Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Regimuri politice

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
REFERAT

Regimuri politiceREGIMURI POLITICE

COMUNISMUL

Regimul politic reprezinta forma concreta de organizare si functionare a sistemului politic si in consecinta prin regim politic se intelege modul de institutionalizare, functionare si organizare asistemului politic si de exercitare a puterii politice de catre o forta social-politica in cadrul unei comunitati sociale sau in cadrul unui system social global.

Natura regimului politic, forma sa de exprimare in planul practicii sociale este rezultatul raportului de forte dintre clase, grupuri sociale, partied, formatiuni politice, intr-un cuvant dintre cetateni, organizatii, dintre acestea si societatea civila si politica. Una dintre clasificarile regimurilor politice este facuta de M.Duverger. Ea pune la baza clasificarii regimurilor politice patru criterii care in esenta vizeaza:

baza puterii politice

problema alegerii si structurii conducatorului

formarea organelor de conducere

relatiile dintre acestea.

Pornind de la aceste criterii M. Duverger distinge doua grupuri fundamentale de regimuri: - regimul liberal democrat

- tare sunt impartite in regimuri :

comuniste

fasciste

ale tarilor in curs de dezvoltare

In acest referat voi trata regimurile comuniste si anume regimul comunist din Romania.

Motto:
Celui care va pomeni trecutul - sa i se scoata un ochi! Iar celui care-l va uita - sa i se scoata amandoi! Proverb rusescComunismul este un termen care se poate referi la una din mai multe notiuni: un anume sistem social, o ideologie care promoveaza acest sistem social, sau miscare politica care doreste sa implementeze acest sistem.Ca sistem social, comunismul este un tip de societate egalitarista in care nu exista proprietate private si nici clase sociale. In comunism toate bunurile apartin societatii ca intreg, si toti membrii acesteia se bucura de acelasi statut social si economic. Probabil cel mai cunoscut principiu al unei societati comuniste este: 'Fiecare dupa puteri, fiecaruia dupa nevoi. De asemeni dezvolta 'conceptia determinismului', potrivit careia fiecare individ dintr-o clasa are un gen de comportament indus, nu de gandirea acelui individ ci de clasa la care apartine, si de aceea el trebuie reeducat in lumina noii societati comuniste. Acest concept determinist este cel care a folosit la justificarea lagarelor de reeducare, in care au murit milioane de oameni in decursul secolului XX, in Rusia sovietica a lui Stalin, China,Romania si in celelate 'state fratesti. Comunismul, in concordanta cu dezvoltarea ampla a stiintei si culturii, presupune si o organizare calitativ superioara a intregii activitati economico-sociale, diviziune noua, comunista a muncii, intemeiata pe afirmarea libera, deplina si multilaterala a capacitatii, aptitudinilor si talentului tuturor membrilor societatii.Comunismul este o societate fara clase, in care se realizeaza egalitatea sociala deplina a tuturor membrilor societatii. Comunismul va cunoaste si modificari profunde in structura organizatorica a societatii.

Statul, in calitate de instrument de clasa, va disparea din ansamblul institutiilor sociale; unitatile de productie si teritoriale vor fi administrate in mod democratic cu participarea tuturor membrilor lor, asigurindu-se rotatia periodica in functiile administrative in raport cu aptitudinile si calitatile lor profesionale. 

Comunismul in Romania
Sistemul monopartidist comunist s-a format si afirmat in procesul revolutie si constructiei socialiste. Devenind partid de guvernamant, partidele comuniste si-au ridicat pe trepte inalte rolul de forte politice ale clasei muncitoare si aliatilor acesteia. Ele au folosit puterea de stat impotriva fortelor politice si sociale contrarevolutionare, pentru faurirea societatii socialiste. Odata cu inlaturarea claselor exploatatoare si a fortelor lor politice - partidul marxist-leninist a devenit forta de conducere a intregului popor, a intregii natiuni.
In dezvoltarea lor istorica, partidele comuniste, devenite partid de guvernamant, au trecut in general prin trei etape mai importante, si anume:
- partidele de reprezentare a clasei muncitoare (in perioada prerevolutionara).
- partidele de reprezentare a fortelor sociale participante la revolutia socialista, la miscarea de reinoire ' din temelii a societatii '.
- partidele de reprezentare a unitatii de vointa si de actiune a intregului popor, a natiunii socialiste, dobandind rolul de centru vital al natiunii.
In acest fel a fost elaborata o doctrina a legitimitatii deciziilor de interes global: caracterul unitar, necontradictoriu al bazei economice (in sensul inexistentei contradictiilor antagoniste), al intregii vieti sociale, culturale, nationale vor determina in planul functionarii si dezvoltarii sistemului politic fenomenul unanimitatii in luarea principalelor deciziide interes national, in stabilirea liniei politice, a strategiei, a prioritatilor privind dezvoltarea globala. Diferitele documente, planuri de activitate, hotarari de partid sunt adoptate de catre congrese, conferintele nationale, plenarele comitetelor centrale ale partidelor comuniste de guvernamant, de regula in unanimitate. De asemenea, actele legislative adoptate de organele supreme ale puterii de stat au la baza, in general, unanimitatea.

