Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Structuri teritorial-administrative necesare gestionarii dezvoltarii regionale in Romania

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Structuri teritorial-administrative necesare gestionarii dezvoltarii regionale in Romania



Dezvoltarea regionala reprezinta, pentru tara noastra, un concept mai nou, care a inceput sa prinda contur in anul 1998, odata cu aparitia primei legi referitoare al acest fenomen. Procesul economico-social de dezvoltare regionala a demaret destul de greoi, determinat fiind de centralizarea excesiva, caracteristica aparatului administrativ din Romania.

Pentru a pregati descentralizarea deciziilor de la nivel central in Romania au luat fiinta, prin asociere voluntara, opt regiuni de dezvoltare (NUTS 2) entitati teritoriale specifice, fara statut administrative, care au urmatoarele caracteristici :

sunt structuri asemanatoare cu cele ale Uniunii Europene si care au aparut in anul 1999, prin aplicarea prevederilor Legii nr. 151/1998 privind dezvoltarea regionala in Romania;

in conformitate cu legislatia nationala in vigoare, structuri regionale se bazeaza pe existenta unui parteneriat institutional (public-privat), conform caruia Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala este structura publica, iar cele opt agentii pentru dezvoltare regionala sunt structuri private. De asemenea, cele opt regiuni s-au constituit prin cooperarea voluntara a judetelor, fara statut legal si nu sunt unitati administrativ - teritoriale.

In consecinta, flexibilitatea constituirii si functionarii acestor structuri, ca si lipsa experientei practice in managementul acestor programe specifice (primul program regional incepand in toamna anului 1999), au determinat ca sa se procedeze la un sistem mixt de gestionare a proceselor de dezvoltare regionala, concretizat in practicarea unei solutii de compromis de genul urmator:

- pastrarea, pentru o perioada limitata de timp a procesului de programare si decizie la nivelul anterior adoptarii Legii 151/1998;

implicarea noilor structuri regionale in procesul programarii si al deciziei numai cu rol consultativ.

Regiunea reprezita in cadrul politicii de dezvoltare regionala a UE, elementul fundamental in demersurile teoretice si practice pentru fundamentarea strategiilor si politicilor de dezvoltare economica si sociala in plan teritorial, neimplicarea acestora in elaborarea programele de dezvoltare duce la ingreunarea procesului de implementare a acestora . De aceea a fost necesara infiintarea regiunilor de dezvoltare in Romania si implicarea acestora in elaborarea documentelor dfe programare. Structurarea teritoriului tarii noastre pe regiuni este redata in tabelul 1.1.

Tabelul 1.1.

Repartizarea teritoriala a Romaniei pe regiuni

Regiunile geografice

Judetele

Suprafata    (kmp.)

Populatia    (mii loc.)

Densitate

(loc./kmp.)

1. Nord-Est

Bacau,Vaslui, Neamt, Iasi, Suceava, Botossani

2. Sud-Est

Constanta, Tulcea,Braila Buzau,Vrancea, Galati

3. Sud

Teleorman, Giurgiu,Calarasi, Ialomita, Dambovita, Prahova, Arges

4. Sud-Vest

Olt, Dolj, Gorj, Mehedinti,Valcea

5. Vest

Caras-Severin, Hunedoara,Timis,Arad

6. Nord-Vest

Cluj, Salaj, Bihor, Bistrita-Nasaud, Maramures,Satu Mare

7. Centru

Brasov,Covasna, Sibiu,Alba, Harghita,Mures

8. Bucuresti

Bucuresti, Ilfov

Sursa: Comisia Nationala pentru Statistica "Anuarul statistic al Romaniei" 2003.

Asa cum rezulta din datele tabelului 1.1., cea mai importanta regiune de dezvoltare a Romaniei este cea de Nord-Est, cu o suprafata de cca 36, 8 mii kmp si o populatie de peste 3,7 milioane de locuitori, alcatuita din judetele : Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi, Suceava si Botosani. Aceasta este urmata de regiunea de Sud-Est care are aproximativ 35,7 mii kmp si o populatie de peste 2,8 milioane de locuitori, formata din judetele . Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea si Galati.

Pentru o evaluare realista a nivelului de dezvoltare regionala a Romaniei este util a se compara situatia din tara noastra cu cea din tarile membre ale UE, de care trebuie sa ne apropiem ca nivel de dezvoltare economico-sociala. Principalii indicatori privind dezvoltarea regionala a tarii noastre comparativ cu cei din tarile membre ale UE sunt prezentati in tabelul 1.2.

Tabelul 1.2.

Principalii indicatori privind dezvoltarea regionala a Romaniei comparativ cu UE,

in anul 2002

Romania

Uniunea Europena

Populatia totala

Mil.loc.

21,8

376,5

Suprafata totala

Km

238391

3 191 000

Densitatea populatiei

loc/ km²

91,4

118

Dinamica populatiei in 2002/2001

%

95,0

103,0*

Ponderea populatie rurale

%

46,7

17,5*

Structura populatiei pe grupe de varsta

%

100

100

0-14 ani

%

17,3

17,4

15-64 ani

%

68,6

67,0

60 de ani si peste

%

14,1

15,6

PIB/loc.(ppc)

Euro/ loc.

