Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


FUNCTIILE MANAGEMENTULUI PUBLIC

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PROBLEMA CAINILOR COMUNITARI
Descentralizarea administrativa
Definitia generala a contraventiei
Formele raspunderii juridice a functionarilor publici
Consideratii generale privind statul si administratia
Deontologia functionarilor publici
Cercetarea
DEONTOLOGIA SI STATUTUL FUNCTIONARILOR DIN ADMINISTRATIA PUBLICA
APARITIA SI DEZVOLTAREA STIINTEI ADMINISTRATIVE
RELATII PUBLICE SI COMUNICARE TEST GRILA


FUNCTIILE MANAGEMENTULUI PUBLIC

Deplasarea centrului de decizie catre administratiile locale impune schimbari majore in abordarea manageriala la acest nivel, de aceea cunoasterea si exercitarea de catre functionarii publici a functiilor managementului public constituie un element important pentru eficientizarea institutiilor administrative. Cele mai importante functii ale managementului public sunt: previziunea, organizarea, coordonarea, motivarea, administrarea si controlul-evaluarea.
Previziunea este una din cele mai importante functii ale managementul public, prin intermediul careia se poate anticipa evolutia sistemlui sau a organizatiei conduse. Functia de previziune se materializeaza in prognoze, planuri si programe. Reusita managementului public este sau nu posibila daca decidentul om este informat temeinic, analizeaza competitiv alternativele, ponderile si judeca responsabil, evaluand consecintele potentiale ale deciziilor luate.

Previziunea exprima legatura de fond dintre incertitudinile si posibilitatile de maine si extrapolarea realitatilor de azi si ieri, cu scopul de a le pune de acord, in total sau in parte, determinand conditiile viitorului.

Organizarea, ca functie a managementului public consta intr-o inlantuire de structuri formale prin care componentele acestora si personalul sunt orientate spre realizarea obiectivelor propuse. Ca urmare a acestei functii se stabilesc si se delimiteaza procesele de munca, realizandu-se gruparea lor specifica pe directii, servicii, compartimente, posturi, etc.

Coordonarea presupune un ansamblu de procese prin care se asigura sincronizarea actiunilor managerilor, a deciziilor emise de acestia la diferite esaloane, a activitatii tuturor subordonatilor in vederea desfasurarii unei munci eficiente care va conduce la realizarea obiectivelor stabilite.

Coordonarea constituie dinamica functiei de organizare si este determinata de urmatorii factori:

-volumul si complexitatea activitatilor administrative;

-diversitatea si ineditul reactiilor umane ce reclama un feed-back permanent si operativ pentru managerul public in legatura cu modul de receptare a mesajului informational si de aplicare    a deciziei;

-diferentele de pregatire profesionala si manageriala a functionarilor publici;

-nivelul de cultura generala diferit;atitudinea fata de schimbare, creativitate, etc.

Functia de antrenare (motivare) reuneste ansamblul tehnicilor, metodelor si instrumentelor prin care personalul din administratia publica este determinat sa contribuie la identificarea si satisfacerea interesului public, pe baza luarii in considerare a factorilor care il motiveaza pentru realizarea obiectivelor. De asemenea, antrenarea necesita cunoasterea statutului psihic al salariatilor, a trasaturilor, a cerintelor si aspiratiilor lor. Prin motivare se urmareste implicarea directa si eficace a functionarilor decidenti si de executie in realizarea obiectivelor derivate din sistemul de interese publice. Instrumentele motivarii sunt recompensele si/sau sanctiunile.

Administrarea, ca functie a managementului public presupune o gestionare responsabila a resurselor umane, materiale, informationale si financiare, in functie de obiectivele ce urmeaza a fi realizate.

Functia de control evaluare cuprinde ansamblul metodelor si tehnicilor de evaluare operativa si postoperativa a rezultatelor organizatiei, a partilor ei componente si a fiecarui salariat, de identificare a abaterilor care apar de la obiectivele, nomele, normativele si standardele stabilite initial, precum si a cauzelor care le-au generat. Trebuie avute in vedere si masurile pentru asigurarea eliminarii abaterilor, mentinandu-se echilibrul dinamic al organizatiei[1].NICOLESCU O.,VERBONCU I. Management, Ed.     Economica, Bucuresti, 1999


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 945
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site