Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Referat Bazele Stiintei Politice - Despre Holocaust

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
TRATATUL INTERNATIONAL
INSTITUTIILE COMUNITARE
Organizarea Parlamentului European
Actul Unic European (AUE) - 1986 -
TEORII ALE RELATIILOR INTERNATIONALE
INSTITUTIA SEFULUI STATULUI
Comunicarea electorala
Comunitatea europeana a carbunelui si otelului (C.E.C.O./C.E.C.A. )
CONTEXTUL CONSTITUTIV AL POLITICILOR PUBLICE
Aspecte de ordin metodologic, clasificari si functii – politica sociala

Referat Bazele Stiintei Politice - Despre Holocaust

I.Tematica
In acest referat dorim sa prezentam si o alta latura a “Holocaustului” , determinarea politica si regimul care a stat la baza declansarii acestui fenomen atat in Germania nazista cat si in Romania, pentru a putea intelege mai bine cum a fost posibila moartea violenta a atator vieti nevinovate.

II.Intrebari / Obiective

Definirea Holocaustului .

Inceputurile legislatiei antisemitiste; guvernarea lui Goga.

Ascensiunea la putere a nazismului si a lui Adolf Hitler.

Ce atitudine a avut regimul Antonescu fata de evreii din Romania?

Forme de manifestare a antiseminismului contemporan.

Evreii dupa Holocaust.

III. Concepte / Teorii

Holocaustul sau Shoah(catastrofa) este politica sistematica, de discriminare si exterminare a evreilor europeni de catre regimul nazist din Germania si de catre aliatii si colaboratorii acesteia.

Termenul “Holocaustul” este de origine greaca si insemna “sacrificiu prin ardere completa”. Termenul in fapt se refera la un sacrificiu religios astfel k nu defineste exact realitatea.

Acest fenomen a debutat prin definirea calitatii de evreu si prin masuri legislative rasiale si au avut ca urmari confiscarea proprietatilor evreiesti, izolarea evreilor in cartiere speciale, ghetouri, deportarea si in final exterminarea.

Holocaustuls-a desfasurat in toate zonele ocupate si cucerite de Germania sau controlate de aceasta prin regimuri aliate.

Romania,dupa ce a fost infaptuita Marea Unire, a devenit un stat cu numeroase minoritati nationale in care se acordau drepturi egale tuturor cetatenilor sai, evreii reprezentand a treia minoritate in tara.

Antisemitismul romanesc apare in urma xenofobiei si intolerantei etnice a unei parti din societatea romaneasca, dar si din cauza crizelor care au aparut dupa Primul Razboi Mondial.Aceasta teorie antisemitista sustinea ca evreii sunt o amenintare grava pentru tara, iar din punct de vedere politic acuzau organizarea evreilor in comunitati spunand ca ar fi “un stat in stat”.Antisemitismul romanesc ii prezenta pe evrei ca pe dusmanii Romaniei si ii asimila cu curente politice ostile Romaniei Mari.

In urma esecului ultimelor alegeri democratice din Romania si a interventiei arbitrare a lui Carol II in 1937, a venit la putere guvernul Goga , numit si “guvernul celor 44 de zile”, din acesta facnd parte A.C.Cuza si generalul I.Antonescu, astfel ca legislatia si masurile antisemite s-au inmultit.

In ianuarie 1938 a fost emis Decretul-lege 169 care a anulat emanciparea colectiva consfiintita de Constitutie din 1923 si a incalcat prevederile Tratatului Minoritatilor. In timpul acestei guvernari antisemistismul a devenit politica de stat. Politica antisemita a guvernului Goga a fost continuata de guvernul Miron Cristea.

Germania In alegerile parlamentare din 3 martie 1933, coalitia de guvernare a lui Hitler obtine o majoritate la limita. Reichstag-ul rezultat din aceste alegeri a transferat printr-un “Act de imputernicire” toata puterea Partidului Nazist. Actiunile impotriva a ce mai ramasese din regimul democratic au continuat cu desfiintarea celui mai important sindicat al muncitorilor germani in 2 mai 1933. In 1934 Hitler se concentreaza asupra reorganizarii Germaniei. Organizarea in “landuri” federale este desfiintata si inlocuita cu o autoritate centrala , la Berlin. In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 1934 a avut loc o lovitura de stat in care Hitler cu ajutorul unor organizatiilor paramilitare a reusit sa-si subordoneze in totalitate partidul si sa anihileze orice forma de concurenta politica. Adolf Hitler ajunse intr-un final sa unifice si cele doua functii de conducere a statului: presedintia statului si cancelariatul guvernului, astfel el devine supremul Conducator. Acum urmeaza, dupa ce si-a consolidat statutul in stat, ca sa-si puna in aplicare politica antisemitista si planul de a-i exclude pe evrei din viata publica Germaniei , astfel ca pe 1 aprilie 1933 s-a proclamat “boicotul general” al magazinelor evereiesti (in fata acestora erau puse panouri in care populatia era avertizata sa nu cumpere din acele magazine, iar politia politica urmarea respectarea acestei decizii). Urmatorul pas a fost definirea calitatii de evreu.In acest sens au fost promulgate Legile de la Nurenberg prin care evreii si-au pierdut statutul de cetateni si odata cu el toate drepturile civile. In evreii au fost exclusi din toate posturile care aveau legatura cu educatia, politica sau industria. In 1938 aproape 100 de evrei au fost ucisi si alti 20.000 au fost trimisi in lagare de concentrare in timpul pogromului din 9-10 noiembrie.

La 30 ianuarie 1939, Hitler a lansat o amenintare infioratoare intr-un discurs adresat Parlamentului: 'In viata mea am fost deseori profet si astazi voi fi inca o data profet: daca cercurile financiare internationale ale evreilor din Europa si din afara ei vor implica din nou natiunile intr-un razboi mondial, rezultatul nu va fi bolsevizarea lumii si, prin aceasta, victoria evreimii, ci anihilarea rasei evreilor din Europa.'

La sfarsitul anului 1940 nazistii au inceput sa planifice invadarea si cucerirea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Evreii din Polonia au fost obligati sa se mute in ghetouri, unde li s-a ordonat sa organizeze consilii care sa aduca la indeplinire ordinele germanilor. De asemenea, au fost obligati sa poarte pe haine o stea galbena, simbolizand originea lor evreiasca, si sa execute munca fortata. Conditiile de locuit absolut ingrozitoare, suprapopularea, lipsa conditiilor sanitare, a serviciilor de sanatate si ratiile de hrana insuficiente au determinat o rata a mortalitatii foarte ridicata in randurile locuitorilor din ghetouri. De exemplu, in martie 1940 au murit aproximativ 20% din populatia din ghetoul Varsovia.In timp ce evreii polonezi erau inchisi in ghetouri, evreii din tarile vest europene ocupate sau controlate de nazisti suportau aspre masuri anti-semite. Din Norvegia pana in Africa de Nord toti evreii si-au pierdut drepturile si proprietatile si au fost fortati sa traiasca in anumite cartiere sau au fost inchisi in tabere pazite.

Lagarele de exterminare de la Auschwitz sunt langa Cracovia.Aici au existat 3 lagare naziste de concentrare si exterminare.Auschwitz I, lagarul initial, care servit drept centru administrativ pentru intreg complexul de lagare. A avut si o camera de gazare care a functionat in anii 1941-1942 , apoi a fost transformata in adapost antiaerian. Birkenau (Auschwitz II) un lagar de exterminare unde au fost ucisi in camerele de gazare mai mult de un milion de evrei. Auschwitz ramane in istorie ca simbol al “Solutiei finale”.

Rezistenta evreiasca in fata Holocaustului a fost redusa dar ea totusi a existat. Formatiuni de partizani efectuau sabotaje si atacuri de hartuire asupra armatei germane si a celor care colaborau cu ea.

Cedarile teritoriale din vara anului 1940, impuse Romaniei de U.R.S.S. si Germania nazista au dus la o grava criza politica.Nesiguranta populatiei evreiesti a fost cauzata si de atmosfera general antisemitista creata de clasa politica si de propaganda oficiala, ca diversiune confortabila intr-un moment de grava criza politica interna.In acest context s-au amplificat manifestarile antisemitiste.

Decretul-lege 2650 din 8 august 1940, semnat de regele Carol al doilea, primul ministru I. Gigurtu si minstrul Justitiei I.V. Gruia, a fost bazat pe principiile rasismului de factura nazista.Evreii au fost impartiti in trei categorii:categoria intai era alcatuita din evreii intrati in Romania dupa 30 decembrie 1918-acestia erau supusi la interdictii majore; categoria a doua cuprindea evreii naturalizati individual pana la 30 decembrie 1918, combatantii in Razboiul de independenta din 1877-1878, pe cei care au luptat in linia de foc in timpul Razboiului pentru intregirea neamului (1916-1919), orfanii de razboi si urmasii categoriilor exceptate.Nici evreii din aceasta categorie nu intrau in comunitatea nationala, fiind supusi la o seama de restrictii privind dreptul:la proprietate in mediul rural, la ocuparea functiilor publice.In categoria a treia intrau majoritatea evreilor din Romania, incetateniti pe baza decretelor-legi din anul 1919.Pentru toti evreii s-au impus urmatoarele interdictii:ocuparea de functii publice, dobandirea de proprietati in mediul rural, cariera militara, practicarea profesiunii de avocat, de notar public, de a fi membri in consilii de administratie ale intreprinderilor de stat si particulare, de a fi comercianti in comunele rurale;de a fi negustori de bauturi alcoolice, editori de carti si ziare, detinatori de mijloace romanesti.Statul a interzis evreilor dobandirea de nume roamnesti.

Legea a definit calitatea de evreu in spirit rasist, a formulat si legiferat inferioritatea 'rasei' evreiesti pe criteriul ritului si al sangelui, a decretat excluderea etniei evreiesti din corpul national al societatii romanesti.Cetatenia romana nu mai avea nicio importanta, caci insasi apartenenta la etnia evreiasca anula evreilor drepturile cetatenesti.

Un decret special nr. 2651 din data de 8 august 1940 interzicea casatoriile mixte intre evrei si 'romanii de sange'.

In politica regimului Antonescu fata de evrei se pot distinge patru etape:1) septembrie 1940- ianuarie- 1941- statul national-legionar (perioada in care sunt promulgate peste 20 de legi antievreiesti, avand loc si actiuni teroriste antievreiesti declansate de legionari, actiuni care au culminat cu pogromul de la Bucuresti din ianuarie 1941); 2) de la eliminarea legionarilor de la putere si transformarea statului roman intr-un stat totalitar fara legionari (februarie 1941), pana la intrarea Romaniei in razboiul antisovietic - 22 iunie 1941 (guvernul Antonescu continua politica de romanizare fortata prin promulgarea a numeroase legi antievreiesti); 3) 22 iunie 1941 - octombrie 1942 (in aceasta perioada are loc pogromul de la Iasi, se pun in miscare 'Trenurile Mortii', toti evreii din mediul rural sunt evacuati in capitalele de judete.Pe teritoriul Romaniei anului 1940, in mediul rural traiau 157 936 evrei, in 1942 au mai ramas 2 539.Au avut loc pogromuri pe teritoriul Basarabiei si Bucovinei de Nord.Tot atatea evenimente care culmineaza cu deportarile Transnistria, transformata intr-un imens lagar al mortii pentru populatia evreiasca); 4) octombrie 1942- 23 august 1944, intervine o schimbare in politica antievreiasca a lui Antonescu (guvernul refuza deportarea evreilor din Vechiul Regat si sudul Transilvaniei, in lagarele naziste de exterminare;au loc repatrieri partiale din Transnistria.Aceasta schimbare intervine in urma modificarilor in raportul de forte in mersul razboiului in favoarea Natiunilor Unite si sub presiunea unor cercuri politice romanesti si evreiesti din Romania si de peste hotare).

Odata cu instaurarea statului national-legionar (septembrie 1940)si cu preluarea puterii de catre generalul I. Antonescu in colaborare cu 'Garda de Fier', apropierea economica, politica si militara fata de Germania nazista s-a accelerat iar procesul de romanizare s-a intensificat.

