Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AdministratieDrept

Drepturile si indatoririle parintesti

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Drepturile si indatoririle parintesti
Continutul autoritatii parintesti

Art. Parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri si insusirilor copilului; ei sunt datori sa dea copilului orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor pe care legea le recunoaste acestuia.

Indatoriri specifice

Art. 505 (1) Parintii au indatorirea de a creste copilul in conditii care sa asigure dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala in mod armonios.

(2) In acest scop, parintii sunt obligati:

a) sa coopereze cu copilul si sa ii respecte viata intima, privata si demnitatea;

b) sa informeze copilul despre toate actele si faptele care l-ar putea afecta si sa ia in considerare opinia acestuia;

c) sa ia toate masurile necesare pentru protejarea si realizarea drepturilor copilului;

d) sa coopereze cu persoanele fizice si persoanele juridice cu atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a copilului.

Masuri disciplinare

Art.506 Masurile disciplinare nu pot fi luate de parinti decat cu respectarea demnitatii copilului. Sunt interzise pedepsele fizice, precum si orice alte masuri care pot afecta dezvoltarea fizica, psihica sau starea emotionala a copilului.

Drepturile parintelui minor

Art. (1) Parintele minor care a implinit varsta de 14 ani are numai drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana copilului.

(2) Drepturile si indatoririle cu privire la bunurile copilului revin tutorelui sau, dupa caz, altei persoane, in conditiile legii.

Religia copilului

Art. (1) Parintii hotarasc credinta religioasa a copilului.

(2) Credinta religioasa a copilului care a implinit 14 ani nu poate fi schimbata fara consimtamantul acestuia.

(3) Copilul care a implinit varsta de 16 ani are dreptul sa-si aleaga singur credinta religioasa.

Numele copilului

Art.509 - Parintii aleg prenumele si, cand e cazul, numele de familie al copilului, in conditiile legii.

Supravegherea copilului

Art. Parintii au dreptul si indatorirea de supraveghere a copilului minor.

Relatiile sociale ale copilului

Art.511 Parintii nu pot, in afara unor motive temeinice, sa impiedice corespondenta si legaturile personale ale copilului cu bunicii sai ori cu fratii si surorile sale sau cu orice alte persoane, chiar daca nu sunt rude cu el. Orice neintelegeri se solutioneaza de catre instanta tutelara, cu ascultarea copilului, dispozitiile art. fiind aplicabile.

Inapoierea copilului de la alte persoane

Art - (1) Parintii pot cere oricand instantei tutelare inapoierea copilului de la orice persoana care il tine fara drept.(2) Instanta tutelara poate respinge cererea numai daca inapoierea este vadit contrara interesului copilului.

(3) Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. fiind aplicabile.

Locuinta copilului

Art.513 (1) Copilul minor locuieste la parintii sai.

(2) Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor stabili, de comun acord, locuinta copilului.

(3) In caz de neintelegere intre parinti, instanta tutelara hotaraste, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti si pe copil, daca a implinit 10 ani. Dispozitiile art. raman aplicabile.

(4) Copilul minor nu poate parasi locuinta stabilita potrivit acestui articol, fara acordul parintilor, decat in cazurile prevazute expres de lege.

Schimbarea locuintei copilului

Art.514 (1) Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.

(2) In caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta tutelara potrivit interesului superior al copilului, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. fiind aplicabile.

Schimbarea felului invataturii ori al pregatirii profesionale

Art.515 (1) Copilul care a implinit varsta de 14 ani poate cere parintilor sa isi schimbe felul invataturii sau al pregatirii profesionale ori locuinta necesara desavarsirii invataturii ori pregatirii sale profesionale.

(2) Daca parintii se opun, copilul poate sesiza instanta tutelara, iar aceasta hotaraste pe baza raportului de ancheta psihosociala. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. fiind aplicabile.

Obligatia de intretinere

Art.516 - (1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.

(2) Daca minorul are un venit propriu care nu este indestulator, parintii au obligatia de a-i asigura conditiile necesare pentru cresterea, educarea si pregatirea sa profesionala.

(3) Parintii sunt obligati sa-l intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.

(4) In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta tutelara pe baza raportului de ancheta psihosociala.

Independenta patrimoniala

Art.517 Parintele nu are nici un drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor parintelui, in afara de dreptul la mostenire si la intretinere.

Administrarea bunurilor copilului

Art.518 1) Parintii au dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului lor minor, precum si de a-l reprezenta in actele juridice civile ori de a-i incuviinta aceste acte, dupa caz.

(2) Dupa implinirea varstei de 14 ani minorul isi exercita drepturile si isi executa obligatiile singur, in conditiile legii, insa numai cu incuviintarea parintilor si, dupa caz, a instantei tutelare.

Alte dispozitii aplicabile

Art. (1) Drepturile si indatoririle parintilor cu privire la bunurile copilului, sunt aceleasi cu cele ale tutorelui, dispozitiile care reglementeaza tutela fiind aplicabile in mod corespunzator.

(2) Cu toate acestea, nu se intocmeste inventarul prevazut de art.149, in cazul in care copilul nu are alte bunuri decat cele de uz personal.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1097
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site