Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Notiunea de contract administrativ

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micNotiunea de contract administrativ

Potrivit unui autor consacrat din perioada interbelica, administratia actioneaza in unele cazuri si prin acte contractuale pe care le incheie cu particularii. Astfel sunt contractele de vanzare cumparare, contractele de inchiriere sau arendarea, contractele de locatiune de servicii, imprumuturile, donatiile etc. Aceste contracte sunt supuse in principiu Codului civil, dar unele din contractele incheiate urmaresc satisfacerea unui interes general sau buna si regulata functionare a serviciilor publice,motiv pentru care sunt supuse regimului administrativ.[1]
Doctrina franceza    din perioada interbelica a statuat, pe buna dreptate, faptul ca „ acestea sunt , ca toate contractele, fondate pe respectul cuvantului dat, dar difera de contractele de drept privat prin cateva reguli sigure: toate regulile speciale se prezuma la aceasta si anume ca efectele contractelor administrative nu sunt identice cu efectele contractelor civile.

Etimologic, termenul de contract provine din latinescul „contrahere”,si reprezinta „acordul de vointa dintre doua sau mai multe parti,care determina nasterea,modificarea sau stingerea unor drepturi si obligatii”.[3]

Continutul unui contract administrativ se stabileste pe cale reglementara si pe cale conventionala. Partea reglementara cuprinde clauzele cu caracter obligatoriu,prevazute de lege,iar partea conventionala, clauze negociate de parti.

Contractele incheiate de administratie cu particularii in scopul de a colabora in vederea satisfacerii unui serviciu public sau a unui interes general,supuse din aceasta cauza regimului administrativ sunt contracte de drept public sau contracte administrative. Contractul administrativ este un alt mijloc, instrument juridic prin care, alaturi de actul administrativ, unele autoritati, organe, institutii din cadrul sistemului de administratie publica isi realizeaza atributiile,in executarea legii. Aceste acte de gestiune ale administratiei sunt supuse unui regim juridic special. Spre deosebire de actele administrative care sunt acte unilaterale, contractele sunt acte juridice bilaterale.

Contractul administrativ reprezinta un mod de activitate a administratiei publice, concretizata in inchiderea unor acte juridice bilaterale, in care una dintre parti este intotdeauna un organ al administratiei publice.

Contractul administrativ poate fi definit ca o conventie incheiata intre administratia publica prin autoritatile si organele sale competente cu un particular in vederea realizarii unui serviciu public, a unor lucrari publice sau folosirii unor bunuri ce apartin domeniului public sau privat al statului ori al autoritatilor administrative teritoriale. Deci scopul contractului administrativ poate fi de gestiunea unui serviciu public sau de realizarea a unei lucrari publice.

Contractul administrativ este acea forma juridica de activitate a administratiei publice, care reprezinta acordul de vointa, cu caracter bi sau multilateral, intre o persoana administrativa si un subiect de drept privat, prin care se urmareste satisfacerea unor interese de ordin general.

Contractele administrative au ca obiect realizarea unei activitati de interes public, care consta in: prestarea unui serviciu public, realizarea unei lucrari publice, achizitionarea unor bunuri, punerea in valoare a unui bun proprietate publica. Cel ce incheie un contract administrativ se obliga nu numai sa nu stanjeneasca functionarea serviciului public, dar si sa faciliteze buna functionare a acestuia, ceea ce plaseaza contractantii intr-o anumita situatie de inegalitate.[4]

Contractele administrative se incheie in forma scrisa sub sanctiunea nulitatii absolute. Contractul administrativ poate fi modificat prin vointa partilor.

Continutul unui contract administrativ se stabileste pe cale reglementara si pe cale conventionala.

Partea reglementara cuprinde clauzele cu caracter obligatoriu prevazute de lege, iar partea conventionala clauzele negociate de parti.Contractul administrativ este supus unui regim de drept public.

Litigiile    in legatura cu incheierea, executarea si desfiintarea contractelor administrative intra in competenta instantelor de contencios administrativ, conform legii contenciosului administrativ.

Din punct de vedere al regimului juridic aplicabil, potrivit art. 2, alin. 1, lit.c, fraza a II-a din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, contractele administrative sunt asimilate actelor administrative, adica acele contracte incheiate de autoritatile publice care au ca obiectiv:

Punerea in valoare a bunurilor proprietate publica;

Executarea lucrarilor de interes public;

Prestarea serviciilor publice;

Achizitiile publiceE. D. Tarangul, Tratat de drept administrativ roman,Cernauti,1944, p.477.

I. Avram, Contractele de concesiune, Editura Rosetti, 2003, p.7

B. Stefanescu, R. Dumitru, Drept civil pentru invatamant superior economic, Lumina Lex,buc.2002, p267.

G. Jeze, Les contrats administratif de L Etat, des departaments, des comunes et des etablisement public, Vol.III, 1927-1934, Paris, p.8


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 851
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site