Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AdministratieDrept

Faptul juridic licit

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CODUL DE PROCEDURA DISCIPLINARA
LEGISLATIA MEDIULUI - Legislatia protectiei mediului
Drepturile si indatoririle parintesti
Norma generala de Protectia Muncii Publicat in Brosura din 1 ianuarie 1996
Conditia
Identificarea persoanei juridice
Contractul
Despre prescriptia extinctiva, decaderea si calculul termenelor
Nulitatea casatoriei
LEGE nr. 130 din 20 iulie 1999 (*actualizata*) privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca

Faptul juridic licit
Sectiunea 1

Gestiunea de afaceri

Conditii

Art.1343 (1) Exista gestiune de afaceri atunci cand, fara sa fie obligata, o persoana, numita gerant gestioneaza in mod voluntar si oportun afacerile altei persoane, numita gerat, care nu cunoaste existenta gestiunii sau, cunoscand gestiunea, nu este in masura sa desemneze un mandatar ori sa se ingrijeasca in alt fel de afacerile sale.

(2) Cel care, fara sa stie, lucreaza in interesul altuia nu este tinut de obligatiile ce revin, potrivit legii, gerantului. El este indreptatit la restituire potrivit regulilor aplicabile imbogatirii fara justa cauza.

(3) Nu exista gestiune de afaceri atunci cand cel care administreaza afacerile unei alte persoane actioneaza cu intentia de a o gratifica.

Obligatia de instiintare

Art.1344 Gerantul trebuie sa-l instiinteze pe gerat despre gestiunea inceputa de indata ce acest lucru este posibil.

Continuarea gestiunii

Art.1345 Gestiunea de afaceri obliga pe gerant sa continue gestiunea inceputa pana cand o poate abandona fara riscul vreunei pierderi sau pana cand geratul, personal sau prin reprezentant, ori, dupa caz, mostenitorii acestuia sunt in masura sa o preia.

Continuarea gestiunii de catre mostenitorii gerantului

Art.1346 Mostenitorii gerantului care cunosc gestiunea sunt tinuti sa continue afacerile incepute de acesta din urma, in aceleasi conditii ca si gerantul.

Diligenta datorata de gerant

Art.1347 (1) Gerantul este dator sa se ingrijeasca de interesele geratului cu diligenta pe care un bun proprietar o depune in administrarea bunurilor sale.

(2) Cand gestiunea a urmarit sa-l apere pe gerat de o paguba iminenta, gerantul nu raspunde decat pentru prejudiciile cauzate geratului cu intentie sau din culpa grava.

Obligatiile gerantului

Art.1348 La incetarea gestiunii, gerantul trebuie sa dea socoteala geratului si sa-i remita acestuia toate bunurile obtinute cu ocazia gestiunii.

Actele incheiate de gerant

Art.1349 (1) Gerantul care actioneaza in nume propriu este tinut fata de tertii cu care a contractat, fara a limita dreptul oricaruia dintre acestia de a se regresa impotriva geratului.

(2) Atunci cand actioneaza in numele geratului, gerantul nu este tinut fata de tertii cu care a contractat decat daca geratul nu este obligat fata de acestia.

Obligatiile geratului

Art.1350 (1) Atunci cand conditiile gestiunii de afaceri sunt intrunite, chiar daca rezultatul nu a fost atins, geratul trebuie sa ramburseze gerantului cheltuielile necesare, precum si, in limita sporului de valoare, cheltuielile utile facute de gerant, impreuna cu dobanzile din ziua in care au fost efectuate si sa-l despagubeasca pentru prejudiciul pe care, fara culpa sa, gerantul l-a suferit din cauza gestiunii.

(2) Geratul trebuie sa execute si obligatiile nascute din actele necesare si utile care, in numele ori in beneficiul sau, au fost incheiate de gerant.

(3) Caracterul necesar sau util al actelor si cheltuielilor se apreciaza la momentul la care gerantul le-a facut.

(4) In vederea garantarii cheltuielilor necesare, gerantul are dreptul de a cere, in urma unei expertize dispuse pe cale de ordonanta presedintiala, inscrierea in cartea funciara a unei ipoteci legale, in conditiile legii.

Impotrivirea beneficiarului gestiunii

Art.1351 (1) Cel care incepe sau continua o gestiune, cunoscand sau trebuind sa cunoasca impotrivirea titularului afacerii, poate cere numai restituirea cheltuielilor necesare. In acest caz, instanta, la cererea titularului afacerii, poate acorda un termen pentru executarea obligatiei de restituire.

(2) De asemenea, cel care ignora impotrivirea titularului este raspunzator pentru prejudiciile cauzate si prin cea mai usoara culpa.

Gestiunea inoportuna

Art.1352 Actele si cheltuielile care, fara a fi necesare sau utile, au fost efectuate pe perioada gestiunii il obliga pe gerat la restituire numai in masura in care i-au procurat vreun avantaj.
Ratificarea gestiunii

Art.1353 In privinta actelor juridice, gestiunea ratificata produce, de la data cand a fost inceputa, efectele unui mandat.

Sectiunea a 2-a

Plata nedatorata

Notiune

Art.1354 (1) Cel care plateste fara a datora are dreptul la restituire.

(2) Nu este supus restituirii ceea ce s-a platit cu titlu de liberalitate sau gestiune de afaceri. Se prezuma pana la proba contrara ca plata s-a facut cu intentia de a stinge o datorie proprie.

Plata primita cu buna-credinta de creditor

Art.1355 (1) Restituirea nu poate fi dispusa atunci cand, in urma platii, cel care a primit-o cu buna-credinta a lasat sa se implineasca termenul de prescriptie si s-a lipsit, in orice mod, de titlul sau de creanta ori a renuntat la garantiile creantei.

(2) In acest caz, cel care a platit are drept de regres impotriva adevaratului debitor in temeiul subrogatiei legale in drepturile creditorului platit.

Restituirea platii facute de debitor

Art.1356 Ceea ce debitorul a platit inainte de implinirea termenului suspensiv nu se poate restitui decat atunci cand plata s-a facut prin dol sau violenta. De asemenea, este supusa restituirii si plata facuta inainte de indeplinirea conditiei suspensive.

Reguli aplicabile restituirii

Art.1357 Restituirea platii nedatorate se face urmand regulile prevazute in art.1646-1659.

Sectiunea a 3-a

Imbogatirea fara justa cauza

Conditii

Art.1358 Cel care s-a imbogatit fara justa cauza in detrimentul altuia este obligat la restituire, in masura propriei sale imbogatiri si in limita pierderii patrimoniale suferite de cealalta persoana.

Imbogatirea justificata

Art.1359 Imbogatirea este justificata atunci cand rezulta:

a) din executarea unei obligatii valabile;

b) din neexercitarea de catre cel pagubit a unui drept contra celui imbogatit;

c) dintr-un act indeplinit de cel pagubit in interesul sau personal si exclusiv, pe riscul sau ori, dupa caz, cu intentia de a gratifica.

Conditiile restituirii

Art.1360 (1) Restituirea nu este datorata decat daca imbogatirea subzista la data sesizarii instantei.

(2) In raport cu aceeasi data, se apreciaza existenta si intinderea atat a imbogatirii, cat si a pierderii patrimoniale.

(3) Cu toate acestea, cel care s-a imbogatit cu rea-credinta este obligat la restituire in raport cu data imbogatirii.

Caracterul subsidiar

Art.1361 Cererea de restituire nu poate fi admisa, daca cel prejudiciat are dreptul la o alta actiune pentru a obtine ceea ce ii este datorat.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 734
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site