Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Rolul Romaniei ca membru activ al NATO si Uniunii Europene in probleme de securitate euro-atlantica

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
Rolul Romaniei ca membru activ al NATO si Uniunii Europene in probleme de securitate

euro-atlantica
Introducere

Amenintarile la adresa securitatii transatlantice au capatat la inceputul secolului XXI noi valente strategice si operationale pentru tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice si Uniunii Europene, redefinind astfel rolul Romaniei in contextul structurilor celor doua organizatii. Pericole complexe si in continua evolutie, cum ar fi terrorismul international, proliferarea armelor de distrugere in masa (ADM), conflictele regionale, criminalitatea transnationala organizata, penuria energetica, amenintarile cibernetice, degradarea mediului inconjurator si riscurile de securitate asociate acesteia, dezastrele naturale si provocate de om, pandemiile etc., au condus la necesitatea realizarii unei noi strategii de securitate nationale, care sa cuprinda aceste noi probleme cat si directia Romaniei in aceasta privinta pe plan mondial, si in special transatlantic.   

Noua strategie de securitate este focalizata pe garantarea securitatii individului, a vietii sale si a familiei. Aceasta se operationalizeaza printr-un ansamblu de decizii, planuri si actiuni menite sa previna si sa contracareze eficient riscurile si amenintarile ce pun in pericol valorile si interesele nationale, precum si valorile care dau identitate si unitate constructiei europene. Strategia vizeaza totodata securitatea energetica si alimentara, securitatea transporturilor si a infrastructurii, securitatea sanatatii publice, sanitara, ecologica si culturala, securitatea financiara, informatica si informationala. Securitatea nationala urmareste sa asigure starea de normalitate democratica, pe baza eforturilor ce vizeaza deplina instaurare a legalitatii, faurirea prosperitatii economice, echilibrul social si stabilitatea politica. Securitatea nationala reprezinta conditia fundamentala a existentei natiunii si statului roman care are ca domeniu de referinta valorile, interesele si necesitatile nationale. Securitatea nationala este un drept imprescriptibil care deriva din suveranitatea deplina a poporului, se fundamenteaza in ordinea constitutionala si se infaptuieste in contextul securitatii regionale, euro-atlantice si globale.

Securitatea nationala se asigura prin eforturi proprii si prin cooperare cu aliatii si partenerii, in conformitate cu prevederile programelor nationale, ale strategiei de securitate a Uniunii Europene si ale Conceptelor strategice ale NATO. Ea vizeaza armonizarea eforturilor nationale cu angajamentele internationale si identificarea modalitatilor de lucru apte sa previna si sa contracareze oportun amenintarile. Eforturile vizeaza totodata, promovarea democratiei, pacii si stabilitatii in vecinatate si in alte zone de interes strategic, reducerea vulnerabilitatilor, dezvoltarea capabilitatilor nationale si transformarea profunda a institutiilor de securitate.

Dobandirea calitatii de membru al Aliantei a adus Romaniei certitudini in domeniul securitatii sale, garantii reale de aparare, accesul la procesul de decizie asupra securitatii euro-atlantice, dar si obligatii corespunzatoare.

De asemenea, Romania trebuie sa isi intensifice eforturile privind racordarea la structurile de securitate ale Uniunii Europeane, in conditiile in care organizatia si-a dezvoltat, in mod semnificativ, o politica externa, de securitate si de aparare comuna, care - dincolo de dificultatile inerente unui proces atat de complex - avanseaza in directia dezvoltarii si consolidarii cooperarii trans-atlantice. Aceasta cooperare vizeaza indeosebi armonizarea contributiei la intarirea pacii si securitatii internationale, la lupta impotriva terorismului si proliferarii ADM, la solutionarea situatiilor de criza din Europa, Orientul Apropiat si alte zone ale lumii.

Ca parte a acestui spatiu geopolitic, Romania este constienta ca securitatea

comunitatii euro-atlantice este indivizibila iar relatia trans-atlantica este fundamentul acesteia.

Romania-promotor de securitate in cadrul NATO si UE

Ca tara europeana cu vocatie euro-atlantica, Romania si-a exprimat sprijinul pentru o Alianta puternica si capabila sa raspunda eficient noilor amenintari la adresa securitatii. Un parteneriat transatlantic dinamic si robust reprezinta, in actualul context international, un factor crucial in articularea unor raspunsuri eficiente la noile riscuri de securitate cu care se confrunta comunitatea democratiilor transatlantice. Prin consolidarea parteneriatului NATO cu statele din Balcani, Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala, Romania este factorul cheie catre o viziune ampla asupra securitatii regionale, ce se poate realiza doar printr-o cooperare de succes in regiune.Romania considera ca frontiera comunitatii euro-atlantice, bazate pe democratie, libertate si securitate nu trebuie sa se opreasca la frontiera estica a Romaniei. Parte a Europei si punte catre Asia Centrala si Afganistan, regiunea Marii Negre este importanta pentru stabilitatea euro-atlantica, aspect reflectat distinct in cadrul comunicatului final de la Istanbul. Romania va contribui la dezvoltarea modalitatilor prin care NATO poate sustine eforturile statelor Marii Negre de consolidare a securitatii regionale, precum si evolutiile democratice si aspiratiile europene ale statelor sud-caucaziene. Trebuie remarcat, de asemenea, faptul ca Europa nu poate fi completa fara integrarea Balcanilor in structurile europene si euro-atlantice. Prin sprijinirea ferma a acestei perspective si a reformelor derulate de statele din regiune, vom putea contribui la modelarea unui climat de stabilitate pe termen lung. Romania sprijina integrarea Albaniei, Croatiei si Macedoniei in NATO si este gata sa impartaseasca propria expertiza pentru sustinerea reformelor interne si pregatirilor acestor state pentru aderarea la NATO. Integrarea Serbiei si Muntenegru si Bosniei-Hertegovina in Parteneriatul pentru Pace cat mai curand posibil va reprezenta un important pas inainte spre o noua paradigma a Balcanilor de Vest : stabilizare prin reconciliere, consolidare democratica si integrare in comunitatea euro-atlantica. Vom sprijini constant Alianta in decizia de a ramane ferm implicata in Kosovo, unde NATO participa deja substantial in eforturile de stabilizare si identificare a unor solutii eficiente pentru realizarea unui Kosovo multietnic. La estul Aliantei, Romania a fost si va continua sa fie un avocat ferm si activ al consolidariiparteneriatului cu Republica Moldova, in sprijinul evolutiei democratice si vocatiei sale europene. Romania este alaturi de Ucraina in sustinerea evolutiilor democratice si progreselor interne necesare pentru adancirea in continuare a cooperarii cu NATO si pentru implinirea aspiratiilor sale euro-atlantice. Parteneriatul NATO - Rusia contribuie la consolidarea securitatii euro-atlantice. Romania doreste sa aduca o contributie substantiala la promovarea si diversificarea acestei relatii.

Inca din momentul aderarii in 2004, Romania a contribuit activ la procesul de transformare a NATO, menit sa ofere Aliantei capacitati flexibile, capabile sa se desfasoare rapid si sa raspunda noilor tipuri de amenintari (terorism, proliferarea armelor de distrugere in masa). Contribuie deja la generarea fortelor pentru NRF (Forta de Raspuns Rapid NATO) si va asigura un sprijin consistent pentru crearea batalionului CBRN (chimic, biologic, radioactiv si nuclear).

Romania contribuie la toate misiunile Aliantei, inclusiv la cele din afara spatiului euro-atlantic, participa la proiectele multinationale ale NATO de transport strategic aerian si maritim.

Misiunile de mentinere a pacii din Afganistan au demonstrat noul tip de operatiuni pe care NATO trebuie sa le gestioneze, adesea departe de casa, extrem de solicitante si foarte diferite de operatiunile pentru care Alianta fusese pregatita in trecut. Prin preluarea echipelor de reconstructie provinciala din afara Kabului, prin angajamentul de a sprijini procesul electoral, Alianta a demonstrat ca este pregatita sa-si sporeasca rolul de proiectare a securitatii si stabilitatii si in afara teritoriului sau, printr-un efort coordonat cu alte organizatii internationale cu relevanta (ONU). Incepand din 3 februarie 2002, Romania are o contributie efectiva la fortele ISAF din Afganistan, participand cu un pluton de politie militara, aeronave de transport C-130 Hercules (cu personal de intretinere) si trei ofiteri de legatura, unul in Afganistan si doi la comandamentul ISAF. Romanii contribuie la pregatirea Garzii Nationale Afgane cu echipament de instructie, arme de asalt si munitii. Dupa 30 aprilie 2002, prezenta Romaniei a fost completata cu un batalion de infanterie (405 militari) si trupe auxiliare

In cadrul contributiei la procesul de stabilizare si reconstructie a Irakului, Romania exploreaza modalitatile prin care ar putea contribui la asistenta pe care Alianta o va acorda fortelor de securitate irakiene.

Prin capacitatile sale, prin angajamentul politic ferm al statelor membre si prin capacitatea de promovare si aparare a valorilor impartasite ale democratiei, libertatii si prosperitatii, Alianta a jucat si va continua sa joace un rol major in combaterea terorismului.

