Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


METODE DE DIMENSIONARE A INDICATORILOR VENITURILOR SI CHELTUIELILOR LOCALE

Administratie+ Font mai mare | - Font mai micMETODE DE DIMENSIONARE A INDICATORILOR VENITURILOR SI CHELTUIELILOR LOCALE

Managementul resurselor financiare ale colectivitatii locale trebuie sa se bazeze pe o analiza regroasa a cheltuielilor si veniturilor locale, pentru a putea corecta, genera, agrava sau ameliora anumite efecte economice, socio-culturale sau financiare.In cele ce urmeaza vom analiza principalele metode de dimensionare a indicatorilor veniturilor si chetuielilor locale.

I.           Metodele clasice de dimensionare a cheltuielilor si veniturilor sunt: metoda automata, metoda majorarii (diminuarii) si metoda evaluarii directe.

Potrivit metodei automate, se iau drept baza pentru stabilirea cheltuielilor ce urmeaza a se efectua si a veniturilor de care vom dispune pentru perioada urmatoare (t+1) veniturile si cheltuielile perioadei anterioare (t-1) al carui exercitiu a fost incheiat. Acesta deoarece nu se cunosc inca realizarile certe ale perioadei in curs (t)5.

Metoda majorarii (diminuarii) consta in aceea ce ca se iau in considerare cinci sau mai multe intervale de timp consecutive din perioada premergatoare. Pe baza acestor date se determina ritmul amual de crestere (sau descrestere) a veniturilor si cheltuielilor bugetare. Ca neajunsuri ale acestei metode putem identifica faptul ca nu se are in vedere factorii noi care pot interveni si transpune in viitor influientele negative ale unor fenomene ce s-au manifestat in perioadele care au servit drept baza de calcul.

Metoda evaluarii directe presupune efectuarea unor calcule pentru fiecare sursa de venit si pentru fiecare categorie de cheltuieli. Aceasta metoda este considerata a fi mai apropiata de realitate, sub rezerva efectuarii unor rectificari ale veniturilor si cheltuielilor pe timpul executiei acestora.

In Tabelul 3.1. sunt prezentate rezultatele comparative obtinute prin aplicarea celor 3 metode bugetului Municipiului Ploiesti, care pentru anul 2004, se ridica la suma de 2050 miliarde de lei*

Bugetul

perioadei anterioare

Bugetul

perioadei

in curs

Ritmul mediu anual de crestere

Estimarea veniturilor si a cheltuielilor

Metoda automata

Metoda

Majorarii

Metoda

Evaluarii directe

irelevant

irelevant

Tabelul 3.1. veniturile si cheltuielile muncipiului Ploiesti prin intermediul metodelor clasice.

Pentru a analiza rezultatele dintre cele 3 metode de calcul,vom folosi reprezentarea grafica din Fig 3.2.cu accent pe diferitele rezultate din aplicarea fiecarei metode.


Fig.3.2. - reprezentarea rezultatelor obtinute prin cele trei metode de calcul la nivelul Primariei municipiului Ploiesti

Metodele moderne de dimensionare a cheltuielilor si veniturilor se bazeaza in principal pe analiza cost-avantaje sau cost-eficacitate, a carei aplicabilitate este conditionata de existenta a doua sau mai multe solutii de realizare a unui obiectiv, cu costuri diferite[1].

Aceste metode au inceput sa fie aplicate si in managementul de la noi din tara, fiind mult mai sigure, conducand la o fundamentare mai buna a deciziei si, implicit, la cresterea beneficiilor membrilor colectivitatii.MANOLE C. Administratia publica locala din Romania, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1999Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1380
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved