Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


PROTECTIA SALARIATILOR SI A BUNURILOR MATERIALE PRIN EVACUARE

Administratie+ Font mai mare | - Font mai micPROTECTIA SALARIATILOR SI A BUNURILOR MATERIALE

PRIN EVACUAREPrincipii generale

Evacuarea, ca masura de protejare a vietii si bunurilor materiale a fost folosita, sub diferite forme, de la inceputurile societatii umane. Istoria a consemnat numeroase astfel de cazuri dintre care amintim doar cateva:

plecarea evreilor din Egiptul Antic catre Tara Sfanta (consemnata de Biblie ca "Exodul");

retragerea la sud de Dunare a administratiei si armatei romane din Dacia, pe timpul imparatului Aurelian;

evacuarea preventiva a unor zone din teritoriul national in pericol de a fi ocupate de diversi invadatori (turci, tatari, polonezi, rusi etc.) de-a lungul istoriei noastre;

trimiterea tezaurului national si a bunurilor casei regale la Moscova in timpul primului razboi mondial;

retragerea populatiei si a bunurilor sale materiale din zona Cadrilaterului in Dobrogea, inainte de declansarea celui de-al doilea razboi mondial

Prima marturie scrisa romaneasca, care atesta preocuparea pentru necesitatea realizarii evacuarii o intalnim in Invataturile lui Neagoe Basarab-domn al Tarii Romanesti (1512-1521) catre fiul sau Theodosie: "Pentru aceea te invat fatul meu: feciorii si fetele si femeile boiarilor si slugile tale sa fie mai indarat, iar razboiul sa-l faci sa fie in fata".

O data cu aparitia societatii industrializate, in scopul asigurarii protectiei populatie, a bunuilor materiale si a valorilor culturale pe timp de razboi sau in alte situatii speciale activitatea de evacuare a capatat un caracter organizat, reprezentand una din sarcinile umanitare ale protectiei civile.

Principalele forme de realizare a evacuarii de protectie civila sunt:

refugierea (autoevacuarea populatiei din teritoriul ocupat/calamitat sau din zona in care este iminenta aparitia unor pericole grave. Actiunea este acceptata si sprijinita de stat, dar se realizeaza optional, in principal prin efortul persoanl al celor aflati in pericol);

transferul temporar, organizat de stat realizat de institutii abilitate, in scopul protectiei populatiei si bunurilor impotriva actiunilor distructive de amploare (de natura militara sau generate de dezatre).

In cele ce vor urma, referintele se vor face la a doua forma de realizare a evacuarii de protectie civila.

In acest sens se poate da urmatoarea definitie:

Prin evacuare, ca masura de protectie, se intelege scoaterea organizata din municipiile resedinta de judet, precum si din alte localitati, la nevoie, in timp de razboi sau in caz de dezastre, a unor institutii publice si agenti economici, categorii de populatie si bunuri materiale, in zone si localitati care asigura conditii de protectie a personalului, de functionare a institutiilor publice, a agentilor economici respectivi precum si pentru protejarea valorilor materiale si culturale.

Evacuarea, in caz de razboi, urmareste descongestionarea unor localitati prin scoaterea acelei parti din bunuri materiale care nu fac obiectul actiunilor de aparare si care prin pastrarea lor ar spori atat pierderile umane cat si distrugerile de bunuri materiale. In acest caz, evacuarea se face inainte de declansarea ostilitatilor (in 1939-1940, in Anglia, au fost evacuati copii din marile zone urbane in cele rurale), sau pe timpul desfasurarii acestora (evacuarea celei mai mari parti din populatia Prusiei Orientale, in 1944-1945, din fata trupelor sovietice ).

In mod asemanator, in functie de tipul de dezastru, evacuarea se poate face inainte de declansarea dezastrului (evacuarea populatiei dintr-o zona inundabila se face inainte de ajungerea undei de viitura in acel loc) sau dupa declansarea acestuia (evacuarea populatiei din satul Parcovaci, jud Iasi, in 1997 dupa declansarea alunecarilor de teren din zona).

Principalele caracteristici ale evacuarii sunt:

vizeaza numai deplasarea exclusiva a persoanelor neimplicate in ostilitati;

masurile de evacuare sunt organizate de structurile de stat;

evacuarea se planifica, organizeaza si executa numai pe baza estimarii riscurilor si analiza posibilitatilor de actiune;

evacuarea protejeaza cetateanul fara a face atingere drepturilor si libertatilor acestuia.

