Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Evolutia Relatiilor Publice in companiile si institutiile romanesti

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micEvolutia Relatiilor Publice in companiile si institutiile romanesti

Dat fiind faptul ca Relatiile Publice reprezinta un domeniu recent de activitate pentru Romania, unele companii sau institutii romanesti au inteles destul de greu, care este importanta acestui tip de activitate, ca sa nu mai spunem ca altele, nu au realizat nici pana la ora actuala care este menirea acestuia, sau cu ce poate fi el de folos. Cu toate acestea, „in calitate de activitate sau de practica, relatiile publice joaca un rol deosebit de important intr-o organizatie. Organizatiile se definesc si se identifica indeosebi prin structura lor, adica, prin relatiile publice care leaga elementele organizatiei intr-un sistem. Daca structura (alcatuita din relatii publice) unei organizatii s-ar deteriora sau ar disparea, atunci organizatia insasi si-ar pierde identitatea sau ar inceta sa existe. Membrii unei organizatii pot fi mereu altii fara ca organizatia sa dispara, in schimb, modificarile structurale afecteaza profund orice organizatie. ”
O companie sau o institutie, trebuie sa isi creeze un sistem de comunicare, cat mai eficient, care sa functioneze, atat in interiorul cat si in exteriorul acesteia. Insa „pentru realizarea unui bun proces al comunicarii, atat intra- cat si interinstitutional, trebuie indeplinite, in primul rand, urmatoarele criterii: criteriul credibilitatii, criteriul senzitivitatii si criteriul realismului. In ceea ce priveste credibilitatea, aceasta nu se construieste usor, iar ea trebuie intretinuta permanent de ambele parti care comunica. Criteriul senzitivitatii atrage atentia, asupra faptului ca, in munca de PR, este foarte imporatant sa ne orientam in functie de dorintele si asteptarile publicului tinta. Criteriul realismului, ne atentioneaza ca, orice sistem, prin munca de PR, trebuie sa isi cunoasca foarte exact potentialul, punctele tari, precum si punctele slabe. ” Aceste criterii ne dezvaluie, modul in care in care o companie trebuie sa isi organizeze si sa isi desfasoare activitatea, pentru ca procesul de comunicare, la care va recurge, sa fie unul care da roade.

In tara noastra lucrurile insa, stau putin altfel. La inceput, totul a mers foarte lent in acest domeniu. Odata cu trecerea timpului, profesionistii in Relatii Publice din tara noastra, au inceput, ce-i drept intr-un ritm mai alert, sa depuna eforturi pentru a determina, o pozitionare corecta si mai eficienta a acestui domeniu pe piata din Romania. Ritmul de dezvoltare al lumii, globalizarea, cu tot ceea ce presupune acest fenomen, sau integrarea tarii noastre in NATO si mai tirziu in Uniunea Europeana, sunt elemente care impun o schimbare a modului in care se face PR, dar si a schimbarii, aceleia lente, de ritm. „Marile organizatii ale ultimelor decenii au fost orchestrate de relationisti. Relatiile de munca, securitatea intreprinderii, egaliatatea sanselor de angajare, violenta conjugala, protectia mediului au fost aduse la cunostinta publicului de purtatorii de cuvant si relationistii organizatiilor dedicate acestor chestiuni. ”

Dupa cum se poate observa, evenimentele ultimilor ani, au inceput sa fie dominate de prezenta acestui domeniu. Incepind cu anul 1990, organizatiile existente in tara noastra, si-au inceput activitatea practic, plecand din acelasi punct, in ceea ce priveste Relatiile Publice. Putem numi acel moment ca fiind momentul zero. Din acel moment, organizatiile au evoluat in mod diferit, in functie de gradul de intelegere al activitatii de Relatii Publice, de pregatirea managerilor, dar cel mai mult, in functie de cum s-au raportat la propriile interesele majore.

O companie sau o institutie, se poate confrunta si cu situatii de criza, in care treuie sa se sau. „In situatii de criza, onestitatea este esentiala, iar organizatia trebuie sa vorbeasca din punctul de vedere al interesului public, nu al propriului interes. Specialistii in relatii publice au misiunea de a mentine contactul permanent cu jurnalistii, astfel incat datele solicitate de acestia sa fie transmise cu maxima operativitate. ”

O alta opinie, in ceea ce priveste Relatiile Publice din cadrul companiilor sau institutiilor, este urmatoarea: „in conditiile in care toate organizatiile, la care ne putem referi (economice, politice, educationale, etc. ) actioneaza in spatiul public, relatiile publice, constituie o strategie de comunicare publica. Autorul considera spatiul public ca fiind, spatiul vietii comunitare, care nu ar avea alta logica, decat cea prin care comunitatea isi asuma rolul sustinerii si protejarii vietii indivizilor care alcatuiesc comunitatea. ” Aici autorul vorbeste mai mult din punctul de vedere, al Relatiilor Publice, practicate in cadrul organizatiilor militare. Asadar, in functie de tipul organizatiei, Relatiile Publice, devin specializate si sunt percepute in moduri diferite.

Referitor la situatia organizatiilor din Romania, o autoare afirma urmatoarele: „Pe piata romaneasca activeaza un numar tot mai mare de companii multinationale cu departamente de relatii publice, precum si firme romanessti consacrate, printre care: BDR Associates, Perfect Ltd. , Prais Communications, DC Communication, Image Promotion, si multe altele. Din ce in ce mai mult si la nivel profesional evolutiv, activitatile de relatiile publice sunt promovate de departamente specializate la nivelul Guvernului, Administratiei Prezidentiale, majoritatii ministerelor, administratiei locale, companiilor particulare si publice, sectorului bancar, organizatiilor neguvernamentale, chiar la nivelul mass-media. ” [6] La final, trebuie sa remarcam faptul ca domeniul Relatiilor Publice, se afla in plina dezvoltare in tara noastra, atat in ceea ce priveste companiile si institutiile romanesti, dar si in ceea ce priveste Asociatiile de Relatii Publice sau Agentiile de PR.

Inainte de a trece mai departe, consider ca este necesar, sa abordam in cateva randuri, importanta unui purtator de cuvant in cadrul unei institutii sau companii. „In prezent, purtatorul de cuvant este cel care trebuie sa asigure comunicarea intre institutia pe care o reprezinta, si cetatean, cu ajutorul media sau al altor mijloace de comunicare. Purtatorul de cuvant se ocupa si de imaginea institutiei pe care o reprezinta. ”[7]Un alt autor considera insa, ca situatia nu este atat de simpla, si ca de fapt, „purtatorul de cuvant, nu este un simplu transmitator, ci are deseori un rol impotant in formularea mesajului care urmeaza sa fie difuzat public, precum si in transmiterea lui cu succes; in acelasi timp, organizatia are si ea influente modelatoare asupra purtatorului de cuvant. ”[8]

Altfel spus, purtatorul de cuvant este ambasadorul Relatiilor Publice, si tot el este cel care, atunci cand organizatia trece printr-o perioda de criza, va iesi in fata publicului, pentru a-l informa. Asadar si el are un rol deosebit, in cadrul domeniului de Relatii Publice.Narita, Ionel, „Relatiile publice intre teorie si practica” , in Comunicare, Relatii Publice si Globalizare, (coord. Rogojinaru Adela) , Ed. Tritonic, Bucuresti, 2007, p. 85.

Rus, Flaviu, Calin, Relatii publice si publicitate: metode si instrumente, Ed. Institutul European, Iasi, 2004, pp. 7 – 8.

Dagenais, Bernard, op. cit. , p. 226.

Coman, Cristina, Comunicarea de criza: tehnici si strategii, Ed. Polirom, Iasi, 2009, pp. 112 – 113.

Rotaru, Nicolae, Comunicarea in organizatiile militare, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2005, pp. 250 – 251.

Miculescu, Simona-Mirela, Relatii publice din perspectiva internationala, Ed. Polirom, Iasi, 2006, pp. 90 - 91.

Selaru, Vasile, Coman, Claudiu, Comunicarea intre informare si manipulare: dresori si vanzatori de cai verzi, Ed. All Beck, 2005, p. 119.

David, George, Tehnici de relatii publice: comunicarea cu mass-media, Ed. Polirom, Iasi, 2009, p. 201.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1009
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site