Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Functionarii publici si politicienii in procesul decizional

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micFunctionarii publici si politicienii in procesul decizional

Sistemul de relatii dintre cei doi actori la nivel doctrinar a inceput sa fie cercetat prin prisma raspunsului la cea mai simpla intrebare care se putea pune "Cine conduce?", care a variat astfel:

Ø      pentru Page E. (1992), raspunsul este simplu "ambii atat functionarii publici cat si politicienii conduc";Ø      Aberbach J. si Rockman B. (1998) fac distinctie intre conducerea formala si cea informala astfel:

din punct de vedere formal - legal raspunsul este simplu "politicienii";

daca privim relatia din punct de vedere mai mult informal, lucrurile nu sunt chiar atat de clare. In opinia celor doi acest fapt ne conduce la urmatoarea concluzie: functionarii publici poseda cunostinte importante, valoroase despre cum lucreaza Guvernul si despre lipsurile politicienilor. De aceea nu de putine ori se afirma ca avem nevoie de tehnocrati in functiile de conducere ale statului.

Ø      Campbell C. si Peters G. au formulat o perspectiva asemanatoare cand au dat raspunsul la intrebarea "Cine este seful?". Ei sustin ca politicieni in mod natural se asteapta sa ia decizii politice importante atunci cand ajung la putere, mai tarziu ei realizeaza ca functionarii publici le pot limita aceasta putere decizionala.Contra-argumentul lui Page la ultimele doua teorii este ca nu se poate da un raspuns prin prisma conceptelor de influenta si putere, acestea fiind din punctul de vederea la stiintelor sociale concepte controverse. Prin urmare o evaluare a influentei functionarilor publici, a tehnocratilor presupune existenta unor cunostinte reale asupra obiectivelor acestora, lucru care este imposibil.

In ciuda dificultatilor de a raspunde la intrebarea "Cine conduce?" multi teoreticieni continua sa gaseasca un raspuns, concentrandu-se asupra modului formal de analiza ce conduce la adoptarea unui anumit comportament, manifestat de politicieni si birocrati, in procesul decizional.

Acestea teorii releva faptul ca problemele relationale ale politicii si administratiei publice au facut obiectul cercetarii dihotomice a acestor doi actori.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1552
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved