Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Noul management public si misiunea institutiilor publice in acest context

Administratie+ Font mai mare | - Font mai micNoul management public si misiunea institutiilor publice in acest context   

Modelul traditional de abordare a administratiei publice nu numai ca nu mai este unul potrivit pentru sectorul public, dar se simte tot mai mult nevoia unei schimbari majore in institutiile publice, prin care valorile de baza ale Noului management public sa poata fi dezvoltate si implementate.1. Sistemul de valori fundamentale ale noului management public

Chiar daca in ceea ce priveste continutul valorilor de baza exista inca mai multe acceptiuni, totusi in timp s-a conturat un punct de vedere unanim acceptat in tarile dezvoltate, cel referitor la necesitatea renuntarii la unele elemente ale gandirii birocratice, considerata mult timp ca modalitatea ideala de organizare a unui sistem administrativ si a componentelor acestuia.

Aceasta schimbare fundamentala, asa cum afirma si Owen Hughes, in lucrarea "Public Management and Administration", dincolo de numeroasele probleme aparute odata cu declansarea ei, pare sa fie una ireversibila, care va marca o noua perioada de dezvoltare a stiintei managementului public si de reformare a sistemelor de management public din toate tarile".

Cercetarile teoretice, dar in special cele cu caracter practic, au demonstrat din plin necesitatea si oportunitatea unor schimbari fundamentale in domeniul managementului public.

Primele elemente ale noului curent in domeniul managementului public au fost identificate in Statele Unite ale Americii, dupa alegerea lui Ronald Reagan ca Presedinte in 1980 si in Marea Britanie odata cu preluarea mandatului de prim ministru de catre d-na Margaret Thatcher.

Abordarea conducerii in sectorul public in general, si in domeniile integrate in acesta, in special, a cunoscut dupa anii '90 mai multe forme de exprimare.

Pollitt, in 1990 a numit noul curent "managerialism", Hood, in 1991 prezenta continutul unei noi abordari numita "noul management public", in 1992 Lan si Rosenbloom prezentau dintr-o perspectiva specifica "orientarea catre piata a administratiei publice". In acelasi an, Barzelay a reunit punctul sau de vedere sub titulatura: "paradigma postbirocratica", pentru ca imediat sa apara reactia din partea lui Osborn si Gaebler exprimata ca "guvernarea antreprenoriala".

Dincolo de aceasta varietate de forme de exprimare, la o analiza atenta a continutului noului management public se constata importante puncte de vedere comune:

- atentie deosebita acordata fundamentarii si realizarii obiectivelor;

- accentul pus pe responsabilitatea individuala a managerilor publici pentru realizarea obiectivelor;

- cresterea gradului de autonomie si flexibilitate manageriala;

- introducerea indicatorilor de performanta pentru masurarea gradului de realizare a obiectivelor fundamentale si individuale;

- integrarea in gandirea manageriala a celor "3E", insemnand economie, eficienta si eficacitate;

- orientarea catre piata si deplasarea centrului atentiei de la modul de desfasurare a proceselor asupra gradului in care, prin rezultatele oferite, nevoile sociale sunt satisfacute.

Noul model al managementului public surclaseaza efectiv modelul traditional al administratiei publice si, in mod inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, viitorul in sectorul public va fi in totalitate dominat de noile valori manageriale promovate atat in teorie, cat si in practica. Noua abordare schimba semnificativ modul de desfasurarea a activitatii in institutiile publice si totodata rolul managerului public si functionarilor publici de executie. Activitatea lor va fi determinata de noile coordonate ale managementului public, respectiv, obiectiv, rezultate, responsabilitate pentru nivelul performantelor, creativitate si inovare si nu de rutina si traditionalismul specifice activitatilor administrative.

2. Coordonate ale misiunii institutiilor publice in contextul Noului management public

Misiunea unei institutii publice reprezinta un ansamblu de orientari fundamentale privind:

- produsele si serviciile publice oferite pentru satisfacerea nevoilor generale si specifice;

- segmentul de piata din sectorul public caruia li se adreseaza;

- nivelul administrativ;

- unitatea administrativ-teritoriala si colectivitatea locala unde sunt oferite serviciile;

- mijloacele tehnice folosite pentru producerea si furnizarea lor;

- viziunea generala a reprezentantilor managementului institutiei publice in legatura cu functionarii publici, de sectorul public si de particularitatile unitatii administrativ-teritoriale in care isi desfasoara activitatea.

3. Abordari recente in managementul public international si oportunitatea adaptarii si implementarii lor in institutiile publice din Romania   

In ultimii ani au fost declansate o serie de mutatii importante in domeniul managementului public. Faptul este absolut normal, daca luam in considerare elementele noi promovate de specialistii in domeniu. Acestea redefinesc semnificativ cadrul de desfasurare a proceselor de management si de executie din institutiile publice, valorile, modul de exprimare si de evaluare a performantelor obtinute de managerii publici si de executanti.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4241
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved