Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept

Incetarea persoanei juridice

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micIncetarea persoanei juridiceSectiunea 1

Dispozitii generale

Modurile de incetare

Art.254 Persoana juridica inceteaza, dupa caz, prin constatarea ori declararea nulitatii, prin fuziune, divizare totala, transformare, dizolvare sau desfiintare, ori printr-un alt mod prevazut de lege.

Sectiunea a 2-a

Dizolvarea persoanei juridice

Cazuri de dizolvare

Art.255 Persoanele juridice de drept privat se dizolva:

a) daca termenul pentru care au fost constituite s-a implinit;

b) daca scopul a fost realizat ori nu mai poate fi indeplinit;

c) daca scopul pe care il urmaresc sau mijloacele intrebuintate pentru realizarea acestuia au devenit contrare legii sau ordinii publice, ori urmaresc un alt scop decat cel declarat;

d) prin hotararea organelor competente ale acestora;

e) prin orice alt mod prevazut de lege, actul de constituire sau statut.

Dizolvarea persoanelor juridice de drept public

Art.256 Persoanele juridice de drept public se dizolva numai in cazurile si conditiile anume prevazute de lege.

Opozitii

Art.257 In cazul in care persoana juridica se dizolva prin hotararea organului competent, creditorii sau orice alte persoane interesate pot face opozitie, dispozitiile art.253 aplicandu-se in mod corespunzator.

Lichidarea

Art.258 (1) Prin efectul dizolvarii persoana juridica intra in lichidare in vederea valorificarii activului si a platii pasivului.

(2) Persoana juridica isi pastreaza capacitatea civila pentru operatiunile necesare lichidarii pana la finalizarea acesteia.

(3) Daca incetarea persoanei juridice are loc prin fuziune, transformare sau prin divizare totala nu se declanseaza procedura lichidarii.Destinatia bunurilor ramase dupa lichidare

Art.259 (1) Oricare ar fi cauzele dizolvarii, bunurile persoanei juridice ramase dupa lichidare vor primi destinatia indicata prin actul de constituire sau statut, ori destinatia indicata de hotararea organului competent luata inainte de dizolvare.

(2) In lipsa unei asemenea prevederi in actul de constituire sau statut ori in lipsa unei hotarari luate in conditiile alin.(1), precum si in cazul in care prevederea sau hotararea este contrara legii sau ordinii publice, la propunerea lichidatorului bunurile ramase dupa lichidare se atribuie de instanta competenta, prin hotarare supusa numai apelului, de instanta competenta unei persoane juridice cu scop identic sau asemanator, daca prin lege nu se prevede altfel. Atunci cand exista mai multe astfel de persoane juridice, lichidatorul propune cel putin trei persoane juridice, caz in care bunurile se atribuie prin tragere la sorti.

(3) In cazul in care persoana juridica a fost dizolvata pentru motivele prevazute de art.255 lit.d), precum si in cazul in care nicio persoana juridica nu este de acord cu preluarea bunurilor ramase dupa lichidare in conditiile alin. (2), acestea sunt preluate de comuna, orasul sau municipiul in a carui raza teritoriala se afla bunurile.

(4) In toate cazurile, transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa lichidare are loc la data preluarii lor de catre beneficiari, daca prin lege nu se prevede altfel. Procesul-verbal de predare-primire si hotararea judecatoreasca ramasa definitiva, in cazurile prevazute de alin.(2) ori (3), constituie titlu de proprietate sau, dupa caz, poate servi drept temei juridic pentru intabularea in cartea funciara.

Sectiunea a 3-a

Dispozitii speciale

Desfiintarea unor persoane juridice

Art.260 (1) Persoanele juridice infiintate de catre autoritatile publice centrale sau locale, nesupuse dizolvarii, pot fi desfiintate prin hotararea organului care le-a infiintat.

(2) In acest caz, daca organul competent nu a dispus altfel, drepturile si obligatiile persoanei juridice desfiintate trec asupra persoanei juridice dobanditoare, proportional cu valoarea bunurilor transmise acesteia, tinandu-se insa seama si de natura obligatiilor respective.

Data incetarii personalitatii juridice

Art.261 (1) Persoanele juridice supuse inregistrarii inceteaza la data radierii din registrele in care au fost inscrise.

(2) Celelalte persoane juridice inceteaza de la data actului prin care s-a dispus incetarea sau, dupa caz, de la data indeplinirii oricarei alte cerinte prevazute de lege.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1483
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site