Prin aplicarea legislatiei antievreiesti, populatia evreiasca a fost separata de ceilalti cetateni romani din punct de vedere juridic, politic, social si economic.Evreii au fost scosi in afara protectiei legilor care garantau siguranta vietii cotidiene pentru orice cetatean intr-un stat modern.Ei erau expusi masurilor administrative adoptate ad-hoc si abuzurilor aparatului represiv, fara a se putea apara prin intermediul instantelor de judecata.In perioada Statului National Legionar, evreii au fost victime a numeroase actiuni teroriste ale legionarilor, care au culminat cu pogromul din ianuarie 1941.

Coabitarea dintre generalul Antonescu si Legiune nu a functionat.La 14 ianuarie 1941, generalul Antonescu l-a intalnit pe Hitler la Obersalzbergsi a obtinut acordul Fuhrer-ului pentru a inceta colaborarea cu Legiunea.Aceasta hotarare a avut la baza lupta pentru putere.Intre 21-23 ianuarie, in urma demiterii de catre Antonescu a mai multor ministri si a comisarilor legionari de romanizare, a izbucnit un conflict armat intre legionari si Antonescu.In aceste zile bande de legionari au devastat si incendiat propietati sau locuri publice evreiesti (case, magazine, sinagogi).

Romanizarea inceputa in septembrie 1940 a continuat pe toata perioada guvernarii lui Ion Antonescu, si dupa inlaturarea legionarilor de la putere.In acest scop s-a preconizat elaborarea unor legi si 'etapele in care se va exercita operatia'.Antonescu nu dorea sa faca aceste 'reforme' prin mijloace violente, ci in etape succesive, astfel incat sa nu aiba de suferit structura econimiei nationale.Regimul antonescian a creat un organism 'specializat' care sa se ocupe de problema evreiasca.
Primul eveniment tragic al istoriei evreilor romani a fost pogromul de la Iasi.Pogromul de la Iasi (29 iunie- 6 iulie) s-a desfasurat la ordinul lui Antonescu, care dorea ca orasul- fiind aproape de front- sa fie curat de toti.Sectia 2 a Cartierului General al Armatei si Serviciul Special de Informatii (SSI) au pregatit terenul pentru pogrom si au elaborat pretextul pentru pedepsirea populatiei evreiesti a orasului.Pregatirea pogromului de la Iasi a avut cinci etape de desfasurare:1 raspandirea de zvonuri ca evreii au tras asupra armatei; 2 atentionarea romanilor despre ce urma sa se intample; 3 cresterea colaborarii populare cu fortele de securitate; 4 marcarea caselor crestine; 5 incitarea populatiei la crima, viol, jaf.

La 29 iunie 1941, Mihai Antonescu a ordonat evacuarea tuturor evreilor din Iasi.Pana la urma, cu mici exceptii, au fost evacuati barbatii.Autoritatile romane au organizat doua trenuri - cunoscute sub numele de 'trenurile mortii'- cu care sa se execute aceasta evacuare.

Publicarea marturiilor privind tragedia Holocaustului nu a facut sa dispara antisemitismul.Chiar daca opinia publica mondiala a luat cunostinta de politica de exterminarea a evreilor din Europa din anii 1933-1945, acest lucru nu a dus la o diminuare a antisemitismului, ba dimpotriva, in unele medii, antisemitismul a crescut in intensitate.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial apar asa-numitele curente nagationiste sau revizioniste care neaga sau minimalizeaza Holocaustul.Negationistii prefera sa li se spuna revizionisti, dar termenul nu este acoperit integral, deoarece revizionismul inseamna reexaminarea istoriei acceptate, in functie de noi descoperiri.

Negationistii au lansat termenul de 'industria holocaustului' si sustin ca diverse grupuri exploateaza tragedia evreilor din interese politice si financiare, iar revendicarile victimelor Holocaustului sunt necinstite.Dupa cel de-al doilea razboi mondial a inceput o campanie puternica de denigrare a suferintelor evreilor din timpul Holocaustului.Printre cele mai importante lucrari care neaga Holocaustul au fost cele scrise de Arthur Butz,' Pacalelile secolului XX:Cu privire la asa-zisa exterminare a evreilor europeni (1976), si Richard Harwood, Chiar au murit sase milioane?' (1985).In 1979 s-a infiintat in Statele Unite 'Institutul pentru revizuirea istoriei' cu o sectie speciala dedicata desfiintarii 'mitului' Holocaustului.

Negationistii pretind ca negarea Holocaustului face parte din 'dreptul universal la libertatea de expresie', articolul 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, ce garanteaza libertatea de expresie.Opinia publica si autoritatile politice din tarile democratice au reactionat la aceste tentative de mistificare si de blocare a adevarului.Multi negationisti au incercat sa demonstreze ce nu se putea demonstra si anume ca Holocaustul nu a avut loc.

Negationismul contemporan se poate clasifica in mai multe tipuri: 1.Negationismul integral (cei care sustin ca Holocaustul nu a existat deloc, este o inventie); 2. Negationismul selectiv (cei care sustin ca Holocaustul a existat doar in Germania nazista si in teritoriile cucerite de aceasta, din vina exclusiva a autoritatilor germane); 3. Negarea prin comparatie (cei care minimalizau Holocaustul comparandu-l cu alte genociduri din istoria omenirii).

In afara negationistilor integrali, negationistii nu neaga ca evreii au fost persecutati in timpul celui de-al treilea Reich, ca au fost privati de drepturi civile, ca au fost obligati sa locuiasca in ghetouri si ca au fiost deportati.Nu neaga de asemenea, ca au existat lagare de concentrare si ca au existat cremator in lagarele de concentrare.Ei neaga faptul ca a existat o politica de exterminare in masa a evreilor.

Cei care neaga Holocaustul sustin ca nu exista dovezi care sa demonstreze existenta Holocaustului:a) ca nu exista niciun ordin scris al lui Hitler; b) ca nazistii nu au folosit camere de gazare pentru a-i extermina pe evrei- aceste camere au fost folosite la dezinsectie; c) ca cifra de 6 milioane de victime evreiesti este exagerata;d) ca fotografiile si fileme au fost fabricate dupa al doilea razboi mondial de aparatul de propaganda al Aliatilor; e)ca tot ce a fost pus pe seama germanilor a fost cu intentia de a usura crearea unui stat evreiesc in Palestina; f) faptul ca dovezile in ceea ce priveste Holocaustul sunt falsificate si gresit interpretate intentionat.

In ceea ce priveste situatia din Romania, pana in 1989, Holocaustul a fost ignorat sau distorsionat, chiar daca regimul avea, cel putin in propaganda oficiala, o atitudine critica fata de regimurile de dreapta (regimul monarhic de autoritate si regimul Antonescu) si fata de organizatiile de extrema dreapta (Garda de Fier).Curentul de extrema dreapta, nationalist si antisemitist era prezentat ca fiind de import, 'strain poporului roman'.Alianta politica si militara cu Germania era explicata prin tradarea puterilor occidentale care 'au aruncat Romania in bratele Germaniei'.Victimele evreiesti au fost neglijate si trecute sub tacere.Acest lucru demonstreaza ca istoriografia romaneasca era controlata politic si ca incerca sa minimalizeze crimele comise pe teritoriul Romaniei sau in teritoriile administrate de aceasta sis a nege participarea Romaniei la Holocaust.

In istoriografia si cultura romaneasca dupa 1990 se intalnesc doua atitudini fata de Holocaustul evreilor din Romania:cei care neaga sau minimalizeaza Holocaustul si cei care prezinta evenimentele in lumina adevarului istoric.Din pacate nici astazi nu au disparut din societatea romaneasca manifestarile de antisemitism si negationism.

Sionismul este o ideologie de miscare politica care a militat pentru refacerea statului evreu -camin national al poporului evreu- pe vechile pamanturi ale lui Israel, in Palestina.Inca de la inceput a fost un raspuns la antisemitism.

Sionismul- miscare nationala evreiasca- are la baza doua elemente nationale: limba nationala a poporului evreu- limba ebraica pe teritoriul national al poporului evreu- Palestina istorica.Un moment foarte important pentru miscarea sionista si obiectivul ei- realizarea unui stat national evreu- a avut loc pe 2 noiembrie 1917, cand ministrul de Externe al Marii Britanii, Arthur James Balfour a declarat public si oficial necesitatea realizarii unui stat camin national evreiesc in Palestina.Acest document era cunoscut sub numele de 'Declaratia Balfour'.

Viata politica a statului evreu este dominata de doua partide:Partidul Laburist (de stanga) si Partidul Likud (de dreapta).

IV.Concluzii :

Holocaustul – o enigma, desi tot mai multi din noi au incercat sa-i gaseseasca o explicatie; stau si ma intreb oare a fost nevoie ca atatea vieti nevinovate sa moara pentru ca un singur conducator sa-si satisfaca pornirile criminale si rasiste mai ales?? Hitler nu s-a gandit niciun moment la aportul pe care l-au adus evreii in modernizarea si dezvoltarea economiei, culturii si civilizatiei statelor lumii, nu s-a gandit ca acesti oameni pot insemna mult pentru un popor , ca ei poseda vaste cunostinte in domenii stiintifice si culturale. Istoria poporului evreu incepe cu peste 4000 de ani in urma, un popor atestat si in Biblie si in numeroase carti de istorie antica. De- a lungul istoriei evreii tot au fost prigoniti din cazua religiei lor si din cauza faptului k nu aveau un stat bine stabilit si migrau mereu. Practic evreii au fost folositi si apoi izgoniti ca de exemplu in 1492 acestia au fost expluzati din Spania fara a putea scoate aur, argint sau alte valori din tara desi le apartineau lor de drept. Este cu adevarat o nedreptate tot ce a patimit acest popor, iar felul in care au fost exterminati tine de fantastic . Dar Holocaustul nu se refera stric la evrei, odata cu acestia au fost omorati si alungati si alte grupuri de oameni cum sunt rromii, polonezi, oameni cu deficiente psihice sau fizice , homosexualii deci oameni nevinovati. Cum nu se poate sterge din istorie aceasta pata neagra pe viitor as dori ca astfel de eevenimente sa numai se intample , sa dispara rasismul, xenofobia, antisemitismul si toata lumea sa traiasca in pace pentru ca Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea Sa , deci toti suntem la fel. (Postelnicu Gabriela-Alexandra)

Multi oameni cand aud cuvantul Holocaust se gandesc la marea tragedie care s-a produs si la toti evreii care au murit, dar nu numai acestia au fost victime, ci si un numar imens de soldati, multi civili care au pierit pe front, iar razboiul nu a fost alegerea lor;de altfel multi au fost scosi cu forta din casele lor, bagati in trenuri de marfa si trimisi in camere de gazare.Aceasta tragedie isi pune amprenta asupra noastra pana in zilele nostre.Holocaustul a avut efecte dramatice, ceea ce nu mi se pare deloc normal sa aiba de suferit atatia oameni nevinovati.Au fost omorati unii oameni doar pentru ca erau considerati inferiori, nimeni nu are dreptul sa faca acest lucru.Prin masacrele nemiloase ce au avut loc imi dau seama cat de putin conteaza viata unui om pentru alt om,cat de firesc a descurs tot ceea ce s-a intamplat si cu cata usurinta au fost torturate, chiunuite, batjocorite, umilite, lichidate atatea persoane.Pentru mine holocaustul reprezinta o oroare si un fenomen negativ care a avut loc in istorie.Nu sunt deloc de acord cu afirmatiile celor conform carora holocaustul nu ar fi existat, pentru ca au fost scrise carti, iar istoria prezinta in contiuare acest fenomen.Trebuie asumata o constientizare a holocaustului, pentru ca pe viitor sa exista posibilitatea de a nu se repeta astfel de dezastre. (Dobre Florina)

Bibliografie:

Siperco A. - Holocaustul in Romania Soarta evreilor din Basarabia, Bucovina si Transnistria 1941-1942, Bucuresti, 2005

Rozen M Holocaustul sub guvernarea Antonescu . Date istorice si statistice privind evreii din Romaniain perioada 1940-1944, Bucuresti, 2004.

Lusting O. – Ecouri din Holocaust in literatura universala , Bucuresti, 2003

Hilberg R. – Exterminarea evreilor din Europa , volumul I, Bucuresti , 1997.

www.jewishencyclopedia.com- Jewish encyclopedia on the Internetloading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1975
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site