.

Proiectele si propunerile legislative avizate se supun dezbaterii Camerei in succesiunea prevazuta pe ordinea de zi aprobata de aceasta.

Inscrierea pe ordinea de zi a proiectelor de lege, a propunerilor legislative se face in cel mult 30 zile de la depunerea raportului Comisiei permanente sesizate in fond.

Amendamentele care implica modificarea bugetului de stat sau a bugetului asigurarilor sociale de stat se transmit de presedintele comisiei sesizate in fond la Guvern, solicitandu-se punctul de vedere al acestuia. In cazul in care Guvernul nu transmite un punct de vedere pana la data stabilita de comisie, se considera ca amendamentul a fost acceptat.

Concluziile examinarii amendamentelor se includ in raportul comisiei, iar amendamentele se anexeaza la acesta.

Dezbaterea generala a proiectului de lege sau a propunerii legislative este precedata de prezentarea, de catre initiator, a motivelor care au condus la promovarea proiectului, precum si a raportului comisiei permanente, de catre presedintele acesteia sau de un raportor desemnat de comisie.

Pentru dezbaterea generala a proiectului sau a propunerii legislative, fiecare grup parlamentar, poate sa-si desemneze un singur reprezentant. Presedintele Camerei da cuvantul reprezentantilor grupurilor parlamentare in ordinea inscrierii. El poate propune Camerei limitarea timpului destinat dezbaterii generale.

Initiatorul proiectului sau al propunerii legislative are dreptul sa ia cuvantul inainte de incheierea dezbaterii generale.

In faza dezbaterii generale a proiectului sau a propunerii legislative nu pot fi propuse amendamente.

Daca prin raportul comisiei sesizate in fond se propune respingerea proiectului, dupa incheierea dezbaterii generale, presedintele cere Camerei sa se pronunte prin vot.

Camera trece la dezbaterea pe articole a proiectului sau a propunerii legislative, cu modificarile propuse in raportul comisiei sesizate in fond.La discutarea fiecarui articol, parlamentarii pot lua cuvantul pentru a-si exprima punctul de vedere. De asemenea, va putea lua cuvantul si reprezentantul Guvernului sau al initiatorului. Presedintele Camerei poate supune, spre aprobare, sistarea discutiilor la articolul dezbatut.

In cursul luarilor de cuvant, amendamentele privind probleme de redactare sau alte aspecte mai putin importante pot fi prezentate si oral.

Amendamentele trebuie sa se refere la continutul unui singur articol.

Discutarea articolelor incepe cu amendamentele.

In mod exceptional pot fi depuse amendamentele si in timpul dezbaterilor in plen. Cand dezbaterea amendamentelor releva consecinte importante asupra propunerii legislative, presedintele Camerei poate trimite toate propunerile in discutie comisiei sesizate in fond.

In acest caz, autorii amendamentelor au dreptul sa fie ascultati in cadrul sedintei. Acelasi drept il au si reprezentantii Guvernului.

Discutarea amendamentelor incepe cu propunerile de eliminare a unora dintre texte si continua cu cele privind modificarea sau completarea acestora.

In cazul in care exista mai multe amendamente de acelasi fel, ele se supun dezbaterii in ordinea in care au fost prezentate, incepand cu cele cuprinse in

raportul comisiei sesizate in fond.

Camera se va pronunta prin vot distinct asupra fiecarui amendament, in afara de cazul in care adoptarea unuia exclude acceptarea celorlalte.

Fiecare articol se supune votului Camerei si se adopta cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 453
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site