5.700

24.238

Structura populatiei ocupate

%

100

100

Agricultura

%

36,2

4,5

Industrie, constructii

%

39,0

29,3

Servicii

%

34,8

66,2

Rata somajului

%

8,4

9,2

Natalitate

%o

10,5

-

Durata medie de viata:

Barbate

ani

67,6

74,6

Femei

ani

74,9

80,9

*Numai populatia din localitatile cu densitate demografica sub 100 loc./kmp.

Sursa: Comisia Nationala pentru Statistica "Anuarul statistic al Romaniei" 2003.

Regiunile administrative din Romania sunt reprezentate de 'judet', structura administrativa similara cu NUTS 3. Acestea au fost infiintate prin Legea 2/1968 privind organizarea administrativa a Romaniei. In prezent, Romania are 41 de judete, la care se adauga Municipiul Bucuresti.La acest nivel teritorial toata administratia publica centrala are propriile servicii descentralizate. Aceasta situatie explica de ce documentele de programare si finantare de la bugetul de stat, care apartin administratiei publice centrale, au ca unitati locale de referinta judetele (NUTS 3) si respectiv comunele (NUTS 5).

Spatiul rural din Romania este format, in prezent, din suprafata administrativa a celor 2698 de comune existente pe intreg teritoriul tarii, care reunesc populatia rurala a tarii, conform Legii 2/1968 de organizare administrativ-teritoriala. Comunele sunt formate din unu sau mai multe sate, existand in total 13.089 de sate in spatiul rural.

Spatiul rural este constituit din toate comunele din Romania si este definit in articolul 5 al Legii 2/1968: " comuna este unitatea administrativ teritoriala ce cuprinde populatia rurala unita prin interese comune si traditii. O comuna este formata din unul sau mai multe sate dupa conditii economice, sociale, culturale, geografice si demografice. Organizarea comunei asigura dezvoltarea economica, administrativa culturala si sociala a localitatilor rurale'.

O noua definere a spatiului rural a fost stipulata prin Ordinul comun nr. 173/160/93 din martie 2004, al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Integrarii Europene. Actul normativ, respectind principiile Cartei Europene a Spatiului Rural, defineste notiunea de spatiu rural prin componenta teritoriala, raportand zona geografica la structura fondului funciar si la caracteristici dominante, referitoare la populatia si natura activitatilor desfasurate de aceasta in respectivele zone geografice, diferite de cele ale populatiei urbane.

Definirea in acest fel a notiunii de spatiul rural, largeste aria de acoperire geografica a Programului SAPARD, prin cuprinderea in interiorul cofinantarii eligibile a proiectelor de dezvoltare rurala, din inca 659 localitati rurale.

Suprafata spatiului rural, astfel delimitat, insumeaza 212,7 mii kmp, reprezentand peste 89% din suprafata tarii. Populatia care traieste pe acest teritoriu numara 10,19 milioane locuitori (la 1.01.2003) si reprezinta 46,7% din populatia tarii, rezultand o densitate relativ slaba, de sub 47,9 locuitori/kmp.

Spatiul rural , ca suprafata si populatie , nu are o pondere la fel de mare in toate cele opt regiuni de dezvoltare. Cel mai intins spatiu rural este in regiunea Nord-Est (94,0% din suprafata), iar cea mai numeroasa populatie rurala este in regiunea Sud (55,7% din populatie). Un caz particular il reprezinta regiunea Bucuresti, in cuprinsul careia se gaseste si municipiul Bucuresti, capitala Romaniei. Aceasta cocentreaza 88,8% din intreaga populatie a regiunii. Populatia rurala din jurul Capitalei nu reprezinta decat 11,2% din populatia regiunii.

Comuna este unitatea administrativa de baza pe teritoriul careia se implementeaza politica rurala. Autoritatile comunale sunt partenerii locali ai autoritatilor judetene si regionale in realizarea politicii rurale. Numarul partenerilor locali variaza de la 266 comune in cazul regiunii Vest, la 492 in cazul regiunii Sud. Exceptie face regiunea Bucuresti, care are numai 37 de comune. Populatia medie a unei comune este de 3775 locuitori, dar exista o mare varietate a comunelor din Romania sub aspectul dimensiunilor demografice . O comuna este formata din mai multe sate. In medie, revin 4,9 sate pe o comuna. Peste jumatate din comune (55,4%) sunt formate din 1- 4 sate, iar 6,2% din comune au mai mult de 10 sate.

Satele prezinta o mare diversitate sub aspectul numarului de locuitori. Dimensiunea satelor variaza, de la cele care au doar cativa locuitori, pana la sate cu peste 7000-9000 locuitori. Predomina insa satele cu putini locuitori, numarul mediu de locuitori ai unui sat fiind de cca. 800.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1077
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved