Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Politica Europeana de Vecinatate

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
Politica Europeana de Vecinatate
Ce este Politica Europeana de Vecinatate (PEV)?

PEV reprezinta o noua abordare a in ceea ce priveste relatiile dintre Uniunea Europeana si vecinii sai, abordare menita sa o depaseasca pe cea traditionala, bazata pe cooperare. „Premiza PEV se constituie in interesul comun al UE si al statelor partenere de a nu transforma granita care le separa intr-o piedica in calea comertului, schimburilor sociale si comerciale sau impotriva cooperarii regionale.” Politica PEV reprezinta un cadru de consolidare a relatiilor de vecinatate si vizeaza intensificarea cooperarii cu statele vecine Uniunii Europene largite in vederea crearii unei zone de prosperitate si buna vecinatate, a unui 'cerc de prieteni' la frontierele Uniunii. Putem spune ca Politica Europeana de Vecinatate a fost conceputa pentru a evita o noua impartire a Europei si pentru a inlatura posibilele amenintari la adresa securitatii europene , totusi este de mentionat ca Politica Europeana de Vecinatate nu ofera statelor vizate perspectiva aderarii la UE, ci doar permite o relatie privilegiata cu vecinii si o mai buna focalizare a eforturilor in domenii de importanta vitala pentru apropierea statelor vecine de standardele europene.

Printre beneficiile oferite de PEV se numara cele ce tin de dezvoltarea economica si sociala precum si obtinerea posibilitatii de acces pe piata interna si integrarea in cadrul altor politici europene:
- Educatia, pregatirea profesionala si tineretul;
- Cercetarea;
- Probleme de mediu;
- Cultura;
- Politica audio-vizualului;

Statele incluse in Politica de Vecinatate Europeana sunt:[7]
- In est: Moldova, Ucraina, Belarus

- In Caucazul de Sud: Georgia, Armenia, si Azerbaidjan

- In Zona Mediterana: Maroc, Algeria, Tunisia, Liban, Libia, Egipt, Israel, Iordania, Siria, - Autoritatea Palestiniana.

Geneza PEV

Necesitatea unei Politici Europene de Vecinatate se face simtita in 2003, cand apare problema unor noi bariere ale Uniunii Europene, dupa extinderea acesteia. In martie 2003, Comisia Europeana in Comunicarea sa asupra Europei Extinse traseaza principiile politicii de vecinatate ale Uniunii Europene si pune accentul pe importanta acordata relatiilor cu vecinii sai. In octombrie 2003, Consiliul European saluta aceasta initiativa si invita Comisia si Consiliul de Ministri sa o continue.

Pe 12 mai 2004 Comisia Europeana prezinta Comunicarea 'Politica Europeana de Vecinatate. Strategia si Rapoartele pe Tara' care stabileste pasii concreti de implementare a politicii de vecinatate si modul de extindere a beneficiilor largirii UE asupra noilor sai vecini.

Obiectivele PEV

Obiectivul principal al PEV este impartirea beneficiilor aduse de extinderea UE din 2004 cu tarile sale vecine. Un alt obiectiv este cel stabilit prin Strategia Europeana de Securitate din 2003: cresterea securitatii in vecinatatea Uniunii extinse.

Implementarea PEV

Dimensiunea bilaterala a relatiilor externe ale UE se circumscrie urmatoarelor categorii de acte politico-juridice: acordul de asociere (Association Agreement) pentru statele mediteraneene, acordul de stabilitate si asociere (Stabilisation and Association Agreement) pentru statele balcanice si acordul de parteneriat si cooperare (PCA - Partnership and Cooperation Agreement) pentru statele europene partenere in cadrul PEV.

Elementele Politicii Europene de Vecinatate sunt:

Documentele Strategice stabilesc principiile, scopurile geografice, metodologia de implementare a instrumentelor PEV si problematica cooperarii regionale. Acestea includ si programe multianuale orientative prin care se determina prioritatile de asistenta si de finantare a programelor.

Instrumentul European de Vecinatate (IEV) care a fost pus in aplicare incepand cu 2007. IEV ofera sustinere financiara intru suportul masurilor referitor la ambele parti ale frontierei externe a UE, modificand schemele frontaliere existente. Finantarea nu se va limita doar la proiectele referitoare la frontiere, ci va oferi suport si proiectelor regionale, cuprinzand cateva state partenere.

Rapoartele de tara realizeaza progrese in implementarea acordurilor bilaterale si reformelor relevante. Ele reflecta situatia politica, economica, sociala si institutionala in tarile vizate si se concentraza pe domeniile prioritare ale Politicii Europene de Vecinatate.

Planurile de actiune stabilesc obiectivele dezvoltarii relatiilor bilaterale pe termen scurt si mediu. Au o durata de minim trei ani si sunt subiect al prelungirii prin consens mutual. Analiza acestora demonstreaza un caracter evaziv fata de multe din zonele de interes major ale vecinilor, cum ar fi facilitarea accesului la vize si la pietele UE.Programele de vecinatate, implica fondurile INTERREG, PHARE, Tacis (adresate spatiului ex-sovietic), Cards (pentru spatiul balcanic) si Meda (pentru spatiul mediteraneean). Ceea ce aduc nou programele de vecinatate este ca prin aceste programe sunt antrenate ambele state cu granita comuna (CBC – Cross Border Cooperation). Programele CBC au doua obiective: intarirea cooperarii la granitele UE si la nivel regional si, un al doilea obiectiv, facilitarea trecerii legale a granitelor de catre persoane, bunuri si servicii. CBC Astfel, PHARE CBC este extins si la Romania si Bulgaria; Tacis CBC la Ucraina, Moldova si Belarus.

BIBLIOGRAFIE:

Internet:

https://www.undp.md/border/Pol_vecin_ue.html#top

https://www.sferapoliticii.ro/sfera/116-117/art5-duta.html

https://www.europeana.ro/stiri/Politica%20UE%20fata%20de%20vecinii%20sai13052004.htm

https://www.europa.md/rom/sbmen/43

https://www.delmda.ec.europa.eu/eu_and_moldova/2_ro.html

ROTAR GHEORGHE DAN, RISE, AN III, GRUPA IVApud. Regulation of the European Parliament and of the Council laying down general provisions establishing a European Neighbourhood and Partnership Instrument, Brussels, 29.9.2004 COM(2004) 628 final 2004/0219 (COD), p.5. in https://www.sferapoliticii.ro/sfera/116-117/art5-duta.html

https://www.europa.md/rom/sbmen/43

Ibidem

Ibidem

Ibidem

Ibidem

https://www.europeana.ro/stiri/Politica%20UE%20fata%20de%20vecinii%20sai13052004.htm

Ibidem

https://www.delmda.ec.europa.eu/eu_and_moldova/2_ro.html

Ibidem

Ibidem

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 772
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site