Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


Analiza si rezultatele procesului de raportare

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Analiza si rezultatele procesului de raportare

1. Relevanta raportarii

Relevanta raportarii a fost masurata de Agentie utilizand patru indicatori:

a. Gradul de respondenta calculat ca numar de autoritati si institutii publice care au transmis rapoarte validate / numarul total de autoritati si institutii publice;

b. Gradul de acceptare a comunicarii electronice numar de rapoarte primite in varianta electronica / numar total de rapoarte primite (electronic + hartie);

c. Gradul de relevanta a raportarii calculat ca numar de functionari publici incadrati in autoritatile si institutiile publice care au transmis rapoarte valide / numar total de functionari publici (estimat la nivelul ANFP);

d. Conformarea autoritatilor si institutiilor publice la prevederile legale a care au transmis rapoarte in varianta electronica calculat ca numarul de rapoarte validate / numar total de rapoarte primite in varianta electronica.

2. Gradul de respondenta

Referitor la raportarea aferenta trimestrului I al anului 2008, 838 de autoritati si institutii publice au transmis rapoarte (din totalul estimat la nivelul Agentiei ca fiind de 4619), dintre care 722 validate.

Astfel, 18% dintre autoritati si institutii publice au raspuns, gradul de respondenta fiind bun, conform previziunilor ANFP. Calculand defalcat, rezulta ca au transmis rapoarte:

- 33% dintre autoritatile si institutiile publice din administratia publica centrala si serviciile publice deconcentrate;

- 13% dintre autoritatile si institutiile publice din administratia publica locala.

Tendinta indica o evolutie pozitiva, in sensul cresterii gradului de respondenta de la primul la al II-lea trimestru.

Desi nu a fost stabilit un indicator specific, pe baza evaluarii generale asupra rezultatelor procesului de raportare corespunzator ambelor trimestre este indicat faptul ca, sub aspectul gradului de participare la procesul de raportare a autoritatilor si institutiilor publice in functie de categoria din care fac parte, se remarca urmatoarea tendinta:

- se inregistreaza un grad mai ridicat de participare a serviciilor publice deconcentrate;

- se constata mentinerea unui grad mediu de participare a autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala;

- in cazul autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica locala completarea si comunicarea electronica a formatelor de raportare se realizeaza in mod semnificativ de catre consiliile judetene si primariile de municipii si orase. Se constata mentinerea unui grad scazut de participare a primariilor de comune la procesul de raportare. Totodata, in cazul primariilor de comune se constata ca unele formate de raportare sunt transmise de pe adrese private de e-mail, fapt explicat in principal prin posibilitatea limitata de acces la tehnologii informatice.

In general, Agentia considera necesara cresterea gradului de respondenta, pe de o parte pentru a spori relevanta raportarii dar, mai ales pentru a creste gradul de constientizare al functionarilor publici privind importanta respectarii normelor de conduita si a principiilor etice in administratie.

3. Numarul de apeluri telefonice referitoare la procesul de raportare gestionate de ANFP in perioadele de primire a formatelor standard de raportareServiciul Monitorizare, Evaluare, Implementare a gestionat un numar de 428 de apeluri telefonice in perioada de transmitere catre ANFP a formatelor standard de raportare corespunzatoare trimestrului I al anului 2008 si 336 de apeluri telefonice in perioada de transmitere catre ANFP a formatelor standard de raportare corespunzatoare trimestrului al II-lea. Peste 96% dintre apelanti au solicitat transferarea catre persoana de contact ale carei date erau postate pe portal. Marea majoritate a apelurilor clarificau aspecte tehnice privind raportarea, unele dintre acestea necesitand interventia Agentiei de exemplu, anumite campuri ale formatelor de raportare au trebuit redimensionate, lungimea maxima setata initial a campului de caractere fiind insuficienta; tot cu titlu de exemplu, avand in vedere faptul ca multe apeluri telefonice din primul trimestru semnalau dificultati de imprimare , Agentia a publicat pe portal instructiuni de tiparire in Excel, eliminand aceasta problema.

Hotararea Guvernului nr. 1 publicata in Monitorul Oficial nr. 5 din 6 noiembrie

Hotararea Guvernului nr. 1006/2001 publicata in Monitorul Oficial nr. 660 din 19 octombrie 2001

4. Numarul de adrese scrise referitoare la raportare primite de ANFP in primul semestru al anului 2008

In primul semestru al anului 2008 Agentia a primit 69 de adrese referitoare la monitorizarea normelor de conduita, standardele etice si implementarea procedurilor disciplinare. Majoritatea acestor comunicari scrise anuntau numirea functionarilor publici desemnati pentru consiliere etica si monitorizarea respectarii normelor de conduita. O parte importanta a adreselor transmiteau formatele standard de raportare in format de hartie catre Agentie si numai cateva semnalau probleme tehnice de comunicare de genul imposibilitatii de transmitere a Formatului de raportare privind respectarea normelor de conduita deoarece in institutia respectiva nu s-a constituit comisia de disciplina sau imposibilitatea de a transmite rapoartele deoarece in cadrul respectivei institutii nu exista desemnat un functionar public cu atributii de consiliere etica.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 594
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site