Conducerea evacuarii

In situatii de conflict armat, actiunea de evacuare se aproba de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (C.S.A.T.) , la propunerea ministrului apararii nationale.

Potrivit prevederilor legii protectiei civile (Legea Nr. 481/2004) evacuarea se executa, pe baza planurilor intocmite in acest scop, in caz de razboi sau de producere a dezastrelor. Planificarea tuturor actiunilor de evacuare (la razboi sau in caz de dezastre) se realizeaza de comitetele pentru situatii de urgenta si se avizeaza de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta. Aceste organisme conduc si actiunile de evacuare in caz de razboi.

Evacuarea in cazul produceri dezastrelor se executa in functie de tipul de dezastru, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Hotararea pentru executarea evacuarii este luata, in functie de situatia creata, de catre primar sau de prefect, dupa caz, la propunerea comitetului pentru situatii de urgenta competent.

Evacuarea se executa tinand seama de:

prevederile legale si masurile stabilite referitoare la pregatirea populatiei, a economiei si teritoriului pentru aparare;

particularitatile de relief, dispunerea geografica, importanta economico-sociala si militara a judetelor, localitatilor, institutiilor publice si agentilor economici;

asigurarea functionarii institutiilor publice si necesitatea continuarii productiei de aparare si a unor activitati economico-sociale pe timp de razboi sau in caz de dezastre;

posibilitatile de care dispun localitatile pentru a sigura protectia populatiei si a bunurilor materiale impotriva armelor NBC si conventionale;

amploarea distrugerilor produse de atacurile adversarului sau de dezastre;

evolutia actiunilor militare.

Organizarea, pregatirea si executarea evacuarii

Evacuarea se executa in localitati care pot sa asigure conditii de supravietuire a populatiei evacuate, precum si functionarea normala a agentilor economici, pe toata durata razboiului (respectiv a dezastrului).

De regula, evacuarea se executa din:

localitati urbane de mare importanta (municipiul Bucuresti si municipiile resedinta de judet);

localitati aflate in zonele de frontiera;

raioanele probabile de desfasurare a actiunilor de lupta;

localitatile dispuse in zonele de risc major (nuclear, chimic, aval de constructii hidrotehnice etc.).

In functie de situatiile create evacuarea se poate face:

simultan sau succesiv;

partial sau total;

din una sau mai multe localitati;

Institutiile publice, centrale si locale, precum si agentii economici se evacueaza pentru a asigura continuarea activitatilor specifice ale acestora in conditiile unui risc minim.

In general, la stabilirea populatiei care trebuie sa se evacueze, se au in vedere acele categorii care nu pot participa la actiuni de lupta si anume, copii, batrani si bolnavi.

Pentru a evita neajunsurile cu privire la transport, aprovizionare si cazare in caz de razboi, evacuarea se executa de regula, pe teritoriul judetului respectiv. Fac exceptie de la regula, capitala si localitatile aflate in zona de frontiera sau din zonele actiunilor de lupta, care se evacueaza in adancime pe teritoriul altor judete aflate in afara directiilor probabile de ofensiva ale agresorului.

Actiunile de evacuare trebuie sa se execute in mod organizat, evitandu-se pericolul de a fi tinta atacurilor aeriene sau terestre si in timp oportun.

Timpul maxim pentru executarea evacuarii este stabilit la:

3 zile, pentru autoritatile administratiei publice, centrale si locale;

6 zile, pentru institutiile publice, agenti economici si populatia din judete;

8 zile pentru institutiile publice, agenti economici si populatia din Bucuresti.

In caz de dezastre evacuarea se executa in afara zonei afectate, in localitati care ofera conditii de cazare si hranire pentru populatie si de depozitare pentru bunuri materiale importante.

Pentru a asigura coordonarea actiunilor de evacuare in mod unitar, inca din timp de pace toate localitaile care fac obiectul evacuarii trebuie sa fie avizate de catre Ministerul Apararii Nationale.

Evacuarea se organizeaza pe baza unui plan de evacuare, la intocmirea caruia participa inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta impreuna cu comitetele pentru situatii de urgenta.

Organizarea evacuarii se asigura de catre fiecare autoritate administrativa, institutie publica si agent economic cu sarcini in acest sens.

Pentru organizarea actiunilor de evacuare a salariatilor din institutii (agenti economici) si a populatiei se stabilesc din timp de pace, iar la ordin, se aduc in stare de functionare :

punctele de adunare a salariatilor si a populatiei evacuate;

punctele de imbarcare a salariatilor si populatiei care se transporta pentru evacuare pe calea ferata;

puncte de debarcare;

puncte de primire si repartitie a salariatilor si a populatiei evacuate

Punctul de adunare este locul in care se prezinta salariatii din institutii (agenti economici) cu membrii de familie, sau populatia din cartierele localitatii, pentru luarea in evidenta repartizarea si mijloacele de transport sau localitati, in vederea evacuarii, cand transportul populatiei se efectueaza cu mijloace auto, acestea se organizeaza si functioneaza ca punct de adunare si imbarcare.

In functie de categoriile de cetateni se organizeaza puncte de adunare la institutii (agenti economici) pentru salariatii si membrii de familie, care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa nu stanjeneasca procesul de productie;

sa fie situate pe directiile de evacuare in principiu catre punctele de imbarcare pe calea ferata, la distante corespunzatoare fata de obiectivele importante;

sa asigure conditii pentru stationarea temporara a personalului pe orice stare a vremii;

sa ofere posibilitati pentru protectia personalului in cazul atacului din aer si a contaminarii radioactive, chimice si biologice;

sa dispuna de legaturi si conditii corespunzatoare de lucru pentru personalul care incadreaza punctul respectiv.

Punctele de adunare pentru personalul institutiilor (agenti economici) se organizeaza la sediul acestora in cladiri sociale (cluburi, cantine), iar cele pentru populatia din cartierele localitatii in localuri publice (scoli, sali de cinema, hoteluri) care dispun de spatii pentru urmatoarele destinatii:

luarea in evidenta a populatiei; sali de asteptare; incapere pentru acordarea primului ajutor; incapere pentru persoanele cu copii mici; camera pentru seful punctului si ajutoarele acestuia; sali pentru distribuirea produselor de stricta necesitate;

sa asigure protectia antichimica si adapostirea.

Punctele de imbarcare se organizeaza in locurile unde se constituie garniturile de cale ferata si la care afluiesc pentru imbarcare salariatii din institutii (agenti economici) si populatia care se evacueaza.

Punctele de imbarcare se pot organiza in statii mici de cale ferata, halte, pe linii uzinale sau de garare, cu respectarea urmatoarelor conditii:

sa asigure imbarcarea in scurt timp a populatiei care se evacueaza si sa nu impiedice circulatia trenurilor;

sa nu fie situate in apropierea obiectivelor importante ce pot fi lovite din aer;

sa fie asigurata mascarea activitatii si protectia populatiei in cazul atacurilor din aer impotriva contaminarii radioactive, chimice si biologice.

La punctele de imbarcare se destina incaperi pentru acordarea primului ajutor si stationarea temporara a persoanelor cu copii mici.

Punctul de debarcare se constituie in statia (halta) in care se efectueaza debarcarea populatiei evacuate. Cand conditiile permit, debarcarea personalului se poate efectua pe linii de garare, in afara statiei de cale ferata.

Deplasarea evacuatilor din punctele de debarcare pana la punctele de primire-repartitie, se poate executa cu mijloace auto, hipo sau pe jos.

Populatia care se transporta pentru evacuare cu mijloace auto debarca in punctele de primire si repartitie.

Punctul de primire si repartitie se constituie in locul de afluire a salariatilor si a populatiei evacuate pentru luarea in evidenta si repartizarea pe spatii de cazare. Aceasta se organizeaza pe localitati sau cartiere, iar cand este posibil pe comuna, de regula, in localurile publice (scoli, unitati culturale). Acestea trebuie sa asigure conditii pentru desfasurarea urmatoarelor activitati:

luarea in evidenta a cetatenilor evacuati;

acordarea primului ajutor si efectuarea triajului epidemiologic;

stationarea temporara a populatiei evacuate pana la realizarea repartitiei pe spatii de cazare;

stationarea persoanelor cu copii mici.