Romania s-a implicat activ in actiunile Aliantei in domeniul combaterii terorismului, inca din perioada de pre-aderare, avand convingerea importantei cooperarii si eforturilor comune ale aliatilor si partenerilor de a lupta impotriva acestui flagel.

Am sprijinit imbunatatirea pachetului de masuri, adoptat la 2 aprilie 2004, in vederea sporirii contributiei Aliantei la efortul comunitatii internationale de combatere a amenintarilor teroriste prin promovarea unei abordari cuprinzatoare si adaptate fiecarei situatii in parte.

Pachetul de masuri impotriva terorismului, adoptat in cadrul Summit-ului de la Istanbul, prevede dezvoltarea unor capacitati destinate apararii civililor si militarilor impotriva atacurilor teroriste. Acestea includ:

apararea impotriva armelor de distrugere in masa;

protectia aparatelor de zbor impotriva rachetelor;

protectia elicopterelor impotriva amenintarilor terestre;

protectia porturilor si a flotelor civile si militare;

detectarea minelor.

Aceste masuri noi adoptate au rezultat din analiza experientei desfasurate de Alianta prin intermediul operatiunilor sale, inclusiv patrulare in Marea Mediterana, operatiuni impotriva grupurilor teroriste afiliate retelei Al-Qaeda in Balcani, precum si din cooperarea cu partenerii.

In prezent Romania participa in vestul Balcanilor la operatiunile de pace conduse de NATO, astfel: in zona de operatii KFOR a fost deplasat un pluton de politie, doua companii de infanterie si 16 ofiteri de stat major. In arealul de operatiuni SFOR, Romania participa cu detasamentul National Bosnia, Detasamentul Olanda si o celula nationala de informatii. La acestea se adauga rezerva strategica KFOR/SFOR de 400 militari.La inceput de secol XXI Romania face parte dintr-o Alianta care isi continua misiunea fundamentala de aparare colectiva, cu instrumente noi, adaptate noilor riscuri de securitate. Calitatea de membru al Aliantei consolideaza capacitatile Romaniei de protejare a securitatii sale intr-un mediu in care 'securitatea nationala' inseamna mai mult decat putere militara sau aparare, inseamna si cooperare, valori comune, capacitati noi, implicare activa a tuturor palierelor societatii (structuri guvernamentale, societatea civila).

v    

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Romania sustine dezvoltarea politicii externe si de securitate comuna si a politicii europene de securitate si aparare, inclusiv prin cresterea contributiei la capabilitatile militare si la cele privind combaterea terorismului si managementul urgentelor civile in spatiul unional, concomitent cu sporirea participarii la promovarea democratiei, pacii, securitatii si prosperitatii in cadrul politicii de vecinatate si la operatiunile de gestionare a crizelor regionale si de securizare a fluxurilor energetice si comerciale.

Procesul de cooperare si stabilitate regionala are in Romania si in armata sa un partener angajant, prin dezvoltarea formelor de cooperare pentru: prevenirea riscurilor conventionale si neconventionale, promovarea valorilor transatlantice si a standardelor de securitate, asigurarea interoperabilitatii in managementul crizelor, cooperarea in securizarea granitelor, precum si gestionarea urgentelor civile. La acestea se adauga asistenta acordata tarilor vecine in reformarea sectorului de securitate si dezvoltarea programelor de reforma a organismului militar.

Prin angajamentele si actiunile sale, Romania contribuie la extinderea zonei de securitate central europene spre alte regiuni. Romania a dezvoltat relatii privilegiate si parteneriate de substanta cu statele membre NATO din Europa Centrala. Zona Central Europeana reprezinta un potential furnizor de securitate pentru estul Europei. In calitatea sa de stat aflat intr-o zona de importanta strategica pentru cele doua organizatii, Romania trebuie sa joace un rol deosebit in procesul de definire si implementare a politicilor stabilizatoare, de cooperare si asistenta de securitate ale NATO si ale Uniunii Europene, in Europa de Sud-Est si de Est, precum si in Caucazul de Sud, Orientul Mijlociu si Regiunea Caspica.

Un domeniu important il reprezinta Politica Externa si de Securitate Comuna, la care Romania contribuie direct in baza statutului sau de stat membru cu drepturi depline al Uniunii. De asemenea, Romania doreste sa isi consolideze contributia la Politica Europeana de Securitate si Aparare (PESA).In calitate de membru al Uniunii Europene, Romania aplica sanctiunile internationale impuse prin Pozitiile Comune adoptate in cadrul Politicii Externe si de Securitate Comuna, institutiile competente dispunand masuri de implementare, atunci cand este cazul.

In contextul in care, de la momentul aderarii la 1 ianuarie 2007, frontiera de nord si de est a Romaniei a devenit frontiera externa a UE, Romania va contribui la consolidarea ariei de libertate, securitate si justitie, prin asigurarea unui management eficient al frontierelor sale externe.

Noile provocari si amenintari cu care lumea contemporana se confrunta – terorismul, proliferarea armelor de distrugere in masa, imigratia ilegala, traficul de droguri si de fiinte umane – evidentiaza faptul ca regiunea extinsa a Marii Negre trebuie sa devina unul din avanposturile luptei pentru combaterea acestora. Existenta in regiune a unor „conflicte inghetate”(Transnistria, Abhazia, Cecenia, Osetia de Sud si Nagorno- Karabah), care pot oricand sa „inflameze” intreaga zona, completeaza fizionomia de securitate si impune o atitudine specifica.

Regiunea extinsa a Marii Negre trebuie sa se afle in epicentrul eforturilor occidentale de proiectare a stabilitatii intr-un spatiu european largit si dincolo de acesta, deoarece interfata dintre comunitatea euro-atlantica si Orientul Mijlociu trece prin regiunea extinsa a Marii Negre. Faptul ca in zona Marii Negre este necesara o larga cooperare regionala pentru asigurarea securitatii decurge din multiple interdependinte de securitate ce se nasc in acest areal. Cooperarea trebuie sa se axeze, aici, in primul rand, pe prevenirea, pe controlul si actiunea antiterorista, pe masuri combinate, complexe – militare, politice, economice – de imbunatatire a conditiilor de viata si a egalitatii sanselor. Internationalizarea procesului de securizare a regiunii este un mecanism care poate avea un efect deosebit de eficace si benefic pentru garantarea pacii in zona. Aceasta presupune prezenta politica, economica si militara a NATO si UE, pentru asigurarea unui management eficient de contracarare a amenintarilor asimetrice si realizarea conditiilor unei dezvoltari durabile.

Romania apreciaza ca regiunea extinsa a Marii Negre trebuie articulata la arhitectura de securitate euro-atlantica. Ea trebuie sa se bucure de interesul si atentia concentrata a principalilor actori, NATO si UE, pe de o parte, si SUA, Rusia, China si Japonia, pe de alta parte.

Romania este un vector important al consolidarii relatiilor de cooperare dintre tarile din Balcani si un promotor al pacii si stabilitatii in aceasta regiune. Romania sprijina eforturile tarilor din regiune pentru consolidarea relatiilor democratice, construirea unei economii de piata, integrarea in diferite organisme euro-atlantice si reforma a sectorului de securitate. Schimburile de experienta la care Romania este solicitata sa participe, in Croatia, Bosnia Hertegovina, Serbia si Muntenegru sunt o dovada clara ca Romania a devenit un furnizor de expertiza in aceasta regiune.

Un alt instrument, prin care Romania isi poate pune in aplicare cu maxima eficienta principiile privind politica externa regionala, este acela al atragerii interesului partenerilor vestici pentru a contribui la dezvoltarea economica durabila a regiunii, prioritara fiind atragerea investitiilor occidentale in regiune si dezvoltarea culoarelor energetice est-vest.

In efortul de a proiecta in zona un model de cooperare trainic, tara noastra ia parte activa la Procesul Reuniunii Ministrilor Apararii din Sud-Estul Europei si structura lui militara, SEEBRIG, ceea ce reprezinta un instrument important de lupta impotriva riscurilor asimetrice, de crestere a increderii politice si militare, de sporire a dialogului si rezolvare a crizelor, de ducere a unor operatii de mentinere a pacii si sprijin umanitar, sub egida NATO, ONU, UE si OSCE.

Securizarea zonei impune si o sporire a rolului organismelor de cooperare si securitate regionale (BSEC, BLACKSEAFOR, SEEBRIG, GUAM), care, in colaborare cu cele internationale (UE, OSCE, NATO), trebuie sa asigure realizarea unei arhitecturi regionale de securitate reale si eficiente, cu participarea activa a tuturor factorilor politici implicati, ca parte a arhitecturii de securitate europene si globale. Zona va constitui platforma de supraveghere si avertizare timpurie pentru protejarea intereselor strategice de securitate atat ale Federatiei Ruse, cat si ale Occidentului. Prezenta si manifestarea energica, constructiva si responsabila in cadrul organismelor de cooperare regionale evidentiaza rolul catalizator al Romaniei.Un viitor promitator pe probleme de securitate

Organizarea Summit-ului NATO la Bucuresti in 2008 este o recunoastere a contributiei aduse de Romania in Alianta, dar si semn al faptului ca se afla in 'centrul agendei strategice a Aliantei'. Alianta se asteapta ca Romania sa contribuie cu expertiza si perspectiva sa est-europeana la solutionarea problemelor din zona, dar si sa aiba capacitatea unui efort sustinut si constant in teatrele de operatiuni.

