Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Fundamente constitutionale exprese si implicite pentru administratia publica

Administratie+ Font mai mare | - Font mai micFundamente constitutionale exprese si implicite pentru administratia publica

Constitutia Romaniei aprobata prin referendum la 8 decembrie 1991, revizuita si republicata[1], consacra un regim politic semiprezidential, parlamentarizat sau atenuat, sau un regim semiparlamentar.Mentionam, de asemenea, ca legea fundamentala consacra un executiv bicefal, deci un executiv in care sunt doi sefi, respectiv Presedintele si Guvernul.

Se impune precizat, ca unul din capitolele titlului III, si anume capitolul V este denumit "administratia publica".

Aceasta situatie a determinat doctrina[2] sa se intrebe daca, in actualul sistem constitutional si legal, administratie publica inseamna numai activitatea desfasurata de organele grupate in capitolul V al titlului III? Intrebarea, cu tendinta retorica, are un raspuns care se presupune.

Nu putem admite ca doar autoritatile grupate in acest capitol indeplinesc activitati administrative. Nu pot fi ignorate atributiile de natura administrativa pe care le exercita si Presedintele si Guvernul, autoritati care se regasesc in alte capitole ale titlului III. Insa autoritatile regasite in capitolul V al titlului III, fac exclusiv administratie publica, rupta de jocul politic, in masura fireasca, in care un anumit domeniu poate fi rupt de politica[3].

Ar mai fi de amintit in mod deosebit art.52 din Constitutie care reprezinta sediul constitutional al unei institutii traditionale in dreptul administrativ si anume contenciosul administrativ.

El reprezinta instrumentul prin care "cel administrat" in acceptiunea lato sensu, se poate plange de abuzurile administratiei, in aceeasi acceptiune, si o poate obliga pe aceasta, la anularea actului sau obligarea la emiterea unui act, sau la despagubiri, materiale si morale, asa cum prevede Legea cadru nr. 554/2004.[4]

In afara acestor reglementari constitutionale care pot fi calificate, in limbajul doctrinei franceze, baze constitutionale exprese ale administratiei publice mai putem identifica, la acest capitol, si anumite dispozitii constitutionale, care, desi, nu au un caracter expres, ele vizeaza in mod implicit si administratia publica si dreptul administrativ in ansamblul sau.Constitutia Romaniei a fost revizuita prin Legea nr. 429/18 septembrie 2003, aprobata prin referendumul national din 18-19 octombrie 2003 si republicata in Monitorul Oficial nr. 767/31 octombrie 2003.

Antonie Iorgovan, Tratat, op. cit, ed.4, vol. I, p. 111-112.

Spunem acest lucru deoarece de esenta administratiei publice este ca ea sa transpuna in practica comandamente politice incorporate in norme juridice.

Publicata in Monitorul Oficial nr.1154/7 decembrie 2004Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1557
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved