Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AdministratieDrept

Obligatiile

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Obligatiile
Legea aplicabila obligatiilor contractuale

Art.2648 - (1) Legea aplicabila obligatiilor contractuale se determina potrivit reglementarilor dreptului comunitar.

(2) In materiile care nu intra sub incidenta reglementarilor comunitare sunt aplicabile dispozitiile prezentului Cod privind legea aplicabila actului juridic, daca nu se prevede altfel prin conventii internationale sau prin dispozitii speciale.

Legea aplicabila obligatiilor extracontractuale

Art.2649 - (1) Legea aplicabila obligatiilor extracontractuale se determina potrivit reglementarilor dreptului comunitar.

(2) In materiile care nu intra sub incidenta reglementarilor comunitare, se aplica legea care carmuieste fondul raportului juridic preexistent intre parti, daca nu se prevede altfel prin conventii internationale sau prin dispozitii speciale.

Raspunderea pentru atingeri aduse personalitatii

Art.2650 - (1)Pretentiile de reparatii intemeiate pe o atingere adusa vietii private sau personalitatii, inclusiv prin mass-media, sau orice alt mijloc public de informare sunt carmuite, la alegerea persoanei lezate, de:

a) legea statului resedintei sale obisnuite;

   b) legea statului in care s-a produs rezultatul pagubitor;

   c) legea statului in care autorul daunei isi are resedinta obisnuita ori sediul social.

(2) In cazurile prevazute la alin.(1) lit. a) si b) se cere si conditia ca autorul daunei sa fi trebuit in mod rezonabil sa se astepte ca efectele atingerii aduse personalitatii sa se produca in unul din acele doua state.

(3) Dreptul de replica impotriva daunelor aduse personalitatii este supus legii statului in care a aparut publicatia sau de unde s-a difuzat emisiunea.

Stingerea obligatiilorArt.2651 - (1) Delegatia si novatia sunt supuse legii aplicabile obligatiei care le formeaza obiectul.

(2) Compensatia este supusa legii aplicabile creantei careia i se opune stingerea, partiala sau totala, prin compensatie.

Pluralitatea de debitori

Art.2652 - Creditorul care isi valorifica drepturile impotriva mai multor debitori trebuie sa se conformeze legii aplicabile in raporturile sale cu fiecare dintre ei.

Dreptul de regres

Art.2653 - (1)Dreptul unui debitor de a exercita regresul impotriva unui codebitor exista numai daca legile aplicabile ambelor datorii il admit.

(2) Conditiile de exercitare a regresului sunt determinate de legea aplicabila datoriei pe care codebitorul o are fata de creditorul urmaritor.

(3) Raporturile dintre creditorul care a fost dezinteresat si debitorul platitor sunt supuse legii aplicabile datoriei acestuia din urma.

(4) Dreptul unei institutii publice de a exercita regresul este stabilit de legea sa organica. Admisibilitatea si exercitiul regresului sunt carmuite de dispozitiile alin.(2) si (3).

Moneda de plata

Art.2654 - (1) Moneda de plata este definita de legea statului care a  emis-o.

(2) Efectele pe care moneda le exercita asupra intinderii unei datorii sunt determinate de legea aplicabila datoriei.

(3) Legea statului in care trebuie efectuata plata determina in ce anume moneda urmeaza ca ea sa fie facuta, afara numai daca, in raporturile de drept international privat nascute din contract, partile au convenit o alta moneda de plata.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 758
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site