Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


VOTAREA PROIECTELOR SAU PROPUNERILOR LEGISLATIVE

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
VOTAREA PROIECTELOR SAU PROPUNERILOR LEGISLATIVE

Votarea reprezinta adoptarea legii sau respingerea ei de catre Camera Parlamentara . In acest scop, fiecare parlamentar isi exprima votul sau.
Votul parlamentarului este personal.

Procedura de vot presupune fie votul deschis, fie votul secret.

Votul deschis poate avea loc prin : ridicarea mainii, ridicarea in picioare, apel nominal sau prin mijloace electronice.

Votul secret se poate exprima prin: buletine de vot, bile sau prin mijloace electronice. Camera hotaraste la propunerea presedintelui sau a unui grup parlamentar,ce modalitate de vot va folosi, in afara de cazul in care prin regulament se stabileste o anumita procedura de vot.

Votul prin apel nominal se desfasoara astfel : presedintele explica obiectul votarii si sensul cuvintelor:”pentru”si „contra”; unul dintre secretari da citire numelui si prenumelui deputatilor; fiecare deputat raspunde :”pentru” sau „contra”. Dupa terminarea apelului se repeta numele si prenumele deputatilor care nu au raspuns.

Votul prin mijloace electronice se realizeaza prin conectarea unuia din contactele care reprezinta „vot pentru” si „vot impotriva”sau „abtinere”.

Rezultatul votului electronic se afiseaza prin dispozitia presedintelui Camerei. In cazul in care presedintele Camerei, asistat de cei doi secretari,constata existenta unor defectiuni in conectarea circuitelor, el poate cere repetarea votului electronic sau inlocuirea acestuia cu alta procedura de vot. Dispozitivul care permite deputatului accesul la mijloacele electronice de vot este personal.

Votul cu buletine de vot se foloseste in general pentru aprobarea unor numiri in functii publice.

Inainte de votare presedintele poate cere verificarea cvorumului prin apel nominal sau prin numarare de catre secretari.

Deputatii si senatorii care nu-si exercita dreptul de vot,dar care au fost prezenti in sala de sedinte,intra in numarul regulamentar de stabilire a cvorumului. Daca in

sala de sedinte nu se afla majoritatea deputatilor, presedintele amana votarea pana la intrunirea cvorumului legal.
In cursul votarii nu se poate acorda deputatilor dreptul de a lua cuvantul.

Proiectele de legi si propunerile legislative respinse de Camera nu pot fi readuse in discutia acesteia in cursul aceleasi sesiuni.

Prima Camera sesizata se pronunta in termen de 45 de zile.

Pentru coduri si alte legi,de complexitate deosebita, termenul este de 60 de zile.

In cazul depasirii acestor termene, se considera ca proiectul de lege sau propunerea legislativa a fost adoptata.

Dupa adoptare sau respingere de catre prima Camera sesizata,proiectul sau propunerea legislativa se trimite celeilalte Camere care va decide definitiv.

In cazul in care prima camera sesizata adopta o prevedere care intra in competenta sa decizionala,prevederea este definitiv adoptata daca si cea de-a doua Camera este de acord.

In caz contrar,numai pentru prevederea respectiva, legea se intoarce la prima Camera sesizata care va decide definitiv in procedura de urgenta.

Dispozitiile anterioare referitoare la intoarcerea legii se aplica in mod corespunzator si in cazul in care Camera decizionala adopta o prevedere pentru care competenta decizionala apartine primei Camere.

Revizuirea Constitutiei in ce priveste procedura legislativa a urmarit cresterea eficientei Parlamentului si renuntarea la procedura medierii intre Camere cand se adoptau texte diferite.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 356
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site