Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


DILEMA MONEDA UNICA – MONEDA COMUNA : ROLUL PLANULUI DELORS

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai micDILEMA MONEDA UNICA – MONEDA COMUNA : ROLUL PLANULUI DELORS

Alternativa moneda unica – moneda comuna sau paralela a suscitat controverse,dezbateri,proiecte si contra proiecte.Fundamentul teoretic al acestora il constituie zonele monetare optime.
Zonele monetare optime se definesc prin criteriile in baza carora spatiile monetare nationale sunt interesate sa se integreze,in baza unei monede unice sau a unei structuri de paritati fixe irevocabile.La criteriile clasice,respectiv,mobilitatea factorilor si gradul de deschidere a economiilor in cauza se adauga,in prezent criteriul performantelor economice omogene,transpus in practica prin convergenta macroeconomica a economiilor tarilor implicate.Actuala convergenta mai are ca sursa de inspiratie si ideile lui R.Cooper¹,in baza carora Uniunea Economica si Monetara reprezinta,inainte de orice,un bun colectiv,care reflecta dorinta comuna a diferitilor protagonisti.Ch.Kindleberger in 1986 arata ,la randul sau,ca tarile membre ale unei zone integrate au schimburi comerciale intense si preferinte asemenatoare sau identice,atat pentru marfuti si servicii,cat si pentru aceste bunuri colective,se intrunesc conditiile pentru constituirea unei zone monetare optime.Aceste tari trebuie sa manifeste aceleasi preferinte pentru o serie de obiective,convergenta in materie de stabilitate economice interna constituind obiectivul principal.

In cadrul evolutiilor istorice,putem distinge o serie de experiente de uniuni monetare bazate pe preferinte omogene si anume:

- uniunea spontana creata prin alinierea spontana a tarilor mici la o tara mare (cazul Austriei,Belgiei,Olandei,aliniate la R.F.G.);

Inca din deceniul trecut,in Europa s-a conturat o zona a marcii care devine,pe zi ce trece tot mai puternica.Asa cum se prezinta pana in momentul de fata,aceasta zona se caracterizeaza in primul rand prin alinierea nivelului general al preturilor,din unele tari europene,la preturile din Germania,reajustarile monetare limitandu-se doar la corectarea marjelor inflationiste,iar in al doilea rand,ceea ce este si mai important,alinierea politicii monetare a acestor tari dupa criteriile si modelul reprezentat de Bundesbank.

In ceea ce priveste prima caracteristica,alinierea preturilor la cele germane, aceasta presupune ca ratele de schimb reciproce ale tarilor in cauza sunt apropiate de “paritatea puterilor de cumparare”,fiind deci posibil sa cumparam,la aceleasi costuri,un cos aproximativ identic de buniri si servicii,in tarile in cauza ceea ce favorizeaza intretinerea si dezvoltarea schimburilor in interiorul zonei.

- uniunea monetara creata prin alinierea impusa de un partener mai puternic (cazurile mai vechi,Anglia – Scotia;Austria – Ungaria;Africa de Sud – Lesotho);

- uniunea economica si monetara prin convergenta negociata.Aceasta presupune constituirea progresiva a uniunii monetare,care va deveni definitiva din momentul constatarii convergentei macroeconomice.

Experienta in curs a constructiei manetare europene presupune atat convergenta de tip spontan,uniunea monetara prin aliniere in jurul Germaniei,cat si convergenta negociata.

Sistemul Monetar European constituie astazi,in cadrul Sistemului Monetar International,un ansamblu de monede mai stabile si mai bine gestionate.Cu toate acestea perioada anilor 1979 – 1994 a inregistrat 12 modificari ale cursurilor pivot.S.M.E. a contribuit in primul rand la reducerea inflatiei in tarile membre.Aceasta,intrucat in centrul sistemului se afla economia cu cea mai redusa rata de inflatie – Germania,ceea ce a influentat politica economica a tarilor din jur.De aceea putem spune ca S.M.E. a avut un rol crucial in ajustarea politicilor economice si anume acela de “paznic al inflatiei”.

Anul 1990 a fost marcat de concurenta a trei proiecte de accelerare a constructiei monetare europene.Astfel,pe marginea dilemei moneda comuna unica s-au confruntat:- planul comitetului Delors¹,care a avut castig de cauza;

- planul “evolutionist”al concurentei monedelor,prezentat de Trezorerie britanica,in iunie 1989 si inspirat din ideile lui F.A.Hayek²;

- planul John Major (1990)pentru un E.C.U. intarit,cu rol de moneda paralela³.

Planul Delors prevede trei etape nedatate pentru edificarea Uniunii Monetare Europene:

- prima etapa consta in intarirea convergentei politicilor economice si a mecanismelor de schimb valutar,in cadrul S.M.E. (grile de paritati si marje de fluctuatie);

- a doua etapa este considerata pregatitoare pentru punerea in aplicare a Sistemului Monetar al Bacilor Centrale (S.E.B.C.) si pentru definitivarea convergentei politicilor economice si monetare;

- a treia etapa se caracterizeaza prin eliminarea marjelor de fluctuatie si fixarea irevocabila a paritatilor,ceea ce semnifica infaptuirea deplina a Uniunii Economice si Monetare,bazate pe o moneda unica.

Raportul cuprinde si alte dispozitii,cum este,de exemplu,foarte discutata dispozitie ce impune un plafon pentru deficitele bugetare (3% din PIB).

Seria de reuniuni la nivel inalt,consacrate etapelor planului Delors a condus,asa cum am aratat,la 10 decembrie 1991,la istoricele Acorduri de la Maastricht,care consacra principiul monedai unice,prin abandonul progresiv la suveranitatii monetare si uniunea politica,drept faza finala a unificarii.

Introducerea monedei unice,fixata initial pentru 1 ianuarie 1997,reprezinta a treia etapa pentru tarile care indeplinesc cele 5 criterii de convergenta:

-deficitul bugetar sa reprezinte sub 3% din PIB;

-datoria publica sa scada sub 60% din PIB;

-rata dobanzi pe termen lung sa nu se distanteze cu mai mult de 2% de media cea mai redusa in ultimii doi ani;

-apartenenta la mecanismul de schimb din cadrul S.M.E. cu marja de fluctuatie cea mai redusa in ultimii doi ani;

-o rata a inflatiei care sa nu depaseasca,decat in limita de 1,5%,rata medie a inflatiei din cele trei tari membre cele mai performante din acest punct de vedere.

Cu toata incertitudinea,care persista inca asupra datei introducerii monedei unice¹,mai ales in viziunea pesimistilor,alternativa britanica a monedei paralele a fost definitiv respinsa.

Pentru Marea Britanie,in viziunea clauzei de abtinere (opting – out) exista posibilitatea reintegrarii ulterioare in U.E.M.

Organizarea S.E.B.C. a fost pregatita prin inaugurarea Institutului Monetar European,la 1 ianuarie 1994,insarcinat cu coordonarea politicilor monetare si intarirea cooperarii intre bancile centrale,extinderea utilizarii E.C.U. si supravegherea functionarii S.M.E.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 849
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site