Alegerea Romaniei ca gazda pentru Summitul din 2008 reprezinta un semn al aprecierii pentru marea contributie pe care Romania o aduce Aliantei, implicare in Balcani, trupe trimise in Afganistan., dar si o incercare de a realiza o focalizare pe afacerile regiunii: regiunea Marii Negre, Georgia, dorinta de a stabili o legatura cu noile democratii din Estul Europei si in special activitatea NATO din Balcani. Mai mult decat atat, in ceea ce priveste securitatea energetica, Romania este un jucator cheie in zona Balcanilor. Printre principale teme de discutie in cadrul Summitului din aprilie se regasesc si misiunile din Afganistan si Kosovo, acolo unde Romania, in prezent, joaca un rol extrem de important in sprijinirea eforturilor Aliantei si Uniunii Europene, prin prisma operatiunilor intreprinse pentru medierea conflictelor si mentinerea pacii. Obiectivul strategic de importanta majora il constituie formarea zonei Balcanilor ca o regiune de stabilitate, pentru ca la randul lor tarile din zona sa poata, la randul lor, sa asigure asistenta militara in alte zone de conflict din lume.

In conceptia NATO, Romania este tara care vrea sa joace un rol deosebit in Alianta, o tara mare, importanta, o tara care vrea sa fie un lider in Afganistan, sa ramana in sudul acestuia cu forte de mentinere a pacii si sa continue sa joace un mare rol in teatrul de operatii. Tara noastra va trebui sa joace un rol intelectual mai important, sa fie o sursa de idei si sa ofere o perspectiva est europeana Aliantei.

La nivel european, Romania sustine toate deciziile adoptate la Consiliul Europei de la Koln, Helsinki, Feira si Copenhaga care au stabilit caracteristicile de baza pentru Securitatea Europei si ale Politicii de Aparare si care au determinat consensul politic privind implementarea acordurilor „Berlin Plus”. Datorita faptului ca dimensiunea securitatii si apararii este unul din instrumentele care pot intari in mod direct actiunile externe ale Europei, Romania este receptiva oricaror initiative care pot potenta rolul UE in arena internationala. Este in interesul Romaniei sa actioneze inainte sa se realizeze structura finala a PESC si sa se conecteze la ea, pentru a putea evolua in cadrul noilor mecanisme si proiecte de cooperare in domeniul industriei de aparare, promovate de initiativele UE, incluse cel mai probabil in Agentia Europeana pentru Armamente, Cercetare si Capabilitati Militare.

Romania este pregatita sa accepte si sa aplice acquis-ul in domeniul Politicii Externe si de Securitate Comune (PESC) a Uniunii Europene (UE). Structurile necesare transpunerii acesteia in practica au fost create, iar politica externa si de securitate a Romaniei se bazeaza pe aceleasi principii si are aceeasi orientare cu cea promovata de Uniunea Europeana. Romania este capabila si pregatita sa participe pe deplin si activ la Politica Externa si de Securitate Comuna. Aceasta a fost demonstrata prin participarea activa la dialogul politic cu statele membre UE, desfasurat in cadrul structurilor de politica externa si de securitate ale Uniunii, precum si prin alinierea consecventa si sprijinul manifestat pentru declaratiile, demersurile, pozitiile si actiunile comune ale UE, deschise participarii statelor candidate.

Bibliografie

NATO si Uniunea Europeana: Cooperare si Securitate – Adrian Pop; NATO Review, 2007

Romania si Uniunea Europeana dupa 2007 – Lct. Colonel Nelu Petre, Revista Consilierilor Juridici din armata, nr. 2/2006;

Strategia de Securitate Nationala a Romaniei, 17 aprilie 2006;

Interviu acordat de Jamie Shae, director pentru planificare politica in cadrul Cabinetului Secretarului general al NATO, pentru NewsIn cu ocazia vizitei la Bucuresti, 5 Septembrie 2007

Evolutia recenta a relatiilor NATO- Uniunea Europeana-Charles Grant, Jamie Shea, vol. 4 din 2004

Manualul NATO, 2001

www.mae.ro

www.mapn.ro


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1310
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site