Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept

Incheierea casatoriei

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micIncheierea casatoriei
Sectiunea 1

Conditiile de fond pentru incheierea casatoriei

Consimtamantul la casatorie

Art.288 Casatoria se incheie intre barbat si femeie prin consimtamantul personal si liber al acestora.

Varsta matrimoniala

Art.289 (1) Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani.

(2) Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai, sau, dupa caz, a tutorelui, si cu autorizarea institutiei publice specializate pentru protectia copilului in a carei raza teritoriala minorul isi are domiciliul.

(3) Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitatea de a-si manifesta vointa ori refuza sa incuviinteze casatoria, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta.

(4) De asemenea, in conditiile art.413, este suficienta incuviintarea parintelui care exercita autoritatea parinteasca.

(5) Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti.

Bigamia

Art.290 - Este interzisa incheierea unei noi casatorii de catre persoana care este casatorita.

Interzicerea casatoriei intre rude

Art.291 - (1) Este interzisa incheierea casatoriei intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv.

(2) Pentru motive temeinice, casatoria intre rudele in linie colaterala de gradul al patrulea poate fi autorizata de presedintele consiliului judetean sau, dupa caz, de primarul general al municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul cel care cere incuviintarea.

(3) Dispozitiile alin.(1) si (2) sunt aplicabile si in cazul rudeniei din adoptie.

Interzicerea casatoriei intre tutore si persoana minora

Art.292 In timpul tutelei, casatoria este oprita intre tutore si persoana minora care se afla sub tutela sa.

Alienatia si debilitatea mintala

Art.293 Este interzis sa se casatoreasca alienatul mintal si debilul mintal.

Sectiunea a 2-a

Formalitatile pentru incheierea casatoriei

Comunicarea starii de sanatate

Art.294 Casatoria nu se incheie daca viitorii soti nu declara ca si-au comunicat reciproc starea sanatatii lor. Dispozitiile legale prin care este oprita casatoria celor sufera de anumite boli raman aplicabile.

Locul incheierii casatoriei

Art.295 Casatoria se celebreaza de catre ofiterul de stare civila, la sediul primariei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta oricare dintre viitorii soti.

Declaratia de casatorie

Art.296 (1) Cei care vor sa se casatoreasca vor face personal declaratia de casatorie, potrivit legii, la primaria unde urmeaza a se incheia casatoria.

(2) In cazurile prevazute de lege, declaratia de casatorie se poate face si in afara sediului primariei.

(3) Atunci cand viitorul sot este minor, parintii sau, dupa caz, tutorele vor face personal o declaratie prin care incuviinteaza incheierea casatoriei. Dispozitiile art.289 alin. (5) raman aplicabile.

(4) Daca unul dintre viitorii soti, parintii sau tutorele nu se afla in localitatea unde urmeaza a se incheia casatoria, ei pot face declaratia la primaria in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, care o transmite, in termen de 48 de ore, la primaria unde urmeaza a se incheia casatoria.Continutul declaratiei de casatorie

Art.297 (1) In declaratia de casatorie, viitorii soti vor arata ca nu exista niciun impediment legal la casatorie si vor mentiona numele de familie pe care il vor purta in timpul casatoriei, precum si regimul matrimonial ales.

(2) Odata cu declaratia de casatorie, ei vor prezenta dovezile cerute de lege pentru incheierea casatoriei, precum si, dupa caz, un exemplar original al conventiei matrimoniale, care se pastreaza intr-un registru special, constituit potrivit legii.

Alegerea numelui de familie

Art. 298 Viitorii soti pot conveni sa-si pastreze numele dinaintea casatoriei, sa ia numele oricaruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un sot poate sa-si pastreze numele de dinaintea casatoriei, iar celalalt sa poarte numele lor reunite.

Publicitatea declaratiei de casatorie

Art.299 (1) In aceeasi zi cu primirea declaratiei de casatorie, ofiterul de stare civila dispune publicarea acesteia, prin afisarea in extras, intr-un loc special amenajat, la sediul primariei unde urmeaza sa se incheie casatoria si, dupa caz, la sediul primariei unde celalalt sot isi are domiciliul sau resedinta.

(2) Extrasul din declaratia de casatorie cuprinde, in mod obligatoriu: data afisarii, datele de stare civila ale viitorilor soti si, dupa caz, incuviintarea parintilor sau a tutorelui, precum si instiintarea ca orice persoana poate face opozitie la casatorie, in termen de 10 zile de la data afisarii.

(3) Casatoria se incheie dupa 10 zile de la afisarea declaratiei de casatorie, termen in care se cuprind atat data afisarii, cat si data incheierii casatoriei.

(4) Primarul municipiului, al sectorului municipiului Bucuresti, al orasului sau al comunei unde urmeaza a se incheia casatoria poate sa incuviinteze, pentru motive temeinice, incheierea casatoriei inainte de implinirea termenului prevazut la alin.(3).

Reinnoirea declaratiei de casatorie

Art.300 In cazul in care casatoria nu s-a incheiat in termen de 30 de zile de la data afisarii declaratiei de casatorie sau daca viitorii soti doresc sa modifice declaratia initiala, trebuie sa se faca o noua declaratie de casatorie si sa se dispuna publicarea acesteia.

Opozitia la casatorie

Art.301 (1) Orice persoana poate face opozitie la casatorie, daca exista un impediment legal sau daca alte cerinte ale legii nu sunt indeplinite.

(2) Opozitia la casatorie se face numai in scris, cu aratarea dovezilor pe care se intemeiaza.

Refuzul celebrarii casatoriei

Art.302 Ofiterul de stare civila refuza sa celebreze casatoria daca, pe baza verificarilor pe care este obligat sa le efectueze, a opozitiilor primite sau a informatiilor pe care le detine, in masura in care acestea din urma sunt notorii, constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.

Celebrarea casatoriei

Art.303 (1) Viitorii soti sunt obligati sa se prezinte impreuna, la sediul primariei, pentru a-si da consimtamantul la casatorie in mod public, in prezenta a doi martori, in fata ofiterului de stare civila.

(2) Cu toate acestea, in cazurile prevazute de lege, ofiterul de stare civila poate celebra casatoria si in afara sediului serviciului de stare civila, cu respectarea celorlalte conditii mentionate la alin.(1).

Martorii la casatorie

Art.304 (1) Martorii atesta faptul ca sotii si-au exprimat consimtamantul potrivit art.303 .

(2) Nu pot fi martori la incheierea casatoriei incapabilii, precum si cei care din cauza unei deficiente psihice sau fizice nu sunt apti sa ateste faptele prevazute la alin.(1).

(3) Martorii pot fi rude sau afini, indiferent de grad, cu oricare dintre viitorii soti.

Momentul incheierii casatoriei

Art.305 Casatoria este incheiata in momentul in care, dupa ce ia consimtamantul fiecaruia dintre viitorii soti, ofiterul de stare civila ii declara casatoriti.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1054
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site