Punctele de adunare, imbarcare, debarcare, primire si repartitie se incadreaza cu personal corespunzator specificului acestora, pentru a asigura desfasurarea urmatoarelor activitati:

anuntarea si indrumarea afluirii populatiei in locurile de adunare, imbarcare, primire si repartitie;

intocmirea documentelor de evidenta pentru salariati si populatia care se evacueaza;

repartizarea salariatilor si a populatiei pe mijloace de transport, localitati de evacuare si spatii de cazare;

constituirea garniturilor de tren sau a coloanelor de transport auto si organizarea operatiunilor de imbarcare si debarcare;

acordarea primului ajutor, efectuarea triajului epidemiologic si urmarirea respectarii regulilor de igiena colectiva;

indrumarea salariatilor si a populatiei din locurile de debarcare spre punctele de primire-repartitie;

realizarea masurilor de paza si ordine in localurile si pe teritoriul punctelor respective;

aprovizionarea cetatenilor evacuati cu produse alimentare si industriale de prima necesitate;

realizarea masurilor de protectie a populatiei adunate in punctele respective.

Punctul de adunare se incadreaza cu personal in functie de destinatia acestuia, astfel:

punctul de adunare a salariatilor din institutie (agent economic);

seful punctului-persoana cu functie de conducere din sectorul administrativ;

ajutor pentru paza, ordine si evidenta-lucrator de politie sau persoana din compartimentul de personal;

ajutor pentru asistenta medicala- persoana cu pregatire medie sanitara;

personal pentru acordarea primului ajutor; evidenta, paza si ordine, transport si aprovizionare.

Institutiile (agentii economici) care evacueaza un numar mic de salariati si membrii de familie, nu destina personal pentru incadrarea punctului de adunare. In acest caz, atributiile personalului punctului de adunare se executa de comisia de evacuare cu sprijinul altor persoane numite in acest scop.

Activitatile in punctele de adunare, imbarcare, debarcare, primire si repartitie se desfasoara dupa urmatoarele reguli:

baza o constituie sarcinile precizate prin extrasul din planul de evacuare, sau din hotararea presedintelui comisiei de evacuare, care se inmaneaza sefului de punct;

evitarea aglomerarilor mari de populatie in punctele respective prin efectuarea in timp scurt a operatiunilor de evidenta si organizarea afluirii populatiei in raport cu ritmul de asigurare a mijloacelor de transport. Afluirea populatiei la punctele de adunare si punctele de imbarcare se va face pe masura constituirii coloanei de autovehiculelor si garniturile de tren, iar stationarea in aceste puncte se va limita la durata executarii operatiunilor de imbarcare;

personalul unitatilor de invatamant, precum si altor institutii pot aflui din punctele de debarcare direct la unitatile scolare sau locurile de functionare, urmand ca activitatile de evidenta si repartitie sa se realizeze in aceste locuri;

incadrarea cu personal ajutator a punctelor de adunare, imbarcare, debarcare, primire si repartitie se asigura pe doua schimburi, unde este cazul, din formatiuni sanitare de protectie civila si formatiuni sanitare-voluntare ale Crucii Rosii, precum si din populatia neincadrata in campul muncii;

in punctele de adunare, imbarcare, debarcare, primire si repartitie se iau masuri pentru asigurarea protectiei populatiei impotriva atacurilor din aer si a contaminarii radioactive, chimice si biologice pe toata durata actiunilor de evacuare, corespunzatoare situatiei in care acestea se executa, repartizandu-se in acest scop spatii de adapostire, iar la nevoie, se amenajeaza lucrari simple de adapostire sau se folosesc proprietatile naturale de protectie ale terenului;

locurile sau localurile in acre se organizeaza aceste puncte trebuie sa dispuna de surse sau rezerva de apa potabila, grupuri sanitare, mijloace de iluminat, materiale de camuflare a luminilor pe timp de noapte;

asigurarea materiala pentru desfasurarea activitatilor in cadrul acestor puncte se realizeaza de regula, din baza materiala existenta, iar la nevoie, aceasta se completeaza prin grija primariei.

Se constituie de asemenea structuri de evacuare de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si de catre institutiile si agentii economici care au sarcini de evacuare. Aceste structuri asigura conducerea evacuarii pe baza planurilor de evacuare intocmite din timp si a deciziilor luate in acest scop. Pentru agentul economic se emit dispozitii de evacuare (de primire si repartitie) catre localitatea in care agentul economic isi desfasoara activitatea.

