Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


SECOLUL AL XX-LEA INTRE DEMOCRATIE SI TOTALITARISM. IDEOLOGII SI PRACTICI POLITICE IN ROMANIA SI IN EUROPA

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
SECOLUL AL XX-LEA INTRE DEMOCRATIE SI TOTALITARISM. IDEOLOGII SI PRACTICI POLITICE IN ROMANIA SI IN EUROPA

Democratie = regim politic in care poporul detine puterea prin reprezentantii alesi in Parlament. Votul = universal, egal, direct, secret, liber exprimat.
Totalitarism = forma de organizare si functionare a societatii in care statul controleaza toate aspectele vietii sociale si individuale, iar majoritatea populatiei este lipsita de drepturi politice si sociale.

Trasaturile comune statelor totalitare:

Controlul statului asupra tuturor aspectelor vietii (ec, soc, cult). Individul era mai putin valoros decat statul si nu beneficia de drepturi pe temen lung, ci doar de recompense temporare pt. loialitate si servicii aduse statului. (Mussolini: “Nu exista nimic in afara statului, nimic impotriva acestuia”)

Ideea de lider si de partid unic s-a putut impune si datorita unei propagande foarte bine coordonate, inclusiv cu ajutorul politiei. (Hitler, Mussolini, Stalin, Mao Ze- Dong, Nicolae Ceausescu)

Caracterul de miscare de masa: totalitarismul nu se baza doar pe o elita, ci pe mase de oameni indoctrinate politic.

Dinamismul statului totalitar: societatea era permanent mobilizata pt. a atinge, cu orice sacrificiu, un scop final. Dupa ce acest scop era atins, aparea, la comanda liderului un alt scop, menit sa-l inlocuiasca pe cel vechi.

Eliminarea oricarei opozitii folosind teroarea.

Instrumente de represiune, e manipulare si de control a societatii : politia politica (Ceka, KGB ; Gestapo, Securitatea) ; propaganda de stat, organizatii oficiale de masa pt indoctrinarea politica a copiilor, femeilor, muncitorilor, intelectualilor

Miscari politice fasciste:

1919 Germania, Italia

1923 Ungaria, Bulgaria

Partide fasciste:

Partidul National – Socialist : Germania

Partidul Apararii Rasei: Ungaria

Legiunea Arhanghelului Mihail: Romania

Confruntarea dintre democratie si totalitarism a fost o trasatura principala a sec XX. Atat regimurile fasciste, cat si cele comuniste au fost adversarele declarate ale democratiei si pluralismului, ale drepturilor si libertatilor politice individuale.

I. FASCISMUL = regim politic si social de extrema dreapta aparut in 1922 in Italia, in 1933 in Germania,

Conducator: Benito Mussolini

Obiective si ideologie: reprimarea opozantilor,

superioritatea rasei → antisemitismul,

necesitatea refacerii prestigiului italienilor prin refacerea IR.

!!! Vezi text la p.56

II.    NAZISMUL (NATIONAL- SOCIALISMUL):

Ideologia: id. de „rasa superioara” : „poporul” (volk) german este superior celorlalte si trebuie conservat→ antisemitismul;

ideea de „spatiul vital”: germanii locuiesc intrun spatiu insuficient nevoilor sale. Prin urmare, este necesar ca acesta sa beneficieze de un spatiu corespunzator necesitatilor sale → justificarea agresiunilor impotriva vecinilor (Ceh, Pol)Baza sociala: Mesajul nazist a fost receptat foarte bine de clasa de mijloc si de tineretul german. Dificultatile cu care s-au confruntat germanii in timpul crizei, au favorizat cresterea popularitatii national-socialistilor.

Atitudinea anticomunista a fascistilor si nazistilor a facut ca acestia sa se afle pe aceeasi lungime de unda cu Anglia, Franta si SUA. La randul lor, „aparatorii” sistemului versaillez au adoptat o politica de „conciliere” fata de statele revizioniste (Germania, Italia, Bulgaria, Ungaria). In consecinta, noile democratii (Polonia, Cehoslovacia, Romania) au fost sacrificate „in numele pacii”.

Absenta SUA din jocul diplomatic interbelic a contribuit la dezvoltarea regimurilor totalitare. In acelasi timp, statele europene au facut eforturi constante de limitare a influentei regimurilor totalitare:

tratate si aliante intenationale care aveau ca scop izolarea militara si diplomatica a unor state revizioniste: Mica Intelegere, Antanta Balcanica, Pactul Briand- Kellogg

Liga Natiunilor (Societatea Natiunilor): organism international infiintat in 1919, cu scopul de a asigura respectarea tratatelor si mentinerea pacii

III. COMUNISMUL: !!!vezi text la p.57

Comunismul a fost regimul politic si social instaurat in Rusia in 1917, caracterizat prin conducerea societatii de catre un partid unic, proprietate colectiva, planificarea economiei si fuziunea partidului unic cu statul.

Doctrina (ideologia):

- abolirea proprietatii private si instituirea proprietatii comune.

- Burghezii exploateaza clasa muncitorilor, care devin “sclavi salariati” Comunistii isi propuneau sa inlocuiasca “dictatura burgheziei” cu “dictatura proletaratului”, singura “democratica”, pentru ca servea “adevaratele interese ale oamenilor muncii”.

- Prin « exportul de revolutie »  (termen promovat de L Trotki), comunismul trebuia extins in toate statele lumii.

Trasaturile regimurilor comuniste.

Regimuri totalitare cu o ideologie unica, dominanta si utopica. Bazele ac. ideologii au fost puse de Karl Marx si F. Engels, iar Lenin si Stalin le-au completat.

Au un partid unic ce se foloseste de un aparat de propoganda si de unul de represiune pt. eliminarea opozitiei.

Partidele comuniste au jucat in tarile lor rolul de instrumente de subversiune politica si de spionaj al URSS. Aceste formatiuni politicve formau in perioada interbelica o organizatie bine integrata, Internationala Comunista, coordonata de Moscova.

Intre 1944 si 1948 regimul comunist s-a impus cu sprijinul direct sau indirect al URSS si prin diverse metode (lovituri de forta, fraudarea alegerilor,) in Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Romania, Ungaria, Estul Germaniei, Iugoslvia, Albania, China, Coreea de Nord, Vietnam, Cuba.

Desfiintarea proprietatii private, care se transforma in proprietate de stat (colhozurile).

Practicarea unei economii dirijate, planificata se stat.

Atitudinea statelor democratice (Franta, Anglia, SUA) fata de regimul comunist instaurat la Moscova in 1917:
Ø      interventie directa: militari implicati in razboiul civil din Rusia

Cauzele interventiei:

diferente ideologice;

incercarea de „export de revolutie” a bolsevicilor (interventii in alte state);

resentimente fata de iesirea Rusie din razboi in 1917

Ø      interventie indirecta: sustinerea opozantilor regimului comunist

Statele democratice si politica de stavilire a comunismului:

Desi nu au reusit sa impiedice instaurarea de catre sovietici a comunismului in Europa de Est, SUA au initiat in 1947, politica de „stavilire” (containment)    a expansiunii comunismului. Conceptul ii apartine lui George Kennan si a fost initiat de Harry Truman, presed SUA. Efectele acestei politici:

Planul Marshall de ajutorare economica a tarilor europene ruinate de razboi. URSS a interzis tarilor ocupate de Armata Rosie sa accepte ajutorul american

1949, semnarea Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), menit sa riposteze oricirui atac al URSS asupra Europei de Vest → Razboaiele din Coreea (1950- 1953) si Vietnam (1961-1975)

Divizarea Europei:

La sf celui de-al doilea razboi mondial, neintelegerile deintre Aliati (Roosevelt si Churchill) si insistentele lui Stalin au facut ca fostele state - satelit ale Germaniei sa negocieze pacea cu URSS. Armata Rosie ajunge la Berlin si domina „statele prietene” si „democratice” de la granita vestica.

Europa a fost divizata politic, economic si cultural prin „Cortina de Fier” (termenul ii apartine lui Churchill). Simbolul acestei divizari a fost Zidul Berlinului, ridicat la comanda Moscovei, in 1961.

Erodarea sistemului comunist s-a petrecut treptat, prin:

miscari antisovietice: 1953 RDG; Polonia 1956, Ungaria 1956

rezistenta armata: Romania

miscare de reformare a sistemului comunist: Cehoslovacia, „Primavara de la Praga”, inabusita de trupele rusetti, poloneze, germane, ungare, bulgare.

Falimentul sistemului comunist:

- Contrastul dintre lumea occidentala si cea comunista a favorizat aparitia unor miscari de disidenta in Polonia si Cehoslovacia. Militanti pentru drepturile omului, precum Adam Michnik, B Geremek sau Vačlav Havel au fost persecutati de comunisti, devenind simboluri internationale ale rezistentei anticomuniste.

- Esecul militar al URSS in Afghanistan (mujahedinii sprijiniti de SUA i-au invins pe rusi)

- Revolta polonezilor si aparitia in 1980 a primului sindicat liber din lumera comunista,    Solidaritatea, condus de Lech Walesa

- Reformele intreprinse de Mihails Gorbaciov („prestroika”= restrucurarea regimului comunist din URSS)

→ in 1989

Polonia si Ungaria: proces de negociere intre opozitie si comunisti

Cehoslovacia si Germania de Est: manifestatii de strada care au dus la inlaturarea liderilor comunisti

Romania: inlaturarea regimului Ceausescu prin varsare de sange

Incapabila sa se mai opuna revendicarilor democratice si nationale ale popoarelor pe care le inclusese cu forta intre granitele sale, URSS, devenita o fictiune politica, s-a dizolvat oficial in decembrie 1991.

Tema: 2,3,4/ 59loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2457
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site