Regimul communist din Romania(decembrie 1974-decmbrie 1989) a fost un regim totalitar de esenta stalinista.desi s-a declarat adversar al socialismului stiintific original, Nicolae Ceausescu nu a facut decat sa perfectioneze regimul politic stalinist, sa-I dea o infatisare noua dar nemodificand esenta acestuia. In Romania instaurarea comunismului a afectat foarte mult dezvoltarea statului. Acest regim totalitar si-a lasat amprenta chiar pana-n zilele noastre. Viata populatiei Romaniei a fost afectata si ea de catre comunism. Conditiile grele de trai din acea perioada au ramas ca un cosmar in mintea celor care le-au intalnit.
Nascut la Scornicesti, Nicolae Ceausescu (1918-1989), membru al Partidului Comunist Roman, in anul 1965 devine secretar general al acestui partid, urmand ca in 1967 sa devina presedintele Romaniei (1967-1989). In anii `80 impune un program de austeritate avand ca scop lichidarea datoriilor externe. Alimentele si curentul electric sunt rationalizate, programul TV redus (doar stiri si emisiuni despre 'conducatorul iubit'), populatia de la tara adusa la oras pentru a lucra in fabrici - comasata in blocuri de locuinte, interdictia de a trece granitele tarii pentru a vedea modul de viata al 'exploatatorilor' capitalisti precum si alte persecutii politice, toate acestea ducand la revolta poporului roman. Inca de mici, copiii deveneau 'soimii patriei', apoi pionieri, 'utecisti', participand la diversele manifestari dedicate Partidului Comunist si conducatorului acestuia.
Inchisoarea Pitesti este numele sub care este cunoscut fostul penitenciar din Pitesti, Romania, renumit pentru asa-zisele incercari de „reeducare”, efectuate sub autorizatia autoritatilor comuniste in perioada anilor 1949-1952 (cunoscute si sub denumirea Experimentul Pitesti sau Fenomenul Pitesti). Acest experiment nu a fost altceva decat o scuza pentru administrarea unor batai si torturi brutale, administrate zilnic cu scopul de a „reeduca total” detinutii politici, majoritatea studenti, membri in grupari interzise de comunisti ca Partidul National Taranesc si Partidul National Liberal, precum si cei inspirati de Garda de Fier sau membri sionisti ai comunitatii evreiesti din Romania.

Scopul experimentului, conform principiilor leniniste in interpretarea PCR, a fost lepadarea convingerilor si ideilor politice si religioase a detinutilor, si in cele din urma alterarea personalitatii pana la punctul obedientei absolute.

Prin inchisoare au trecut sub communism fara deosebire oamenii de ambele sexe, de toate nuantele politice si din toate clasele sociale de toate religiile, sectele, cultele, profesiile, etniile, varstele. Poetii nu puteau sa lipseasca fiind intotdeauna un ghimpe in ochii dictatorilor.

Dupa vizita presedintelui Statelor Unite Richard Nixon in 1969, Ceausescu i-a vizitat de mai multe ori, astfel incat in 1975 SUA a recunoscut Romania ca fiind cea mai favorizata natiune, iar in 1976 a fost semnat un pact economic de 10 ani intre cele doua state. In 1972 Romania s-a asociat cu FMI si Banca Internationala pentru Dezvoltare. In 1970 Romania a semnat un tratat de prietenie cu Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.
Incercarea dictatorului de a parasi tara pe 22 decembrie 1989, dupa ce armata romana s-a intors impotriva sa, a fost in zadar. Astfel, pe 25 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu si sotia sa Elena au fost prinsi si executati.
Desi in aceasta perioada de comunism Romania a avut mult de suferit sunt unele personae care cred ca viata era mai buna atunci, ca aveau venituri mai mari, insa nu aveau libertatea de a cumpara de oriunde orice dorea.
In concluzie comunismul nu reprezinta altceva pentru Romania decat o pata neagra, o piedica in dezvoltarea si afirmarea individului.

Am constat ca in mod surprinzator azi exista nu putini oameni care regreta intr-un fel sau altul regimul comunist si pe Nicolae Ceausescu. Desi intre capitalism si comunism sunt deosebiri esentiale, populatia ajunge a se confrunta cu aceasi problema intre a nu avea paine pentru ca nu e pe piata si a nu avea paine pemtru ca nu ai bani sa o cumperi e in fond una si aceeasi problema.

BIBLIOGRAFIE

1.Ioan Alexandru- Tratat de administratie publica, Editura Universul Juridic,Bucuresti, 2008;

2. Cristian Ionescu- Institutii politice si drept constitutional, Editura universitara, Bucuresti 2007;

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 837
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site