La nivel de agent economic, structura de evacuare este compusa din 5-9 persoane cu functii de conducere pe urmatoarele specialitati (sau similare):

organizare-personal.

plan-dezvoltare.

planificare-productie.

transporturi.

productie speciala.

inspectorul de protectie civila.

Seful structurii de evacuare este un director adjunct al agentului economic.

Datele privind evacuarea institutiilor si agentilor economici sunt cuprinse in planurile proprii si ale localitatilor, precum si in cele ale judetelor, in mod centralizat.

Pentru cazurile de agresiune armata se intocmesc planuri de evacuare de catre:

autoritatile publice centrale si locale;

orasele, comunele, institutiile si agentii economici aprobati pentru evacuare.

Planurile de evacuare ale autoritatilor administrative publice locale, institutiilor publice si agentilor economici se avizeaza de catre inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta si se aproba de catre prefect.

In planificarea si organizarea evacuarii trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele:

categoriile de populatie si de bunuri materiale care se evacueaza;

punctele de adunare si de imbarcare care se pot organiza;

mijloacele de transport auto si de cale ferata care pot fi folosite;

interdictiile de itinerare si de timp impuse de armata;

durata unui transport si nr. de transporturi;

asigurarea masurilor de siguranta pe timpul transportului si in punctele de adunare si imbarcare.

De mentionat ca, in caz de razboi din randul cetatenilor neincadrati in munca, a caror protectie este greu de realizat in localitatile respective, se evacueaza, in mod obligatoriu, urmatoarele persoane:

a)        persoanele internate in camine (case) de copii si batrani, impreuna cu personalul incadrat in aceste unitati;

b)       elevii din clasele V-VIII, impreuna cu unitatea scolara sau cu unul dintre membrii de familie;

c)        elevii de liceu, impreuna cu unitatea scolara si o parte a personalului didactic.

Asigurarea actiunilor de evacuare si reguli de comportare

Pentru a se realiza toate conditiile de protectie a personalului si bunurilor evacuate, este foarte important ca in toate zonele de evacuare sa fie cuprinse masuri viabile de asigurare a acestei activitati.

Dintre aceste masuri de asigurare, cele mai importante sunt:

a)     executarea recunoasterilor pe itinerarele de evacuare si in localitatile in care urmeaza sa fie executata evacuarea;

b)    stabilirea punctelor de adunare, imbarcare, debarcare si primire-repartitie;

c)     cercetare permanenta a itinerarului pe timpul efectuarii transportului;

d)    aprovizionarea populatiei in punctele de adunare cu apa si alimente;

e)     asigurarea asistentei medicale in punctele de adunare si pe timpul transportului;

f)      asigurarea pazei, ordinii si a evidentei populatiei pe toata durata actiunilor de evacuare;

g)     asigurarea mijloacelor si a masurilor de protectie a populatiei impotriva actiunilor agresorului.

Aceste masuri se realizeaza prin comitetele pentru situatii de urgenta, care conduce evacuarea, care dispune de fortele proprii sau solicita ajutorul altor formatiuni.

In cazul in care trebuie sa va evacuati, trebuie sa urmati urmatoarele reguli de comportament:

respectati ordinea de evacuare stabilita pentru persoanele aflate in zonele periclitate: copii, femeile, bolnavi si batrani;

inainte de parasirea locuintei intrerupeti functionarea instalatiilor de alimentare cu apa, gaze, energie electrica. De asemenea, inchideti ferestrele;

la parasirea locuintei luati documentele personale, o rezerva de alimente, apa, trusa sanitara, un mijloc de iluminat, un aparat de radio si imbracaminte de schimb corespunzatoare anotimpului;

imbracati-va corespunzator anotimpului;

scoateti animalele din gospodarie si dirijati-le catre locurile care sunt amenajate pentru a oferii protectie;

calmati persoanele intrate in panica sau speriate, in special copii;

la locul de refugiu (tabara de sinistrati, sali de sport, etc) ocupati locurile stabilite, protejati si supravegheati copii, respectati masurile de comportare si igienico-sanitare stabilite.

Dezastrele si protectia impotriva acestora

 Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2222
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved