Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Forma si continutul contractelor de navlosire

Administratie+ Font mai mare | - Font mai micForma si continutul contractelor de navlosire

Nu este obligatoriu ca un contract de navlosire sa fie intocmit in scris, cu toate ca marea majoritate a contractelor de navlosire se incheie astfel. De-a lungul timpului, datorita diferitelor probleme juridice generate de diversitatea sistemelor legislative, s-au impus o serie de contracte standard, ale caror clauze sunt imprimate pe formulare standard. Aproape toate aceste formulare standard au liniile numerotate pentru a usura amendarea continutului contractului, astfel in loc sa se copieze continutul unei clauze ce trebuie stearsa se scrie doar sa se taie de la linia x la linia y sau se precizeaza cuvintele ce trebuie taiate de pe o anume linie.Modul de prezentare al contractelor standard a evoluat de-a lungul timpului, formularele mai vechi au spatii libere in care urmeaza sa se inscriu detalii cu privire la identificarea partilor contractante, particularitatile navei, descrierea marfurilor, date referitoare la navlu etc. In anii '70, sub influenta practicii nord americane, aceste formulare standard au fost impartite in doua parti distincte, partea I constand dintr-o pagina formata din casete numerotate ce urma a se completa, iar in partea a II-a dintr-o serie de clauze standard. Avantajul acestui sistem este acela ca in situatia in care partile contractante nu doresc sa modifice clauzele standard, ele vor trebui sa completeze numai partea I, partea a II-a fiind incorporata prin referinta. Sistemul pare a nu mai fi de actualitate deoarece rareori se intampla ca partile contractante sa agreeze in totalitate clauzele standard si de aceea in formularele noi (Norgrain 93, Multiform) s-a renuntat la sistemul impartirii in doua parti.

Sunt destul de frecvente cazurile in care, pe durata negocierilor, partile contractante sunt nevoite sa convina asupra introducerii unor clauze suplimentare in contract ca urmare a existentei unor aspecte, ce intereseaza partile contractante, neacoperite de contractul standard. Aceste clauze suplimentare sunt cunoscute sub denumirea de "Rider" sau "Addendum", iar constructia lor a dat nastere la numeroase dispute deoarece chiar daca o clauza este construita corect ea trebuie interpretata in contextul general al contractului si nu izolat de acesta. Aceste clauze nou introduse au prioritate de interpretare atunci cand continutul lor este in contradictie cu cel al clauzelor standard deoarece se considera ca aceste clauze exprima mai clar intentia partilor. Din acelasi motiv in cazul in care formularul standard este impartit in doua parti, partea intai primeaza pentru ca ea trebuie completata in mod specific.

Cuvintele sterse sau taiate se considera ca si cand nu ar fi existat. Totusi, in anumite imprejurari ele sunt luate in considerare, in eventualitatea unui litigiu, daca in contract se face referire la cuvintele sterse si fara acestea una sau mai multe clauze nu ar avea sens.

Pentru depasirea unor astfel de probleme formurele standard mai noi au o serie de clauze prezentate in mai multe variante si astfel se da partilor contractante posibilitatea de a alege clauzele cele mai potrivite pentru o situatie anume si de a elimina pe cat posibil amendamentele.

Toate aceste formulare standard sunt rezultatul negocierilor dintre diverse grupuri de armatori si navlositori sau au fost elaborate de catre organizatii ce reprezinta fie armatori, fie navlositori. Privind cele mai reprezentative tipuri de contracte de navlosire se observa ca acestea sunt fie agreate, fie adoptate, fie recomandate de diverse organizatii maritime internationale sau de diverse asociatii de armatori sau navlositori. In cele ce urmeaza se va face o distinctie intre cei trei termeni :

se spune depre un contract de navlosire ca este agreeat daca el este negociat si acceptat de catre o asociatie de armatori si una sau mai multe asociatii de navlositori. Clauzele standard ale acestui contract nu pot fi modificate sau radiate fara acordul prealabil al tuturor partilor care l-au agreat;

se spune despre un contract de navlosire ca este adoptat de catre o organizatie de armatori, daca aceasta sustine in mod oficial un contract agreat, in conditiile de mai sus, de catre o alta organizatie sau asociatie de armatori;

se spune despre un contract de navlosire ca este recomandat atunci cand nu exista o asociatie de navlositori cu care sa se negocieze un contract sau atunci cand nu exista posibilitatea ca toti membrii acestei asociatii sa utilizeze acel contract fara modificari. Cu toate ca este de dorit, nu este obligatoriu ca un contract de navlosire recomandat sa fie utilizat asa cum este, fara amendamente la clauzele tiparite.

Pe langa acesti trei termeni se mai foloseste si termenul "aprobat". Se spune despre un contract de navlosire ca este este aprobat daca este agreat, adoptat sau recomandat. BIMCO a publicat si pus in vanzare un catalog ce contine majoritatea contractelor de navlosire si conosamentelor aprobate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1543
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved