Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Uniunea Postal Universala (Universal Postal Union )

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
Uniunea Postal Universala (Universal Postal Union[i])


Primul document postal cunoscut a fost gasit in Egipt datand din anul 255 i.Chr.

Intre secolele XVII si XVIII, schimbul postal intre tari a fost guvernat regulile inscrise in acorduri postale bilaterale. Dar, incepand cu secolul al XIX lea, datorita dezvoltarii relatiilor comerciale si a comertului s-a impus o simplificare a serviciilor postale universale. Acest proces s-a declansat mai intai prin reforme postale nationale, pentru ca ulterior Seniorul Oficiului postal al Confederatiei din Germania de Nord, Heinrich von Stephan, sa elaboreze un plan al unei uniuni postale internationale si la sugestia sa, guvernul elvetian a convocat o conferinta internationala ce a avut loc la Berna si la care au participat reprezentantii a 22 de state.

La 9 octombrie 1874, Tratatul de la Berna avea sa puna bazele Uniunii Generale a Postelor. Tratatul a intrat in vigoare in 1875, iar cu ocazia Conferintei de la Paris, din 1878, Uniunea Generala a Postelor d devenit Uniunea Postal Universala (UPU).

La 1 iulie 1948 Uniunea Postal Universala va deveni institutie specializata ONU cu sediul la Berna. De atunci relatiile si cooperarea cu alte organisme internationale s-au intensificat. Mai mult chiar UPU are o colaborare stransa cu programele ONU prin intermediul colaborarilor cu Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Programului Natiunilor Unite de control asupra drogurilor, Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor, Organizatia Internationala a Aviatiei Civile, Organizatia Internationala a Muncii, Organizatia Mondiala de Comert, dar si cu Banca Mondiala pentru implementarea si sustinerea financiara a programelor , proiectelor si strategiilor din domeniu.

In conformitate cu actul sau constitutiv UPU are urmatoarele obiective:

organizarea si perfectionarea serviciilor postale astfel incat oricine sa poata trimite si sa poata primi bunuri si mesaje din si dinspre orice colt al lumii;

cooperarea internationala in domeniul postal;

realizarea de reforme si dezvoltarea serviciilor postale.

Aceste obiective sunt puse in aplicare prin intermediul unor activitati de natura sa garanteze buna functionare a serviciilor postale. Astfel, UPU a elaborat o serie de reguli relative la expeditiile postale, fixarea tarifelor, greutatea si limitele de marime, conditii de primire a acestora, metode de calcul si colectare a cheltuielilor de tranzit si la destinatie.
Pentru sustinerea dezvoltarii acestor servicii, UPU acorda asistenta tehnica statelor membre in baza articolului 1 din actul sau constitutiv si finanteaza proiectele care privesc sectoarele activitatii postale.

In structura proprie a organizatiei intra urmatoarele organe: Congresul Postal Universal, Consiliul executiv, Consiliul consultativ de studii postale, Biroul international.

Congresul Postal Universal care reuneste plenipotentiarii tuturor statelor membre, se reuneste o data la cinci ani si analizeaza si revizuieste Actele Uniunii, supervizeaza activitatea organizatiei, aproba bilantul, stabileste bugetul pe urmatorii cinci ani, alege membrii Consiliului executiv si ai Consiliului consultativ de studii postale, precum si pe Directorul general.

Consiliul executiv este alcatuit din 41 de state si se reuneste anual pentru a asigura continuitatea programelor Uniunii intre reuniunile Congresului, supervizeaza activitatea organelor UPU si are competenta legislativa in ceea ce priveste reglementarile de executie, avand in subordinea sa 10 comisii cu activitati in domeniile legate de functionarea organizatiei.

Consiliul consultativ de studii postale are in componenta sa 40 de membri alesi de Congres, se reuneste anual si are o competenta care priveste problemele operationale, comerciale, tehnice si economice ale serviciilor postale.

Biroul international indeplineste atributii de secretariat, este condus de un Director general, iar in ultimii ani a dobandit un puternic rol de lider in coordonarea anumitor activitati precum: aplicarea tehnologiei postale prin intermediul Centrului Tehnologiei Postale, dezvoltarea pietelor postale prin cresterea potentialului ariilor si monitorizarea la scara globala a serviciilor postale.[i] https://www.upu.org

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 659
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site